Μποτουλινικη τοξίνη

Πόσο συχνά έχει τύχει να ακούσετε για κάποια γνωστή σας, για το πόσο αλλαγμένη, πιο φρέσκια και συχνά πιο νέα δείχνει και μάλλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να μπορεί να εξηγήσει κανείς το γιατί; Πόσο συχνά σας έχει τύχει να δείτε κάποιο γνωστό με εμφανώς πιο όμορφα χαρακτηριστικά, πιο ζωντανή και πιο ξεκούραστη εικόνα, κεντρίζοντας την περιέργειά σας αυτή η αλλαγή; Πόσες φορές η απάντηση στο “τι να έχει κάνει;” δεν σας πείθει όταν αποδίδεται στον ύπνο, τις διακοπές, τις κρέμες και τα υπόλοιπα τοπικά καλλυντικά;

Σίγουρα κάποιο άλλο μυστικό πρέπει να υπάρχει… Όπως πολύ σωστά μπορεί να υποπτευθήκατε, η λύση βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με μια λευκή σχεδόν αόρατη σκόνη κολλημένη στον πυθμένα του. Πρόκειται για τη Μποτουλινική τοξίνη.

 

Όμως τι ακριβώς είναι η Μποτουλινική τοξίνη;

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα όσον αφορά το κομμάτι της Αισθητικής του προσώπου και αυτό διότι λίγες φορές μπορεί μια τόσο απλή διαδικασία να προσφέρει ένα τόσο ελεγχόμενα φυσικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να επιτύχει και πρόληψη για τη μελλοντική μας εικόνα.

Το φάρμακο περιέχει σαν δραστική ουσία μία φυσική, επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται Μποτουλινική τοξίνη τύπου Α. Η Μποτουλινική τοξίνη είναι μια νευροπρωτείνη η οποία παράγεται στη φύση από το αναερόβιο βακτηρίδιο Clostridium Botulinum και δρά αποκλειστικά και μόνο στους μύες στους οποίους εγχύεται, απενεργοποιώντας τη δράση τους

Χρησιμοποιείται ήδη από το 1989 στην Ιατρική για τη θεραπεία οφθαλμολογικών και νευρολογικών παθήσεων ενώ σύγχρονη είναι και η εφαρμογή της στην Αισθητική Ιατρική για τη αντιμετώπιση των ρυτίδων του προσώπου. Τα τελευταία χρόνια επίσης, έχει πάρει έγκριση για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας αλλά και για τη βελτίωση των κρίσεων ημικρανίας και κεφαλαλγίας τάσεως.

Αποτελεί επανάσταση στην Αισθητική Χειρουργική γιατί πολύ απλά είναι ένα φάρμακο το οποίο πετυχαίνει να εξαφανίσει ή να βελτιώσει τις ρυτίδες:

  1. του μεσόφρυου,
  2. του μετώπου,
  3. τις ρυτίδες στον έξω κανθό (πόδι της χήνας),
  4. βοηθά να ανασηκωθούν τα φρύδια και ακόμη
  5. μπορεί να βελτιώσει μέχρι ένα βαθμό τη χαλάρωση στο λαιμό.

 

 

Ποιός είναι ο μηχανισμός λειτουργίας;

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο δράσης της μποτουλινικής τοξίνης θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την αιτία και το μηχανισμό δημιουργίας των ρυτίδων. Θα πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ρυτίδες που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα του δέρματος ή της επιδερμίδας.

Η εμφάνιση των ρυτίδων στο πρόσωπο είναι το τελικό αποτέλεσμα της κίνησης των μυών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα και που με τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη σύσπασή τους έρχονται και χαράσουν προοδευτικά την επιφάνεια του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, σε αυτή την κίνηση των μυών επιπροστίθεται η λέπτυνση της επιδερμίδας λόγω της μείωσης των ινοβλαστών του δέρματος, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να φαίνονται πιο έντονες.

Με πολύ απλά λόγια, οι μύες και όχι το δέρμα είναι οι κατεξοχήν υπαίτιοι για την εμφάνιση των ρυτίδων του προσώπου. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι οι ρυτίδες σχηματίζονται στο πρόσωπο με φορά κάθετη προς την κατεύθυνση κίνησης του μυός. Το δέρμα απλά έρχεται και επικαλύπτει τους μύες σαν ένας μανδύας και τους ακολουθεί σε κάθε τους κίνηση, γι΄αυτό και οποιαδήποτε κίνηση του υποκείμενου μυός σκιαγραφείται στην επιφάνεια του δέρματος.

Τι είναι οι “δυναμικές” και τι οι “στατικές” ρυτίδες του δέρματος;

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά το πρόσωπο ενός νεαρού ατόμου θα παρατηρήσουμε ότι δεν έχει ρυτίδες και πως αυτές εμφανίζονται όταν το άτομο γελάει ή κάνει έντονες εκφράσεις. Αυτές οι ρυτίδες ονομάζονται “δυναμικές ρυτίδες” και διαγράφονται στο δέρμα ως αποτέλεσμα της κίνησης των υποκείμενων μυών.

 

 

 

Aν κοιτάξουμε τώρα το πρόσωπο του ίδιου ατόμου σε μεγαλύτερη ηλικία θα δούμε ότι οι λεπτές “δυναμικές ρυτίδες” μετατράπηκαν προοδευτικά σε μόνιμες, βαθειές “στατικές ρυτίδες”.

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση των μυών του προσώπου είναι εκείνη που δημιουργεί τις βαθειές ρυτίδες και μετατρέπει ένα ήρεμο και αρμονικό πρόσωπο, δίνοντάς του την εικόνα ενός άλλου πιο γερασμένου και ταλαιπωρημένου.

Τι είναι εκείνο που το κάνει ένα ιδιαίτερο φάρμακο;

 

Αυτό το οποίο κάνει το Βοτοx ένα “μαγικό φάρμακο” είναι ότι θεραπεύει την αιτία του προβλήματος σταματώντας προσωρινά το φαινόμενο της μυικής σύσπασης, χωρίς να καταστρέφει μυικές ή νευρικές ίνες. Συγκεκριμένα δρα στο επίπεδο της νευρομυικής σύναψης προκαλώντας απονεύρωση του ενιόμενου μυός απενεργοποιώντας τον υποδοχέα του κύριου νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης.

Με απλά λόγια το Βοtox εμποδίζει την κίνηση του μυός επειδή μπλοκάρει προσωρινά και αντιστρεπτά τη μετάδοση του ερεθίσματος από το νεύρο στο μυ με αποτέλεσμα ο μυς να παραλύει. Αυτή η άκρως ελεγχόμενη παράλυση του μυός, αυτός ακριβώς ο εκλεκτικός περιορισμός της εκούσιας λειτουργίας των μυών του προσώπου, οδηγεί σταδιακά σε λείανση και εξάλειψη των ρυτίδων.

Έτσι, αν στο μέτωπο, το μεσόφρυο ή το “πόδι της χήνας” δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί στατικές ρυτίδες τότε ακινητοποιώντας εκλεκτικά τους μύες που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους, επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή των ρυτίδων αυτών. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του φαρμάκου οδηγεί στην προοδευτική λείανση και μείωση του βάθους τους. Η προληπτική θεραπεία για να μη γίνουν ρυτίδες σε σημεία που υπάρχει έντονη κινητικότητα των μυών, είναι ο ιδανικότερος τρόπος αντιμετώπισης των ρυτίδων.

Σε ποιους απευθύνεται;

Αναντίρρητα, απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Η απόφαση για το πότε πρέπει να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία, δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Καθορίζεται κυρίως με κριτήριο το βαθμό ρυτίδωσης και αλλοίωσης του προσώπου.

Μπορεί άτομα της ίδιας ηλικίας να έχουν διαφορετικής ταχύτητας εξέλιξη της γήρανσης. Από τη στιγμή που υπάρχει ένδειξη, δηλαδή εμφάνιση ρυτίδων σε ένα πρόσωπο, η μποτουλινική τοξίνη μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Άλλωστε, η δόση του φαρμάκου που εγχύεται για αισθητικούς λόγους δεν ξεπερνά τις πέντε γραμμές ινσουλίνης (0,05 cc), δηλαδή, το ένα εικοστό του εκατοστού. Πραγματικά πρόκειται για πολύ μικρή ποσότητα.

Τοποθετούμε μποτουλινική τοξίνη σε ολόκληρο το πρόσωπο;

 

Όχι. Κάνουμε Βοτοx μόνο στα σημεία εκείνα που είναι ασφαλή και η χαλάρωση των μυών που προκαλεί η εφαρμογή του φαρμάκου δεν έχει καμία παρενέργεια. Τέτοια ασφαλής περιοχή είναι το άνω τριτημόριο του προσώπου δηλαδή το μεσόφρυο, το μέτωπο και το “πόδι της χήνας”.

Συγκεκριμένα για τις ρυτίδες στο μεσόφρυο υπεύθυνοι είναι 3 μύες: o πυραμοειδής κεντρικά και οι δυο επισκήνιοι δεξιά και αριστερά αυτού.

Για τις ρυτίδες του μετώπου υπεύθυνος είναι ο μετωπιαίος μυς ο οποίος έχει δύο μοίρες (γαστέρες) μια δεξιά και μια αριστερά που ενώνονται στη μέση γραμμή ενώ για τις ρυτίδες στο “πόδι της χήνας” ευθύνεται ένας κυκλικός μυς, ο κυκλοτερής μυς του οφθαλμού και ειδικά η έξω μοίρα αυτού. Εντοπισμένη εφαρμογή στους παραπάνω μύες προκαλλεί εκλεκτική αδρανοποίησή τους και βελτίωση των υπερκείμενων ρυτίδων.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ένα φάρμακο που διορθώνει τις ρυτίδες του δέρματος αλλά ο μηχανισμός δράσης του δεν αφορά καθόλου το δέρμα. Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο με εκλεκτική δράση που εφαρμόζεται αυστηρώς ενδομυικά.

Όταν τοποθετούμε μποτουλινική τοξίνη δηλαδή, δεν εγχύουμε κάποια ουσία στην επιφάνεια του δέρματος αλλά, έχοντας άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου, ερχόμαστε και αναγνωρίζουμε τον μυ που με τη σύσπασή του προκαλλεί τη ρυτίδα ( πυραμοειδής και οι δύο επισκήνιοι για το μεσόφρυο, μετωπιαίος για το μέτωπο και κυκλοτερής του οφθαλμού για το “πόδι της χήνας”) και κάνουμε έγχυση του φαρμάκου ακριβώς μέσα στην κεντρική μοίρα του μυός.

Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή ο μυς παραλύει, χαλαρώνει τελείως, έρχεται και παρασύρει μαζί του το υπερκείμενο δέρμα το οποίο τελικά “τεντώνει” ελεγχόμενα με αποτέλεσμα να σβήνονται οι ρυτίδες που είχαν σχηματιστεί πάνω του λόγω της σύσπασης του ενιόμενου μυος.

 

 

 

Μπορούμε να το κάνουμε και σε άλλα σημεία του προσώπου;

Κάποιοι το προτείνουν για τη θεραπεία ρυτίδων στην περιστοματική περιοχή. Η περιοχή αυτή όμως δεν χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη δράση του φαρμάκου γιατί η πάρεση των περιστοματικών μυών μπορεί να οδηγήσει σε παροδικές ασυμμετρίες. Δεν έχει πάρει έγκριση για διόρθωση ρυτίδων σε αυτές τις περιοχές του προσώπου και ως εκ τούτου η εφαρμογή του εκεί αποφεύγεται από τους περισσότερους Ιατρούς.

Από την άλλη πρέπει να σημειώσουμε ότι μια αρκετά ασφαλής περιοχή εφαρμογής είναι η περιοχή του λαιμού όπου οι ρυτίδες που σχηματίζονται οφείλονται στη χαλάρωση ενός μυός που ονομάζεται μυώδες πλάτυσμα. Σε αυτή την περιοχή πετυχαίνουμε μια μέτρια βελτίωση των ρυτίδων του λαιμού η οποία όμως δυστυχώς δεν έχει μεγάλη διάρκεια.

Για τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια, στην περιστοματική περιοχή, στα ζυγωματικά, για τις βαθειές στατικές ρυτίδες το φάρμακο που ενδείκνυται είναι το Υαλουρονικό οξύ και όχι η μποτουλινική τοξίνη.

 

Πονάει η θεραπεία με μποτουλινική τοξίνη;

Ο πόνος είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση, χρησιμοποιώντας όμως μια αναισθητική κρέμα στα σημεία εφαρμογής και μια πάρα πολύ λεπτή βελόνη για την έγχυση του φαρμάκου, γίνεται υπόθεση της επιστήμης και η διαδικασία μετατρέπεται σε σχεδόν απόλυτα ανώδυνη.

Στην ουσία λόγω της αναισθητικής κρέμας δεν πονάει το τσίμπημα και το μόνο που αισθανόμαστε είναι ίσως ένα ελαφρύ τσούξιμο από το φάρμακο.

Πόσο γρήγορα δρα η τοξίνη;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το αποτέλεσμα της δράσης της, δεν φαίνεται αμέσως μετά την εφαρμογή. Στην πραγματικότητα όταν τοποθετούμε μποτουλινική τοξίνη η εικόνα μας είναι ακριβώς η ίδια πριν και μετά την έγχυση του φαρμάκου και η αλλαγή αρχίζει να γίνεται αισθητή 2 με 4 ημέρες μετά τις ενέσεις.

Το αποτέλεσμα της δράσης μεγιστοποιείται μετά από 10 με 14 ημέρες. Αυτός είναι και ο κατάλληλος χρόνος να εκτιμήσουμε αν υπάρχει κάποια ασυμμετρία ή ανεπαρκής ακινητοποίηση μυός οπότε, αν υπάρχει, τη διορθώνουμε προσθέτοντας λίγες μονάδες φαρμάκου ακόμη.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγω μετά την εφαρμογή;

Πρέπει να ξέρουμε ότι η Μποτουλινική τοξίνη που περιέχεται στο φάρμακο είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη πρωτείνη. Συγκεκριμένα επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε μπάνιο με καυτό νερό, να εκτεθούμε σε ζέστη ή ζεστό αέρα στο πρόσωπό μας για τις επόμενες 3 με 4 ώρες.

Μετά την ένεσή της στον αντίστοιχο μυ η Μποτουλινική τοξίνη απορροφάται από τις μυικές ίνες του μυός και ασκεί αυστηρά τοπική εκλεκτική δράση χωρίς να μεταναστεύει και χωρίς να διασπείρεται σε απομακρυσμένα σημεία στον οργανισμό. Παρόλα αυτά και για τις επόμενες 3 με 4 ώρες θα πρέπει να αποφύγουμε να τρίψουμε τα σημεία των ενέσεων, να κοιμηθούμε επάνω στο πρόσωπό μας ή να σκύβουμε έντονα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η δράση του φαρμάκου θα παραμείνει στα σημεία εφαρμογής.

Επίσης καλό θα ήταν η αποφυγή ασπιρίνης και αλκοόλ μέχρι την επόμενη ημέρα.

Πόσες φορές και πόσο συχνά μπορώ να βάλω μποτουλινική τοξίνη;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσες φορές στη ζωή μας θα τοποθετήσουμε μποτουλινική τοξίνη.

Η δράση του φαρμάκου διαρκεί περίπου τρισήμισυ με πεντέμισυ μήνες ή και λίγο περισσότερο σε βάθος χρόνου και το αποτέλεσμά του είναι παροδικό χωρίς να προκαλεί κάποια μόνιμη αλλαγή σε μύες ή νεύρα.

Η συχνότητα της εφαρμογής εξαρτάται κατ΄ εξοχήν από την ισχύ και το βαθμό της κινητικότητας των ενιόμεων μυών (δυνατοί μύες με έντονη κινητικότητα απαιτούν συχνότερες θεραπείες).

 

Διαρκεί περίπου τρισήμισυ με πεντέμισυ μήνες ή και λίγο περισσότερο σε βάθος χρόνου. Από τι εξαρτάται τελικά η διάρκεια του αποτελέσματος;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει να κάνει με δύο κυρίως παραμέτρους:

  1. την ποσότητα των μονάδων του φαρμάκου που χρησιμοποιούμε και
  2. το πόσο ισχυροί είναι οι μύες του προσώπου που θέλουμε να ακινητοποιήσουμε.

Για παράδειγμα αν χρησιμοποιήσουμε τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα φαρμάκου ανά μονάδα μυός τότε το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις μέχρι και πεντέμισυ μήνες. Συνήθως σε αυτή την περίπτωση όμως προκαλείται έντονη ακινητοποίηση των μυών η οποία δίνει μια “παγωμένη” έκφραση στο πρόσωπο, κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι επιθυμητό.

Από την άλλη, μικρότερη ποσότητα φαρμάκου δίνει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα διαρκεί όμως περίπου 3 με 4 μήνες, οπότε χρειάζεται και συχνότερη επανάληψη.

Επίσης όπως έχουμε ήδη τονίσει, άτομα με ισχυρότερους μύες στο πρόσωπο, συνήθως άντρες, είναι φυσιολογικό να χρειάζονται αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκου που θα διαρκούν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τοποθετόντας μποτουλινική πρωτεΐνη θα αποκτήσω ένα αρυτίδωτο μέτωπο. Μήπως όμως αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά μου ή αποκτήσω ένα ανέκφραστο πρόσωπο;

Φυσικά όχι. Η τοποθέτηση γίνεται εκλεκτικά και απόλυτα ελεγχόμενα στους υπεύθυνους για τις ρυτίδες έκφρασης μύες του προσώπου.

Επειδή σκοπός μας πάντα είναι η ζωντάνια και η φυσικότητα στο αποτέλεσμα, πρώτα από όλα αναλύουμε πολύ προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και στη συνέχεια κάνουμε ανατομική εφαρμογή του φαρμάκου στους μύες εκείνους που προκαλλούν τις ρυτίδες. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία είναι απόλυτα εκλεκτική και ελεγχόμενη και μας επιτρέπει να διατηρούμε την εκφραστικότητα και τη φρεσκάδα στα χαρακτηριστικά.

Σκοπός μας σε κάθε θεραπεία είναι το φυσικό αποτέλεσμα και η απομάκρυνση από την υπερβολή. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή γνώση του φαρμάκου από πλευράς του Ιατρού αλλά και η σύμφωνη γνώμη του ασθενούς.

Έκανα μια φορά εφαρμογή. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω συνέχεια; Τι θα γίνει αν σταματήσω;

Η μποτουλινική τοξίνη μπορεί να τοποθετηθεί μια φορά και να μην ξαναγίνει ποτέ. To φάρμακο αδρανοποιείται πλήρως σε διάστημα περίπου πέντε μηνών και η κινητικότητα των μυών επανέρχεται ακριβώς στο επίπεδο που ήταν πρίν την εφαρμογή. Το αποτέλεσμα δηλαδή είναι πλήρως αναστρέψιμο οπότε ακόμη και αν κάποιος κάνει χρήση για πολλά χρόνια και για κάποιο λόγο το διακόψει, πάλι θα επιστρέψει στο πως ήταν πριν ξεκινήσει και μάλιστα θα έχει επωφεληθει γιατί θα έχουν προληφθεί κάποιες ρυτίδες που θα σχηματίζονταν στο μεσοδιάστημα.

Σαν φάρμακο έχει κάποιες αντενδείξεις;

Η εφαρμογή της Μποτουλινικής τοξίνης θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βαρεία μυασθένεια (Μyasthenia Gravis). Επίσης καλό είναι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό να αποφεύγουν τη θεραπεία με μποτουλινική τοξίνη, όχι επειδή υπάρχουν κάποια στοιχεία εναντίον του φαρμάκου αλλά λόγω της γενικότερης “συντηρητικής” πολιτικής που εφαρμόζεται κατεξοχήν κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

 

Σαν φάρμακο έχει κάποιες παρενέργειες;

Δεδομένου ότι η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και αποκλειστικά τοπική, (διαχέεται σε απόσταση το πολύ ενός εκατοστού από το σημείο της ένεσης), μόνιμη παρενέργεια δεν υφίσταται.

Κάποιες ήπιες παρενέργειες συνίστανται σε ερύθημα (κοκκίνισμα), μικρό οίδημα ή μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) της περιοχής. Επίσης, έχει αναφερθεί ήπια κεφαλαλγία που μπορεί να διαρκέσει 12-24 ώρες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μια μικρή χαλάρωση του άνω βλεφάρου, η οποία όμως διορθώνεται σχετικά εύκολα με τη χρήση ενός κολλυρίου μέσα σε διάστημα μιας ή δυο ημερών.

 

Πέρα από την εφαρμογή του στην Αισθητική μπορεί να με βοηθήσει αν πάσχω από ημικρανίες ή πονοκεφάλους;

Η μποτουλινική πρωτεΐνη πέρα από τη δράση του στην Αισθητική Ιατρική, κάτι που το έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σαν φάρμακο, έχει πάρει έγκριση στην Αμερική για τη δράση του στις ημικρανίες και την κεφαλαλγία τάσεως. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρίσεων στην χρόνια ημικρανία ακόμη και 50 με 70%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ασθενής παθαίνει 15 με 25 κρίσεις ημικρανίας το μήνα τότε μετά τη θεραπεία με Βotox οι κρίσεις αυτές μειώνονται σε 4 με 8 το μήνα κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μια ευεργετική δράση του φαρμάκου που μόνο αυτοί που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες ή κεφαλαλγίες τάσεως μπορούν να εκτιμήσουν σε όλο της το εύρος.

 

 

Μπορεί να με βοηθήσει αν ιδρώνω πολύ στις μασχάλες, τα πέλματα και τις παλάμες;

H μποτουλινική πρωτεΐνη αποτελεί φάρμακο εκλογής στη θεραπεία της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας.

Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση που συναντάται τουλάχιστον στο 1-1,5% του πληθυσμού και «προσβάλλει» εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Ανάλογα με την αιτιολογία της, η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή και ανάλογα με την έκτασή της σε εστιακή ή γενικευμένη.

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία είναι μια νόσος που αφορά τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες, τα πέλματα και τις παλάμες και χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα ενοχλητική παραγωγή ιδρώτα.

 

 

Κάνοντας χρήση σε αυτές τις περιοχές πετυχαίνουμε να σταματήσουμε ακόμη και τελείως την παραγωγή ιδρώτα για διάστημα 7 ως 16 μήνες για τη μασχαλιαία και 5 ως 7 μήνες για την πελμοπελματιαία πρωτοπαθή υπεριδρωσία. Η απαιτούμενη δόση είναι 50Units ανά μασχάλη και 100Units ανά παλάμη ή πέλμα.

Πρόκειται για μια μέθοδο απλή, αποτελεσματική και εύκολη αλλά πρωτίστως εξαιρετικά ασφαλή η οποία προφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητας ζωής των ασθενών αναστέλλοντας τις δυσμενείς ψυχολογικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές επιπτώσεις που προκαλλεί η νόσος.

Τελικά είναι ασφαλές να βάλω μποτουλινική πρωτεΐνη;

Η ασφάλεια του φαρμάκου είναι μια από τις βασικές αναφορές που πρέπει να κάνουμε κλείνοντας καθώς πολλές φορές υπάρχουν ασαφείς και αντιφατικές τοποθετήσεις που οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες αποδεικνύουν κατηγορηματικά, ότι οι ενέσεις Μποτουλινικής τοξίνης είναι από τις πλέον ακίνδυνες μεθόδους για τη διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου.

Η ίδια πρωτεΐνη, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην οφθαλμολογία, τη νευρολογία και άλλες ειδικότητες της Ιατρικής για τη θεραπεία μυϊκών παθήσεων και δυσλειτουργιών, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

 

Μετά το πέρας της δράσης του φαρμάκου οι μύες επανακτούν την κινητικότητα τους και απλά επανέρχονται στην προ της θεραπείας κατάστασή τους. Επομένως, η έναρξη της θεραπείας με μποτουλινική πρωτεΐνη δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά ότι ο ασθενής έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο, όπου πρέπει εσαεί να κάνει συνεδρίες. Κατ’ επέκταση, ο φόβος χρήσης της πρωτεΐνης είναι εξολοκλήρου αναιτιολόγητος, στερούμενος λογικών και επιστημονικών ερεισμάτων.

Το φάρμακο έχει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).