Τα χέρια είναι μια από τις βασικές περιοχές που μαρτυρούν την ηλικία μας. Σήμερα η Αισθητική Ιατρική έχει τα μέσα να μας χαρίσει ξανά νεανικά και όμορφα χέρια.

Τα σημεία που προδίδουν την πραγματική μας ηλικία, όσο κόπο και αν έχουμε κάνει να την κρύψουμε επιμελώς-εκτός από το πρόσωπο και το λαιμό- είναι τα χέρια. Τα χέρια μας είναι μία από τις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και την καθημερινή φθορά από τις χειρονακτικές εργασίες, τόσο στο σπίτι όσο και εκτός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να ταλαιπωρείται και να χάνει τη φυσική του φρεσκάδα, τη λάμψη και τη σφριγηλότητα του.

Συχνά με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται στη ράχη των χεριών σημάδια φωτογήρανσης όπως πανάδες και δυσχρωμίες, ή λεπτές γραμμές και ρυτίδες εξαιτίας της έλλειψης ενυδάτωσης και σωστής περιποίησης. Επίσης με τα χρόνια και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα χέρια αδυνατίζουν και εμφανίζουν σημεία ατροφίας ενώ η όψη τους αρχίζει να φαντάζει θαμπή και άτονη.

Όλα αυτά ξεκινούν να εμφανίζονται συνήθως μετά τα 40-45 χρόνια αλλά καλό είναι να φροντίζουμε από νωρίς την κατάσταση της επιδερμίδας των χεριών μας για να μην έχουμε αργότερα δυσάρεστες εκπλήξεις. Η σύγχρονη Αισθητική Ιατρική έχεις λύσεις για κάθε ένα από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουν τα χέρια μας.

Αναζωογόνηση-Χεριών - Πριν και Μετά

Υαλουρονικό Οξύ

Το διάσημο Υαλουρονικό Οξύ είναι φιλικό προς τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς είναι στοιχείο του συνδετικού ιστού του δέρματος. Βασκός του είναι να ενυδατώνει και να χαρίζει όγκο στα σημεία ατροφίας χωρίς να σχετίζεται με ιδιαίτερες αλλεργίες ή άλλα προβλήματα. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει επιφανειακές αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες ή για να δώσει όγκο στα σημεία όπου αυτό χρειάζεται.

Αφού πρώτα εφαρμοστεί τοπική αναισθησία, με τη βοήθεια πολύ λεπτών ενέσεων εγχέεται Υαλουρονικό Οξύ αυξημένης πυκνότητας στις περιοχές του δέρματος που παρουσιάζουν ατροφία. Το αποτέλεσμα είναι να επιτυγχάνεται πάχυνση των μαλακών μορίων και του δέρματος των χεριών και να απαλύνονται οι ρυτίδες και οι “ζάρες” στο δέρμα. Η διαδικασία κρατάει μόλις 20-30 λεπτά και είναι σχετικά ανώδυνη. Τις επόμενες 2 με 3 ημέρες μπορεί να υπάρχει στην περιοχή πρήξιμο, ήπια ευαισθησία ή ερυθρότητα τα οποία όμως υποχωρούν άμεσα.

Με τη θεραπεία αυτή απαλύνονται ή και εξαφανίζονται τελείως ατροφίες δέρματος, λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ουλές από την περιοχή των χεριών ενώ τα αποτελέσματα διαρκούν 12 με 18 μήνες οπότε η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

Μεσοθεραπεία Ενυδάτωσης

Γενικά στη μεσοθεραπεία, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιδιώκεται, διαφοροποιούνται και τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν. Έτσι στην περίπτωση που στόχος είναι η βαθιά ενυδάτωση των χεριών, τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι σίγουρα το Υαλουρονικό Οξύ, ορισμένα αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι ενέσεις μεσοθεραπείας προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα, όπως η δερματική χαλάρωση και η γήρανση του δέρματος και επιτυγχάνουν εκ των έσω βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας. Με τη βοήθεια των ενέσεων τα συστατικά εισχωρούν στο μέσο στρώμα του δέρματος και κινητοποιούν μία διαδικασία διέγερσης των ινοβλαστών για την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Η εφαρμογή διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά και είναι ανώδυνη. Μετά την εφαρμογή της μεσοθεραπείας είναι δυνατόν να εμφανιστούν ελαφρές εκχυμώσεις στα σημεία όπου έχει γίνει η εφαρμογή, οι οποίες όμως υποχωρούν σταδιακά. Μετά την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου συνεδριών, που συνήθως είναι δύο ή τρεις στον αριθμό, η επιδερμίδα των χεριών δείχνει σαφώς πιο ενυδατωμένη, σφριγηλή ενώ αποκτά και πιο νεανική όψη.

Μεταμόσχευση Λίπους – Λιπομεταφορά

Η μεταφορά λίπους είναι στις μέρες μας μια αρκετά δημοφιλής μέθοδος για το γέμισμα των σημείων εκείνων που έχουν αρχίσει να αδειάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Στην περίπτωση των χεριών ο Πλαστικός Χειρουργός μεταφέρει λίπος από κάποιο άλλο σημείο του σώματος, στο οποίο υπάρχει περίσσεια, για να γεμίσει και να χαρίσει το χαμένο νεανικό όγκο και σφρίγος στα χέρια. Το λίπος συλλέγεται με τη μέθοδο της μίνι λιποαναρρόφησης, είτε από την εσωτερική πλευρά των γονάτων, είτε από τους μηρούς, είτε από την κοιλιά. Στη συνέχεια, μετά από καθαρισμό και ειδική επεξεργασία εγχέεται εκ νέου στα σημεία των χεριών όπου υπάρχουν ατροφίες ή πολύ λεπτό δέρμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα. Μετά τη θεραπεία αντιγήρανσης με μεταμόσχευση λίπους στα χέρια μπορεί να υπάρχει μια μικρή ενόχληση η οποία όμως περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή και μπορεί να διαρκέσει 1 με 2 ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 2-3 ημέρες και αφού απορροφηθεί ένα μέρος του λίπους μέσα στους πρώτους δύο με τρεις μήνες, το υπόλοιπο παραμένει για πάντα. Τα χέρια ανακτούν το χαμένο τους όγκο και δείχνουν πιο νενικά και πιο υγιή.

Ανάπλαση με Laser

Τα Laser ανάπλασης νέας γενιάς μπορούν να δώσουν ξανά στα κουρασμένα χέρια μια πιο νεανική και πιο σφριγηλή εικόνα. Πρόκειται για σύγχρονες τεχνολογίες οι οποίες είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις βλάβες του γήρατος, όπως τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, τη χαλάρωση και την έλλειψη τόνου του δέρματος. Η θεραπεία βασίζεται στην επιλεκτική καταστροφή του στόχου με μικροακτίνες που εισχωρούν τμηματικά στην επιδερμίδα, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς και επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της επούλωσης. H δράση του Laser ανάπλασης βασίζεται στην εξάχνωση των προβληματικών ιστών και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας. Το Laser “χαρτογραφεί” την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά τμήματα και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν πρόβλημα. Η ένταση της συσκευής είναι απόλυτα ελεγχόμενη και η θεραπεία μπορεί να γίνει πιο βαθιά ή πιο επιφανειακά, ανάλογα με τις ενδείξεις.

Κάθε συνεδρία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Η επιδερμίδα των χεριών απαλλάσσεται από τις λεπτές γραμμές που εμφανίζονται με τα χρόνια, ανανεώνεται και αποκτά ξανά νεανικό τόνο. Τα αποτελέσματα διαρκούν 1 με 1,5 χρόνο.

Αντιμετώπιση μελαγχρωματικών βλαβών με Laser

Οι αντιαισθητικές μελαγχρώσεις που εμφανίζονται με τα χρόνια στα χέρια μας οφείλονται σε συγκέντρωση ενδογενούς χρωστικής, κυρίως μελανίνης και παρατηρούνται συνήθως λόγω φωτογήρανσης μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο.

Με τη βοήθεια του Laser αφαιρείται η θαμπάδα και αποκαθίσταται η ομοιόμορφη όψη της επιδερμίδας χτυπώντας συνολικά την περιοχή των χεριών και επιμένοντας ιδιαίτερα στα προβληματικά σημεία με ενδείξεις σκουρόχρωμων κηλίδων ή υπερμελεχρώσεων. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται αύξηση της θερμοκρασίας της χρωματικής βλάβης με αποτέλεσμα τη διάσπαση της υπερμελαχρωστικής αλλοίωσης σε πολύ μικρά σωματίδια. Η ενέργεια του Laser απορροφάται από την ανεπιθύμητη μελανίνη και έτσι επιτυγχάνεται η καταστροφή του στόχου και η εξάχνωσή του.

Ο χρόνος της συνεδρίας είναι μόλις 20 με 30 λεπτά και συνήθως συνιστούνται 2 με 3 συνεδρίες για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μετά από κάθε συνεδρία είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο ήλιος ενώ η χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας θεωρείται απαραίτητη.

Με την αντιγηραντική θεραπεία με Laser εξαφανίζονται ή απαλύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι αντιαισθητικές κηλίδες, οι υπερμελαχρώσεις και οι λεκέδες των χεριών. Δεδομένου ότι η επίδραση του ήλιου είναι διαρκής στην επιδερμίδα όλες τις ημέρες και τις εποχές του χρόνου προτείνουμε να γίνεται μια συντήρηση του αποτελέσματος της ανάπλασης με επανάληψη του Laser κάθε 2 με 3 χρόνια περίπου.