ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Πολλές φορές στο πρόσωπο ή στη ράχη ατόμων μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας παρατηρούμε προεξέχουσες επίπεδες σκουρόχρωμες δερματικές βλάβες που το κάνουν να δείχνει σχεδόν βρώμικο.

Συχνά πρόκειται για εντελώς αθώες συναθροίσεις κερατινοκυττάρων που ονομάζονται σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις.

Τι είναι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις; Σε ποιές ηλικίες εμφανίζονται;

Πρόκειται για τις συχνότερα εμφανιζόμενες καλοήθεις αλλιώσεις του δέρματος που αναπτύσσονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 – 50 ετών και κυρίως σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε έντονο ήλιο. Η επίπτωση είναι ίδια για άντρες και για γυναίκες.

Γιατί δημιουργούνται οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις; Που οφείλονται;

Σαφής εξήγηση δεν υπάρχει για την ανάπτυξη των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων.
Πιθανολογείται να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση μιας και εμφανίζονται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας.
Από πλευράς παθολογοανατομίας οφείλονται στην συσσώρευση κερατινοκυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σαφώς περιχαρακωμένες βλατίδες ή πλάκες.

Πως μοιάζουν οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις έχουν συνήθως ωοειδές σχήμα με ομαλή παρυφή και το χρώμα τους είναι από καφεοειδές ή γκριζωπό μέχρι και μαύρο. Μπορεί να είναι επίπεδες αλλά συνήθως προεξέχουν από το δέρμα μερικά χιλιοστά και πολλές φορές μοιάζουν με “πατημένη σταφίδα”. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μεγαλώσουν ακόμη και αρκετά εκατοστά τόσο σε μήκος όσο και σε πλάτος.

Συνήθως έχουν λιπαρή υφή και φέρουν υπερκερατωσικές παρασχίδες με αποτέλεσμα να είναι τραχειές και να τρίβονται εύκολα. Πολλές φορές από την τριβή με τα ρούχα ή μετά από ξύσιμο μπορεί να πέφτουν τμήματά τους επειδή όμως δεν καταστρέφεται η βάση τους σε μικρό χρονικό διάστημα ξαναεμφανίζονται.

Σε ποιά σημεία του σώματος εντοπίζονται συνήθως οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις εμφανίζονται σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει τριχοφυία και με αυξημένη λιπαρότητα. Πιο συχνά εντοπίζονται:

  1. στο τριχωτό της κεφαλής ή στη φαλάκρα,
  2. στις παρειές,
  3. στο μέτωπο,
  4. στους ώμους,
  5. στη ράχη,
  6. το θώρακα και την κοιλιά και
  7. σε μικρότερο ποσοστό στα άνω και κάτω άκρα.

Πρέπει να κάνω κάποιες γενικές εργαστηριακές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος αν εμφανιστεί κάποια σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση στο σώμα μου;

Όχι δεν χρειάζονται γενικές εξετάσεις σε περίπτωση εμφάνισης σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης στο σώμα μας. Η διάγνωση γίνεται συνήθως σχετικά εύκολα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς.

Είναι επικίνδυνες οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις; Πόσο θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν εμφανιστούν στο σώμα μας;

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες δηλαδή δεν είναι επικίνδυνες από ογκολογικής πλευράς.

Τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι αυτά που διακρίνουν όλους τους καλοήθεις όγκους. Συγκεκριμένα:

  1. μεγαλώνουν πολύ αργά και με σταθερό ρυθμό,
  2. έχουν ομαλό σχήμα,
  3. δεν αιμορραγούν παρά μόνο αν τραυματιστούν,
  4. δεν εξελκώνονται,
  5. είναι κατεξοχήν ανώδυνες δερματικές βλάβες,
  6. δεν δίνουν ΠΟΤΕ μεταστάσεις.

Πιο πολύ το πρόβλημα που προκαλλούν είναι αισθητικής φύσεως παρά λειτουργικό δεδομένου ότι ποτέ δεν εξαλλάσονται σε κακοήθεια.

Ο μόνος λόγος που θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό είναι για την επιβεβαίωση ότι μια δερματική βλάβη είναι πραγματικά σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση και όχι κάτι άλλο.
Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πολλές φορές μπορεί ένα καρκίνος του δέρματος να μοιάζει με σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση οπότε αν δεν το δει ο ειδικός μπορεί να διαλάθει της διάγνωσης.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι αν εμφανιστούν πολλαπλές συρρέουσες σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία του σώματος θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ασθενούς για πιθανή κακοήθεια σε εσωτερικό
όργανο του σώματος.

Πότε συνιστάται να αφαιρούμε τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Tις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις τις αφαιρούμε κατεξοχήν για λόγους αισθητικής και όχι τόσο για λόγους παθολογικούς.
Όπως αναφέρθηκε οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις σε γενικές γραμμές είναι ανώδυνες, αθώες δερματικές βλάβες οι οποίες μεγαλώνουν πάρα πολύ αργά και συχνά κάποια στιγμή σταματούν τελείως να μεγαλώνουν.
Αν λοιπόν δεν ενοχλούν, δεν πονούν και μεγαλώνουν πάρα πολύ αργά, δεν συντρέχει ανησυχία ούτε λόγος χειρουργικής αφαίρεσης τους.

Ποιά είναι η θεραπεία των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων;

Η αντιμετώπιση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων μπορεί να γίνει με:

  1. κρυοπηξία
  2. ηλεκτροκαυτηρίαση
  3. χειρουργική εκτομή
  4. απόξεση με ξέστρo
  5. Laser.

Σε ποιές περιπτώσεις προτείνουμε τη χειρουργική αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων;

H χειρουργική εκτομή των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων προτείνεται όταν υπάρχει διαγνωστικό δίλημμα για την ταυτότητα μιας δερματικής βλάβης ή όταν εκτείνεται σε βάθος στο υποκείμενο χόριο. Για να έχουμε ριζικότητα αφαιρούμε ολόκληρη τη δερματική αλλοίωση και το παρασκεύασμα αποστέλλεται για ιστολογική ταυτοποίηση. Σε άλλη περίπτωση προτείνουμε τη θεραπεία με χειρουργικό Laser.

Πως γίνεται η αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων με χειρουργικό Laser;

Χρησιμοποιούμε Laser CO2 Super Pulse με το οποίο κάνουμε εξάχνωση των πλακών των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές.

Πονάει η εφαρμογή του Laser για την αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων; Πως θα είναι μετά;

Δεδομένου ότι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις βρίσκονται επιφανειακά, η επέμβαση αφορά μόνο το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας οπότε η αφαίρεσή τους σε γενικές γραμμές δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια αλλά ούτε και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Πριν την εφαρμογή του Laser κάνουμε τοπική αναισθησία στην περιοχή ή χρησιμοποιούμε αναισθητική κρέμα οπότε η επέμβαση δεν πονάει καθόλου.
Μετά την επέμβαση χρησιμοποιούμε ειδική επουλωτική κρέμα για περίπου 5 με 7 ημέρες οπότε η ανάρρωση είναι αρκετά γρήγορη.
Μετά τις 7 ημέρες προτείνουμε τη χρήση ενυδατικής και αντιηλιακής κρέμας.

 

Αν αφαιρεθούν οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι δυνατό να δημιουργηθούν ξανά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα;

Oι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις που αφαιρούνται με το Laser δεδομένου ότι η αφαίρεση των κερατινοκυττάρων φτάνει μέχρι το κατώτερο μέρος της επιδερμίδας δεν ξαναγίνονται ποτέ.
Όμως σε βάθος χρόνου μπορεί να σχηματιστούν υπερκερατωσικές αλλοιώσεις σε άλλες περιοχές του προσώπου ή του κορμού.