Υαλουρονικό οξύ

Μια από τις πλέον μοντέρνες, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που έχει να επιδείξει σήμερα η Αισθητική Χειρουργική είναι η εξάλλειψη ή η απάλυνση των ρυτίδων του προσώπου με τη χρήση ενός φαρμάκου που λέγεται Υαλουρονικό οξύ.

Πρόκειται για μια εναλλακτική, συνδυαστική θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει ή να διορθώσει ατέλειες από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, χαρίζοντας ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να περάσει κάποιος το κατώφλι του χειρουργείου.

Το Υαλουρονικό οξύ είναι σύγχρονο εμφύτευμα της Πλαστικής Χειρουργικής το οποίο μας επιτρέπει με πολύ μεγάλη ασφάλεια να βελτιώσουμε ή και να τελειοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου αναίμακτα, σχεδόν ανώδυνα και με πολύ μικρό διάστημα αποθεραπείας.

Απαραίτητη προυπόθεση για να υπάρχει ένα απόλυτα ασφαλές και επιτυχημένο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ αποτελλεί από πλευράς του Πλαστικού Χειρουργού :

  1. η βαθειά γνώση της ανατομίας του προσώπου,
  2. η υψηλή αντίληψη της Αισθητικής και των κανόνων αρμονίας
  3. η κατανόηση των ιδιοτήτων του πρωτοποριακού αυτού υλικού
  4. η αίσθηση του μέτρου.

 

Έχοντας αυτές τις βασικές αρχές κατά νου το Υαλουρονικό Οξύ είναι το απόλυτο εργαλείο του σύγχρονου Πλαστικού Χειρουργού για μια εικόνα ασφαλή και συνδυασμένη μόνο με ευχάριστες εκπλήξεις.
Η σωστή εφαρμογή του ενέσιμου εμφυτεύματος του Υαλουρονικού οξέως μας επιτρέπει να επιτύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στον αγώνα κατά των ρυτίδων και τη διόρθωση των σημείων ατροφίας του προσώπου.

H βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου με την εφαρμογή ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως αποτελεί μια πρωτοποριακή, σύγχρονη θεραπεία που αφορά σχεδόν όλες τις ηλικίες και απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες.

Τι είναι όμως ακριβώς το Υαλουρονικό οξύ;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το Υαλουρονικό οξύ δεν είναι οξύ με την καθημερινή ένοια του όρου. Δεν «καίει» δηλαδή τους ιστούς και ο όρος οξύ απευθύνεται μόνο στον βιοχημικό τύπο της ουσίας.

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινοπρωτεϊνη, ένα μόριο δηλαδή το οποίο υπάρχει αυτούσιο στη φύση. Αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι πανομοιότυπο στα περισσότερα είδη οργανισμών και σε όλους τους τύπους ιστών.

Με πολύ απλά λόγια στο δέρμα μας αλλά και στο δέρμα όλων των θηλαστικών υπάρχουν μόρια Υαλουρονικού οξέος τα οποία μαζί με μόρια Ελαστίνης και Κολλαγόνου, παράγονται με σταθερό ρυθμό από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ουσίες αυτές είναι μακρομοριακές ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε ολα τα θηλαστικά, με τη μορφή πρωτεινικών αλυσίδων, διαπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τον ιστό που εμείς αναγνωρίζουμε σαν δέρμα. Εκτός από τους ινοβλάστες, στο δέρμα μας υπάρχουν και άλλα κύτταρα τα οποία ονομάζονται ινοκλάστες, των οποίων ο κύριος ρόλος είναι να διασπούν τα μόρια του Υαλουρονικού οξέως.

Η σύνθεση και η αποδόμηση του Υλουρονικού οξέως που παράγει ο οργανισμός μας, είναι μια δυναμική διεργασία μεταξύ ινοβλαστών και ινοκλαστών, ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία και όσο Υαλουρονικό οξύ παράγεται τόσο να επαναδιασπάται. Η διαδικασία αυτή συνήθως ολοκληρώνεται σε 24-48 ώρες στο ανθρώπινο σώμα.

Με την πάροδο της ηλικίας οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και λιγοστεύουν σε αριθμό με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται, να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Δεδομένου ότι το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο (δεσμεύει νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος του), η απώλεια του σαν δομικού συστατικού των ιστών οδηγεί σε μια εικόνα αφυδατωμένου, λεπτού και εύθρυπτου δέρματος, με προδιάθεση στη δημιουργία λεπτών ρυτίδων ή σημείων ατροφίας και βαθειών πτυχών του δέρματος.

Το 1996 στην Upsala της Σουηδίας κατασκευάστηκε στο εργαστήριο Υυαλουρονικό οξύ με σύνθεση περίπου ίδια με αυτή του ανθρώπινου σώματος. Προκειται για ένα σταθεροποιημένο μόριο Υαλουρονικού οξέος το οποίο δεν προέρχεται από κάποιο ζώο, αλλά είναι προιόν γενετικής μηχανικής.

Η διαφορά του Υαλουρονικού οξεως που παράγεται στο εργαστήριο με αυτό του ανθρώπινου σώματος είναι μόνο κατά 1% περίπου και αυτό για να μην μπορεί ο οργανισμός να το αποδομήσει εύκολα.

Τι νόημα θα είχε να φτιάξουμε στο εργαστήριο Υαλουρονικό οξύ ακριβώς ίδιο με του ανθρώπου αφού η διάρκεια ζωής του θα ήταν μόνο μερικές ώρες;

Όπως βλέπουμε, στη φωτογραφία που ακολουθεί, το Υαλουρονικό οξύ που παράγουμε στο εργαστήριο είναι ένα υλικό παχύρευστο, διαφανές και βρίσκεται με τη μορφή γέλης (gel) μέσα σε μια σύριγγα.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι έχουμε μια ρυτίδα, τότε τοποθετώντας το Υαλουρονικό οξύ μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνης στη βάση της ρυτίδας, γεμίζουμε το έλλειμμα και εξαλλείφουμε ή απαλύνουμε το βάθος της ρυτίδας.

Δεδομένου ότι το Υαλουρονικό οξύ που τοποθετούμε στο βάθος της ρυτίδας είναι απόλυτα συμβατό με τους ανθρώπινους ιστούς, έρχεται και ενσωματώνεται πλήρως σε αυτούς και αποτελλεί δομικό υλικό του σώματος το οποίο δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς μετά από μερικές ημέρες συνήθως μετά από την εφαρμογή του.

Ποιός είναι ο μηχανισμός δράσης του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως;

Το Υαλουρονικό οξύ σαν δομικό συστατικό του οργανισμού μας, όταν εγχύεται ενιόμενο στο δέρμα έρχεται και γεμίζει και δίνει όγκο στους ιστούς όπου τοποθετείται.
Επειδή είναι ιδιαίτερα υδρόφιλο μόριο απορροφά νερό με αποτέλεσμα εξαιρετική ενυδάτωση της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα γιατί μετά την εφαρμογή ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως το πρόσωπο δείχνει πιο ζωντανό, πιο λαμπερό και πιο φρέσκο.

Σε ποιές περιοχές του προσώπου κάνουμε Υαλουρονικό οξύ;

Όπως τονίσαμε το Υαλουρονικό οξύ διατίθεται σε διάφορες πυκνότητες, ούτως ώστε να είναι κατάλληλο για όλα τα είδη των ρυτίδων.

Το ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως χρησιμοποιείται για:

  1. τη διόρθωση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα,
  2. τη διόρθωση των βαθειών ρινοπαρειακών πτυχών και των ρυτίδων του γέλιου,
  3. τη διόρθωση των ρυτίδων της γωνίας του στόματος,
  4. τη βελτίωση του σχήματος της μύτης,
  5. την αύξηση του όγκου των χειλιών,
  6. τις ρυτίδες του μετώπου και του μεσόφρυου,
  7. τους μαύρους κύκλους αλλά και
  8. για τη διαμόρφωση και τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου.

Εκτός από το πρόσωπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Υαλουρονικό οξύ και για άλλα σημεία του σώματος;

Το Υαλουρονικό οξύ, επειδή είναι εξαιρετικά αδρανές σαν υλικό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα ασυμμετρίας ή ατροφίας ιστού που αφορούν άλλα σημεία του σώματος.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει:

  1. τις αντιαισθητικές ρυτιδώσεις στο ντεκολτέ,
  2. να δώσει πιο σφριγηλή εικόνα στην όψη των χεριών,
  3. να βελτιώσει το περίγραμμα των γλουτών
  4. να δώσει όγκο στις γάμπες,
  5. να εξομαλύνει το δέρμα σε ουλές ακμής ή μετατραυματικές ουλές.

Επίσης το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική για να αποκαταστήσει τον όγκο των μαλακών μορίων ή να διορθώσει ελλείμματα ιστού που δημιουργούνται μετά από ογκολογικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις αποκατάστασης τραύματος.

Ποιά είναι η διαδικασία εφαρμογής του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέος;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ υπάρχει με τη μορφή παχύρευστης γέλης (gel). Πρόκειται για ένα gel διαφανές, άχρωμο και άοσμο του οποίου η έγχυση μέσα στους ιστούς γίνεται πολύ εύκολα με τη βοήθεια μιας πάρα πολύ λεπτής βελόνης. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το πάχος της ρυτίδας διατίθεται σε δύο ή τρεις διαφορετικές πυκνότητες.

Έτσι όταν έχουμε μια βαθειά ρυτίδα όπως για παράδειγμα αυτή στις ρινοπαρειακές αύλακες προτιμάμε να εγχύσουμε πιο παχύρευστο Υαλουρονικό οξύ στο βάθος, στη βάση της ρυτίδας και πιο λεπτόρευστο ψηλά, κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Με αυτόν τον τρόπο, βάζοντας πιο πυκνό Υαλουρονικό οξύ βαθειά, δίνουμε όγκο και “σηκώνουμε” τη ρυτίδα ενώ με το πιο λεπτόρευστο μόριο πιο επιφανειακά εξομαλύνουμε εντελώς την πτύχωση του δέρματος (όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες).

Πονάει η εφαρμογή του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως;

Η θεραπεία γίνεται κατά κύριο λόγο στο Ιατρείο και είναι σχεδόν ανώδυνη αφού πάντοτε προηγείται η χρήση αναισθητικής κρέμας ή τοπικής αναισθησίας στα σημεία εφαρμογής.

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία και τι πρέπει να κάνω μετά;

Η όλη διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα. Μετά τη θεραπεία συνήθως απαιτείται η εφαρμογή πάγου τοπικά στην περιοχή της έγχυσης για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός αλλά και οίδημα στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες και μπορεί να καλυφθεί εύκολα συνήθως με make-up. Στην περίπτωση των χειλιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα, το οίδημα μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΕΣΟΦΡΥΟ

Πώς γίνεται η διόρθωση των ρυτίδων στο μεσόφρυο δηλαδή στην περιοχή ανάμεσα στα φρύδια;

Η ρυτίδα ή οι ρυτίδες που σχηματίζονται με το πέρασμα των χρόνων ανάμεσα στα δύο φρύδια είναι αποτέλεσμα της χρόνιας σύσπασης τριών μυών που βρίσκονται στο μεσόφρυο δηλαδή του πυραμοειδούς κεντρικά και των δυο επισκήνιων μυών (δεξιά και αριστερά του πυραμοειδούς). Όταν μεγαλώνουμε σε ηλικία η διαρκής συνοφρύωση των παραπάνω μυών χαράσει την περιοχή του μεσόφρυου και δημιουργεί μία ή δύο συνήθως αντιαισθητικές βαθιές ρυτίδες που μοιάζουν με χαρακιές.

Η πραγματική αιτία δηλαδή των ρυτίδων στο μεσόφρυο είναι η σύσπαση των τριών μυών της περιοχής ενώ η διαρκής και για πολλά χρόνια επανάλληψη της κίνησης θα δημιουργήσει σαν αποτέλεσμα το ¨βαθούλωμα” στο μεσόφρυο σαν να υπάρχει δηλαδή εκεί έλλειμμα ιστού.

Η βελτίωση ή ακόμη και εξάλλειψη των ρυτίδων στο μεσόφρυο γίνεται με συνδυασμό δύο θεραπειών: ƁOƬOX αρχικά και Υαλουρονικό Οξύ στη συνέχεια.

To ΒΟΤΟΧ (μποτουλινική τοξίνη) όταν γίνεται εκλεκτικά στον πυραμοειδή και τους δύο επισκήνιους μύες απενεργοποιεί την κίνηση των τριών αυτών μυών με αποτέλεσμα να δρά στην αιτία δημιουργίας των ρυτίδων του μεσόφρυου. Οι μύες δεν συσπώνται οπότε απαλύνονται οι ρυτίδες.

Με το ΒΟΤΟΧ οι ρυτίδες στο μεσόφρυο απαλύνονται αλλά συνήθως δεν εξαφανίζονται. Σε αυτή την περίπτωση, μία εβδομάδα συνήθως μετά την εφαρμογή του ƁOƬOX ερχόμαστε και κάνουμε ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ μέσα στην περιοχή των ρυτίδων του μεσόφρυου και εξαφανίζουμε σε ποσοστό μέχρι και 100% την αντιαισθητική ρυτίδα.

Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι ενώ μια βαθιά ρυτίδα στο μεσόφρυο χρειάζεται περίπου 15 με 20 χρόνια για να σχηματιστεί, αρκούν μόνο δύο συνεδρίες διάρκειας 10 λεπτών περίπου, με ΒΟΤΟΧ και Υαλουρονικό οξύ, για να εξαφανιστεί τελείως.

ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ – ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΩΝ (ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)

Πως γίνεται η διόρθωση του “βαθουλώματος” των Μαύρων Κύκλων ή στις“σακκούλες” κάτω από τα μάτια με τη χρήση Υαλουρονικού Οξέως;

Η θεραπεία είναι από εντελώς ανώδυνη μέχρι ήπια ενοχλητική, έχει συγκεκριμένες τεχνικές ιδιεταιρότητες και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά ασφαλή και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στην περιοχή των Μαύρων Κύκλων ή στις ¨σακκούλες” εφαρμόζουμε για 20-25 λεπτά περίπου μια αναισθητική κρέμα οπότε η περιοχή αναισθητοποιείται και δεν πονά καθόλου.

Με μια ειδική, πάρα πολύ λεπτή, βελόνα έγχυσης εφαρμόζουμε το εμφύτευμα του Υαλουρονικού οξέως σε συγκεκριμένες θέσεις στην υποκόγχια χώρα σεβόμενοι απόλυτα τις ανατομικές ιδιεταιρότητες της περιοχής.
Μετά την επέμβαση υπάρχει συνήθως ένα πολύ ήπιο οίδημα στην περιοχή το οποίο υποχωρεί σε 1 με 2 ημέρες.
Τα περισσότερα περιστατικά, βάζοντας ένα απαλό make up, μπορούν την επόμενη ημέρα να πάνε στη δουλειά τους.
Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και για ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο αποτέλεσμα απαιτούνται συνήθως δύο επαναλήψεις με μεσοδιάστημα 7 – 10 ημερών.

Είναι ασφαλής η διαδικασία εφαρμογής Υαλουρονικού οξέως στην περιοχή κάτω από τα μάτια;

Δεδομένου ότι η περιοφθαλμική ζώνη έχει λεπτά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη ανατομία, για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα διόρθωσης του “βαθουλώματος” κάτω από τα μάτια απαιτείται η χρήση:

  1. συγκεκριμένης πυκνότητας ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ,
  2. εξειδικευμένων πολύ λεπτών βελονών έγχυσης αλλά κυρίως
  3. απαραίτητη γνώση της ανατομίας, εξοικείωση με την τεχνική και μεγάλη εμπειρία από πλευράς του Πλαστικού Χειρουργού που θα κάνει την εφαρμογή.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ένα απόλυτα ασφαλές, αρμονικό και ελεγχόμενο αποτέλεσμα.

ΜΥΤΗ – ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ (ΒΛΕΠΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)

Eίναι γεγονός ότι μπορούμε σήμερα να κάνουμε Ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο αλλά χρησιμοποιώντας μόνο Υαλουρονικό οξύ;

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της εικόνας μιας δύσμορφης μύτης, μιας εικόνας πιθανόν ιδιαίτερα βασανιστικής γι΄ αυτόν που την έχει, χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε το κατώφλι του χειρουργείου.
H τεχνική της Ρινοπλαστικής Χωρίς Χειρουργείο στηρίζεται πρωταρχικά στο ότι αναγνωρίζουμε σημεία του σκελετού της μύτης τα οποία παρουσιάζουν έλλειμματα ιστού ή βαθουλώματα και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνολογίας ερχόμαστε και τα γεμίζουμε χρησιμοποιώντας ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως.
Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι ασθενείς που έχουν καλή αναπνευστική λειτουργία και μέτριου βαθμού δυσμορφίες του σκελετού της ρινός.

Συγκεκριμένα άτομα με μικρό ή μέτριο ήβο (‘καμπούρα’), μέτριες δυσμορφίες στο ακρορίνιο ή στο ριζορίνιο αποτελούν ιδανικούς υποψηφίους για αποκατάσταση της δυσμορφίας της μύτης Χωρίς Χειρουργείο.

Ποιά είναι η διαδικασία εφαρμογής του Υαλουρονικού οξέος κατά την τεχνική της Ρινοπλαστικής Χωρίς Χειρουργείο; Πονάει η θεραπεία;

Η Ρινοπλαστική Χωρίς Χειρουργείο είναι μια επέμβαση απλή η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο στο Ιατρείο.
Είναι μια τεχνική ανώδυνη μιας και πάντοτε προηγείται η χρήση αναισθητικής κρέμας σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία στα σημεία εφαρμογής. Συγκεκριμένα κατά την επέμβαση αφού πρώτα μελετήσουμε τα σημεία που πρέπει να διορθώσουμε για να αποκαταστήσουμε τη δυσμορφία, στη συνέχεια κάνουμε τοπική αναισθησία και έπειτα με τη βοήθεια μιας πάρα πολύ λεπτής βελόνης κάνουμε την εμφύτευση του Υαλουρονικού Οξέως.

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία της Ρινοπλαστικής με Υαλουρονικό οξύ και τι πρέπει να κάνω μετά;

Η όλη διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα. Μετά τη θεραπεία συνήθως απαιτείται η εφαρμογή πάγου τοπικά στην περιοχή της έγχυσης για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός αλλά και οίδημα στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες το πολύ και μπορεί να καλυφθεί εύκολα, συνήθως με make-up.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της Ρινοπλαστικής Χωρίς Χειρουργείο;

To Yαλουρονικο οξύ δεν είναι μόνιμο υλικό αλλά απορροφάται βαθμιαία από τους ιστούς.
Συγκεκριμένα το Υαλουρονικό οξύ στην περιοχή της μύτης απορροφάται σε ποσοστό περίπου από 5% μέχρι 15 % τον πρώτο χρόνο. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο δεν εξαφανίζεται το Υαλουρονικό οξύ που έχουμε βάλει στην περιοχή της μύτης αλλά παραμένει στη θέση του ποσοστό ίσο με 85% έως 90%. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τότε είναι απλά να συμπληρώσουμε το Υαλουρονικό που έχει απορροφηθεί αν θέλουμε να συντηρήσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Mπορούν να διορθωθούν ατέλειες ή δυσμορφίες της μύτης μετά από τροχαίο, ή ογκολογικές επεμβάσεις ή μετά από μια αποτυχημένη ρινοπλαστική χρησιμοποιώντας Υαλουρονικό οξύ;

Όταν μια μύτη έχει υποστεί τραυματισμό, ογκολογική ή χειρουργική επέμβαση με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα ιστού ή παραμόρφωση της μορφολογίας της, τότε μπορούμε εφαρμόζοντας Υαλουρονικό οξύ σε συγκεκριμένες θέσεις, να βελτιώσουμε ή και να αποκαταστήσουμε τη δυσμορφία της ρινός.

Πολύ συχνά οι χειρουργικές επεμβάσεις ή οι τραυματισμοί αλλάζουν την ανατομία της περιοχής της μύτης και τροποποιούν την αιμάτωση των ιστών με αποτέλεσμα οποιαδήποτε περεταίρω χειρουργική επέμβαση να είναι ακόμη και επικίνδυνη για τη λειτουργική ή αισθητική αποκατάσταση της περιοχής.
Χρησιμοποιώντας ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ, σεβόμενοι πάντοτε την ανατομία της περιοχής της τραυματισμένης μύτης μπορούμε να αποκαταστήσουμε με πολύ μεγάλη ευκρίνεια τα ελλείμματα ιστών ή τις δυσμορφίες, χωρίς να μπούμε στο χειρουργείο και χωρίς να ρισκάρουμε μια ακόμη χειρουργική επέμβαση.

ΧΕΙΛΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ – ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΧΕΙΛΙΩΝ (ΒΛΕΠΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)

Ποιός είναι ο στόχος μας όταν κάνουμε αύξηση χειλιών;

Όταν επεμβαίνουμε στα χείλη πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι:

  1. Όμορφα και αισθησιακά χείλη είναι τα γεμάτα χείλη και όχι κατ’ ανάγκη τα μεγάλα χείλη.
  2. Τα μεγάλα και σαρκώδη χείλη δεν ταιριάζουν σε όλα τα πρόσωπα. Λεπτά χαρακτηριστικά, άτονα ζυγωματικά ή μικρή μύτη δεν μπορούν να συμπληρώνονται με μεγάλα χείλη. Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία.

Απαραίτητη προυπόθεση για ένα όμορφο και ασφαλές αποτέλεσμα είναι η καλή γνώση της ανατομίας και της αισθητικής του προσώπου από πλευράς του ιατρού αλλά και η αποφυγή κάθε είδους υπερβολής.

Με απλά λόγια κατά την αυξητική των χειλιών ο σκοπός μας δεν είναι να “φουσκώσουμε” τα χείλη αλλά να τους δώσουμε επαρκή όγκο και όμορφο σχήμα χωρίς κανείς να μπορεί να υποψιαστεί ότι κάποιος έχει παρέμβει σε αυτά.

Το επικρατέστερο ενέσιμο εμφύτευμα για την αύξηση των χειλιών είναι το Υαλουρονικό Οξύ.

Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε αυξητική χειλιών με Υαλουρονικό οξύ;

Τo Υαλουρονικό οξύ το χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε ατέλειες στο σχήμα ή στο μέγεθος των χειλιών σε γυναίκες και άντρες.

Προχωρώντας σε ηλικία τα χείλη τόσο των γυναικών όσο και των αντρών ατροφούν με αποτέλεσμα να μικραίνουν σε μέγεθος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χείλη αδειάζουν, ζαρώνουν και γίνονται μαλακά και άτονα.

Ποια είναι η διαδικασία αύξησης – διόρθωσης των χειλιών με εφαρμογή Υαλουρονικού οξέως;

Η θεραπεία είναι από σχετικά ανώδυνη μέχρι ήπια ενοχλητική, έχει συγκεκριμένες τεχνικές ιδιεταιρότητες και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά ασφαλή και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στην περιοχή των χειλιών εφαρμόζουμε για 20-25 λεπτά περίπου μια αναισθητική κρέμα ή κάνουμε τοπική αναισθησία οπότε η περιοχή αναισθητοποιείται και δεν πονά καθόλου.

Με μια ειδική, πάρα πολύ λεπτή, βελόνα έγχυσης εφαρμόζουμε ένα, ειδικό για τα χείλη, λεπτόρευστο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως σε συγκεκριμένες θέσεις τόσο μέσα στον “πολφό” του χείλους όσο και στο περίγραμμα, σεβόμενοι απόλυτα τις ανατομικές ιδιεταιρότητες της περιοχής.
Μετά την επέμβαση υπάρχει συνήθως ένα πολύ ήπιο οίδημα στην περιοχή το οποίο υποχωρεί σε 1 με 2 ημέρες.
Τα περισσότερα περιστατικά, μπορούν την επόμενη ημέρα να πάνε στη δουλειά τους χωρίς πρόβλημα.
Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και για ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο αποτέλεσμα απαιτούνται συνήθως δύο επαναλήψεις με μεσοδιάστημα 7 – 10 ημερών.

Είναι ασφαλής η διαδικασία εφαρμογής Υαλουρονικού οξέως στην περιοχή των χειλιών;

Δεδομένου ότι η περιοχή των χειλιών έχει λεπτά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη ανατομία, για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα αύξησης ή διόρθωσης των χειλιών απαιτείται η χρήση:

  1. εξειδικευμένου για τα χείλη, λεπτόρευστου ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως,
  2. εξειδικευμένων πολύ λεπτών βελονών έγχυσης, αλλά κυρίως
  3. απαραίτητη γνώση της ανατομίας, εξοικείωση με την τεχνική και μεγάλη εμπειρία από πλευράς του Πλαστικού Χειρουργού που θα κάνει την εφαρμογή.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ένα απόλυτα ασφαλές, αρμονικό και ελεγχόμενο αποτέλεσμα.

Σε ποιά ηλικία συνήθως κάνουμε Υαλουρονικό οξύ στα χείλη;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην ηλικία για την εφαρμογή ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως στα χείλη.
Συνήθως περιστατικά μεταξύ 20 και 35 ετών τα απασχολεί το μικρό μέγεθος του χείλους ενώ σε ηλικίες μετά τα 40 γίνεται αυξητική χείλους για τη διόρθωση τόσο των μικρών ή ατροφικών όσο και των ζαρωμένων χειλιών που οφείλονται στην ηλικία.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της αυξητικής χειλιών με Υαλουρονικό Οξύ;

Το Υαλουρονικό Οξύ που χρησιμοποιείται για την αύξηση των χειλιών είναι από πλευράς πυκνότητας λίγο πιο λεπτόρευστο σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιείται για άλλα σημεία του προσώπου, για να μην φαίνεται και να μην ψηλαφάται.
Ως εκ τούτου διασπάται λίγο πιο εύκολα από τον οργανισμό και ο βαθμός απορρόφησης του κυμαίνεται σε 20-25% σε 8-10 μήνες περίπου.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μετά από 8-10 μήνες παραμένει το 75 με 80% περίπου του Υαλουρονικού οξέως στη θέση που το βάλαμε. Οπότε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αναπληρώσουμε το 20-25% που απορροφήθηκε κάθε 8-10 μήνες περίπου για να έχουμε ένα σταθερό και “μόνιμο” αποτέλεσμα.

Το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες;

Δεδομένου ότι σαν μόριο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς, το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια.

Το Υαλουρονικό οξύ αποτελεί μια ουσία εντελώς αδρανή κάτι που σημαίνει ότι:

  1. δεν κάνει αλλεργίες,
  2. δεν προκαλλεί αντιδράσεις,
  3. δεν δημιουργεί φλεγμονές,
  4. δεν προκαλλεί κακοήθειες,
  5. δεν προκαλλεί κολλαγονώσεις.

Επίσης δεν παρουσιάζει τάσεις μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται εκεί παραμένει διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Υαλουρονικό οξύ όταν εφαρμόζεται σωστά στους ιστούς, αυτό που μπορεί να προκαλέσει συνήθως είναι ένα ήπιο οίδημα στο σημείο έγχυσης το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ετεροχρονισμένα, υποχωρεί όμως εύκολα με απλά αντιφλεγμονώδη.
Ένα άλλο σύμβαμα που μπορεί να συμβεί, όχι πολύ συχνά, μετά την έγχυση ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως είναι μικρές εκχυμώσεις – μελανιές στα σημεία εφαρμογής οι οποίες όμως υποχωρούν αυτόματα μέσα σε μερικές ημέρες.
Μια πολύ σπάνια παρενέργεια του Υαλουρονικού οξέως που μπορεί να συμβεί σε ποσοστό 2 τοις χιλίοις (2/1000 περιστατικά) περίπου είναι μια ήπια αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού, κάτι που χαρακτηρίζεται από οίδημα της περιοχής εφαρμογής και αντιμετωπίζεται με εφαρμογή ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ.

Είναι γεγονός ότι το Υαλουρονικό οξύ έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ;

Το Υαλουρονικό οξύ είναι το ΜΟΝΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ της σύγχρονης Πλαστικής Χειρουργικής που έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ.
Δεδομένου ότι το Υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη, μια γλυκοπρωτεϊνη δηλαδή, υπάρχει ένα ένζυμο το οποίο ονομάζεται Υαλουρονιδάση που μπορεί και το διασπά.

Το ΑΝΤΙΔΟΤΟ Υαλουρονιδάση είναι ενέσιμο, βρίσκεται σε υγρή μορφή και οποιαδήποτε στιγμή έρθει σε επαφή με το εμφύτευμα του Υαλουρονικού οξέως το αποδομεί και το εξαφανίζει.

Ο τρόπος δράσης του ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ της Υαλουρονιδάσης είναι η ενζυματική πρωτεόλυση, δηλαδή η Υαλουρονιδάση κατακερματίζει, κόβει σε μικρά κομμάτια τα μόρια του Υαλουρονικού οξέως το οποίο τελικά διασπάται σε αμινοξέα που απορροφώνται από τον οργανισμό.

Με πολύ απλά λόγια δηλαδή “αν κάτι δεν μου αρέσει” στο αποτέλεσμα της εφαρμογής του Υαλουρονικού οξέως ή ακόμη και αν υπάρχει παραμόρφωση των χαρακτηριστικών από λανθασμένη εφαρμογή του, τότε μπορώ οποιαδήποτε στιγμή, άμεσα ή μεταγενέστερα, να χρησιμοποιήσω ΑΝΤΙΔΟΤΟ Υαλουρονιδάση και να αφαιρέσω το πλεονάζον ή σε λάθος θέση υλικό αποκαθιστώντας 100% την εικόνα.

Η ύπαρξη του ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ του Υαλουρονικού οξέως καθιστά το συγκεκριμένο εμφύτευμα ΜΟΝΑΔΙΚΟ δεδομένου ότι ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ από τα σύγχρονα ενέσιμα εμφυτεύματα της Πλαστικής Χειρουργικής ΔΕΝ έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ.

Είναι δυνατόν το ενέσιμο εμφύτευμα του Υαλουρονικού Οξέως να προκαλέσει παραμόρφωση στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου;

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα πολύ ασφαλές υλικό με το οποίο στην ουσία γεμίζουμε “βαθουλώματα” και δίνουμε όγκο σε σημεία ατροφίας των ιστών του προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο στην πράξη απαλύνουμε ή και εξαφανίζουμε τις ρυτίδες του προσώπου.

Αν κάποιος ιατρός τοποθετήσει Υαλουρονικό οξύ σε λάθος θέση ή χρησιμοποιήσει λανθασμένα υπερβολική ποσότητα υλικού τότε δυστυχώς είναι γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγή της εικόνας προς το χειρότερο ή ακόμη και παραμόρφωση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ευτυχώς υπάρχει λύση και αυτή η λύση, όπως έχουμε υπερτονίσει, είναι το ΑΝΤΙΔΟΤΟ Υαλουρονιδάση.

Για ένα φυσικό, ισορροπημένο και χωρίς ανεπιθύμητες εκπλήξεις αποτέλεσμα έχει πολύ μεγάλη σημασία:

  1. η άρτια τεχνική του Πλαστικού Χειρουργού,
  2. η καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου,
  3. η αισθητική αντίληψη και
  4. η κατανόηση της μηχανικής του προσώπου.

Πως εφαρμόζεται το ΑΝΤΙΔΟΤΟ της Υαλουρονιδάσης όταν κάποιος έχει βάλει Υαλουρονικό οξύ σε λανθασμένες θέσεις ή υπερβολική ποσότητα υλικού;

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΕΑΡΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ)

Αν κάποιος ιατρός έχει χρησιμοποιήσει Υαλουρονικό οξύ σε λάθος θέση του προσώπου ή σε υπερβολική ποσότητα, τότε μπορούμε σχετικά εύκολα να αφαιρέσουμε το πλεονάζον υλικό κάνοντας ενέσιμο ΑΝΤΙΔΟΤΟ Υαλουρονιδάσης.

Όταν το ΑΝΤΙΔΟΤΟ έρθει σε επαφή με το Υαλουρονικό οξύ το διαλύει άμεσα και από παχύρευστη γέλη (gel) το μετατρέπει σε ρευστό υγρό το οποίο διαλύεται και απορροφάται από τον οργανισμό. Συνήθως απαιτούνται μία ή το πολύ δύο εφαρμογές για να διαλυθεί τελείως το υλικό.

Με την έγχυση ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ Υαλουρονιδάσης το πρόσωπο επανέρχεται σε ποσοστό 100% στην αρχική του κατάσταση.

Αυτή είναι μια από τις μέγιστες αρετές του ενέσιμου εμφυτεύματος του Υαλουρονικού Οξέως δεδομένου ότι μας επιτρέπει … να κοιμόμαστε όλοι μας ήσυχοι το βράδυ.

Ποιό είναι το λάθος που βλέπουμε να συμβαίνει συχνά μετά από εφαρμογή Υαλουρονικού οξέως στο πρόσωπο;

To πιο συχνό λάθος που συμβαίνει σε ένα πρόσωπο μετά από εφαρμογή Υαλουρονικού οξέως είναι η τοποθέτηση ενέσιμου υλικού σε λάθος θέση. Τι εννοούμε με αυτό;

Ας δούμε ένα περιστατικό με λανθασμένη εφαρμογή Υαλουρονικού οξέως:
Στις εικόνες που ακολουθούν, κάποιος συνάδελφος ιατρός εφαρμόζοντας την επιθυμία της ασθενούς, έβαλε Υαλουρονικό οξύ μόνο μέσα στις ρινοπαρειακές αύλακες, δηλαδή δεξιά και αριστερά από τη μύτη και τα χείλη, θεωρώντας ότι αυτό θα έλυνε το πρόβλημα των ρυτίδων του προσώπου.
(Βλέπε κόκκινα βελάκια σε φωτογραφίες στην αριστερή στήλη).

Με την τοποθέτηση του υλικού όμως αντί να διορθωθούν οι ρυτίδες του προσώπου, δημιουργήθηκε μια δυσμορφία, σαν να υπάρχει μια … καραμέλα στις ουλοπαρειακές αύλακες η οποία πριν την εφαρμογή του υλικού δεν υπήρχε.
(Βλέπε διακεκομένες μπλε γραμμές σε φωτογραφίες στη δεξιά στήλη).

Το λάθος δηλαδή κατά την εφαρμογή Υαλουρονικού οξέως σε ένα πρόσωπο είναι ότι πολύ συχνά κάποιοι ιατροί, που πιθανώς δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με αυτές τις σύγχρονες τεχνικές, ακολουθούν τις επιθυμίες των ασθενών τους και κάνουν το λάθος να βάζουν Υαλουρονικό οξύ μόνο μέσα στις ρινοπαρειακές αύλακες και πουθενά αλλού (κόκκινα βελάκια).

Αυτή η εφαρμογή “ισιώνει” τις ρινοπαρειακές αύλακες αλλά παραμορφώνει την εικόνα του προσώπου δεδομένου ότι κάνει ένα ¨φούσκωμα¨ των μαλακών μορίων ακριβώς πάνω από αυτές, (περιοχή μέσα στις διακεκομμένες μπλε γραμμές).

Επειδή το πρόσωπο δεν γερνάει μέσα από δυο γραμμές μόνο, δεξιά και αριστερά από τη μύτη ή τα χείλη, αλλά η διαδικασία της φθοράς των χαρακτηριστικών αφορά όλο το πρόσωπο και όλους τους ιστούς θα πρέπει η αντιμετώπιση με Υαλουρονικό οξύ να γίνεται σε όλες τις περιοχές του προσώπου.

Δηλαδή θα πρέπει ο Πλαστικός Χειρουργός να τοποθετεί Υαλουρονικό οξύ:

  1. στη γραμμή στο μεσόφρυο,
  2. στα βαθουλώματα κάτω από τα μάτια,
  3. στην κροταφική χώρα,
  4. στις παρειές,
  5. στις “γραμμές της κατήφειας” (depression lines) δεξιά και αριστερά στο πηγούνι,
  6. στη γραμμή του πηγουνιού

KAI OXI MONO στις ρυτίδες της ρινοπαρειακής αύλακας δεξιά και αριστερά από τη μύτη.
(Βλέπε επόμενη φωτογραφία).

Αποφεύγοντας την τοποθέτηση του Υαλουρονικού οξέως σε μεμονωμένες θέσεις και κάνοντας ευρεία κατανομή του εμφυτεύματος σε πολλά σημεία ατροφίας γίνεται ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της φθοράς των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνεται η διόρθωση της δυσμορφίας που είχε προκαλέσει η λανθασμένη εφαρμογή του Υαλουρονικού οξέως και η βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Ανακεφαλαιώνοντας, η διόρθωση της δυσμορφίας των χαρακτηριστικών της κοπέλας στις προηγούμενες φωτογραφίες έγινε:

1ον. Με την τοποθέτηση Υαλουρονικού οξέως σε όλες τις περιοχές του προσώπου που παρουσιάζουν ατροφία δηλαδή

  • στο μεσόφρυο
  • κάτω από τα μάτια
  • στο πηγούνι
  • στις παρειές και

2ον. Με τη χρήση μικρής ποσότητας ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ Υαλουρονιδάσης στα σημεία της λανθασμένης εφαρμογής (δηλαδή μειώνοντας την ποσότητα του Υαλουρονικού που έχει τοποθετηθεί μέσα στις ρινοπαρειακές αύλακες).

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε φυσικότητα στο αποτέλεσμα, φρεσκάδα, αναζωογόνηση και αρμονία στα χαρακτηριστικά του προσώπου και σαφώς να απέχουμε πολύ μακριά από δυσμορφίες, παραμορφώσεις και γενικά δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πως εξηγούνται οι παραμορφώσεις ατόμων που συχνά βλέπουμε στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο;

Οι παραμορφώσεις χαρακτηριστικών που βλέπουμε κατά καιρούς σε πρόσωπα ατόμων, συνήθως των media, θα μπορούσαν όπως είπαμε να οφείλονται σε εφαρμογή Υαλουρονικού οξέως σε λάθος θέση ή σε υπερβολική ποσότητα ως αποτέλεσμα λανθασμένης τεχνικής, όμως αυτό – όταν γίνεται αντιληπτό – είναι κάτι που πολύ εύκολα διορθώνεται με ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΔΑΣΗΣ.

Συνήθως όμως οι έντονες παραμορφώσεις των χαρακτηριστικών του ατόμου, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη και αποκρουστικές, είναι αποτέλεσμα ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ με πιο συχνή:

  1. την ενέσιμη υγρή σιλικόνη,
  2. την παραφίνη ή
  3. των ακρυλικών σφαιριδίων και

ΟΧΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ

Τα μόνιμα ενέσιμα εμφυτεύματα σε ρευστή μορφή δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, παρουσιάζουν τάση μετανάστευσης, προκαλούν κοκκιώματα που δύσκολα αντιμετωπίζονται χειρουργικά και ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.

Γιατί το Υαλουρονικό οξύ αποτελεί ιδανικό εμφύτευμα για τους ανθρώπινους ιστούς;

Το Υαλουρονικό οξύ είναι το μόνο εμφύτευμα το οποίο μπορώ πολύ εύκολα με τη χρήση αντιδότου, σε ενέσιμη πάλι μορφή, να το αφαιρέσω οποιδήποτε στιγμή από τον οργανισμό.

Με πολύ απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το Υαλουρονικό οξύ δεν ευθύνεται για παραμορφώσεις ή μόνιμες αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προσώπου γιατί όπως προαναφέρθηκε:

  1. δεν είναι μόνιμο υλικό δεδομένου ότι απορροφάται πολύ αργά από τον οργανισμό και
  2. με τη χρήση του αντιδότου της Υαλουρονιδάσης η απομάκρυνση του υλικού από το σώμα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή και είναι εντυπωσιακά άμεση και εμφανής.

Πρέπει να τονισθεί ότι για την αποφυγή οποιονδήποτε αντιδράσεων ή επιπλοκών πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή τεχνική έγχυσης του Υαλουρονικού οξέως.

Η πολύ καλή γνώση της ανατομίας των ιστών του προσώπου, η αντίληψη των ιδιοτήτων του φαρμάκου και η αισθητική αντίληψη του θεράποντα Ιατρού παίζουν πρωτεύοντα ρόλο τόσο στην επιτυχία του αποτελέσματος όσο και στην αποφυγή των εν δυνάμει παρενεργειών και ανεπιθύμητων εκπλήξεων.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως;

Τα εμφυτεύματα Υαλουρονικού οξέως έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 8 έως 16 μήνες περίπου.

Ένας πρακτικός κανόνας λέει ότι το Υαλουρονικό οξύ απορροφάται σε ποσοστό από 15 μέχρι 30% τον πρώτο χρόνο. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο δεν εξαφανίζεται όλο το Υαλουρονικό οξύ που έχουμε βάλει σε μια περιοχή αλλά ότι μετά την παρέλευση ενός έτους παραμένει στη θέση του ποσοστό ίσο με 85% έως 70%. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τότε είναι απλά να συμπληρώσουμε το Υαλουρονικό που έχει απορροφηθεί αν θέλουμε να συντηρήσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές πάντως ο βαθμός της απορρόφησης του Υαλουρονικού οξέως και επομένως το πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  1. η ηλικία,
  2. ο τύπος του δέρματος,
  3. η μυϊκή δραστηριότητα των υποκείμενων μυών
  4. το βάθος και η θέση έγχυσης
  5. η πυκνότητα του ενιόμενου υλικού.

Όσο περισσότερο πυκνόρευστο είναι το υλικό και όσο πιο βαθειά γίνεται η εναπόθεσή του στους ιστούς, τόσο μικρότερη είναι η απορρόφησή του από τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού και επακόλουθα τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του φαρμάκου. Επίσης όσο μικρότερη είναι η κινητικότητα της περιοχής που εγχύουμε το Υαλουρονικό οξύ, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εμφυτεύματος στη θέση εφαρμογής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από 10-14 μήνες για τη διατήρηση ενός πολύ καλού αποτελέσματος.

Το Υαλουρονικό οξύ σαν φάρμακο έχει κάποια σχέση με το ƁOƬOX; Σε ποιά περίπτωση εφαρμόζουμε το ένα και σε ποιά το άλλο;

Tο Υαλουρονικό οξύ δεν έχει καμία σχέση με το ΒΟΤΟΧ, το άλλο μοντέρνο φάρμακο της Αισθητικής του προσώπου. Πρόκειται για δύο ουσίες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο σαν σύσταση όσο και σαν φιλοσοφία θεραπευτικής παρέμβασης.

Συγκεκριμένα το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα υλικό παχύρευστο, σε μορφή γέλης (gel), με το οποίο γεμίζουμε τις στατικές ρυτίδες και τα σημεία ατροφίας του προσώπου ενώ το ΒΟΤΟΧ είναι μια πρωτείνη διαλυμμένη σε φυσιολογικό ορό, η οποία δεν γεμίζει και δεν δίνει όγκο στους ιστούς αλλά απαλύνει τις δυναμικές ρυτίδες του προσώπου χαλαρώνοντας τους μύες των οποίων η σύσπαση προκαλεί τη ρυτίδα.

Με πολύ απλά λόγια δηλαδή, το Υαλουρονικό οξύ και το ΒΟΤΟΧ είναι:

  1. δύο σύγχρονα, ενέσιμα σκευάσματα,
  2. διαφορετικά το ένα από το άλλο,
  3. που το ένα συμπληρώνει το άλλο και
  4. τα οποία συνεργάζονται με μοναδικό τρόπο στον αγώνα της αντιγήρανσης του προσώπου.

Το μεν ΒΟΤΟΧ διορθώνει τις λεπτές ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ρυτίδες έκφρασης που εμφανίζονται στο μεσόφρυο, το μέτωπο και το “πόδι της χήνας” στα πλάγια του ματιού, ενώ το Υαλουρονικό οξύ αναλαμβάνει να δώσει λύση τόσο στις βαθειές όσο και τις λεπτότερες ΣΤΑΤΙΚΕΣ ρυτίδες που σχηματίζονται στην περιστοματική περιοχή, τις “γραμμές καπνιστού”,την περιοφθαλμική χώρα, το μέτωπο, το μεσόφρυο ή τα ζυγωματικά.

Μπορώ να έχω το αποτέλεσμα της θεραπείας με Υαλουρονικό οξύ αν χρησιμοποιώ κρέμες που περιέχουν Υαλουρονικό;

Υπάρχουν πολλές κρέμες στο εμπόριο οι οποίες υπόσχονται από πολλά μέχρι θαύματα. Περιέχουν αρκετές αντιγηραντικές ουσίες που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην υφή ή στο χρώμα του δέρματος αλλά σε καμία περίπτωση στο περίγραμμα ή στην αποκατάσταση των βαθειών ρυτίδων ή των πτυχώσεων του προσώπου.
Τα μόρια του Υαλουρονικού οξέως είναι μακρομόρια δηλαδή ουσίες που έχουν μεγάλο μοριακό βάρος και άρα δεν μπορουν να περάσουν από το φυσιολογικό φραγμό του δέρματος (το φραγμό που προστατεύει το δέρμα από το περιβάλλον).
Άρα ο μόνος τρόπος να περάσουν αυτά τα μεγάλα σε μέγεθος μόρια, στο βάθος του δέρματος, είναι η παράκαμψη του δερματικού φραγμού και η μεταφορά τους με “μηχανικό” τρόπο δηλαδή μέσω της βελόνας.

Οι κρέμες γενικά είναι απαραίτητες και έχουν εξαιρετική δράση στην ενυδάτωση και τη βελτίωση της υφής του δέρματος αλλά δυστυχώς έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα στην ουσιαστική θεραπεία των ρυτίδων και των πτυχώσεων του δέρματος του προσώπου.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας με ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ, είναι μοναδικό και αναντικατάστατο γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δώσουμε αυτό που λείπει ακριβώς εκεί που πρέπει.

Μπορώ να έχω το αποτέλεσμα της θεραπείας με Υαλουρονικό οξύ στο προσωπό μου αν χρησιμοποιώ συμπληρώματα διατροφής όπως για παράδειγμα χαπάκια που περιέχουν Υαλουρονικό οξύ;

Η επιλογή της χρήσης αυτών των ουσιών από το στόμα, δυστυχώς, δεν είναι αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:

1ον. διότι το Υαλουρονικό οξύ αποδομείται στο στομάχι και το έντερο από πρωτεολυτικά ένζυμα και δεν προλαβαίνει να περάσει στη συστηματική κυκλοφορία και
2ον. διότι μετά τη λήψη του από το στόμα υπάρχει πολύ μεγάλη αραίωση της συγκέντρωσής του και άρα της δραστικότητάς του.

Όταν κάποιος πάρει χαπάκια που περιέχουν Υαλουρονικό οξύ πρέπει να αναλογιστεί ότι τα μόρια του φαρμάκου κατανέμονται σε ολόκληρο το σώμα με συνέπεια το ποσοστό που τελικά φθάνει στην πάσχουσα περιοχή να είναι πάρα πολύ μικρό και η βελτίωση που επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα να είναι αόρατη. Αντίθετα, όταν κάνουμε έγχυση ενέσιμου, καθαρού Υαλουρονικού οξέως οι εγχύσεις στοχεύουν αποκλειστικά και ελεγχόμενα στην υπό θεραπεία περιοχή, εξασφαλίζοντας πραγματικά εντυπωσιακή βελτίωση.

Ανακεφαλαιώνοντας και κλείνοντας την ανάλυση για το Υαλουρονικό οξύ καταλήγουμε στο ότι με τη χρήση ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως μπορούμε – αφού πρώτα μελετήσουμε και αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου – να επιτύχουμε:

  1. να απαλύνουμε τις ρυτίδες του προσώπου,
  2. να διορθώσουμε τις ατροφίες και τα ελλείμματα ιστού
  3. να αποκαταστήσουμε τις δομικές ατέλειες του σκελετού
  4. να βελτιώσουμε τη χαλάρωση
  5. να διορθώσουμε το περίγραμμα και το σχήμα του προσώπου.

Η έξυπνη εφαρμογή του Υαλουρονικού οξέως σε ένα πρόσωπο αποτελλεί στην ουσία μια πρωτοποριακή τεχνική Πλαστικής Προσώπου Χωρίς Νυστέρι.
Ένα Lifting προσώπου χωρίς χειρουργείο που αφορά και άντρες και γυναίκες σχεδόν ολόκληρου του ηλικιακού φάσματος.