ΑΝΌΡΘΩΣΗ ΓΛΟΥΤΏΝ

Η λύση του προβλήματος των άδειων και πεσμένων γλουτών είναι μια επέμβαση που ονομάζεται ανόρθωση γλουτών. Πολλές φορές όταν κοιτάζουμε το σώμα κάποιου από το πλάι ή από πίσω διαπιστώνουμε μια εικόνα χαλάρωσης ή και πτώσης των μαλακών μορίων των γλουτών. Αυτό οφείλεται στο ότι με τη πάροδο των ετών αφενός το δέρμα των γλουτών χαλαρώνει ενώ από την άλλη οι μύες και ο λιπώδης ιστός της περιοχής ατροφούν.

Φωτογραφία από ανόρθωση γλουτών στο χειρουργείο

Το αποτέλεσμα της χαλάρωσης του δέρματος και της ατροφίας των ιστών στους γλουτούς είναι να χάνεται ο άνω πόλος των γλουτών και να υπάρχει μετατόπιση μαλακών μορίων σε χαμηλότερη θέση.

Ποιός είναι ο στόχος μας όταν κάνουμε Ανόρθωση ή επαναδιαμόρφωση του σχήματος των Γλουτών;

Η ανόρθωση των γλουτών είναι μια επέμβαση που έχει σαν στόχο τη βελτίωση του σχήματος καθώς και του μεγέθους του γλουτού ούτως ώστε αυτός να μοιάζει με ημισφαίριο.Να έχει τη μορφή “μπάλας”.

Θα πρέπει ο άνω και έξω πόλος του γλουτού να είναι σφαιρικός και γεμάτος καθώς και να μην υπάρχει περίσσεια μαλακών μορίων στον κάτω πόλο.

Όταν το άνω μέρος του γλουτού είναι γεμάτο και ο κάτω πόλος λεπταίνει βαθμιαία τότε δεν υπάρχει εικόνα κρεμασμένων οπισθίων αλλά οι γλουτοί δείχνουν πιο γεμάτοι και πιο σφριγηλοί.

 

Με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει η Ανόρθωση ή η επαναδιαμόρφωση του σχήματος των Γλουτών;

H επέμβαση της Ανόρθωσης των Γλουτών έχει πολλά κοινά στοιχεία και συχνά συνδυάζεται με την επέμβαση της 3D- SafeLipo Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής (δείτε σχετικό θέμα) και της Αυξητικής Γλουτών (δείτε σχετικό θέμα).

Διακρίνουμε δύο κατηγορίες Ανόρθωσης Γλουτών:

  1. αν οι γλουτοί είναι ατροφικοί και άδειοι και παρουσιάζουν έλλειμμα ιστού τότε απαιτείται να μεταμοσχεύσουμε λιπώδη ιστό στην περιοχή των γλουτών και στη συνέχεια να κάνουμε 3D- SafeLipo Λιποαναρρόφηση.
  2. αν οι γλουτοί έχουν ικανοποιητικό μέγεθος τότε κάνουμε κατευθείαν 3D – SafeLipo Λιποαναρρόφηση σμιλεύοντας την οσφύ και τον άνω – έξω πόλο των γλουτών και διορθώνοντας την περίσσεια του κάτω πόλου.

 

Τι αναισθησία εφαρμόζουμε κατά την Ανόρθωση Γλουτών;

Η Ανόρθωση των Γλουτών είναι μια επέμβαση που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και έχει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι μια χρονοβόρος διαδικασία με που απαιτεί ηρεμία από τον ασθενή και απόλυτη προσοχή και μεθοδικότητα από τον Ιατρό. Για το λόγο αυτό η αναισθησία εκλογής είναι η γενική νάρκωση.

 

Πως γίνεται τεχνικά η ανόρθωση όταν πρέπει να κάνουμε και αύξηση του μεγέθους των γλουτών;

Όταν οι γλουτοί είναι ατροφικοί και άδειοι τότε συνδυάζουμε την ανόρθωση γλουτών με την αύξηση του μεγέθους τους κάνοντας Μεταμόσχευση Λίπους (δείτε σχετικό θέμα) μέσα στη μάζα των γλουτών.

Με πολύ απλά λόγια:

1ον. μεταμοσχεύουμε λίπος σε συγκεκριμένες θέσεις στο γλουτό.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας μια λεπτή ειδική “κάνουλα” κάνουμε τη μεταμόσχευση του λίπους:

  1. βαθειά μέσα στη μάζα του μείζονος γλουτιαίου μυός
  2. σε ένα ενδιάμεσο στρώμα μέσα στον υποδόριο ιστό του γλουτού και
  3. επιφανειακά στο ανώτερο στρώμα του υποδόριου του γλουτού.

Συνήθως απαιτείται να μεταμοσχεύσουμε ποσότητες περί τα 600cc με 900cc λίπους σε κάθε γλουτό. Βάζουμε 130-250 ml καθαρού λίπους στο άνω έξω τεταρτημόριο οπότε βελτιώνονται οι καμπύλες και ο γλουτός δείχνει πιό σφαιρικός και 500-800 ml λίπους σε βαθύτερες θέσεις του γλουτού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος και ο γλουτός να προβάλλει πιο αισθησιακά.

Από την ποσότητα του λίπους που μεταμοσχεύουμε ένα μέρος που αντιστοιχεί στο 50 με 70% απορροφάται από τον οργανισμό και χάνεται και άρα το ωφέλιμο της επέβασης ανέρχεται σε περίπου 300-450cc ανά γλουτό.

 

2ον. τοποθετούμε μια ειδική ελαστική ταινία στο πλαινό του γλουτού η οποία τραβάει το δέρμα της περιοχής της λιποαναρρόφησης προς τα πάνω και πίσω και το καθηλώνει σε νέα υψηλότερη θέση.

Πως επιτυγχάνεται τελικά η Ανόρθωση Γλουτών;

Όταν κάνουμε Ανόρθωση Γλουτών χρησιμοποιούμε πάντοτε την τεχνική της 3D- SafeLipo Λιποαναρρόφησης (δείτε σχετικό θέμα) είτε κάνουμε συνδυαστικά αύξηση του μεγέθους των γλουτών είτε όχι.

Με μια ειδική “κάνουλα” απελευθερώνουμε το δερμολιπώδη ιστό από τους βαθύτερους ιστούς της πλαινής χώρας των γλουτών και της οσφύος, οπότε το δέρμα και τα μαλακά μόρια της περιοχής είναι ελεύθερα να μετακινηθούν σε ανώτερες θέσεις. Χρησιμοποιώντας μια ειδική ελαστική ταινία ο ελεύθερος δερμολιπώδης ιστός έλκεται και σταθεροποιείται ελεγχόμενα σε καινούρια θέση κατά 3-7 εκατοστά πιο ψηλά.

Οι ειδικές ταινίες ανάρτησης παραμένουν στη θέση αυτή για 4 ημέρες οπότε το δέρμα “κολλάει” στη νέα του θέση και το αποτέλεσμα της ανόρθωσης των γλουτών είναι μόνιμο.

 

2ον. βάζοντας μια ειδική ελαστική ταινία στο πλαινό του γλουτού η οποία τραβάει το δέρμα της περιοχής της λιποαναρρόφησης προς τα πάνω και πίσω και το καθηλώνει σε νέα υψηλότερη θέση.

Επειδή μετά τη λιποαναρρόφηση της πλαινής χώρας του γλουτού, έχουμε απελευθερώσει το δερμολιπώδη ιστό από τους βαθύτερους ιστούς μπορούμε να ανορθώσουμε τους γλουτούς κατά 3-7 εκατοστά.Αυτό επιτυγχάνεται γιατί το δέρμα που έχει απελευθερωθεί με τη λιποαναρρόφηση έλκεται από την ειδική αυτή ταινία και σταθεροποιείται σε καινούρια θέση κατά 3-7 εκατοστά πιο ψηλά.

 

Στην ουσία η Ανόρθωση των Γλουτών στηρίζεται:

1oν. στη διαδικασία της αποκόλλησης – απελευθέρωσης του δερμολιπώδους ιστού και των μαλακών μορίων της περιοχής της οσφύος, των γλουτών και των μηρών δηλαδή της πλάγιας και οπίσθιας χώρας των γλουτών και 

2ον. στη σταθεροποίηση των ιστών στην καινούρια ανορθωμένη θέση με τις ειδικές ελαστικές ταινίες. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε με ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο να βελτιώσουμε κατά πολύ το σχήμα των γλουτών καθώς και να τους ανορθώσουμε μόνιμα σε υψηλότερη θέση.

Τι κάνουμε αμέσως μετά την επέμβαση της Ανόρθωσης Γλουτών;

Μετά την επέμβαση ο ασθενής φοράει ελαστικό κορσέ που συγκρατεί τους γλουτούς στη νέα ανορθωμένη τους θέση και προστατεύει την επέμβασή μας περιορίζοντας την ανάπτυξη οιδήματος. Πρόκειται για ειδικό κορσέ λιποαναρρόφησης σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει όλες τις δραστηριότητες.

Ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική και να πάει στο σπίτι του με οδηγίες αμέσως μετά την επέμβαση.

Όταν όμως έχουμε μικρούς γλουτούς και κατά τη λίψη του λίπους επεμβαίνουμε σε πολλές περιοχές στο σώμα, τότε ο ασθενής παραμένει για 24 ώρες στην κλινική.

Τι θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα μετά την Ανόρθωση Γλουτών;

Οι ειδικές ελαστικές ταινίες της ανόρθωσης γλουτών, αφαιρούνται σε 4 ημέρες ενώ τον κορσέ θα πρέπει να τον φορά ο ασθενής για 15 ημέρες συνεχόμενα και στη συνέχεια, για ένα μήνα ακόμη, να τον βγάζει μόνο τη νύχτα.

Μετεγχειρητικά τόσο στην περιοχή όπου έχουμε επέμβει αφαιρώντας το πλεονάζον λίπος όσο και στην περιοχή όπου έχουμε μεταμοσχεύσει λίπος δημιουργείται ένα οίδημα (πρήξιμο) το οποίο συχνά επιμένει για μερικές εβδομάδες.

Το μετεγχειρητικό αυτό οίδημα οφείλεται αμιγώς σε λεμφική στάση λόγω του μικροτραυματισμού των λεμφαγγείων της περιοχής και υποχωρεί βαθμιαία με την αυτόματη αποκατάσταση των τραυματισμένων λεμφαγγείων μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Για να επιταχύνουμε την απομάκρυνση του οιδήματος καθώς και για να εξσφαλίσουμε την όσο περισσότερο ομοιογενή εικόνα του δερμολιπώδους ιστού συνιστούμε την εφαρμογή του LASER SMOOTHSHAPES.

Πρόκειται για ένα Laser το οποίο έχει σχεδιαστεί για θεραπεία κυτταρίτιδας ωστόσο είναι ευεργετικό μετά από Λιπογλυπτική δεδομένου ότι απομακρύνει πολύ γρήγορα το λεμφικό οίδημα, λειαίνει την περιοχή της επέμβασης και βελτιώνει κατά πολύ την εικόνα της κυτταρίτιδας η οποία συχνά συνυπάρχει με την τοπική λιποδυστροφία. 

Απαιτούνται συνήθως δύο συνεδρίες κάθε εβδομάδα για τρείς με τέσσερις εβδομάδες περίπου. Η θεραπεία εφαρμόζεται τόσο στην περιοχή των γλουτών όσο και στις δότριες χώρες.

Εναλλακτικά για την απομάκρυνση του οιδήματος θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή λεμφικού μασάζ 2-3 φορές την εβδομάδα για περίπου 3 με 5 εβδομάδες. 

Τόσο με την εφαρμογή του Laser Smoothshapes όσο με το τακτικό λεμφικό μασάζ η αποθεραπεία μετά τη Λιπογλυπτική και την αύξηση του μεγέθους των γλουτών είναι πραγματικά θεαματικά γρήγορη.

 

Πως θα είναι η περιοχή των γλουτών μετά από την επέμβαση; Μπορεί να πονάω μετά;

Στην περιοχή των γλουτών μετά από Ανόρθωση Γλουτών παρουσιάζεται συνήθως οίδημα το οποίο υποχωρεί σε περίπου ενάμισυ με δύο μήνες οπότε οι γλουτοί αρχίζουν σταδιακά να αποκτούν την τελική τους μορφή.

Εκχυμώσεις (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν όμως υποχωρούν σχετικά γρήγορα μέσα σε 7 με 10 ημέρες περίπου.

Όσον αφορά το θέμα του πόνου, μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει ήπια ενόχληση ή ακόμα και μέτριος πόνος για δυο ένα με δύο 24ωρα που όμως αντιμετωπίζονται πλήρως με απλά παυσίπονα.

Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν γίνεται Ανόρθωση σε συνδυασμό με Αυξητική γλουτών, δεδομένου ότι επεμβαίνουμε σε πολλές θέσεις του κορμού και στην ουσία κάνουμε ριζική επαναδιαμόρφωση του σώματος.

Η ενόχληση ή ο πόνος φεύγει σχεδόν τελείως μετά την τρίτη με πέμπτη ημέρα, οπότε και σταματάμε τα παυσίπονα και το μόνο που πιθανόν να νιώθει ο ασθενής είναι μούδιασμα ή δυσαισθησία που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις με έξι εβδομάδες περίπου.Πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμη και άμεσα μετεγχειρητικά όταν ο ασθενής είναι ακίνητος, τότε δεν πονά καθόλου παρά μόνο αισθάνεται μούδιασμα ή δυσαισθησία ενώ όταν κινείται τότε συνήθως αισθάνεται ενόχληση ή μέτριο πόνο, που όμως ελέγχονται πλήρως με απλά αναλγητικά.

 

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες ή επιπλοκές μετά από επέμβαση Ανόρθωσης Γλουτών;

H Ανόρθωση ή επαναδιαμόρφωση του σχήματος των γλουτών είναι μια ασφαλής επέμβαση όταν γίνεται σε οργανωμένο χειρουργικό περιβάλλον, από πιστοποιημένους Πλαστικούς Χειρουργούς και τηρούνται οι βασικές αρχές της Πλαστικής Χειρουργικής.

Οι επιπλοκές ή οι παρενέργειες είναι συνήθως τα ίδια με αυτές που μπορεί να συμβούν μετά από αυξητική γλουτών με μεταμόσχευση λίπους. Δηλαδή:

Το ποιό συχνό σύμβαμα μετά την Ανόρθωση Γλουτών είναι οι εκχυμώσεις (μελανιές) και το οίδημα (πρήξιμο) τα οποία εξαφανίζονται προοδευτικά μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες.

Μετεγχειρητικά επίσης συνήθως εμφανίζεται μούδιασμα ή υπαισθησία στην περιοχή της λιπογλυπτικής που υποχωρεί σταδιακά και αποκαθίσταται πλήρως μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Μετά τη λιποαναρρόφηση για τη λήψη λίπους μπορεί να έχουμε τη δημιουργία σερώματος-ορώματος (seroma) δηλαδή συλλογής ορού στην περιοχή της ΔΟΤΡΙΑΣ χώρας ως αποτέλεσμα λεμφικής στάσης. Η συλλογή ορού μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 με 3 εβδομάδες και αποτελεί σύμβαμα περισσότερο παρά επιπλοκή και αντιμετωπίζεται απλά κάνοντας παροχέτευση του λεμφικού υγρού.

Ο τραυματισμός δέρματος γενικά δεν είναι πολύ συχνός και αντιμετωπίζεται με τοπική φροντίδα.

Μετά από Ανόρθωση Γλουτών πολύ σπάνια μπορεί να έχουμε εμφάνιση φλεγμονής ή αιματώματος τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα με παροχέτευση και αντιβιωτική κάλυψη αντίστοιχα.

Μια άλλη επιπλοκή που μπορεί να συμβεί μετά από αρκετές συνήθως εβδομάδες ή και μήνες από Ανόρθωση Γλουτών που συνδυάζεται με μεταμόσχευση λίπους στους γλουτούς είναι η εμφάνιση μικρών κύστεων με ελαιώδες περιεχόμενο μέσα στη μάζα του γλουτού. Αυτές οι λιπώδεις κύστες εμφανίζονται λόγω τήξης λίπους και η αντιμετώπισή τους είναι συνήθως πολύ απλή και γίνεται με παρακέντηση στο ιατρείο.

Λόγω της απορρόφησης μέρους του μεταμοσχευόμενου λίπους ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετά από μεταμόσχευση λίπους στους γλουτούς είναι μέτριες ασυμμετρίες στην περιοχή. Σε περίπτωση ασυμμετρίας διορθώνουμε το πρόβλημα συνήθως μετά από 5 με 6 μήνες συχνά με τοπική αναισθησία.

Η Ανόρθωση Γλουτών είτε όταν συνδυάζεται με Αυξητική Γλουτών σε ατροφικούς γλουτούς είτε όταν χρησιμοποιείται αμιγώς σε ασύμμετρους ή πτωτικούς γλουτούς αποτελεί μια μοντέρνα τεχνική που έρχεται να λύσει

  1. με μεγάλη ασφάλεια,
  2. πολύ ελεγχόμενα και
  3. μόνιμα

ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά σήμερα τόσο γυναίκες όσο και άντρες.

Μεταμόσχευση Λίπους και Ανόρθωση Γλουτών

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

 

 

 

Αθήνα

Μέρλιν 4,
Κολωνάκι, Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Τηλ: 216 800 1000

Ναύπλιο

Λεωφόρος Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Τηλ.: 27520 21 203

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Τηλ: 2710 22 77 00