Εισολκή θηλής του μαστού

Πολλοί πιστεύουν ότι η εισολκή θηλής του μαστού είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί τις γυναίκες που το εμφανίζουν από Αισθητικής πλευράς μιας και το στήθος δεν μοιάζει αρμονικό αφού δεν προβάλλει η θηλή.

Αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα θα διαπιστώσουμε ότι η εισολκή της θηλής του μαστού είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα που επιζητά και Eπανορθωτική αντιμετώπιση δεδομένου ότι συχνά οι γυναίκες με εισολκή θηλής αδυνατούν να θηλάσουν τα παιδιά τους μετά τον τοκετό.

 

Η διόρθωση της εισολκής της θηλής (ή των θηλών) του μαστού ακολουθώντας τις αρχές της Πλαστικής Χειρουργικής μπορεί να δώσει λύση τόσο όσον αφορά την αισθητική αρμονία του γυναικείου στήθους αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του μαστού σαν αδένα.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού γυναικείου στήθους;

Ένα φυσιολογικό γυναικείο στήθος αποτελείται από μια κωνοειδή προβολή του μαστικού (ή μαζικού) αδένα στην κορυφή της οποίας προβάλλει το σύμπλεγμα θηλής – θηλαία άλως. Η θηλαία άλως έχει κυκλικό ή ωοειδές σχήμα, διάμετρο περίπου 3 με 5 cm, έχει σκουρόχρωμο ή καφεοειδές χρώμα και στο κέντρο της άλω προβάλλει η θηλή.

 

Η θηλή του μαστού έχει διάμετρο περίπου 1 με 1,5 cm, ίδιο χρώμα με τη θηλαία άλω, βρίσκεται στο κέντρο αυτής και προβάλλει κατά 0,5 με 1,5 cm εμπρός από την άλω.

Tι εννοούμε λέγοντας εισολκή θηλών του μαστού;

Όταν η μία ή και οι δυό θηλές των μαστών παρουσιάζουν εισολκή αυτό σημαίνει ότι αντί η θηλή να προβάλλει εμπρός από τη θηλαία άλω κατά 0,5 έως 1,5 cm όπως συμβαίνει στο φυσιολογικό μαστό, σε αυτήν την περίπτωση η θηλή είτε είναι εντελώς επίπεδη είτε παρουσιάζει εισολκή πρός τα έσω δηλαδή η θηλή βυθίζεται μέσα στο παρέγχυμα του μαστού.

 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις εισολκής η θέση της θηλής είναι μόνιμα στραμμένη προς τα μέσα και δεν αντιδρά σε κανέναν ερεθισμό. Υπάρχουν βέβαια και περιστατικά όπου, έπειτα από ερεθισμό της, η θηλή μπορεί να κινείται και να προβάλλει πέρα από τη θηλαία άλω όπως κάνουν δηλαδή οι φυσιολογικές θηλές.

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι η εισολκή των θηλών του στήθους στον γενικό πληθυσμό;

Η εισολκή των θηλών του μαστού αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο δεδομένου ότι απασχολεί περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να αφορά τόσο γυναίκες όσο και άντρες και να εντοπίζεται είτε στον ένα μόνο είτε και στους δύο μαστούς.

 

 

Ποια είναι τα κύρια αίτια εμφάνισης εισολκής των θηλών του μαστού;

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης εισολκής των θηλών του μαστού είναι η συγγενής δηλαδή η εισολκή να εμφανίζεται ήδη από τη γέννηση.

Άλλες αιτίες εμφάνισης είναι:

  • μετά από θηλασμό σε επανειλημμένες κυήσεις,
  • μετά από φλεγμονές όπως για παράδειγμα μετά από μαστίτιδες ή,
  • μετά από φλεγμονώδεις νόσους όπως φυματίωση,
  • μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις στο μαστό,
  • μετά από απότομη και εξεσημασμένη απώλεια βάρους όπου αδειάζει τελείως ο μαστός και χάνεται η υποστήριξη της θηλής.

 

Πολύ μεγάλη σημασία έχει να διευκρινίζεται πάντα η στιγμή εμφάνισης της εισολκής της θηλής δεδομένου ότι ξαφνική και συνήθως μονόπλευρη ανάπτυξη εισολκής της θηλής μπορεί να σημαίνει κακοήθεια του μαστού με ανάπτυξη οπισθοθηλαίου όγκου που έλκει τη θηλή προς τα μέσα.

Tι συμβαίνει από πλευράς παθολογοανατομίας στις θηλές του μαστού όταν έχουμε εισολκή;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι σε ποσοστό 15-20% η εισολκή της θηλής του μαστού εμφανίζεται ήδη από τη γέννηση. Η πιο συχνή αιτία από πλευράς παθολογοανατομίας είναι η βραχύτητα των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι οι γαλακτοφόροι πόροι που εκβάλλουν στη θηλή είναι κοντοί με αποτέλεσμα να κρατούν τη θηλή καθηλωμένη και μην την αφήνουν να προβάλλει προς τα εμπρός.

Άλλες αιτίες εισολκής της θηλής είναι η ατροφία του συνδετικού ιστού που βρίσκεται κάτω από τη θηλή και την υποβαστάζει καθώς και η υπερτροφία του σφιγκτήρα της θηλαίας άλω ή ο συνδυασμός των παραπάνω αιτιών.

Σε περιπτώσεις τραυματισμού ή φλεγμονής η αιτία της εισολκής είναι η δημιουργία ουλώδους ιστού ενώ σε περιπτώσεις εισολκής από κακοήθη νόσο αυτή οφείλεται στην έλξη από το νεόπλαστο ιστό.

Υπάρχουν κάποια στάδια με τα οποία γίνεται η ταξινόμηση της εισολκής των θηλών του στήθους;

Ανάλογα με το βαθμό καθήλωσης και επιπέδωσης της θηλής και την πλήρη ή όχι αδυναμία της να προβάλλει εμπρός από το μαστό μετά από έλξη ή ερεθισμό της, η εισολκή της θηλής ταξινομείται σε τρία στάδια:

1oς ΒΑΘΜΟΣ: Οι θηλές παρουσιάζουν επιπέδωση ή εισολκή αλλά με ήπια πίεση γύρω από τη θηλαία άλω ή μετά από ερεθισμό προβάλλουν αβίαστα προς τα έξω. Είναι εφικτός ο θηλασμός συνήθως.

 

2ος ΒΑΘΜΟΣ: Απαιτείται μεγαλύτερη πίεση για να βγεί η θηλή προς τα έξω όταν όμως σταματήσει η πίεση ή ο ερεθισμός η θηλή επιπεδώνεται αυτόματα και βυθίζεται στο παρέγχυμα του μαστού. Η ασθενής με πολύ μεγάλη δυσκολία όμως είναι δυνατό να θηλάσει με τη χρήση ειδικού προθέματος-θήλαστρου.

 

3ος ΒΑΘΜΟΣ: Πρόκειται για το βαρύτερο στάδιο όπου η θηλή δεν προβάλλει καθόλου από το μαστό ακόμη και με την άσκηση μεγάλης πίεσης. Η θηλή είναι μόνιμα σε εισολκή και συχνά παρατηρούνται λοιμώξεις και ζητήματα τοπικής υγιεινής. Το μωρό είναι αδύνατο να θηλάσει τελείως.

 

Είναι δυνατόν να θηλάσει κάποια γυναίκα όταν παρουσιάζει εισολκή θηλής;

Όπως καταλαβαίνουμε ανάλογα με το βαθμό της εισολκής της θηλής αλλάζει η βαρύτητα του προβλήματος καθώς και η πιθανότητα να θηλάσει η μητέρα.

Σε εισολκή θηλής 1ου Βαθμού είναι σχετικά εύκολος ο θηλασμός μετά από ερεθισμό της θηλής.

Σε εισολκή θηλής 2ου Βαθμού είναι δυνατός ο θηλασμός μετά από χρήση ειδικού προθέματος – θήλαστρου αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι συχνά υπάρχει πόνος από πλευράς της μητέρας.

Σε εισολκή θηλής 3ου Βαθμού είναι σχεδόν αδύνατος ο θηλασμός αφού δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια προβολής της θηλής.

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η εισολκή της θηλής;

Ανάλογα με την αιτία του προβλήματος επιλέγουμε και την καταλληλότερη τεχνική αντιμετώπισης.

  1. Στην πιο συχνή περίπτωση εισολκής της θηλής του μαστού όπου έχουμε βραχύτητα των γαλακτοφόρων πόρων πίσω από τη θηλή ή ατροφία του υποθηλαίου συνδετικού ιστού έχουμε δύο τεχνικές ανάλογα με το βαθμό της εισολκής. Μια τεχνική διατήρησης και μια τεχνική διατομής των γαλακτοφόρων πόρων.
  2. Στην περίπτωση που έχουμε εισολκή θηλής λόγω τραύματος ή χειρουργικής επέμβασης κάνουμε επανορθωτική επέμβαση με τοπικούς κρημνούς σε συνδυασμό συνήθως με μεταμόσχευση λίπους.
  3. Στην περίπτωση που έχουμε εισολκή λόγω κακοήθειας προέχει η ογκολογική αντιμετώπιση της εισολκής της θηλής.

Πώς γίνεται η επέμβαση εισολκής της θηλής του μαστού που οφείλεται σε βραχείς γαλακτοφόρους πόρους ή σε ατροφία του υποθηλαίου συνδετικού ιστού;

Σε εισολκή 1ου και συχνά και 2ου Βαθμού προτιμάμε μια τεχνική Πλαστικής Χειρουργικής όπου κάνουμε διατήρηση των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Με πολύ λεπτούς χειρισμούς απελευθερώνουμε ένα μέρος των γαλακτοφόρων πόρων από το συνδετικό ιστό που τους καθηλώνει χωρίς να τους κόψουμε και στη συνέχεια υποστηρίζουμε με τοπικούς κρημνούς το υποθηλαίο συνδετικό ιστό.
Σε εισολκή 3ου Βαθμού και δεδομένου ότι αυτός ο μαστός δεν μπορεί να θηλάσει έτσι κι αλλιώς αφού το δίκτυο των γαλακτοφόρων πόρων είναι τόσο βραχύ προτιμάμε μια τεχνική όπου απελευθερώνουμε τη θηλή διατέμνοντας τους γαλακτοφόρους πόρους και υποστηρίζουμε το υποθηλαίο συνδετικό ιστό με τοπικούς κρημνούς ούτως ώστε να εμποδίσουμε την προωθημένη θηλή να ξαναπέσει προς τα πίσω.

 

Τι αναισθησία εφαρμόζεται; Είναι επώδυνη επέμβαση;

Πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε γενικές γραμμές γίνεται στα πλαίσια του εξωτερικού Ιατρείου και θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν μια ανώδυνη επέμβαση τόσο κατά την πραγματοποίησή της αλλά και κατά την αποθεραπεία.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης; Τι πρέπει να κάνει η ασθενής μετά την επέμβαση εισολκής θηλών του μαστού;

Η ασθενής ή ο ασθενής υποβάλλεται στην επέμβαση η οποία διαρκεί συνήθως 30-40 min και στη συνέχεια γυρίζει άμεσα στις δραστηριότητές του.
Στις θηλές μετά την επέμβαση τοποθετείται ένα ειδικό ράμμα το οποίο έλκει και συγκρατεί την κάθε θηλή στη νέα της θέση στηριζόμενο σε ένα βαμβακερό μικρό νάρθηκα.
Αυτό που δεν θέλουμε μετά την επέμβαση είναι οι θηλές να πιέζονται από το στηθόδεσμο προς τα πίσω. Το ειδικό αυτό ράμμα μας εξασφαλίζει να μένουν οι θηλές ελεύθερες χωρίς να πιέζονται.
Το ράμμα παραμένει για περίπου 2 ή 3 εβδομάδες και αφαιρείται απλά όταν βεβαιωθούμε ότι η θηλή προβάλλει φυσιολογικά από το μαστό.

 

Μπορεί η γυναίκα να θηλάσει μετά από τη χειρουργική επέμβαση εισολκής θηλών; Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο ή μπορεί να υπάρξει υποτροπή ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος;

Σε εισολκή θηλής 1ου και 2ου βαθμού όπου διατηρούνται οι γαλακτοφόροι πόροι η τεχνική επιτρέπει στο μαστό να θηλάσει μετά την επέμβαση αφού διατηρούνται οι γαλακτοφόροι πόροι ωστόσο έχει το μειονέκτημα ότι η θηλή μπορεί να υποτροπιάσει σε ποσοστό περίπου 25-40%.

Σε εισολκή 3ου Βαθμού δεδομένου ότι διατέμνονται οι γαλακτοφόροι πόροι ο μαστός αυτός αδυνατεί να θηλάσει μετά την επέμβαση. Όπως έχουμε αναφέρει βέβαια ο μαστός με εισολκή 3ου Βαθμού δεν μπορεί να θηλάσει έτσι κι αλλιώς.
Το ποσοστό υποτροπής είναι περίπου 5-15%.

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποθεραπεία;

Σε γενικές γραμμές απαιτούνται περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Το διάστημα αυτό ο ασθενής ακολουθεί φυσιολογικά όλες τις δραστηριότητές του, εργασία, γυμναστήριο, διακοπές κλπ. μιας και η περιοχή των θηλών είναι αφενός εντελώς ανώδυνη και αφετέρου προστατευμένη με απλά επιθέματα.

Αθήνα

Μέρλιν 4,
Κολωνάκι, Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Τηλ: 216 800 1000

Ναύπλιο

Λεωφόρος Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Τηλ.: 27520 21 203

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Τηλ: 2710 22 77 00