Ρινοπλαστική

Η επέμβαση διόρθωσης ή αποκατάστασης των ατελειών της μύτης ονομάζεται ρινοπλαστική ή πλαστική μύτης. Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεδομένου ότι αφορά το 80% των αισθητικών επεμβάσεων που έχουν να κάνουν με το πρόσωπο. Συγκεκριμένα είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη επέμβαση στον κόσμο (με πρώτη τη λιποαναρρόφηση). Στην Ελλάδα αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι επεμβάσεις πλαστικής της μύτης έχουν αυξηθεί κατά 35% καθώς εκτός από αισθητικούς λόγους πραγματοποιούνται και για  καθαρά λειτουργικούς.

Ο κύριος στόχος μας κατά την επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι να διαμορφώσουμε μια μύτη η οποία:

  1. να αναπνέει σωστά,
  2. να είναι αισθητικά όμορφη,
  3. να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και το βασικότερο
  4. να μην φαίνεται χειρουργημένη.

    Ποια είναι η σημασία της μύτης για τον ανθρώπινο οργανισμό;

    H μύτη αποτελεί ένα από τα βασικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος γιατί:

    1. βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου με αποτέλεσμα το σχήμα και το μέγεθος της να παίζουν πρωταρχική σημασία στην αρμονία και την αισθητική των χαρακτηριστικών του προσώπου.
    2. είναι υπεύθυνη για τη ρινική αναπνοή δηλαδή για τη δίοδο του αέρα μέσα από τους αεραγωγούς προς και από τους πνεύμονες.
    3. παίζει σημαντικό ρόλο στο φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα και τον καθαρισμό του από σκόνες, γύρη, μικροσωματίδια κλπ.
    4. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της όσφρησης, της μιας από τις πέντε βασικές αισθήσεις του οργανισμού και
    5. παίζει βασικό ρόλο στην θερμορύθμιση και την ευφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα κατά την λειτουργία της αναπνοής.

    Ποιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ανατομίας της μύτης;

    Η μύτη βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του προσώπου και πέρα από βασικό χαρακτηριστικό αισθητικής αποτελεί το κύριο όργανο της αναπνοής. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με μια πυραμίδα η οποία διαμερισματοποιείται σε δύο τμήματα μέσω ενός κάθετου χωρίσματος που τη διατρέχει επιμήκως στο κέντρο της. Τα διαμερίσματα αυτά ονομάζονται ρινικές θαλάμες και το κάθετο χώρισμα λέγεται διάφραγμα.

    Οι δύο ρινικές θαλάμες είναι οι αεραγωγοί μέσα από τους οποίους διέρχεται ο αέρας κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Στη βάση κάθε μιας από αυτές προβάλλουν οι κάτω ρινικές κόγχες. Μία δεξιά και μία αριστερά. Πρόκειται για οστεοβλεννογόνιους σχηματισμούς οι οποίοι προεξέχουν σαν μικρά “μπαλκονάκια” στη βάση της κάθε ρινικής θαλάμης και σκοπό τους έχουν την ευφύγρανση του αέρα κατά την αναπνοή.

    Το κάθετο χώρισμα το οποίο διαμερισματοποιεί τις ρινικές θαλάμες, στο άνω του τριτημόριο είναι οστέινο ενώ στο υπόλοιπο αποτελείται από χόνδρο και ονομάζεται ρινικό διάφραγμα. Το διάφραγμα στηρίζει εκ των έσω την οροφή της μύτης λειτουργώντας σαν εσωτερικό υποστήλωμα πατώντας επάνω στο οστό της κάτω γνάθου σε ένα σημείο που ονομάζεται ρινική άκανθα.

    Ολόκληρος ο σκελετός της πυραμιδικής κατασκευής καλύπτεται εσωτερικά από βεννογόνο ενώ εξωτερικά από δέρμα και αποτελεί ιδιαίτερο ανατομικό σύμπλεγμα δεδομένου ότι αφενός δίνει την αισθητική αρτιότητα στο πρόσωπο και αφετέρου είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της αναπνοής.

    Σε ποιους απευθύνεται η επέμβαση της ρινοπλαστικής;

    Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που αντιμετωπίζει τις δυσμορφίες της μύτης που έχουν σχέση με την αισθητική όπως:

    1. το δύσμορφο χοντρό ή ασύμμετρο ακρορίνιο,
    2. την ύπαρξη μεγάλου ύβου (καμπούρα),
    3. τη στραβή μύτη,
    4. τα φαρδιά ρουθούνια
    5. και γενικά τις ανωμαλίες του οστεοχόνδρινου σκελετού της μύτης.

    Σύγχρονα όμως με την επέμβαση της πλαστικής της μύτης που γίνεται για αισθητικούς λόγους μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και καθαρά λειτουργικά προβλήματα της μύτης όπως:

    1. τη σκωλίωση του ρινικού διαφράγματος δηλαδή το στραβό διάφραγμα,
    2. τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες,
    3. τη ρινική άκανθα
    4. την δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας.

    Πρόκειται για προβλήματα της ανατομίας της μύτης τα οποία ευθύνονται για σοβαρά παθολογικά προβλήματα όπως για παράδειγμα ιγμορίτιδες, πονοκεφάλους, αμυγδαλίτιδες, ωτίτιδες κλπ. Τα προβλήματα αυτά συχνά ταλαιπωρούν μακροχρόνια τους ασθενείς και η βασική τους αιτία είναι η δυσκολία στην αναπνοή.

    Τι συμβαίνει πρακτικά όταν κάποιος δυσκολεύεται όταν αναπνέει από τη μύτη;

    Το φαινόμενο της ρινικής αναπνοής είναι σύνθετο και όταν αυτή δυσχεραίνεται τότε πολύ συχνότερα οφείλεται σε ένα συνδυασμό αιτίων παρά σε ένα και μόνο αποκλειστικά αίτιο.

    Όταν κάποιος έχει δυσκολία κατά την ρινική αναπνοή τότε το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε :

    1. στραβό ρινικό διάφραγμα (σκολίωση)
    2. υπερμεγέθεις (υπερτροφικές) ρινικές κόγχες
    3. έκτοπη θέση του διαφράγματος σε σχέση με τη ρινική άκανθα
    4. δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας.

    Τι συμβαίνει στην αναπνοή όταν υπάρχει σκoλίωση του ρινικού διαφράγματος;

    ΄Οταν κάποιος πάσχει από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δηλαδή έχει στραβό διάφραγμα τότε δεν μπορεί να αναπνεύσει από την ρινική θαλάμη η οποία βρίσκεται προς την πλευρά του στραβού διαφράγματος. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της κύρτωσης (του χόνδρινου κυρίως τμήματος) του διαφράγματος, στενεύει ο αεραγωγός με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αναπνοή.

    Σε αυτήν την περίπτωση θεωρητικά η ρινική αναπνοή γίνεται φυσιολογικά από την άλλη ρινική θαλάμη (δηλαδή τη μεγαλύτερη). Πρακτικά όμως και αυτό όχι σπάνια, όταν υπάρχει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος παρατηρείται το παράδοξο να δυσχεραίνεται η αναπνοή και από τις δύο ρινικές θαλάμες ταυτόχρονα.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το διάφραγμα είναι στραβό τότε στην ρινική θαλάμη που “κλείνει” από το στραβό διάφραγμα,η δίοδος στενεύει και δεν περνά εύκολα ο αέρας ενώ στην περιοχή της μεγαλύτερης ρινικής θαλάμης ο αέρας επίσης δεν περνά εύκολα λόγω του οτι συχνά παρατηρείται υπερτροφία της κάτω ρινικής κόγχης. Η κάτω ρινική κόγχη στη μη σκωλιωτική πλευρά μεγαλώνει και έρχεται και φράσει τον αεραγωγό παρεμποδίζοντας έτσι τη λειτουργία της αναπνοής.

    Εκτός από το στραβό διάφραγμα ποιος άλλος παράγοντας μπορεί να εμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή;

    Πολύ συχνά στη δυσκολία κατά την αναπνοή εμπλέκεται, πέραν της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος ή των υπερτροφικών κογχών και η παρουσία ρινικής άκανθας εντοπισμένης σε λάθος θέση σε σχέση με το διάφραγμα καθώς και η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας, κάτι που περιορίζει τη δίοδο του αέρα στην αεροφόρο οδό.

    Πρόκειται για δυο προβλήματα ανατομικής κατασκευής των αεροφόρων οδών της μύτης τα οποία εμφανίζονται σε μικρότερο ποσοστό ή και ταυτόχρονα σε σχέση με τη σκολίωση του διαφράγματος ή τις υπερτροφικές κόγχες.

    Πώς γίνεται η επέμβαση της ρινοπλαστικής;

    Η επέμβαση της ρινοπλαστικής ανάλογα με το που εστιάζεται το πρόβλημα της μύτης και με το αν υπάρχει δυσκολία ή όχι στην αναπνοή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρεις διαφορετικές τεχνικές:

    1. την κλειστή μέθοδο
    2. την ανοικτή μέθοδο και
    3. την “ημίκλειστη” (τροποποιημένο συνδυασμό των δύο προηγούμενων μεθόδων).

    Κλειστή ή Διαρρινική ρινοπλαστική

    Κατά την κλειστή ρινοπλαστική η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από σχεδόν αθέατες τομές που γίνονται μέσα από τα ρουθούνια της μύτης. Κατά την τεχνική αυτή δεν υπάρχουν καθόλου εξωτερικές τομές στο δέρμα. Αποτελεί τη βασική μέθοδο εκλογής σε ποσοστό μέχρι και 70 % του συνόλου των ρινοπλαστικών καθώς μπορεί να προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα τόσο από πλευράς αισθητικής όσο και λειτουργικότητας της μύτης.

    Η κλειστή μέθοδος προτείνεται συνήθως για μικρής και μεσαίας δυσκολίας πλαστικές ρινός όπως για παράδειγμα σε μύτες που παρουσιάζουν έντονο ήβο (καμπούρα) ή όταν θέλουμε να να κάνουμε μικρές αλλαγές στην κορυφή της μύτης (ακρορίνιο).

    Πρόκειται για μια τεχνική που απαιτεί βαθιά γνώση της ανατομίας του ρινικού σκελετού καθώς και στερεοσκοπική χειρουργική αντίληψη μιας και η επέμβαση είναι πραγματικά “τυφλή” αφού ο χειρουργός δεν έχει άμεση ορατότητα όλων των στοιχείων του σκελετού της μύτης αλλά πρέπει να φανταστεί τη θέση των δομικών ιστών κάτω από το δέρμα.

    Η κλειστή τεχνική ουσιαστικά γίνεται μέσα από δύο μικρές οπές οι οποίες σχεδιάζονται μέσα από τα ρουθούνια και όλη η επέμβαση γίνεται και καθοδηγείται μέσω άμεσης όρασης σε συνδυασμό με την «αφή» των ιστών της μύτης. Από τις τομές αυτές επιχειρείται η ανακατανομή των ιστών και η επαναδιμόρφωση του σκελετού της μύτης.

    Κατά την κλειστή μέθοδο η έλλειψη μεγάλου και σαφούς οπτικού πεδίου δυσκολεύει συχνά το χειρουργό και κάνει πιο περίπλοκη τη διαδικασία με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και μυστικά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλοί Πλαστικοί Χειρουργοί καταφεύγουν στην “ανοικτή” ρινοπλαστική. Ωστόσο το μεγάλο πλεονέκτημα των αθέατων τομών που σχεδιάζονται μέσα στις ρινικές θαλάμες την καθιστά μια εξαιρετική τεχνική.

    Ανοικτή ρινοπλαστική

    Η ανοικτή πλαστική μύτης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα περιστατικά που επιθυμούν να κάνουν πλαστική στη μύτη. Περεταίρω θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί μέθοδο εκλογής για όλες τις μεσαίας και μεγάλης δυσκολίας ρινοπλαστικές.

    Η επέμβαση της ανοικτής ρινοπλαστικής ξεκινά κάνοντας μια μικρή τομή στην στυλίδα της μύτης σε σχήμα Λ συνήθως. Στη συνέχεια η αρχική τομή ενώνεται με τομές που γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια των ρουθουνιών και ακολουθεί η αποκόλληση όλου του δέρματος της μύτης από τους υποκείμενους ιστούς.

    Με αυτόν τον τρόπο ο οστεοχόνδρινος σκελετός φαίνεται πολύ καλά με όλα τα στοιχεία του, όπως οι πτερυγιαίοι χόνδροι, το διάφραγμα, τα ρινικά οστά. Αυτός ο χειρισμός επιτρέπει στο χειρουργό άμεση όραση όλης της ανατομίας αλλά και της παθολογίας της μύτης.

    Χρησιμοποιώντας την πολύ καλή αποκάλυψη του ρινικού σκελετού που μας προσφέρει η ανοικτή ρινοπλαστική μπορούμε να διαγνώσουμε τα παθολογικά σημεία του σκελετού και να προβούμε σε άμεση διόρθωσή τους.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί διάφορες τεχνικές όπως η τοποθέτηση μοσχευμάτων στο ακρορρίνιο (tip graft) ή στη στυλίδα (strut graft), τεχνικές επανασυρραφής των χόνδρων οι οποίες μπορούν και εκτελούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν εφαρμόζουμε την ανοικτή πλαστική μύτης λόγω του καλύτερου οπτικού πεδίου που επιτυγχάνουμε.

    “Ημίκλειστη” ρινοπλαστική

    Η “ημίκλειστη” ρινοπλαστική αποτελεί μια εξαιρετική χειρουργική τεχνική η οποία συνδυάζει τα καλά στοιχεία των δύο προηγούμενων τεχνικών.

    Όπως και στην “κλειστή” έτσι και στην “ημίκλειστη” οι τομές στο δέρμα είναι σχεδόν αόρατες αφού τοποθετούνται επί τα εντός των ρινικών θαλαμών στο κάτω όριο αυτών.

    Από την άλλη πλευρά αξιοποιώντας τις τομές εισόδου και εφαρμόζοντας κατάλληλους χειρουργικούς χειρισμούς, πετυχαίνουμε να κάνουμε μεγαλύτερη έκθεση του ρινικού σκελετού όπως περίπου όταν κάνουμε “ανοικτή” ρινοπλαστική. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μεγαλύτερη άμεση οπτική επαφή με τον προβληματικό ρνικό σκελετό οπότε μπορούμε πιο εύκολα να τον αποκαταστήσουμε.

    Η “ημίκλειστη” ρινοπλαστική” είναι μια έξυπνη τεχνική, αρκετά ασφαλής και τεχνικά γρήγορη η οποία έρχεται να μας δώσει λύση σε προβλήματα που αφορούν το ακρορρινίο συνήθως καθώς και μέσης βαρύτητας ρινοπλαστικές.

    Πρέπει να υπερτονίσουμε ότι πάντοτε όταν κάνουμε ρινοπλαστική οφείλουμε να αποκαταστήσουμε ή να μη διαταρράξουμε τη φυσιολογική λειτουργία της μύτης. Γι αυτό το σκοπό πολύ συχνά παράλληλα με το αισθητικό κομμάτι διορθώνουμε και τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή μειώνουμε τον όγκο των κάτω ρινικών κογχών ή αποκαθιστούμε τη θέση της ρινικής άκανθας.

    Πρώτη μας προτεραιότητα είναι ο ασθενής να αναπνέει καλύτερα μετεγχειρητικά έχοντας μια αρμονική και φυσιολογική εικόνα της μύτης του.

    Πόσο διαρκεί η επέμβαση της ρινοπλαστικής;

    Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μιάμισυ με δύο ώρες και συνήθως απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Σε μικρές και μέτριας βαρύτητας ρινοπλαστικές, όταν δεν γίνονται οστεοτομίες για να διορθωθεί η ρινική πυραμίδα ή όταν δεν πειραχτεί το ρινικό διάφραγμα τότε δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική.

    Πονάει η ρινοπλαστική;

    Είναι εντυπωσιακό ότι μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής συνήθως δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί μόνο να υπάρχει ενόχληση ή ήπιος πόνος που αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά. Συγκεκριμένα αυτό που συχνά περιγράφουν οι ο ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση πλαστικής της μύτης είναι ότι “δεν πονάει” αλλά “νιώθω μια μέτρια δυσφορία”. Η δυσφορία αυτή οφείλεται στο οίδημα δηλαδή στο πρήξιμο που πολλές φορές εμφανίζεται στην περιοχή και συνδυάζεται με εκχυμώσεις δηλαδή μελανιές γύρω από τα μάτια με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι ο ασθενής πονά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

    Πως θα είμαι αμέσως μετά το χειρουργείο της ρινοπλαστικής;

    Μετά τη ρινοπλαστική στη ράχη της μύτης τοποθετείται ένας ειδικός νάρθηκας από θερμοπλαστικό υλικό ενώ μέσα στη μύτη τοποθετούνται δύο ειδικά σφουγγαράκια (ταμπόν), ένα σε κάθε ρινική θαλάμη.Ο νάρθηκας και τα σφουγαράκια χρησιμοποιούνται για να σταθεροποιήσουν το σκελετό της μύτης στην καινούρια του θέση.

    Τα σφουγγαράκια αφαιρούνται μετά από τρεις ημέρες ενώ ο νάρθηκας μετά από μια εβδομάδα περίπου. Μετά την αφαίρεση των ταμπόν μέσα από τις ρινικές θαλάμες και για μερικές μόνο ημέρες ο ασθενής νιώθει τη μύτη του σαν να είναι κλειστή, σαν να έχει μια ελαφριά ίωση. Σε γενικές γραμμές μετά την πλαστική μύτης υπάρχει ένα πρήξιμο στο πρόσωπο καθώς και εκχυμώσεις δηλαδή μελανιές κυρίως στην περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια. Το οίδημα και οι μελανιές είναι πιο έντονα τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες. Προς το τέλος της εβδομάδας οι μελανιές που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τα μάτια φεύγουν σιγά σιγά.

    Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει μετά την τρίτη με τέταρτη ημέρα έχοντας τον ειδικό προστατευτικό νάρθηκα στη μύτη του ενώ μετά την έβδομη ημέρα που θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα. Στην εργασία του μπορεί να επιστρέψει μετά από πέντε με επτά ημέρες περίπου.

    Θα πρέπει να προσέξω κάτι μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής;

    Δεδομένου ότι οι ιστοί είναι πολύ ευαίσθητοι μετά το χειρουργείο, θα πρέπει να φροντίσουμε να μην τραυματιστεί η περιοχή της μύτης άμεσα μετεγχειρητικά καθώς και για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.

    Συνιστάμε τη χορήγηση αντιβιωτικής αγωγής για μια εβδομάδα καθώς και περιοδικές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό και εφαρμογή ρινικής αλοιφής για δέκα με δεκαπέντε ημέρες περίπου.

    Η μύτη άμεσα μετεγχειρητικά είναι πρησμένη και αυτό το πρήξιμο υποχωρεί προοδευτικά τους επόμενους μήνες. Συχνά για να φύγει το πρήξιμο πιο γρήγορα προτείνουμε ήπιο μασάζ με φορά από την κορυφή της μύτης (ακρορίνιο) προς το μεσόφρυο.

    Πότε φαίνεται το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής;

    Η μύτη μετά την επέμβαση είναι αρκετά πρησμένη ωστόσο μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει μετά από δύο με τρεις εβδομάδες.

    Όσο περνά ο χρόνος το οίδημα υποχωρεί αργά αλλά σταθερά και η εικόνα του σκελετού και των χαρακτηριστικών της μύτης γίνεται πιο ευκρινής. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ρινοπλαστικής απαιτούνται δώδεκα με δεκαοκτώ μήνες περίπου για να έχουμε το οριστικο αποτέλεσμα.

    Ποιές είναι οι επιπλοκές στις επεμβάσεις ρινοπλαστικής;

    Η ρινοπλαστική είναι μια πολύ έξυπνη επέμβαση και απαιτεί σεβασμό στις βασικές αρχές της χειρουργικής. Είτε γίνεται με την κλειστή , είτε με την ανοικτή είτε με την ημίκλειστη τεχνική θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή, με ευγενείς και ακριβείς χειρισμούς ούτως ώστε οι επιπλοκές να είναι οι μικρότερες δυνατές και το αποτέλεσμα το πιο αρμονικό σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

    Οι κύριες επιπλοκές όπως αναφέρονται και στη βιβλιογραφία είναι:

    1. η φλεγμονή
    2. η αιμορραγία , συνήθως άμεσα μετεγχειρητικά
    3. η διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής
    4. η αισθητική δυσμορφία στο ακρορίνιο , τη ράχη ή γενικά στο σκελετό της μύτης.

    Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κατα την επέμβαση της ρινοπλαστικής καλούμαστε να διορθώσουμε το αισθητικό πρόβλημα της μύτης σεβόμενοι τη λειτουργία της αναπνοής. Για το λόγο αυτό επεμβαίνουμε στο σκελετό της μύτης, χόνδρινο και οστέινο, αλλάζουμε τη μορφή και τη θέση των χόνδρων, βελτιώνουμε την αναπνοή και εν τέλει διορθώνουμε το σχήμα της μύτης.

    Πρόκειται λοιπόν για μια πολυσύνθετη διαδικασία με πολλές παραμέτρους που απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί.

    Ο βαθμός ρίκνωσης του δέρματος, η ταχύτητα και ο τρόπος επούλωσης των ιστών του κάθε ασθενούς παίζει, μαζί με τη χειρουργική τεχνική, πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του επιθυμητού τελικού αποτελέσματος.

    Μπορεί η επέμβαση της ρινοπλαστικής να συνδυαστεί με κάποια άλλη επέμβαση;

    Η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις που αφορούν την  αρμονία των χαρακτηριστικών του προσώπου.

    Τέτοιες επεμβάσεις είναι:

    1. η αύξηση ή η μείωση του πηγουνιού
    2. η διόρθωση των μαύρων κύκλων των ματιών
    3. η διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους των χειλιών και
    4. η ωτοπλαστική.

    Διορθώνοντας το μέγεθος και το σχήμα της μύτης πετυχαίνουμε ένα πολύ σημαντικό  βήμα στην αισθητική του προσώπου. Ωστόσο διορθώνοντας το μέγεθος του πηγουνιού, το βαθούλωμα κάτω από τα μάτια, τα χείλη ή τη θέση και το σχήμα των αυτιών μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετική αρμονία στο σύνολο των χαρακτηριστικών του προσώπου.

    Η μείωση του πηγουνιού και η ωτοπλαστική γίνονται αυστηρά εφαρμόζοντας  χειρουργικές τεχνικές. Όσον αφορά  τη διόρθωση των μαύρων κύκλων των ματιών και του σχήματος των χειλιών η νέα τάση που επικρατεί σήμερα είναι η αποκατάσταση να γίνεται με εφαρμογή ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως

    Ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική;

    Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς του προσώπου και σε άμεση συνάρτηση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά αυτού.

    Η σύγχρονη τάση σήμερα στη ρινοπλαστική δεν είναι η “γαλλική” ή ανασηκωμένη στην άκρη και λεπτή μύτη αλλά η μύτη που στέκεται αρμονικά ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του προσώπου.

    Μία επέμβαση ρινοπλαστικής θεωρείται ότι είναι επιτυχημένη όταν η “καινούρια” μύτη :

    1. δείχνει απόλυτα φυσική (ή δεν μοιάζει ψεύτικη)
    2. όταν το μέγεθος και το σχήμα της ακολουθεί τους κανόνες αρμονίας,
    3. όταν αναπνέει και μυρίζει σωστά,
    4. όταν το αισθητικό αποτέλεσμα σαν σύνολο είναι όμορφο,
    5. όταν δεν γίνεται αντιληπτό ότι έχει υποβληθεί σε χειρουργείο.

    Το παραπάνω άρθρο επιμελήθηκε ο Δρ. Μιχάλης Κουτσούρης ο οποίος διαβάζει κάθε μήνυμα που λαμβάνει προσωπικά και θα σας απαντήσει σε σύντομο χρόνο. (Μέρλιν 4, Κολωνάκι – Τ.: 216 800 1000)