Βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργείο

Η Βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργείο είναι μια καινούρια τεχνική της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε ή και να τελειοποιήσουμε την εικόνα των ματιών με εξαιρετική ασφάλεια και χωρίς καθόλου ταλαιπωρία.

Εντελώς αναίμακτα και με πολύ γρήγορη αποθεραπεία μπορούμε να απαλλάξουμε την περιοχή των ματιών από την κούραση και την κατήφεια και να πετύχουμε ένα βλέμμα πολύ πιο νεανικό και πολύ πιο φρέσκο.

Πρόκειται για μια τεχνική η οποία αφορά κατεξοχήν τα κάτω βλέφαρα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει την εικόνα και των άνω βλεφάρων.

Τι συμβαίνει στην περιοχή των κάτω βλεφάρων με το πέρασμα του χρόνου;

Η περιοχή ακριβώς κάτω από τα μάτια αποτελεί μια σύνθετη ανατομική οντότητα η οποία ξεκινά από τις βλεφαρίδες και φτάνει μέχρι τη μεσότητα περίπου της παρειάς σε μια πτυχή που ονομάζεται υποκόγχια εντομή ή δακρυική εντομή (tear trough).

Η δακρυική εντομή είναι σαν “χαρακιά” στο δέρμα και συνήθως μοιάζει με το γράμμα Υ σε πλάγια θέση.

Μετά την ηλικία των 30 – 35 ετών οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν λεπτές ρυτίδες τόσο στα κάτω βλέφαρα όσο και στο “πόδι της χήνας” στην εξωτερική πλευρά του ματιού.

Όταν περνούν τα χρόνια οι ρυτίδες στα βλέφαρα βαθαίνουν και γίνονται όλο και περισσότερες ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να δημιουργείται ένα βύθισμα-βαθούλωμα κάτω από τα μάτια το οποίο κάνει το πρόσωπο να φαίνεται κουρασμένο, άτονο ακόμη και καταθλιπτικό. 

Το βαθούλωμα-βύθισμα στα κάτω βλέφαρα δημιουργείται λόγω τοπικής ατροφίας του λιπώδους ιστού ακριβώς στο σημείο της δακρυικής εντομής (Υ) και πολύ συχνά επιδεινώνει τη γενικότερη εικόνα του προσώπου δείχνοντάς το τελείως γερασμένο κάτι που δεν συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα.

Πολλά περιστατικά μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας όταν έχουν βαθουλώματα και ρυτίδες κάτω από τα μάτια, παραπονιούνται ότι όταν ξυπνούν το πρωί τα μάτια τους δείχνουν “χάλια” στον καθρέφτη σαν να μην έχουν κοιμηθεί για μέρες και επίσης πολλοί τους ρωτούν μήπως είναι άρρωστοι ή αν έχουν κάτι.

Εκτός από τις ρυτίδες όμως και τα βαθουλώματα στα μάτια ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή των κάτω βλεφάρων είναι ότι αρκετά συχνά ακριβώς πάνω από τη δακρυική εντομή δημιουργούνται “σακούλες” οι οποίες μπορεί να γίνουν πάρα πολύ έντονες.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι “σακούλες” στα κάτω βλέφαρα περιέχουν νερό και γι αυτό προβάλλουν σαν κύστες. Στην πραγματικότητα οι σακούλες των κάτω βλεφάρων δεν αποτελούνται από νερό αλλά περιέχουν εγκυστωμένο λίπος, για αυτό και δεν υποχωρούν και δεν εξαφανίζονται ποτέ.

Το πρωί μετά το βραδινό ύπνο οι σακούλες των ματιών κατακρατούν νερό, “πρήζονται” και δείχνουν χειρότερες γιατί δημιουργείται οίδημα λόγω της κατάκλισης. Μετά από λίγη ώρα όταν σηκωθεί και περπατήσει κανείς αποκτούν την πραγματική τους διάσταση γιατί υποχωρεί το οίδημα.

Οι “σακούλες” των κάτω βλεφάρων συνήθως είναι κληρονομικές δεδομένου οτι εμφανίζονται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Ποιο πρόβλημα λύνουμε με τη Βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργείο;

Με τη Βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργείο μπορούμε να βελτιώσουμε ή και να εξαφανίσουμε τις λεπτές ρυτίδες των κάτω βλεφάρων και του “ποδιού χήνας” καθώς και να διορθώσουμε τα βαθουλώματα ή τις σακούλες των ματιών χωρίς να κάνουμε χειρουργείο. Με αυτόν τον τρόπο διώχνουμε τη γερασμένη όψη του προσώπου, η εικόνα των ματιών γίνεται πιο χαρούμενη και το βλέμμα πιο λαμπερό. Αυτό το πετυχαίνουμε χρησιμοποιώντας ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως.

Τι είναι και πως εφαρμόζεται το Υαλουρονικό οξύ;

Το Υαλουρονικό οξύ είναι η επιστημονική ονομασία του εμφυτεύματος δηλαδή δεν είναι “οξύ” στην πραγματικότητα και δεν καίει τους ιστούς όπως εσφαλμένα μπορεί να νομίσει κάποιος απλά είναι ένα υλικό με το οποίο γεμίζουμε σημεία ατροφίας, βαθουλώματα και περιοχές όπου λείπει δομικός ιστός.

Ενώ υπάρχουν διάφορα ενέσιμα υλικά για τη διόρθωση των χαρακτηριστικών του προσώπου το Υαλουρονικό οξύ είναι το ασφαλέστερο εμφύτευμα που υπάρχει σήμερα στην Πλαστική Χειρουργική και γι αυτό αποτελεί τη βασική πρόταση εκλογής και για την περιοχή των κάτω βλεφάρων.

Ποια είναι η διαφορά της Βλεφαροπλαστικής των κάτω βλεφάρων με Υαλουρονικό οξύ με την Κλασική Βλεφαροπλαστική με νυστέρι;

Στα κάτω βλέφαρα σχεδόν πάντοτε μετά από κάποια ηλικία, σχηματίζεται ένα βαθούλωμα στην περιοχή της δακρυικής εντομής το οποίο είναι έντονο και συχνά επεκτείνεται πάνω από τη δακρυική εντομή και φτάνει μέχρι τα κάτω βλέφαρα δείνοντας μια εικόνα άδειου βλέμματος σε αυτόν που το έχει.

Σε αρκετές περιπτώσεις πάλι, πάνω από το βύθισμα της δακρυικής εντομής αντί να συνεχίζεται το βαθούλωμα προς τα πάνω μέχρι τα βλέφαρα μπορεί να εμφανίζεται μια “σακούλα” που περιέχει λίπος σαν μικρά εξογκώματα και η οποία καταλαμβάνει όλο το κάτω βλέφαρο.

Στην Κλασική Βλεφαροπλαστική με χειρουργείο σκοπός μας είναι η βελτίωση των κάτω βλεφάρων αφαιρώντας το λίπος από τις σακούλες και “κόβοντας” δέρμα από το κάτω βλέφαρο. Με αυτόν τον τρόπο η περίσσεια του δέρματος απομακρύνεται και το λίπος φεύγει, συχνά όμως χωρίς να δίνει μια πολύ φρέσκια εικόνα. Αν δεν αποκατασταθεί το βαθούλωμα στη δακρυική εντομή και αφαιρεθεί μόνο δέρμα και λίπος τότε τα μάτια συνεχίζουν και δείχνουν κουρασμένα και άδεια.

Στη Βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργείο κάνουμε ακριβώς την αντίστροφη διαδικασία. Αντί να αφαιρέσουμε δέρμα και λίπος αποκαθιστούμε την αρμονία της περιοχής των κάτω βλεφάρων γεμίζοντας με ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ την περιοχή της δακρυικής αύλακας στα σημεία εκεί ακριβώς όπου λείπει ιστός.

Αν υπάρχουν “σακούλες” στα κάτω βλέφαρα τότε τοποθετούμε Υαλουρονικό οξύ κάτω και γύρω από τις “σακούλες” με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε να βελτιώσουμε ή και να εξαφανίσουμε τελείως τις “σακούλες” των ματιών και να δώσουμε μια πιο γεμάτη εικόνα στο κάτω βλέφαρο.

Όσον αφορά επίσης τις μικρές ή βαθύτερες ρυτίδες του κάτω βλεφάρου και του “ποδιού της χήνας” η διαφορά είναι ότι ενώ στη Βλεφ/κή με χειρουργείο διορθώνουμε τη χαλάρωση και βελτιώνουμε τις ρυτίδες “κόβοντας” την περίσσεια δέρματος, στην αναίμακτη Βλεφαροπλαστική με Υαλουρονικό οξύ απαλύνουμε ή και εξαλείφουμε τις ρυτίδες γεμίζοντας την περιοχή των ρυτίδων με ενέσιμο Υαλουρονικό.

Ωστόσο αν οι σακούλες των ματιών είναι πάρα πολύ έντονες ή η χαλάρωση και η περίσσεια του δέρματος πολύ μεγάλη τότε μπορούμε να συνδυάσουμε τις δύο τεχνικές Βλεφαροπλαστικής αφαιρώντας την περίσσεια δέρματος και λίπους χειρουργικά και γεμίζοντας στη συνέχεια την περιοχή του βαθουλώματος της δακρυικής εντομής ή του κάτω βλεφάρου -αν υπάρχει- τοποθετώντας Υαλουρονικό οξύ στα σημεία ατροφίας.

Μπορούμε να κάνουμε Βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργείο στο άνω βλέφαρο;

Στο άνω βλέφαρο όσο περνούν τα χρόνια συνήθως χαλαρώνει το δέρμα και μαζεύεται λίπος σε διάφορα σημεία. Η καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της χαλάρωσης και της περίσσειας δέρματος και λίπους είναι με Βλεφαροπλαστική με χειρουργείο.
Σε κάποιες περιπτώσεις με μικρή περίσσεια δέρματος μπορούμε να εφαρμόσουμε Υαλουρονικό οξύ στο πάνω βλέφαρο και να βελτιώσουμε την εικόνα της περικογχικής περιοχής.

Πως γίνεται η Βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων με Υαλουρονικό Οξύ;

Η θεραπεία είναι σχεδόν τελείως ανώδυνη. Στην περιοχή των κάτω βλεφάρων τοποθετούμε μια αναισθητική κρέμα για 15 με 20 λεπτά περίπου. Με αυτόν τον τρόπο η περιοχή αναισθητοποιείται και δεν πονά.

Χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη, εξαιρετικά λεπτή βελόνα κάνουμε έχγυση του Υαλουρονικού οξέως σε συγκεκριμένες θέσεις στην περιοχή του κάτω βλεφάρου ή στο “πόδι της χήνας” και διορθώνουμε τη δυσμορφία της περικογχικής περιοχής. Πρόκειται για μια ατραυματική τεχνική που μας επιτρέπει, σεβόμενοι πάντα τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής να βελτιώσουμε σε εξαιρετικό βαθμό την περιοχή των κάτω βλεφάρων.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 40 με 50 λεπτά και για ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο αποτέλεσμα χρειάζονται συνήθως δύο επαναλήψεις με απόσταση η μία από την άλλη περίπου 7 με 10 ημέρες.

Πως θα είμαι αμέσως μετά την αναίμακτη Βλεφαροπλαστική;

Αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει ένα πολύ μικρό οίδημα στην περιοχή των κάτω βλεφάρων το οποίο όμως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.
Χρησιμοποιώντας ένα απαλό make up, τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να πάνε την επόμενη ημέρα στη δουλειά τους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τυχόν οιδήματα ή εκχυμώσεις αν εμφανιστούν έχουν να κάνουν με την ευαισθησία του δέρματος, δεν είναι πολύ συχνά συμβάματα και μπορεί να διαρκέσουν συνήθως 2-3 ή λίγες ημέρες ακόμη και υποχωρούν αυτόματα.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του Υαλουρονικού οξέως στα μάτια είναι άμεσα ορατό ωστόσο όσο περνά ο καιρός η εικόνα της περιοχής βελτιώνεται και γίνεται πολύ καλύτερη.

Ειδικές κρέμες δεν χρειάζονται μετά την εφαρμογή παρά μόνο αντιηλιακή προστασία.

Είναι ασφαλής η Βλεφαροπλαστική με Υαλουρονικό οξύ των κάτω βλεφάρων;

Η περιοχή των ματιών είναι δύσκολη ανατομικά περιοχή και απαιτεί εμπειρία και γνώση ιδιαίτερων τεχνικών λεπτομερειών για να είναι ασφαλής. Πολύ σωστά λοιπόν αν κάποιος ιατρός δεν αισθάνεται εξοικειωμένος με την τεχνική θα πρέπει να αποφεύγει να την προτείνει.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της θεραπείας είναι:

  1. να υπάρχει μεγάλη εμπειρία από πλευράς του Πλαστικού Χειρουργού.
  2. η χρησιμοποίηση εξειδικευμένου τύπου Υαλουρονικού οξέως, λεπτόρευστου,
    χωρίς μεγάλη υδροφιλία,
  3. εξειδικευμένες βελόνες έγχυσης
  4. εξατομικευμένη τεχνική. 

Η Βλεφαροπλαστική με Υαλουρονικό έχει καταπληκτικό αποτέλεσμα όταν εφαρμοστεί σωστά, με απόλυτο σεβασμό στην ανατομία της περιοχής και με μέτρο.

Η προσωπική μου θέση είναι οτι έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και ανάλογα πάντοτε με το βαθμό του προβλήματος, η τεχνική της αποκατάστασης της περιοφθαλμικής περιοχής με Υαλουρονικό οξύ στα χέρια έμπειρου Πλαστικού Χειρουργού μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά και πολύ ασφαλή αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι υπάρχει αντίδοτο στο Υαλουρονικό οξύ (ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΔΑΣΗ) μπορώ οποιαδήποτε στιγμή να αφαιρέσω όση ποσότητα υαλουρονικού θέλω από οποιοδήποτε σημείο εφαρμογής και να επαναφέρω αν το επιθυμώ 100% την αρχική εικόνα. Το γεγονός αυτό κάνει το Υαλουρονικό οξύ ένα εξαιρετικά ασφαλές και πλήρως προβλέψιμο υλικό για την τελική εικόνα της περιοχής που το εφαρμόζουμε.

Ποιο είναι το κόστoς της βλεφαροπλαστικής χωρίς χειρουργείο;

Όσον αφορά το κόστoς πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και εξατομικεύεται. Σε γενικές γραμμές το κόστoς είναι πέντε με επτά φορές πιο οικονομικό σε σχέση με τη Βλεφαροπλαστική με χειρουργείο. Για τη διόρθωση της υποκόγχιας χώρας με υαλουρονικό οξύ το κόστoς μπορεί να κυμαίνεται από 250-300 € μέχρι 600-800 € ή λίγο περισσότερο ανάλογα πάντα με το μέγεθος του βαθουλώματος και την ποσότητα του απαιτούμενου υλικού (+ ΦΠΑ λόγω Αισθητικής επέμβασης) και απαιτούνται συνήθως δύο ή ίσως και τρεις συνεδρίες όπως προαναφέρθηκε χωρίς όμως να αλλάζει το αρχικό κόστoς της θεραπείας.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της Βλεφαροπλαστικής των κάτω βλεφάρων χωρίς χειρουργείο;

Η διάρκεια του αποτελέσματος της διόρθωσης του βαθουλώματος των κάτω βλεφάρων χωρίς χειρουργείο είναι αρκετά μεγάλη αφού συνήθως χρειάζεται μια μικρή συντήρηση κάθε ένα-ενάμισυ ίσως και δυο χρόνια ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος.

Όπως αναφέρθηκε το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ενέσιμο υλικό το οποίο απορροφάται πολύ αργά από τον οργανισμό. Στην περιοχή των ματιών ο βαθμός απορρόφησης είναι συνήθως 8 με 10% το χρόνο οπότε κατανοούμε ότι το κόστoς της “συντήρησης” σε γενικές γραμμές είναι περίπου ίσο με το 1/10 του αρχικού κόστoυς.

Δηλαδή μετά από έναν χρόνο δεν επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Απλά συμπληρώνουμε το υλικό που λείπει.
Ωστόσο τα περισσότερα περιστατικά κάνουν επανάληψη της θεραπείας μετά από ενάμισυ με δύο ή δυόμισυ χρόνια γιατί το υλικό δεν απορροφάται εύκολα.

Που γίνεται η Βλεφαροπλαστική χωρίς χειρουργείο;

Η θεραπεία των ρυτίδων και των βαθουλωμάτων των κάτω βλεφάρων ή η διόρθωση στις σακούλες των ματιών με Υαλουρονικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σήμερα.

Από πλευράς εφαρμογής έχει πολλές τεχνικές και αισθητικές ιδιαιτερότητες. Ως εκ τούτου ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση της εφαρμογής γίνεται αποκλειστικά από εμένα τον ίδιο σε όλα μου τα περιστατικά και σε όλες τις φάσεις.

Είναι μια θεραπεία που προγραμματίζεται και γίνεται άμεσα στο Ιατρείο δηλαδή δεν απαιτείται κλινική και νοσηλεία.

Το Υαλουρονικό έχει παρενέργειες;

Το μόριο του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς. Το γεγονός αυτό του προσδίδει εξαιρετική ασφάλεια.

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία αδρανής δηλαδή:

  1. δεν προκαλεί κακοήθειες
  2. δεν προκαλλεί αντιδράσεις,
  3. δεν κάνει αλλεργίες,
  4. δεν δημιουργεί φλεγμονές
  5. δεν προκαλεί κολλαγονώσεις.

Το Υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται περιοφθαλμικά πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να είναι λεπτόρευστο και να μην είναι πολύ υδρόφιλο γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργήσει εμφανή οιδήματα ή εξογκώματα (Tyndall effect) στην περιοχή.

Το Υαλουρονικό οξύ δεν παρουσιάζει τάσεις μετατόπισης, οπότε παραμένει εκεί που εμφυτεύεται.
Το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ένα ήπιο οίδημα στο σημείο έγχυσης, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε δεύτερο χρόνο και υποχωρεί εύκολα με απλά αντιφλεγμονώδη. Άλλες παρενέργειες είναι μικρές εκχυμώσεις – μελανιές στα σημεία εφαρμογής οι οποίες υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μερικές ημέρες. Μια πολύ σπάνια παρενέργεια που μπορεί να συμβεί σε ποσοστό 2 τοις χιλίοις (2/1000 περιστατικά) είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας (καθυστερημένη αντίδραση τύπου IV ή αντίδραση ξένου σώματος) κάτι που εμφανίζεται με οίδημα της περιοχής εφαρμογής και αντιμετωπίζεται με ΑΝΤΙΔΟΤΟ.

Το Υαλουρονικό οξύ έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ;

Το Υαλουρονικό οξύ είναι το ΜΟΝΟ ενέσιμο εμφύτευμα που έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ. 

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένας βλεννοπολυσακχαρίτης δηλαδή μια πρωτείνη. Υπάρχει ένα ένζυμο το οποίο ονομάζεται ΥΑΛΟΥΡOΝΙΔΑΣΗ, που όταν έρθει σε επαφή με το Υαλουρoνικό, το κάνει μικρά κομμάτια και το διαλύει. Το ΑΝΤΙΔΟΤΟ Υαλουρoνιδάση είναι ενέσιμο φάρμακο σε υγρή μορφή και όταν έρθει σε επαφή με το Υαλουρονικό οξύ το διαλύει εντελώς και το εξαφανίζει τελείως από το σώμα μέσα στα επόμενα λεπτά ή ώρες.

Η ύπαρξη του ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ του Υαλουρονικού καθιστά το συγκεκριμένο εμφύτευμα
ΜΟΝΑΔΙΚΟ. ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ από τα σύγχρονα ενέσιμα εμφυτεύματα ΔΕΝ έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ.

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της αναίμακτης Βλεφαροπλαστικής είναι ότι:

  • άμεσα
  • χωρίς χειρουργείο
  • με πολύ μεγάλη ασφάλεια
  • πολύ οικονομικά
  • με μεγάλη προβλεψιμότητα
  • με μεγάλη διάρκεια αποτελέσματος
  • σχεδόν τελείως ανώδυνα
  • με μεγάλη φυσικότητα στο αποτέλεσμα

μπορούμε να επιτύχουμε αρμονία των χαρακτηριστικών σε ένα ισορροπημένο
πρόσωπο.

Εφόσον η εφαρμογή του Υαλουρονικού οξέως στην υποκόγχια περιοχή γίνει σωστά
και με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό δεδομένου ότι προσδίδει
μια εξαιρετική εικόνα αναζωογόνησης τόσο της περιοφθαλμικής χώρας όσο και
ολόκληρου του προσώπου γενικότερα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ


Αθήνα
Μέρλιν 4, Κολωνάκι
Tηλ: 216 800 1000

Τρίπολη
Ισαάκ & Σολωμού 20
Tηλ: 2710 22 77 00

Ναύπλιο
Λεωφόρος Ασκληπιού 39
Tηλ.: 27520 21 203