Μαύροι κύκλοι-σακούλες ματιών χωρίς χειρουργείο

Οι Μαύροι Κύκλοι κάτω από τα μάτια συχνά πρωτοεμφανίζονται σε αρκετά μικρή ηλικία και αποτελούν μια καθημερινή, πραγματική ταλαιπωρία για άντρες και γυναίκες αφού τις περισσότερες φορές δύσκολα κρύβονται ακόμη και με ισχυρά καλυπτικά make up.

Που οφείλονται οι Μαύροι Κύκλοι των Ματιών;

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά την περιοχή κάτω από τα μάτια θα ανακαλύψουμε ότι οι Μαύροι Κύκλοι στην ουσία οφείλονται σε δύο αιτίες :

  1. στο σκούρο χρώμα του δέρματος δηλαδή στην εναπόθεση μιας σκουρόχρωμης χρωστικής τόσο στην επιδερμίδα όσο και στα βαθύτερα στρώματα του χορίου του δέρματος και
  2. σε “βαθούλωμα” της περιοχής του κάτω βλεφάρου δηλαδή σε έλλειμμα και ατροφία του λιπώδους κυρίως ιστού της περικογχικής περιοχής.

Με πολύ απλά λόγια οι Μαύροι Κύκλοι των ματιών δεν οφείλονται μόνο σε εναπόθεση χρώματος στο δέρμα αλλά συχνά η εικόνα είναι πολύ έντονη ακριβώς επειδή στην περιοχή του κάτω βλεφάρου σχηματίζεται “βαθούλωμα” λόγω τοπικής ατροφίας του λιπώδους ιστού.

Στα περισσότερα περιστατικά μάλιστα το “βαθούλωμα” κάτω από τα μάτια είναι πιο σημαντικό από την υπερμελάχρωση αφού -σε αντίθεση με την υπερμελάχρωση- οι φωτοσκιάσεις που δημιουργεί το “βαθούλωμα” δεν καλύπτονται με κανένα make up.

Ποια είναι η θεραπεία για τους Μαύρους Κύκλους κάτω από τα μάτια;

Για να διορθώσουμε ή να βελτιώσουμε καλύτερα την εικόνα των Μαύρων Κύκλων των ματιών προτείνουμε και εφαρμόζουμε την καταλληλότερη θεραπεία ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Οπότε:

Α. Όσον αφορά το σκούρο χρώμα του δέρματος:

Χρησιμοποιούμε συνδυασμό τριών διαφορετικών τεχνικών που έχουν να κάνουν με τη Λεύκανση του δέρματος. Συγκεκριμένα κάνουμε :

  • Μικροδερμοαπόξεση, μέσω της οποίας επιτυγχάνουμε την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος,
  • ειδικές λευκαντικές κρέμες, οι οποίες μειώνουν την πυκνότητα των σκουρόχρωμων χρωστικών της επιδερμίδας και του χορίου και
  • ένα εξειδικευμένο LASER τεχνολογίας Erbium glass (Palomar Starlux 1540) μέσω του οποίου σπάμε τον δερματικό φραγμό δημιουργώντας κανάλια στο χόριο του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα δραστικά συστατικά των Λευκαντικών Κρεμών να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Εφαρμόζοντας αυτόν το συνδυασμό τεχνικών προσπαθούμε να μειώσουμε την εναπόθεση των σκουρόχρωμων χρωστικών στην επιδερμίδα και το χόριο του δέρματος και να δώσουμε στο δέρμα μια περισσότερο φωτεινή εικόνα.

Το ποσοστό επιτυχίας της λεύκανσης εφαρμόζοντας συνδυασμό Μικροδερμοαπόξεση-LASER-Λευκαντικές Κρέμες είναι αρκετά υψηλό στην περίπτωση που η χρωστική που έχει εναποτεθεί περιοφθαλμικά είναι μελανίνη.

Δυστυχώς όμως σε αρκετά περιστατικά πέρα από μελανίνη, οι μαύροι κύκλοι οφείλονται στην εναπόθεση και άλλων χρωστικών ή σε παρουσία ευρυαγγειών ή αγγειακών βλαβών που δύσκολα βελτιώνονται με τις παραπάνω τεχνικές.

Η υπερμελάχρωση του δέρματος είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικής αιτιολογίας ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο για την Πλαστική Χειρουργική και τη Δερματολογία. Εξαρτάται από γενετικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι αλληλεπιδρούν συχνά μεταξύ τους κάτι που το καθιστά ακόμη περισσότερο δυσεπίλυτο.

Β. Όσον αφορά το “βαθούλωμα” του κάτω βλεφάρου:

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σήμερα διορθώνεται αρκετά εύκολα και με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, χάρη στα σύγχρονα ενέσιμα εμφυτεύματα με κύριο εκπρόσωπο αυτό του Υαλουρονικού Οξέως.

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της αιτίας του προβλήματος των Μαύρων Κύκλων των ματιών οφείλεται σε “βαθούλωμα” του κάτω βλεφάρου, αν γεμίσουμε τα σημεία απώλειας ή ατροφίας ιστού της περικογχικής περιοχής τότε πολύ απλά λύνουμε το πρόβλημα.

Πως γίνεται η διόρθωση του “βαθουλώματος” των Μαύρων Κύκλων κάτω από τα μάτια με τη χρήση Υαλουρονικού Οξέως;

Η θεραπεία είναι από εντελώς ανώδυνη μέχρι ήπια ενοχλητική, έχει συγκεκριμένες τεχνικές ιδιεταιρότητες και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά ασφαλή και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στην περιοχή των Μαύρων Κύκλων εφαρμόζουμε για 20-25 λεπτά περίπου μια αναισθητική κρέμα οπότε η περιοχή αναισθητοποιείται και δεν πονά καθόλου.
Με μια ειδική, πάρα πολύ λεπτή, βελόνα έγχυσης εφαρμόζουμε το εμφύτευμα του Υαλουρονικού οξέως σε συγκεκριμένες θέσεις στην υποκόγχια χώρα σεβόμενοι απόλυτα τις ανατομικές ιδιεταιρότητες της περιοχής.

Μετά την επέμβαση υπάρχει συνήθως ένα πολύ ήπιο οίδημα στην περιοχή το υποχωρεί σε 1 με 2 ημέρες.

Τα περισσότερα περιστατικά , βάζοντας ένα απαλό make up, μπορούν την επόμενη ημέρα να πάνε στη δουλειά τους.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και για ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο αποτέλεσμα απαιτούνται συνήθως δύο επαναλήψεις με μεσοδιάστημα 7 – 10 ημερών.

Είναι ασφαλής η διαδικασία εφαρμογής Υαλουρονικού οξέως στην περιοχή κάτω από τα μάτια;

Δεδομένου ότι η περιοφθαλμική ζώνη έχει λεπτά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη ανατομία, για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα διόρθωσης του “βαθουλώματος” κάτω από τα μάτια απαιτείται η χρήση:

  1. συγκεκριμένης πυκνότητας ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ
  2. εξειδικευμένων πολύ λεπτών βελονών έγχυσης αλλά κυρίως
  3. απαραίτητη γνώση της ανατομίας, εξοικείωση με την τεχνική και μεγάλη εμπειρία από πλευράς του Πλαστικού Χειρουργού που θα κάνει την εφαρμογή.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ένα απόλυτα ασφαλές, αρμονικό και ελεγχόμενο αποτέλεσμα.

Το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες;

Δεδομένου ότι σαν μόριο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς, το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια.

Το Υαλουρονικό οξύ αποτελεί μια ουσία εντελώς αδρανή κάτι που σημαίνει ότι:

  1. δεν κάνει αλλεργίες,
  2. δεν προκαλλεί αντιδράσεις,
  3. δεν δημιουργεί φλεγμονές,
  4. δεν προκαλλεί κακοήθειες,
  5. δεν προκαλλεί κολλαγονώσεις.

Επίσης δεν παρουσιάζει τάσεις μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται εκεί παραμένει διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Υαλουρονικό οξύ όταν εφαρμόζεται σωστά στους ιστούς, αυτό που μπορεί να προκαλέσει συνήθως είναι ένα ήπιο οίδημα στο σημείο έγχυσης το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ετεροχρονισμένα, υποχωρεί όμως εύκολα με απλά αντιφλεγμονώδη.
Ένα άλλο σύμβαμα που μπορεί να συμβεί, όχι πολύ συχνά, μετά την έγχυση ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως είναι μικρές εκχυμώσεις – μελανιές στα σημεία εφαρμογής οι οποίες όμως υποχωρούν αυτόματα μέσα σε μερικές ημέρες.
Μια πολύ σπάνια παρενέργεια του Υαλουρονικού οξέως που μπορεί να συμβεί σε ποσοστό 2 τοις χιλίοις (2/1000 περιστατικά) περίπου είναι μια ήπια αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού, κάτι που χαρακτηρίζεται από οίδημα της περιοχής εφαρμογής και αντιμετωπίζεται με εφαρμογή ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ.

Το Υαλουρονικό οξύ είναι το μόνο ενέσιμο εμφύτευμα που έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ;

Το μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης του Υαλουρονικού οξέως σαν εμφύτευμα είναι ότι πρόκειται για το μόνο ενέσιμο εμφύτευμα το οποίο έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ.

Δεδομένου ότι το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένας βλεννοπολυσακχαρίτης δηλαδή μια πρωτείνη, υπάρχει ένα ένζυμο που ονομάζεται ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΔΑΣΗ, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το Υαλουρονικό, το κατακερματίζει και το διαλύει εντελώς.

Το ΑΝΤΙΔΟΤΟ Υαλουρονιδάση είναι ενέσιμο, βρίσκεται σε υγρή μορφή και οποιαδήποτε στιγμή έρθει σε επαφή με το εμφύτευμα του Υαλουρονικού οξέως το αποδομεί και το εξαφανίζει.

Σε αντίθεση λοιπόν με όλα τα υπόλοιπα ενέσιμα εμφυτεύματα, όταν χρησιμοποιούμε Υαλουρονικό οξύ, αν κάποια στιγμή θελήσουμε να αφαιρέσουμε μια ποσότητα Υαλουρονικού τότε πολύ απλά κάνουμε ενέσιμη Υαλουρονιδάση στην περιοχή εφαρμογής και διαλύουμε το πλεονάζον υλικό.

Με αυτόν τον τρόπο η εικόνα της περιοχής όπου είχε εφαρμοστεί το Υαλουρονικό αποκαθίσταται ΑΜΕΣΑ σε ποσοστό 100%.Το Υαλουρονικό οξύ που διαλύεται με την Υαλουρονιδάση απορροφάται και απομακρύνεται από το σώμα τα επόμενα λεπτά ή ώρες.

Η ύπαρξη του ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ του Υαλουρονικού οξέως καθιστά το συγκεκριμένο εμφύτευμα ΜΟΝΑΔΙΚΟ δεδομένου ότι ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ από τα σύγχρονα ενέσιμα εμφυτεύματα της Πλαστικής Χειρουργικής ΔΕΝ έχει ΑΝΤΙΔΟΤΟ.

Η χρήση της Υαλουρονιδάσης μπορεί να γίνει κατά τη διαδικασία εφαρμογής του Υαλουρονικού οξέως, αν αντιληφθούμε για παράδειγμα ότι σε κάποια θέση μπήκε περισσότερη ποσότητα υλικού αλλά και οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον θελήσουμε για οποιοδήποτε λόγο, να αφαιρέσουμε το Υαλουρονικό οξύ απο την περιοχή των Μαύρων Κύκλων.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της θεραπείας για τους Μαύρους Κύκλους κάτω από τα μάτια;

Όπως έχουμε αναφέρει οι Μαύροι Κύκλοι οφείλονται:

  1. σε υπερμελάχρωση του δέρματος που αντιμετωπίζεται με συνδυασμό Μικροδερμοαπόξεση – LASER – Λευκαντικές Κρέμες και
  2. σε “βαθούλωμα” δέρματος που αντιμετωπίζεται με “γέμισμα” μέσω εφαρμογής ενέσιμου εμφυτεύματος Υαλουρονικού οξέως.

Όσον αφορά την υπερμελάχρωση του δέρματος απαιτείται αρκετά συχνή και επιμελής εφαρμογή Λευκαντικών Κρεμών και καθώς και περιοδική εφαρμογή Μικροδερμοαπόξεσης και LASER για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής εικόνας λεύκανσης της περικογχικής περιοχής.

Όσον αφορά το “βαθούλωμα” κάτω από τα μάτια, η αποκατάσταση της περιοχής με εφαρμογή ενέσιμου Υαλουρονικού είναι εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας αφού ο βαθμός απορρόφησης του Υαλουρονικού για την περιοφθαλμική περιοχή κυμαίνεται σε 15-20% σε 2 χρόνια περίπου.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μετά από 2 χρόνια παραμένει το 80 με 85% περίπου του Υαλουρονικού οξέως στη θέση που το βάλαμε. Οπότε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αναπληρώσουμε το 15-20% που απορροφήθηκε κάθε 2 χρόνια περίπου για να έχουμε ένα σταθερό και “μόνιμο” αποτέλεσμα.

Μπορούμε να επέμβουμε και να βελτιώσουμε την περιοχή κάτω από τα μάτια αν υπάρχουν “σακούλες”, χωρίς χειρουργείο;

Χρησιμοποιώντας ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ μπορούμε να δώσουμε λύση στα περισσότερα περιστατικά που εμφανίζουν σακούλες κάτω από τα μάτια.
Τοποθετώτας Υαλουρονικό οξύ κάτω από την περιοχή της σακούλας , μπορούμε να γεμίσουμε το έλλειμμα που συνήθως υπάρχει εκεί και να εξαφανίσουμε τη σακούλα ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ.

Ωστόσο σε μεγάλες “σακούλες” η λύση εκλογής είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της περιοχής των μαύρων κύκλων των ματιών για την ομορφιά και την ισορροπία των χαρακτηριστικών του προσώπου;

Η περιοχή ακριβώς κάτω από τα μάτια είναι πρωταρχικής σημασίας για την αισθητική αποκατάσταση του προσώπου.

Η χρήση του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως, ειδικά για την περιοχή των “μαύρων κύκλων των ματιών”εφόσον γίνει σωστά και με ασφάλεια από έμπειρο και εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό  προσδίδει μια εξαιρετική εικόνα αναζωογόνησης τόσο της περιοφθαλμικής χώρας όσο και ολόκληρου του προσώπου γενικότερα.

Πρόκειται για μια επέμβαση που αφορά τόσο τις μικρές ηλικίες αφού μπορεί να διορθώσει ανατομικά προβλήματα σε νεαρούς ενήλικες μετά την εφηβεία, όπως και σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω ατροφίας και χαλάρωσης των ιστών της περιοφθαλμικής περιοχής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της διόρθωσης της περιοχής των μαύρων κύκλων των ματιών με υαλουρονικό οξύ είναι ότι:

  • ανώδυνα
  • χωρίς χειρουργείο
  • με ασφάλεια
  • πολύ οικονομικά
  • με μεγάλη προβλεψιμότητα 
  • με μεγάλη διάρκεια
  • με μεγάλη φυσικότητα στο αποτέλεσμα

μπορούμε να επιτύχουμε αρμονία των χαρακτηριστικών σε ένα ισορροπημένο πρόσωπο.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

Αθήνα

Μέρλιν 4,
Κολωνάκι, Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Tηλ: 216 800 1000

Πλαστικος Χειρουργος αθηνα Κουτσούρης Μιχάλης

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Tηλ: 2710 22 77 00

Πλαστικος Χειρουργος τριπολη Κουτσούρης Μιχάλης

Ναύπλιο

Λεωφόρος Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Tηλ.: 27520 21 203

Πλαστικος Χειρουργος ναυπλιο αργος Κουτσούρης Μιχάλης