ΑΝΌΡΘΩΣΗ ΜΗΡΏΝ

Η χαλάρωση και το «κρέμασμα» του δέρματος στην περιοχή των μηρών είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί οριστικά με μια επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής που ονομάζεται Ανόρθωση Μηρών.

 

Ποιο είναι το πρόβλημα όταν υπάρχει πλαδαρότητα στους μηρούς;

Με το πέρασμα των ετών το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τον τόνο του σε ολόκληρο το σώμα, όμως η περιοχή των μηρών είναι μία από τις πρώτες περιοχές που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και η παραμέληση της άσκησης συμβάλλουν περαιτέρω στην εμφάνιση της χαλάρωσης στην περιοχή των μηρών και προκαλούν το γνωστό αντιαισθητικό «κρέμασμα» κυρίως στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, της εν λόγω περιοχής.

Η τοπική συσσώρευση λίπους επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη συνολική αυτή εικόνα ενώ τις πιο πολλές φορές το πρόβλημα της χαλάρωσης περιπλέκεται με την εμφάνιση και κυτταρίτιδας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους, να μην νιώθουν άνετα να εμφανιστούν με μαγιό στην παραλία, αλλά και να ντρέπονται για την εικόνα τους χωρίς ρούχα σε κάθε περίσταση, με αποτέλεσμα ένα έντονο αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και πεσμένη ψυχολογία. Η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της κατάστασης, δεν μπορεί όμως να αντιστρέψει την εικόνα του χαλαρωμένου και κρεμασμένου δέρματος, όταν αυτό πια έχει εδραιωθεί. Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η επέμβαση ανόρθωσης μηρών για πλήρη αντιστροφή της εικόνας της χαλάρωσης και απομάκρυνση του τοπικά συσσωρευμένου λίπους και της περίσσειας δέρματος.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για ανόρθωση μηρών;

Ο καταλληλότερος υποψήφιος για ανόρθωση μηρών είναι εκείνος που:

 1. έχει μεγάλη χαλάρωση δέρματος στην περιοχή των μηρών, συνήθως μετά αυξομειώσεις ή
  μετά από μεγάλη απώλεια βάρους (για παράδειγμα μετά από χειρουργεία βαριατρικής)
 2. έχει σταθερό βάρος τους τελευταίους 6 μήνες τουλάχιστον,
 3. έχει καλή κατάσταση υγείας χωρίς σημαντικά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα,
 4. δεν καπνίζει.

Η επέμβαση για την ανόρθωση μηρών

Η επέμβαση ανόρθωσης μηρών αναδιαμορφώνει συνολικά την περιοχή των μηρών, αφαιρώντας την περίσσεια λίπους και δέρματος και χαρίζοντας μία πιο σφριγηλή και λεία επιδερμίδα. Η αλλαγή στην περιοχή είναι εντυπωσιακή καθώς αντιστρέφεται εντελώς η εικόνα των κρεμασμένων και χαλαρών μηρών, ιδίως στο εσωτερικό τους και βελτιώνεται συνολικά η εμφάνιση του σώματος από τη μέση και κάτω.

extended medial thigh lift

extended medial thigh lift

medial thigh lift

medial thigh lift

Η επέμβαση συχνά πραγματοποιείται συνδυαστικά με λιποαναρρόφηση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την απομάκρυνση του τοπικά συσσωρευμένου πάχους. Γενικά η επέμβαση πραγματοποιείται πάντοτε σε οργανωμένη κλινική, είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη, ενώ συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική, εκτός εάν ο χειρουργός κρίνει πως συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Οι Τεχνικές

Οι τομές που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη επέμβαση ποικίλουν ανάλογα με το σημείο ή τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση, το βαθμό και την έκταση του προβλήματος καθώς και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Όσον αφορά την ανόρθωση της έσω επιφάνειας των μηρών, που είναι και η κατεξοχήν περιοχή που συνήθως εμφανίζει το πρόβλημα, η πιο συνήθης τομή είναι εκείνη που ξεκινά από το εφηβαίο και εκτείνεται έως κάτω από το γλουτό, η οποία προτιμάται γιατί δίνει καλή ορατότητα στον χειρουργό και γιατί παραμένει αρκετά καλά «κρυμμένη» μέσα στις φυσικές πτυχές του σώματος.

Σε περιπτώσεις βέβαια που η χαλάρωση είναι τεράστια και η περίσσεια δέρματος ιδιαίτερα εκτεταμένη, υπάρχει πιθανότητα να απαιτηθεί μία τομή που να ξεκινάει από το εφηβαίο και να εκτείνεται σε όλη την έσω επιφάνεια του μηρού μέχρι το γόνατο. Σε αυτήν την περίπτωση η τομή βελτιώνεται και σβήνει με τα χρόνια, αλλά δεν εξαφανίζεται εντελώς. Τέλος σε περίπτωση που η χαλάρωση είναι ήπια, μπορεί η όλη διαδικασία να πραγματοποιηθεί μέσα από μία μικρή τομή στο εφηβαίο. Όσον αφορά τώρα στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών και τη σύσφιξη και ανόρθωσή τους, η τομή ξεκινά από το εφηβαίο και συνεχίζει κυκλοτερώς γύρω από το μηρό, καταλήγοντας κάτω από το γλουτό.

Μέσω αυτής της τομής αφαιρείται η περίσσεια λίπους, όπου εντοπίζεται, τεντώνει το δέρμα και αφαιρείται το τμήμα που περισσεύει. Οι πιο προηγμένες σήμερα τεχνικές επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή «απόκρυψη» των τομών μέσα στις φυσικές πτυχές του σώματος, όμως και πάλι οι τομές έως ένα βαθμό θα είναι εμφανείς. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα της ανόρθωσης είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλό καθώς αλλάζει την εικόνα του σώματος, κάνοντας ξανά τους μηρούς θελκτικούς και σφριγηλούς με νεανική όψη και τόνο. Η επέμβαση της ανόρθωσης μηρών επιτρέπει στη γυναίκα να ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και να φορά ξανά με άνεση τα ρούχα της επιλογής της.

Συμβάματα – επιπλοκές

Σε γενικές γραμμές τα συμβάματα ή οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν μετά από
επέμβαση ανόρθωσης μηρών δεν είναι συχνά και είναι αυτά που μπορούν να συμβούν σε κάθε
χειρουργική επέμβαση όπως:

 1. προβλήματα με την αναισθησία
 2. φλεγμονή – λοίμωξη
 3. αιμορραγία – αιμάτωμα
 4. σέρωμα – όρωμα
 5. τραυματισμός στο δέρμα
 6. φτωχή επούλωση των τομών – χηλοειδή
 7. αισθητικά προβλήματα
 8. φλεβοθρόμβωση
 9. μούδιασμα – υπαισθησία δέρματος.

Μετεγχειρητικό στάδιο: Χρόνοι και Αποθεραπεία

Γενικά η επέμβαση δεν διαρκεί περισσότερες από 2,5 με 3 ώρες ενώ συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική. Προληπτικά χορηγείται αντιβίωση για κάποιες ημέρες, ενώ ο όποιος πόνος ή ενόχληση αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά. Ένα ελαστικός κορσές θα πρέπει να χρησιμοποιείται διαρκώς για περίπου 1 μήνα με 40 ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά αλλά το πλήρες αποτέλεσμα είναι εμφανές αφού υποχωρήσει εντελώς το οίδημα και οι όποιες εκχυμώσεις, περίπου δηλαδή 10 με 12 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου.


Για τη δική σας περίπτωση μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στο κοντινότερο για εσάς Ιατρείο. Αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις μπορείτε να στείλετε μήνυμα από τη σελίδα της επικοινωνίας. Επίσης μπορείτε να μιλήσετε με τον Πλαστικό Χειρουργό και μέσω facebook.

 

Αθήνα

Μέρλιν 4,
Κολωνάκι, Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Τηλ: 216 800 1000

Ναύπλιο

Λεωφόρος Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Τηλ.: 27520 21 203

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Τηλ: 2710 22 77 00

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: