Αυξητική στήθους

Το γυναικείο στήθος, από τους αρχαίους χρόνους ακόμα αντιμετωπίστηκε ως αντικείμενο λατρείας ή σύμβολο ζωής, ακόμα και σύμβολο ελευθερίας. Για το δυτικό πολιτισμό ωστόσο, το γυναικείο στήθος αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο της θηλυκότητας μιας γυναίκας. Εκφράζει τη σεξουαλικότητά της και τονίζει τη γυναικεία αυτοπεποίθησή της.

Το πρόβλημα

Μικρό στήθος ή στήθος που έχει χάσει τον όγκο και το σχήμα του, μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, μετά την κύηση ή με την πάροδο του χρόνου.

Η αντιμετώπιση

Η αυξητική των μαστών, μεγαλώνει τον όγκο, αναπλάθει και δίνει στο στήθος το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα.

Η επέμβαση

Από τις πιο πολυσυζητημένες και δημοφιλείς είναι επιπλέον και ασφαλής. Μέριμνα του Πλαστικού Χειρουργού είναι να εξετάσει τους μαστούς και να λάβει υπόψη παράγοντες όπως το σχήμα και το μέγεθος, την ποιότητα του δέρματος και την πτώση των μαστών. Εάν συνυπάρχει και πτώση, θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και ανόρθωση. Τα ενθέματα μπορεί να τοποθετηθούν σε «θήκη» κάτω από τον μυ, πάνω από τον μυ ή τέλος σε συνδυασμό των ανωτέρω (dual plane). Κάθε τεχνική έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ο γιατρός προτείνει την ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για την τομή μέσα από την οποία θα τοποθετηθεί το ένθεμα της σιλικόνης στο μαστό: από την υπομάστια πτυχή, την θηλαία άλω ή τη μασχάλη.

Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι νεότερης γενιάς, «cοhessive gel silicone implants», έχουν σταγονοειδές σχήμα και δεν διπλώνουν ούτε πτυχώνουν. Αν επίσης «ανοίξουν», η σιλικόνη μένει στην θέση της χωρίς να «χυθεί» στον μαστό. Η επέμβαση γίνεται μόνο σε καλά οργανωμένη κλινική, συνήθως με γενική αναισθησία και ο χρόνος παραμονής της ασθενούς στην κλινική, είναι το πολύ μία ημέρα. Μετά την επέμβαση, μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά της σε 3-7 ημέρες.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανισθεί οίδημα ή μώλωπες, φαινόμενα τα οποία υποχωρούν το πολύ σε ένα μήνα. Υπαισθησία επίσης, των μαστών ή των θηλών μπορεί να παρατηρηθούν μετεγχειρητικά, συνήθως όμως υποχωρούν έξι μήνες μετά.

Σπάνια δημιουργούνται επιπλοκές όπως φλεγμονή, διάσπαση τραύματος, αιμορραγία, αντίδραση στα αναισθητικά φάρμακα. Επίσης, επειδή όταν τοποθετηθεί το ένθεμα της σιλικόνης, γύρω του σχηματίζεται μια μεμβράνη («κάψα»), ως μια φυσιολογική διεργασία της επούλωσης. Η «κάψα» είναι δυνατόν με την πάροδο του χρόνου (και μετά από 6 μήνες-2 χρόνια) να ρικνωθεί και να πιέσει το ένθεμα, με αποτέλεσμα την αλλαγή του σχήματος του μαστού. Αυτό ονομάζεται «ρίκνωση της κάψας» και απαιτεί αλλαγή του ενθέματος και «καψεκτομή».

Τελικό αποτέλεσμα

Τα ενθέματα της σιλικόνης έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 20 χρόνια, αν και σε κάποια φάση αργότερα μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση για την αλλαγή τους ή την ανόρθωση των μαστών. Επίσης, επειδή τα ενθέματα σιλικόνης δυσκολεύουν την εξέταση με μαστογραφία, η ασθενής θα πρέπει να έχει υπόψη ότι πιθανόν να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον περιοδικό έλεγχο των μαστών.