Βλεφαροπλαστική
Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής που μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα των κουρασμένων, των γεμάτων ρυτίδες και χαλάρωση βλεφάρων.
Είναι μια επέμβαση που μπορεί να αφορά μόνο τα άνω βλέφαρα, μόνο τα κάτω βλέφαρα, ή συνηθέστερα γίνεται και στα άνω αλλά και στα κάτω βλέφαρα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Πολλές φορές συνδυάζεται και με άλλες χειρουργικές τεχνικές ανανέωσης του προσώπου όπως πλαστική προσώπου (Face lifting) ή πλαστική λαιμού (Neck lifting).
Ανατομικά χαρακτηριστικά της περιοχής των ματιών. Ποιες αλλαγές συμβαίνουν με το χρόνο;
Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε την περιοφθαλμική περιοχή σε τέσσερις κύριες ζώνες:
- στην περιοχή των φρυδιών – μετώπου
- στην περιοχή των άνω βλεφάρων
- στην περιοχή των κάτω βλεφάρων και
- στην περιοχή του έξω κανθού των ματιών, το γνωστό “πόδι χήνας” δηλαδή την πλάγια μοίρα του ματιού
Σε ένα αισθητικά όμορφο μάτι η θέση του φρυδιού θα πρέπει να βρίσκεται, στους μεν άνδρες στο ύψος του άνω πόλου του οφθαλμικού κόγχου ενώ στις γυναίκες θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από τον κόγχο ή ακριβώς στο άνω όριο αυτού.Αυτή η θέση του φρυδιού χαρακτηρίζεται από φυσικότητα και αρμονία η οποία δυστυχώς καταργείται προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας.
Συγκεκριμένα τόσο η ηλικία με τη συνεχή επίδραση της βαρύτητας όσο και η γενετική προδιάθεση είναι υπεύθυνες για τη χαλάρωση του μετώπου και την πτώση των φρυδιών σε χαμηλότερη θέση καθώς επίσης και για τη χαλάρωση και τις αλλαγές στην ποιότητα των ιστών και του δέρματος των άνω και κάτω βλεφάρων.
Φρύδια και μέτωπο – Ποιες αλλοιώσεις προκαλεί ο χρόνος;
Όταν βλέπουμε ένα πρόσωπο με πολύ βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο, με παχύ και χαλαρό δέρμα χαρακωμένο από το χρόνο, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτή η εικόνα δεν αποτελεί ένα τυχαίο φαινόμενο.
Όσο περισσότερο οι ιστοί και τα μαλακά μόρια του προσώπου είναι χαλαρά και το μέτωπο “βαρύ”, τόσο περισσότερο με την επίδραση του χρόνου και της βαρύτητας, πέφτουν τα φρύδια και κατεβαίνουν πιο χαμηλά σχέση με τον οφθαλμικό κόγχο.
Η χαμηλή θέση των φρυδιών έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κατευθείαν προς τα εμπρός όραση κάτι που έχει σαν συνέπεια το άτομο να μην βλέπει καλά και να αναγκάζεται, αντανακλαστικά και υποσυνείδητα, να χρησιμοποιεί τους μύες του μετώπου για να ανεβάσει τα φρύδια και να μπορεί να βλέπει καλύτερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ή να ενισχύονται οι βαθιές οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου.
Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο βαραίνει το μέτωπο, τόσο περισσότερο χαλαρώνουν οι ιστοί και πέφτουν τα φρύδια οπότε μόνο η χειρουργική επαναφορά των φρυδιών στην ανατομικά σωστή τους θέση έχει σαν αποτέλεσμα τη μόνιμη βελτίωση των μετωπιαίων ρυτίδων (αυτή η επέμβαση ονομάζεται Lifting μετώπου ή Lifting φρυδιών – Forehead Lifting or Eyebrow Lifting).
Άνω βλέφαρο: Ποιες αλλοιώσεις προκαλεί ο χρόνος;
Η περιοχή του άνω βλεφάρου αποτελείται από:
- ένα πολύ λεπτό και ιδιαίτερα ελαστικό δέρμα,
- από μύες που σαν κύριο ρόλο τους έχουν το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών,
- από το δακρυικό αδένα που λιπαίνει το μάτι και
- από λιπώδη ιστό που εντοπίζεται σε δύο θέσεις, (μια θέση εντόπισης είναι κεντρικά στο μέσο τριτημόριο και η δεύτερη στο έσω τμήμα του άνω βλεφάρου).
Αυτό που συμβαίνει με το πέρασμα των χρόνων είναι να χαλαρώνει και να περισσεύει το δέρμα στο άνω βλέφαρο, να συσσωρεύεται λίπος στο μέσο και το έσω διαμέρισμα και σε κάποια άτομα να χαλαρώνει ο μυς που ανεβάζει το βλέφαρο με αποτέλεσμα το βλέφαρο να σκεπάζει το μάτι περιορίζοντας την όραση.
Στις πρώτες δύο περιπτώσεις το φαινόμενο λέγεται δερματοχάλαση και διορθώνεται με βλεφαροπλαστική ενώ η τελευταία περίπτωση ονομάζεται βλεφαρόπτωση και διορθώνεται με επέμβαση που ονομάζεται διόρθωση βλεφαρόπτωσης.
Κάτω βλέφαρο: Ποιες αλλοιώσεις προκαλεί ο χρόνος;
Η περιοχή του κάτω βλεφάρου αποτελείται από:
- ένα πολύ λεπτό και ιδιαίτερα ελαστικό δέρμα
- έναν κυκλικό μυ που βοηθά στο κλείσιμο των ματιών και από
- τρία διαμερίσματα λιπώδους ιστού που εντοπίζονται στο έσω, στο μέσο και στο έξω τριτημόριο του κάτω βλεφάρου.
Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα στο κάτω βλέφαρο λεπταίνει κι άλλο, χαλαρώνει και αποκτά πολλές λεπτές ή και βαθύτερες οριζόντιες ή λοξές ρυτίδες και πτυχώσεις. Τα μάτια δείχνουν πρησμένα και οιδηματώδη, ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται συνήθως το πρωί και χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση διογκώσεων στα κάτω βλέφαρα οι οποίες είναι γνωστές σαν “σακούλες”. Οι “σακούλες” αυτές είναι στην πραγματικότητα συσσώρευση λίπους στα τρία διαμερίσματα του κάτω βλεφάρου και δεν οφείλονται σε οίδημα από νερό, όπως πιστεύουν πολλοί.
Στο κάτω μέρος του κάτω βλεφάρου, στο σημείο ακριβώς της μετάπτωσης δηλαδή από το δέρμα του βλεφάρου στο δέρμα της παρειάς, σχηματίζεται με το χρόνο μια εντομή που συχνά χαράσσει το δέρμα και δίνει την αίσθηση βαθουλώματος. Πολλές φορές στο κάτω βλέφαρο αυτό το βαθούλωμα μπορεί να συνυπάρχει με τις “σακούλες” που προαναφέρθηκαν και χρήζει αναγνώρισης και ειδικής αντιμετώπισης κατά τη διαδικασία της χειρουργικής θεραπευτικής αγωγής.
Ποιες είναι οι αλλοιώσεις που προκαλεί ο χρόνος στο “πόδι της χήνας”;
Η περιοχή της έξω μοίρας του ματιού, η περιοχή δηλαδή του έξω κανθού ή του πιο γνωστού “ποδιού της χήνας” αποτελείται από λεπτό και ελαστικό δέρμα και από έναν κυκλοτερή, αρκετά ισχυρό μυ, που είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του ματιού.
Με την πάροδο των ετών εκφυλίζονται οι ινοβλάστες του δέρματος με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται κι άλλο και να δημιουργούνται ακτινωτά διατεταγμένες ρυτίδες και πτυχώσεις στην περιοχή του έξω κανθού, που μοιάζουν με πόδι χήνας.
Η λύση για τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη αυτών των ρυτίδων είναι το Botox, το οποίο προκαλεί χημική απονεύρωση και αδρανοποίηση του μυός. Το αποτέλεσμα είναι μια επιδερμίδα λεία και καθαρή, απαλλαγμένη από τις ενοχλητικές ρυτίδες και πτυχώσεις που χαράσσουν το δέρμα και το δείχνουν γερασμένο.
Γιατί τα μάτια δείχνουν κουρασμένα όταν μεγαλώνουμε;
Πρώτα από όλα για να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αιτία του προβλήματος. Θα πρέπει λοιπόν κοιτώντας ένα πρόσωπο με “κουρασμένα” μάτια, να καταλάβουμε αν αυτό που φταίει έχει να κάνει απλά με περίσσεια δέρματος το οποίο είναι χαλαρό και συσσωρεύεται στo χώρο πάνω ή κάτω από τις βλεφαρίδες ή είναι κάτι πιο πολύπλοκο και αφορά εκτός από το δέρμα και άλλους ιστούς.
Συγκεκριμένα τα μάτια δείχνουν κουρασμένα:
-
Επειδή περισσεύει δέρμα;
-
Επειδή περισσεύει λίπος στην κεντρική, την έσω ή έξω μοίρα του βλεφάρου ή
-
Επειδή έχει χαλαρώσει ο μυς που ανεβάζει το άνω βλέφαρο (ανελκτήρας του βλεφάρου) αδυνατώντας να σηκώσει το βλέφαρο οπότε αφενός το μάτι δείχνει μικρότερο και αφετέρου η όραση μοιάζει περιορισμένη;
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενούς τόσο αυξάνεται η πιθανότητα το πρόβλημα να είναι συνδυασμός των τριών παραπάνω καταστάσεων οπότε η σωστή χειρουργική εκτίμηση παίζει κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή της θεραπευτικής αγωγής.
Τι είναι η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων;
Αν τα μάτια δείχνουν κουρασμένα, έχουν ρυτίδες και πτυχώσεις και το πρόβλημα
είναι απλά μια μικρή περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο, τότε αυτό το πρόβλημα ονομάζεται δερματοχάλαση και η επέμβαση εκλογής είναι η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων.
Η τομή της επέμβασης σχεδιάζεται προσεκτικά ώστε η γραμμή συρραφής να βρίσκεται κατά μήκος της κογχοβλεφαρικής αύλακας (της φυσιολογικής πτυχής δέρματος μεταξύ βλεφαρίδων και φρυδιού) οπότε η τομή κρύβεται τέλεια μέσα σε αυτή την αύλακα και είναι σχεδόν αόρατη.
Αν μαζί με την περίσσεια δέρματος συνυπάρχει και περίσσεια λίπους, αυτή η περίσσεια εντοπίζεται κατεξοχήν στο άνω-μέσο και άνω-έσω τριτημόριο του ματιού και αφαιρείται χειρουργικά μαζί με τη λωρίδα δέρματος που περισσεύει.
Συγκεκριμένα αν κλείσουμε το ένα μας μάτι και με το δάχτυλό μας πιέσουμε το βολβό του ματιού, τότε αν υπάρχει πλεονάζον λίπος αυτό φαίνεται να προβάλει έσω και κεντρικά πάνω από το βολβό σε κάθε επανάληψη της πίεσης, δεδομένου ότι αυτές οι θέσεις αποτελούν ανατομικά σημεία εντόπισης του λίπους. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και για το κάτω βλέφαρο.
Αφαιρώντας τη σωστή ποσότητα λίπους και το ακριβές πάχος δέρματος που περισσεύει από την επιφάνεια του άνω βλεφάρου μπορούμε να πετύχουμε με μεγάλη ασφάλεια, ένα αρμονικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Πρόκειται για την επέμβαση βλεφαροπλαστικής του άνω βλεφάρου.
Τι είναι η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων;
Αν το πρόβλημα είναι η εμφάνιση πολλών λεπτών οριζόντιων ρυτίδων και πτυχώσεων στο κάτω βλέφαρο, αν τα μάτια δείχνουν πρησμένα και οιδηματώδη και η εικόνα τους επιδεινώνεται συνήθως το πρωί, τότε η λύση εκλογής είναι η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής των κάτω βλεφάρων.
Σε αυτή την επέμβαση σκοπός είναι η διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος, η οποία ενοχοποιείται για τη δημιουργία των ρυτίδων καθώς και η αφαίρεση της περίσσειας του λίπους που εντοπίζεται με τη μορφή διογκώσεων στο κάτω βλέφαρο και είναι γνωστές σαν “σακούλες”.
Οι “σακούλες” δηλαδή στην περιοχή του κάτω βλεφάρου δεν είναι εντοπισμένο οίδημα από νερό. Πρόκειται για λίπος το οποίο συσσωρεύεται τοπικά σε τρία διαμερίσματα στην περιοχή του κάτω βλεφάρου, στο κάτω όριο δηλαδή του οφθαλμικού κόγχου. Ένα διαμέρισμα βρίσκεται κεντρικά, ένα κοντά στον έσω και ένα κοντά στον έξω κανθό. Το πρόβλημα φαίνεται περισσότερο έντονα το πρωί λόγω συγκέντρωσης υγρών στα βλέφαρα όπου οι ιστοί είναι πιο χαλαροί.
Η επέμβαση γίνεται μέσα από μια πολύ λεπτή, οριζόντια τομή, παράλληλη με τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου, η οποία σχεδιάζεται σε απόσταση περίπου 2 mm από τις βλεφαρίδες. Μέσα από την τομή αυτή ερχόμαστε και αφαιρούμε την ακριβή ποσότητα του λίπους που περισσεύει και στο οποίο οφείλεται η εμφάνιση των “σακούλων” του κάτω βλεφάρου. Κάποιες φορές αντί να αφαιρέσουμε το πλεονάζον λίπος μπορεί να χρειαστεί να ανακατανείμουμε το λιπώδη ιστό και να εξομαλύνουμε με αυτόν τον τρόπο το κάτω όριο του οφθαλμικού κόγχου.
Αφού ολοκληρωθεί η αφαίρεση ή η ανακατανομή του πλεονάζοντος λίπους, ακολουθεί η εκτομή του δέρματος που περισσεύει και η διόρθωση της χαλάρωσης του κάτω βλεφάρου.
Βλεφαρόπτωση: Τι είναι και πώς διορθώνεται;
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ασθενούς τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα, μαζί με τη χαλάρωση του δέρματος και την περίσσεια λίπους στο άνω βλέφαρο, να εμφανίζεται χαλάρωση του μηχανισμού που ελέγχει το άνοιγμα των ματιών.
Συγκεκριμένα, το άνοιγμα του ματιού γίνεται με την ανύψωση του άνω βλεφάρου μέσω ενός μυός που λέγεται ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου. Φυσιολογικά θα πρέπει, όταν το μάτι είναι ανοιχτό, το άνω βλέφαρο να σκεπάζει μόνο περί τα 2mm το άνω όριο της ίριδας. Όταν για οποιοδήποτε λόγο το άνω βλέφαρο είναι πιο χαμηλά και καλύπτει την ίριδα περισσότερο από 2mm τότε το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βλεφαρόπτωση.
Αποτέλεσμα της βλεφαρόπτωσης είναι αφενός να δυσχεραίνεται η όραση και αφετέρου το μάτι να δείχνει μικρότερο.
Η αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης είναι αιτιολογική. Σε μεγαλύτερες ηλικίες που η αιτία είναι συνήθως χαλάρωση του ανελκτήρα μυός, η επέμβαση εκλογής είναι η ενίσχυση του μυός μέσω βράχυνσης και επαναπροσδιορισμού της θέσης του.
Η βλεφαρόπτωση μπορεί να συνυπάρχει με δερματοχάλαση αλλά στην ουσία είναι ιδιαίτερη νόσος που απαιτεί προσεκτική διαγνωστική διερεύνηση και εξειδικευμένη χειρουργική προσπέλαση. Ανήκει κατεξοχήν στο φάσμα της Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής και θα ήταν λάθος να τη συγχέουμε με την δερματοχάλαση που είναι αυστηρά κομμάτι της Αισθητικής Χειρουργικής.
Η αναισθησία στην επέμβαση της βλεφαροπλαστικής.
Η επέμβαση τόσο των άνω όσο και των κάτω βλεφάρων μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.
Δεδομένου ότι ο σκοπός της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής είναι να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και τη μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, πρέπει να τονίσουμε ότι η προτεινόμενη μέθοδος αναισθησίας είναι η τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη (νευροληπτοαναλγησία) ή ο συνδυασμός τοπικής με γενική αναισθησία.
Με αυτούς τους συνδυασμούς αναισθησίας, ο ασθενής είναι χαλαρός και νηφάλιος, δεν αγχώνεται και δεν πονά με αποτέλεσμα η επέμβαση να είναι πολύ ασφαλής, πολύ ελεγχόμενη και πραγματικά ανώδυνη.
Πώς γίνεται η διαδικασία στην επέμβαση της βλεφαροπλαστικής;
Η επέμβαση ξεκινά αφού προηγηθεί η αναισθησία της περιοχής ούτως ώστε ο ασθενής να μην πονάει καθόλου. Γίνεται τοπική αναισθησία ή τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία (“μέθη”) ή γενική νάρκωση στην περιοχή του άνω ή του κάτω βλεφάρου στο σημείο όπου υπάρχει χαλάρωση δέρματος και περίσσεια λίπους.
Όσον αφορά το άνω βλέφαρο, μετά από πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους και η τομή συρράπτεται επιμελώς με απορροφήσιμο ράμμα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να αφαιρέσουμε ράμματα από το άνω βλέφαρο. Η τομή λόγω του σχεδιασμού κρύβεται τέλεια μέσα στην κογχοβλεφαρική αύλακα και είναι σχεδόν αόρατη.
Όσον αφορά το κάτω βλέφαρο υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές:
Κατά την πρώτη τεχνική που ονομάζεται Κλασική βλεφαροπλαστική, η επέμβαση γίνεται μέσα από μια πολύ λεπτή, οριζόντια τομή, παράλληλη με τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου, η οποία σχεδιάζεται σε απόσταση περίπου 2 mm από τις βλεφαρίδες. Μέσα από την τομή αυτή ερχόμαστε και αφαιρούμε την ακριβή ποσότητα του λίπους που περισσεύει και στο οποίο οφείλεται η εμφάνιση των “σακούλων” του κάτω βλεφάρου. Αφού ολοκληρωθεί η αφαίρεση του λίπους ακολουθεί η εκτομή του δέρματος που περισσεύει και η διόρθωση της χαλάρωσης του κάτω βλεφάρου.
Κατά την πρώτη τεχνική που ονομάζεται Κλασική βλεφαροπλαστική η επέμβαση γίνεται μέσα από μια πολύ λεπτή, οριζόντια τομή, παράλληλη με τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου, η οποία σχεδιάζεται σε απόσταση περίπου 2 mm από τις βλεφαρίδες. Μέσα από την τομή αυτή αφαιρούμε την ακριβή ποσότητα του λίπους που περισσεύει και στο οποίο οφείλεται η εμφάνιση των “σακκούλων” του κάτω βλεφάρου. Αφού ολοκληρωθεί η αφαίρεση του λίπους ακολουθεί η εκτομή του δέρματος που περισσεύει και η διόρθωση της χαλάρωσης του κάτω βλεφάρου.
Κατά τη δεύτερη τεχνική του κάτω βλεφάρου που ονομάζεται Transconjuctival ή Διαεπιπεφυκοτική βλεφαροπλαστική, η τομή γίνεται από τη μέσα πλευρά του βλεφάρου, στον επιπεφυκότα και αφορά συνήθως νεαρότερα άτομα με μικρή χαλάρωση δέρματος και ήπιες “σακούλες”.
Ποια είναι η εικόνα αμέσως μετά την επέμβαση;
Παρόλο που η περιοφθαλμική περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή, είναι εντυπωσιακό ότι η επέμβαση δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια αλλά ούτε και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Το μόνο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ένα αίσθημα πίεσης ή ήπιας ενόχλησης δεδομένου ότι η περιοχή άμεσα μετεγχειρητικά κάνει οίδημα.
Η κλασική μετεγχειρητική εικόνα είναι πρήξιμο και εκχυμώσεις (μελανιές) στην περιοχή των βλεφάρων, των ζυγωματικών και της παρειάς.Το οίδημα και οι μελανιές είναι πιο έντονα τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες ενώ προς το τέλος της εβδομάδας το μπλαβί χρώμα γύρω από τα μάτια σβήνει σιγά σιγά και αντικαθίσταται από ένα ωχρό κίτρινο χρώμα (λόγω της απορρόφησης των μικροαιματωμάτων) και το “πρήξιμο” κατεβαίνει προς το πηγούνι (εξαιτίας της επίδρασης της βαρύτητας). Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει με σχετικούς περιορισμούς μετά την 3η-4η ημέρα φορώντας μαύρα γυαλιά, ενώ μετά τη 10η-12η ημέρα πολύ πιο ελεύθερα μιας και οι τομές της επέμβασης μπορούν εύκολα να καλυφθούν με make up.
Κάποιες φορές μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει θολή όραση η οποία είναι δυνατό να συνοδεύεται από δακρύρροια ή ήπια ευαισθησία στο φως. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν αυτόματα μέσα σε λίγες μέρες. Αν κάποιος ασθενής υποφέρει από ξηροφθαλμία πριν το χειρουργείο θα πρέπει να ελεγχθεί από οφθαλμίατρο προεγχειρητικά γιατί η επέμβαση μπορεί να επιτείνει το φαινόμενο.
Τι θα πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;
Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική και να πάει στο σπίτι του με οδηγίες. Θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος για 24 ώρες περίπου, έχοντας βάλει 2-3 μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι του ούτως ώστε να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα για να μη δημιουργηθεί έντονο οίδημα.
Για να περιορίσουμε επίσης την εμφάνιση του πρηξίματος, εφαρμόζουμε στην περιοχή των ματιών παγωμένες κομπρέσες που συχνά εμποτίζουμε με παγωμένο χαμομήλι το οποίο δρα σαν αποιδηματικό. Η εναλλαγή των ψυχρών επιθεμάτων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μετά την επέμβαση και να συνεχιστεί για τουλάχιστον 10 με 12 ώρες μετά.
Τι πρέπει να προσέχω και τι πρέπει να αποφύγω μετά την επέμβαση;
Για τις δύο – τρεις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση φροντίζουμε οι τομές να είναι καθαρές και άσηπτες. Αυτό επιτυγχάνεται με εναλλαγή οφθαλμικών αλοιφών και κολλυρίων κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων.
Άμεσα μετεγχειρητικά και για τις επόμενες 12-14 ημέρες ο ασθενής πρέπει να αποφύγει το σκύψιμο καθώς και την έντονη δραστηριότητα (κυρίως δραστηριότητες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, όπως η άρση βάρους και αθλητικές δραστηριότητες), για την αποφυγή δημιουργίας αιματώματος κλπ.
Ασθενείς που φορούν φακούς επαφής πρέπει να αποφύγουν να τους φορέσουν μέχρι να ηρεμήσει η περιοχή των ματιών δηλαδή για 3 με 4 εβδομάδες. Επίσης μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή να διαβάσουν μετά από δύο ή τρεις ημέρες και μπορούν να πάνε να εργαστούν μετά από μια εβδομάδα με δέκα ημέρες μετά την επέμβαση.
Όσον αφορά την αφαίρεση ραμμάτων εκτός από τα απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται αφαίρεση γιατί πέφτουν μόνα τους, τα υπόλοιπα ράμματα αφαιρούνται την 3η ή 4η ημέρα συνήθως.
Tι επιπλοκές μπορεί να υπάρχουν μετά τη βλεφαροπλαστική;
H βλεφαροπλαστική αποτελεί μια επέμβαση ρουτίνας για την Πλαστική Χειρουργική και πραγματικά ανήκει στις επεμβάσεις εκείνες με τις οποίες επιτυγχάνουμε αναγέννηση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Ωστόσο, σαν επέμβαση απαιτεί εμπειρία από το χειρουργό, καλή γνώση της ανατομίας και των χειρουργικών τεχνικών και των ιδιαιτεροτήτων των χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου για να επιτευχθεί ένα άρτιο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα.
Επειδή οι ιστοί στην περικογχική περιοχή είναι πολύ ευαίσθητοι το πιο συχνό σύμβαμα είναι οι εκχυμώσεις (μελανιές) και το οίδημα (πρήξιμο) οι οποίες εξαφανίζονται προοδευτικά μέσα σε 5-7 ημέρες. Επίσης η χύμωση (chemosis) είναι ένα μικρό αυτοπεριοριζόμενο οίδημα του επιπεφυκότα το οποίο υποχωρεί συνήθως μέσα σε 10 – 12 ημέρες.
Φωτοφοβία και δακρύρροια ή περιορισμός στην παραγωγή δακρύων μπορεί να υπάρχει για ένα μικρό διάστημα μετεγχειρητικά η αντιμετώπιση των οποίων γίνεται με τεχνητά δάκρυα και αποφυγή έκθεσης σε έντονο φωτισμό.
Ο λαγόφθαλμος στο άνω βλέφαρο και το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου είναι δυο σπάνιες επιπλοκές της βλεφαροπλαστικής που έχουν να κάνουν με τη σωστή θέση του άνω και κάτω βλεφάρου. Αν ο λαγόφθαλμος ή το εκτρόπιο είναι μικρού βαθμού τότε διορθώνονται με μαλάξεις ενώ εάν είναι πιο έντονα ίσως να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση σε δεύτερο χρόνο.
Το αιμάτωμα και η φλεγμονή ή η μόλυνση της περιοχής είναι επίσης σπάνιες επιπλοκές οι οποίες αντιμετωπίζονται με παροχέτευση και αντιβιοτική κάλυψη αντίστοιχα.
Θα διορθωθούν και οι ρυτίδες στο “πόδι της χήνας” ή οι μικρές ρυτίδες κάτω από το κάτω βλέφαρο;
Οι ρυτίδες στο “πόδι της χήνας” ή οι πολύ μικρές ρυτίδες κάτω από το κάτω βλέφαρο οφείλονται στη σύσπαση ενός κυκλικού μυός που ονομάζεται κυκλοτερής μυς του οφθαλμού (orbicularis) και σκοπό του έχει τη σύγκλειση των βλεφάρων. Με το πέρασμα των ετών το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πολύ πιο λεπτό με αποτέλεσμα οποιαδήποτε κίνηση του κυκλοτερούς μυός να σκιαγραφείται πολύ πιο έντονα στο δέρμα και οι ρυτίδες στο “πόδι της χήνας” ή στο κάτω βλέφαρο να πολλαπλασιάζονται.
Επειδή ο κυκλοτερής μυς του οφθαλμού είναι πολύ σημαντικός μυς για τη σύγκλειση των βλεφάρων, κατά την επέμβαση αυτή προσπαθούμε να μην τραυματίσουμε τον μυ και να διατηρήσουμε όσο το δυνατό τη λειτουργία του ακέραια.
Με πολύ απλά λόγια με τη βλεφαροπλαστική, η βελτίωση που πετυχαίνουμε στις ρυτίδες στο “πόδι της χήνας “ καθώς και σε αυτές κάτω από τα βλέφαρα είναι πολύ μικρή.
Η λύση στο πρόβλημα των ρυτίδων έκφρασης που σχηματίζονται περιοφθαλμικά για τις ρυτίδες αυτές είναι η χημική απονεύρωση του κυκλοτερούς μυός με ΒΟΤΟΧ (Μποτουλινική τοξίνη).
Θα διορθωθούν οι βαθειές οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου ή η χαμηλή θέση των φρυδιών;
Οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου ή η χαμηλή θέση των φρυδιών δεν διορθώνονται με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Ωστόσο το Botox είναι ένα φάρμακο που μπορεί να βελτιώσει αρκετά τις πολύ βαθειές ρυτίδες του μετώπου. Η χρήση του όμως απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι η αδρανοποίηση των μετωπιαίων μυών μπορεί να επιπροσθέσει και άλλη χαλάρωση στην περιοχή των φρυδιών και να επιτείνει την πτώση τους. Η ουσιαστική λύση στη χαμηλή θέση των φρυδιών και τις πολύ βαθειές οριζόντιες ρυτίδες είναι η χειρουργική ανόρθωση του μετώπου δηλαδή η χειρουργική ανάρτηση των φρυδιών σε νέα, υψηλότερη στον οφθαλμικό κόγχο, θέση μια επέμβαση που ονομάζεται Lifting μετώπου ή Lifting φρυδιών (Forhead lifting or Eyebrow Lifting).
Θα διορθωθεί με τη βλαφαροπλαστική το βαθούλωμα που υπάρχει κάτω από τα μάτια (tear trough);
Το βαθούλωμα αυτό που υπάρχει πολύ συχνά κάτω από τις “σακούλες” στα κάτω βλέφαρα και δημιουργεί μια εντομή στο δέρμα μεταξύ του κάτω βλεφάρου και την παρειά (tear trough) οφείλεται σε ατροφία του λιπώδους ιστού της παρειάς. Με την επέμβαση αυτή δεν διορθώνεται συνήθως αυτό το έλλειμμα ιστού εκτός και αν γίνει αναδιανομή του λίπους που υπάρχει μέσα στις “σακούλες”.
Η λύση για τη διόρθωση του αντιαισθητικού αυτού βαθουλώματος είναι η κάλυψη του ελλείμματος ιστού είτε με λιπομεταφορά (μεταμόσχευση λίπους) είτε ακόμη πιο εύκολα με εφαρμογή ενέσιμου εμφυτεύματος, όπως για παράδειγμα υαλουρονικού οξέως, τοπικά στο σημείο του ελλείμματος. Πρόκειται για μια εφαρμογή που εφαρμόζεται σαν τεχνική ρουτίνας και έχει πραγματικά πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα στο χρόνο;
Μια επιτυχημένη επέμβαση βλεφαροπλαστικής έχει μια διάρκεια περίπου 12 με 15 χρόνια. Στην πραγματικότητα η επέμβαση αυτή έχει εξαιρετική διάρκεια μέσα στο χρόνο γιατί ακόμη και μετά από αυτό το διάστημα η επανεπέμβαση είναι πολύ πιο εύκολη τεχνικά και πιο σύντομη χρονικά αφού το μόνο που χρειάζεται συνήθως είναι να αφαιρεθεί η μικρή περίσσεια δέρματος και λίπους που θα έχει προκύψει με το χρόνο.