Βραχιονοπλαστική: Τι είναι;

Η Βραχιονοπλαστική είναι η επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής που μπορεί να μας χαρίσει ξανά όμορφα και λεπτά μπράτσα και να μας απαλλάξει οριστικά από τα αντιαισθητικά «φτερά νυχτερίδας» Η βραχιονοπλαστική (brachioplasty ή arm lift) είναι η επέμβαση που στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του άνω τμήματος των χεριών, ξεκινώντας από από την μασχάλη μέχρι την περιοχή του αγκώνα. Σκοπός της επέμβασης είναι να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση και την πλαδαρότητα του δέρματος της περιοχής καθώς και να λεπτύνει και να μειώσει το πάχος των ιστών στους βραχίονες των χεριών.

Το πρόβλημα της χαλάρωσης των χεριών

Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο, ιδίως από κάποια ηλικία και μετά, τα χέρια να παρουσιάζουν μία εικόνα που χαρακτηριστικά ονομάζεται bat wings (φτερά νυχτερίδας), γιατί όταν σηκώσουμε τα χέρια μας το περιττό λίπος και η χαλάρωση κάνουν το δέρμα να κρεμά και πράγματι να μοιάζει με φτερά νυχτερίδας.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται κυρίως:

  1. με τη μεγάλη αυξομείωση βάρους,
  2. τη φυσική χαλάρωση που επέρχεται με τα χρόνια,
  3. την κληρονομικότητα
  4. την έντονη άσκηση χεριών (φούσκωμα) κατά τη νεανική ηλικία και μετά την πλήρη παραμέληση της περιοχής με αποτέλεσμα το κρέμασμα των μυών, την περίσσεια λίπους και τη χαλάρωση του δέρματος.

 

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στη μείωση της χαλάρωσης του δέρματος των χεριών;

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μυικού τόνου δηλαδή στην ενδυνάμωση των μυών των χεριών, δεν μπορεί όμως να λύσει το πρόβλημα του χαλαρωμένου δέρματος. Όσο κι αν γυμνάσει κάποιος τους μύες του και βελτιώσει τη σπαργή τους, δεν μπορεί να γυμνάσει το δέρμα το οποίο δυστυχώς θα παραμένει πλαδαρό και χαλαρωμένο. Το δέρμα στην περιοχή των βραχιόνων, παρά την σκληρή και επίπονη πολλές φορές άσκηση, κρεμά και αναγκάζει τους ανθρώπους με αυτό το θέμα να φορούν διαρκώς μακριά μανίκια και να ντρέπονται να σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά.

Τη λύση εδώ έρχεται να δώσει η επέμβαση της βραχιονοπλαστικής, που είναι ο μοναδικός τρόπος για την οριστική απομάκρυνση της περίσσειας δέρματος (και λίπους) από την περιοχή των μπράτσων και την μόνιμη αναδιαμόρφωσή τους.

 

Στη βραχιοπλαστική, η τομή γίνεται στην κορυφή της μασχάλης και κρύβεται πολύ καλά. Μπορεί να συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση για την αφαίρεση του λίπους. Σε ασθενείς ωστόσο με πολύ μεγάλη περίσσεια λίπους και δέρματος, η τομή μπορεί να επεκταθεί από την έσω επιφάνεια του αγκώνα μέχρι την μασχάλη και την αντίστοιχη περιοχή του θώρακα.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με γενική ή τοπική αναισθησία και μέθη, παρουσία αναισθησιολόγου, και δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στην κλινική εκτός και αν έχουν αφαιρεθεί μεγάλες ποσότητες λίπους.

Απομάκρυνση της περίσσειας δέρματος και λίπους από την περιοχή των μπράτσων.

 

Η Επέμβαση

Η βραχιονοπλαστική πραγματοποιείται σε οργανωμένη κλινική με γενική ή τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη και συνήθως δεν απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Με την επέμβαση αυτή μπορεί να συσφιχθεί το δέρμα, να αφαιρεθεί το τοπικά συσσωρευμένο λίπος και η εικόνα των χεριών να γίνει πιο νεανική και σφριγηλή. Όταν είναι απαραίτητο, η επέμβαση της βραχιονοπλαστικής γίνεται συνδυαστικά με λιποαναρρόφηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ ήπιου προβλήματος μπορεί και μόνο η λιποαναρρόφηση να αρκεί.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τεχνικές για την πραγματοποίηση της επέμβασης, αλλά η πιο δημοφιλής είναι αυτή που αφορά σε μία τομή στο εσωτερικό του μπράτσου και εκτείνεται συνήθως από τον αγκώνα έως τη μασχάλη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης μπορεί η τομή να περιοριστεί μόνο στην περιοχή της μασχάλης, αλλά σε αυτήν την προσέγγιση δεν μπορεί να αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος. Μέσα από την επιμήκη τομή στο εσωτερικό του μπράτσου ο χειρουργός αφαιρεί την περίσσεια λίπους και δέρματος, αναδιαμορφώνει τον υποκείμενο υποστηρικτικό ιστό με εσωτερικά ράμματα και λειαίνει την επιδερμίδα, ώστε να επιτευχθεί το νέο περίγραμμα των χεριών. Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι μόνο η περίσσεια λίπους και η χαλάρωση είναι εξαιρετικά ήπια, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο λιποαναρρόφηση με τεχνικές όμως που προάγουν ταυτόχρονα τη σύσφιξη στην περιοχή εφαρμογής.

 

Χρόνοι και Αποθεραπεία

Μετά το χειρουργείο τοποθετούνται παροχετεύσεις και ένας ελαστικός επίδεσμος ή άλλο ειδικό ένδυμα πίεσης, το οποίο βοηθά στην ελαχιστοποίηση του οιδήματος. Προληπτικά χορηγείται αντιβιοτική αγωγή και ο όποιος πόνος ή ενόχληση αντιμετωπίζονται με κοινά αναλγητικά. Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του χειρουργού για μία ήπια αποθεραπεία και ένα καλό αισθητικά αποτέλεσμα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της συγκεκριμένης επέμβασης είναι οι ουλές που θα παραμείνουν μετά καθώς θα υπάρχει μια επιμήκης τομή από την μασχάλη μέχρι τον αγκώνα στο εσωτερικό του χεριού. Η ουλή αυτή συνήθως ξεθωριάζει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και σε βάθος χρόνου παραμένει ως μία λευκή γραμμή, αλλά δεν εξαφανίζεται εντελώς.

Όταν η χάρωση του δέρματος των βραχιόνων είναι μεγάλη όπως για παράδειγμα μετά από μεγάλη απώλεια βάρους το αποτέλεσμα της επέμβασης της βραχιονοπλαστικής είναι πολύ ικανοποιητικό.

Η επιμήκης τομή από την μασχάλη μέχρι τον αγκώνα στο εσωτερικό του
χεριού.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και εάν η τομή παραμένει, ακόμη και αν είναι έντονη και δεν μπορεί να κρυφτεί, η συνολική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από την αρχική, αφού τα μπράτσα είναι λεπτά και σφριγηλά, με οριοθετημένο περίγραμμα, πιο νεανικό τόνο και όμορφο σχήμα.

 

Έτσι μετά την επέμβαση και την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος, ο/η ασθενής μπορεί να φορέσει ξανά κοντομάνικα και αμάνικα ρούχα και να σηκώνει τα χέρια ελεύθερα χωρίς ντροπή για την εικόνα των χαλαρωμένων και κρεμασμένων μπράτσων, απαλλαγμένος από τα λεγόμενα bat wings.