Γενειοπλαστική / Πωγωνοπλαστική

Το μέγεθος και η προβολή του πηγουνιού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική εικόνα της αρμονίας του προσώπου. Η Γενειοπλαστική, ή Πωγωνοπλαστική, είναι η επέμβαση εκείνη της Πλαστικής Χειρουργικής που λύνει οριστικά το πρόβλημα ενός υπερτροφικού ή ενός υποπλαστικού πηγουνιού.

Τι είναι η Γενειοπλαστική / Πωγωνοπλαστική;

Η Γενειοπλαστική, ή Πωγωνοπλαστική, είναι η επέμβαση εκείνη που αντιμετωπίζει κάθε “κατασκευαστικό” πρόβλημα στην περιοχή του πηγουνιού. Τόσο ένα μεγάλο πηγούνι με υπερβολική προβολή (υπερτροφικό πηγούνι), που προεξέχει πολύ προς τα έξω σε σχέση με τη μύτη και τα λοιπά χαρακτηριστικά του προσώπου όσο και ένα πολύ μικρό και αδύναμο πηγούνι (υποπλαστικό πηγούνι) που βρίσκεται πιο μέσα από τη φυσιολογική του θέση και άρα κάνει τη μύτη να μοιάζει μεγάλη, είναι σε θέση να καταστρέψουν την αρμονία στην εικόνα του προσώπου μας, ιδίως δε του προφίλ.

Στην περίπτωση που μιλάμε για ένα αδύναμο και υποπλαστικό πηγούνι, η προτεινόμενη θεραπεία είναι η αυξητική γενειοπλαστική ενώ όταν μιλάμε για ένα μεγάλο πηγούνι η λύση είναι η μειωτική γενειοπλαστική. Οι δύο παραπάνω επεμβάσεις σε αρκετές περιπτώσεις συνδυάζονται και με ρινοπλαστική, για ένα πλήρες, αρμονικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα οπότε ουσιαστικά μιλάμε πλέον για προφιλοπλαστική.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο, μπορεί τη λύση να δώσει και το Υαλουρονικό Οξύ αυξημένης πυκνότητας, χωρίς να χρειαστεί νυστέρι.

Η κλινική εξέταση και η συζήτηση με τον Πλαστικό Χειρουργό, θα δώσει όλες τις απαντήσεις σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη τεχνική για την κάθε συγκεκριμένη και ξεχωριστή περίπτωση.

Αυξητική Γενειοπλαστική

Η Αυξητική Γενειοπλαστική μπορεί να επιτευχθεί με αρκετές διαφορετικές τεχνικές, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  1. τη χρήση ενθέματος σιλικόνης,
  2. τη χρήση αυτόλογου ιστού όπως για παράδειγμα λίπους ή
  3. την προώθηση της σιαγόνας προς τα έξω με οστεοτομή και οστεομετάθεση ούτως ώστε να επανέλθει η εικόνα συμμετρίας στο πρόσωπο.

Μεταξύ των παραπάνω τριών τεχνικών, η πιο δημοφιλής σήμερα είναι η αύξηση με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, καθώς πρόκειται για τη μέθοδο εκείνη με την πιο εύκολη αποθεραπεία και τα πιο προβλέψιμα αποτελέσματα.

Αυξητική γενειοπλαστική με ένθεμα σιλικόνης

 

Τα ενθέματα σιλικόνης είναι ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιούνται για την αυξητική στήθους, αλλά χαρακτηρίζονται από πολύ πιο συμπαγή σύνθεση και διατίθενται σε τεράστια γκάμα σχημάτων και μεγεθών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε πιθανό σχήμα προσώπου και τις ανάγκες του.

Μετά από προσεκτικό σχεδιασμό και μελέτη των λοιπών χαρακτηριστικών του προσώπου, επιλέγεται το κατάλληλο για την κάθε περίπτωση ένθεμα, το οποίο εισάγεται από μία πολύ μικρή τομή στη βάση του πηγουνιού ή διαστοματικά. Μέσα από αυτήν τη μικρή τομή διαμορφώνεται η «θήκη» για την τοποθέτηση και συγκράτηση του ενθέματος στη θέση του. Το ένθεμα συνήθως έχει πολύ καλή αποδοχή από τον οργανισμό και τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα.

Χρόνοι και Αποθεραπεία Χειρουργικής Αυξητικής Γενειοπλαστικής

Η γενειοπλαστική θεωρείται γενικά μία σχετικά απλή επέμβαση, που δεν διαρκεί περισσότερες από 1 με 1,5 ώρες και δεν απαιτεί διανυκτέρευση στην κλινική. Ανάλογα πάντα με την τεχνική που θα εφαρμοστεί, η αποθεραπεία είναι αρκετά εύκολη, όμως στην περίπτωση της οστεροτομής είναι πιο μακρά και σχετικά πιο επίπονη.

Αυξητική γενειοπλαστική με οστεοτομία

Μετεγχειρητικά δίνεται προληπτικά αντιβίωση για τις πρώτες ημέρες ενώ η όποια ενόχληση αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Για το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα συστήνεται προσοχή στην κατανάλωση σκληρών τροφών καθώς και ορισμένες ακόμη οδηγίες προφύλαξης που θα δώσει ο Πλαστικός Χειρουργός και πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια για μία καλή αποθεραπεία.

Μη Χειρουργική Αυξητική Γενειοπλαστική (με ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ)

Η χρήση Υαλουρονικού Οξέος αυξημένης πυκνότητας μπορεί να δώσει λύση σε περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο και απλώς χρειάζεται μία ενίσχυση του όγκου στην περιοχή της σιαγόνας. Το Υαλουρονικό Οξύ που χρησιμοποιείται για την αύξηση του μεγέθους του πηγουνιού είναι μία γέλη αυξημένης πυκνότητας, που εγχέεται ενέσιμα με ειδικές μικροκάνουλες και προσδίδει όγκο στην περιοχή, ανάλογα με τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες.

Μετά την έγχυση ο γιατρός το απλώνει και το πλάθει ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα και να καλυφθούν οι ατέλειες της περιοχής. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι εξαιρετικά καθώς το σχήμα του πηγουνιού βελτιώνεται δραστικά κάτω από απόλυτο έλεγχο. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής συνήθως διαρκούν 15 με 18 μήνες και μετά μπορεί κανείς να επιλέξει εάν θέλει να επαναλάβει τη διαδικασία ή να αφήσει το Υαλουρονικό Οξύ να απορροφηθεί εντελώς από τον οργανισμό.

Μη χειρουργική αυξητική γενειοπλαστική

Σε γενικές γραμμές μέσα σε 15 με 18 μήνες απορροφάται το 30 με 40% του υλικού οπότε αυτό που κάνουμε είναι να συμπληρώνουμε κάθε φορά την ποσότητα του Υαλουρονικού οξέως που απορροφήθηκε.

Το σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι πως εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν αρέσει το αποτέλεσμα ή κάποιος αλλάξει γνώμη για την παρέμβαση που έκανε, μπορεί να εξαφανίσει άμεσα το Υαλουρονικό Οξύ από το σώμα του με την εφαρμογή μία ουσίας που λέγεται Υαλουρονιδάση η οποία αποτελεί ουσιαστικά το αντίδοτο του Υαλουρονικού Οξέος. Μειωτική Γενειοπλαστική Η επέμβαση αυτή αφορά στη μείωση του μεγέθους του πηγουνιού και μπορεί να γίνει αποκλειστικά με χειρουργικό τρόπο καθώς η μόνη μέθοδος με την οποία μπορεί να μικρύνει ένα υπερτροφικό πηγούνι είναι η οστεοτομή.

Ο Πλαστικός Χειρουργός φτάνει στο οστό μέσα από μία τομή που πραγματοποιείται στα όρια του κάτω χείλους και έτσι παραμένει καλά κρυμμένη εκεί για πάντα καθώς και με μία μικρή τομή κάτω από το πηγούνι, που επίσης δεν φαίνεται εύκολα. Από εκεί αποκολλά το δέρμα και με ειδικές τεχνικές και εργαλεία αφαιρεί το τμήμα του οστού που προεξέχει ενώ παρασκευάζει κατάλληλα την περιοχή ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αρμονικό σχήμα. Η εν λόγω επέμβαση έχει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα και αλλάζει ριζικά την μακρόστενη όψη που προσδίδει στο πρόσωπο ένα προεξέχον πηγούνι, κάνοντάς το συνολικά πιο συμμετρικό και αρμονικό.

Χρόνοι και Αποθεραπεία Μειωτικής Γενειοπλαστικής

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε οργανωμένη κλινική υπό γενική ή τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για τη νύχτα. Για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες υπάρχει ελαφριά περίδεση στην περιοχή και χορηγείται προληπτικά αντιβιοτική αγωγή. Εάν υπάρξει πόνος ή ενόχληση, αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στις σκληρές τροφές, καθώς και ορισμένα απλά μέτρα προφύλαξης για τουλάχιστον 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση.