Γεροντικές κηλίδες.

Οι γεροντικές κηλίδες είναι σκουρόχρωμες καλοήθεις βλάβες που εμφανίζονται στο δέρμα ως αποτέλεσμα φωτογήρανσης. Ονομάζονται γεροντικές δεδομένου ότι εμφανίζονται σε άτομα συνήθως μετά την ηλικία των εξήντα ετών. Εντοπίζονται σε σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Συνήθως είναι πιο έντονες στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πρόσωπο και το ντεκολτέ ενώ τείνουν να πολλαπλασιάζονται και να μεγαλώνουν σε συρρέουσα μορφή.

Γεροντικές κηλίδες. Που οφείλονται;

Οι γεροντικές κηλίδες και γενικά οι δυσχρωμίες του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής και εναπόθεσης μελανίνης, μιας ενδογενούς χρωστικής που καθορίζει το χρώμα του δέρματος.
Η εμφάνιση αυτών των μελαχρωματικών αλλοιώσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο αλλά μεγάλη σημασία παίζει και η κληρονομική προδιάθεση. Ωστόσο η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν την υπερπαραγωγή μελανίνης που συγκεντρώνεται άτακτα σε εντοπισμένες θέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καφέ κηλίδες στο δέρμα.

Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ πως οι κηλίδες αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι άλλο, όμως συνίσταται η θεραπεία τους, πέρα από τους εμφανείς αισθητικούς λόγους διότι η παρουσία τους μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Γενικά οι κηλίδες χωρίζονται σε εκείνες που προέρχονται από τον ήλιο, σε εκείνες που οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές, στις γεροντικές κηλίδες και τέλος σε αυτές που είναι αποτέλεσμα χρήσης κάποιων φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων.

Γεροντικές κηλίδες – Θεραπεία με Laser

Οι γεροντικές κηλίδες οφείλονται στην επιφανειακή εναπόθεση μελανίνης σε εντοπισμένες θέσεις. Χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές Laser οι οποίες στοχεύουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, οι κηλίδες μπορούν να αποχρωματιστούν εύκολα με την χρήση αυτών των ακτίνων Laser.
Τα Lasers (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μελαγχρωματικών βλαβών είναι πολλά και οι βασικές παράμετροι για την επιλογή του κατάλληλου Laser είναι:

  1. Ο τύπος της χρωστικής (ενδογενής, εξωγενής),
  2. Η εντόπιση (επιδερμίδα, χόριο),
  3. Η κατανομή (ένδο-, εξωκυττάρια).
  4. H πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των κηλίδων σήμερα είναι η εφαρμογή Alexandrite Laser ή Laser CO2.

Το φως που εκπέμπεται από το Laser διεισδύει μόνο λίγα χιλιοστά στο δέρμα και δεν επιδρά στον υπόλοιπο οργανισμό ή στους υποκείμενους ιστούς.
Η θεραπεία είναι επιλεκτική και βασίζεται στην καταστροφή των κυττάρων μελανίνης με μικρο-ακτίνες. Συγκεκριμένα η ακτίνα του Laser χτυπάει στη μελαγχρωματική κηλίδα, δεσμεύεται και απορροφάται από τη μελανίνη της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των μελανινοκυττάρων, την απόπτωση και τελικά τον αποχρωματισμό της γεροντικής κηλίδας.
Πριν και μετά την κάθε συνεδρία πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και γενικά -όπως πάντα άλλωστε- να χρησιμοποιείται αντηλιακή προστασία.
Μετά από κάθε εφαρμογή οι κηλίδες γίνονται πιο σκουρόχρωμες για 7 – 15 ημέρες και στη συνέχεια “τρίβονται”, αποδομούνται και εξαφανίζονται.
Συνήθως χρειάζονται μία με δύο εφαρμογές με Laser για να υποχωρήσουν οι μελαχρωματικές βλάβες σε ποσοστό 80 με 100%.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε τα εξής, όσον αφορά στην αντιμετώπιση κηλίδων με Laser:

  • Θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς και σε solarium για 3 με 4 εβδομάδες πριν και μετά τη θεραπεία γιατί υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητης μεταφλεγμονώδους υπερμελάχρωσης δηλαδή υποτροπής της κηλίδας.
  • Οι θεραπευμένες κηλίδες υποχωρούν μετά τη θεραπεία όμως μπορεί να επανέλθουν μετά από επανέκθεση σε έντονο ήλιο.
  • Η θεραπεία με laser δεν αποτρέπει και δεν μας προστατεύει από την ανάπτυξη νέων «καφέ κηλίδων».
  • Ένα μεγάλο ποσοστό γεροντικών κηλίδων θα εξαφανιστεί από την πρώτη συνεδρία. Κάποιες βλάβες όμως είναι πιο επίμονες και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία ή δύο επαναλήψεις.
  • Μερικές κηλίδες κυρίως σε σκουρόχρωμους φαινότυπους έχουν μικρή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η καλύτερη περίοδος για την αντιμετώπιση των γεροντικών κηλίδων και γενικά όλων των δυσχρωμιών του δέρματος είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Στην ουσία για να αποφύγουμε τις παρενέργειες στις θεραπείες για υπερμελάχρωση θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε Laser την άνοιξη και ποτέ το καλοκαίρι που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια.
Αν κάποιος κάνει θεραπεία για κηλίδες τέλος άνοιξης ή το καλοκαίρι που υπάρχει δυνατός ήλιος τότε κινδυνεύει να εμφανίσει μεταφλεγμονώδη υπερμελάχρωση δηλαδή να παραμείνουν οι κηλίδες και ίσως και να χειροτερέψουν.

Η θεραπεία των γεροντικών κηλίδων με Alexandrite Laser Laser CO2 αποτελεί μια σχεδόν τελείως ανώδυνη θεραπεία, ευρέως διαδεδομένη, με ορατά, άμεσα αποτελέσματα και χαμηλό κόστος.