Νήματα PDO

Tους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολύ συζήτηση και μεγάλη αναφορά στα ΜΜΕ σε μια καινούρια τεχνική αναζωογόνησης του προσώπου με εφαρμογή ενέσιμων Νημάτων των λεγόμενων PDO. Πρόκειται για μια καινούρια τεχνική. Και όπως συμβαίνει με καθετί καινούριο μας κεντρίζει την προσοχή και θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για αυτό. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για αυτά.
Στις αρχές του έτους 2015 βρέθηκα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015). Εκεί περιγράφηκε αυτή η τεχνική με Νήματα PDO. Πρόκειται για μια τεχνική για την οποία εκφράστηκαν πολλές αντικρουόμενες απόψεις κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου τις οποίες και θα σας περιγράψω στη συνέχεια.

Δείτε το προσωπικό βίντεο από το συνέδριο.

 

Τι είναι τα Νήματα PDO;

 Τα Νήματα PDO είναι απορροφήσιμα νήματα τα οποία παράγονται από ένα συνθετικό υλικό που ονομάζεται πολυδιοξανόνη. Το υλικό αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στη Χειρουργική. Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή ραμμάτων που ονομάζονται PDS.
Πρόκειται για ράμματα τα οποία όταν τοποθετούνται στους βαθύτερους ιστούς. Αυτά απορροφούνται βαθμιαία από τον οργανισμό με βαθμό πλήρους απορρόφησης ο οποίος κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες.

νήματα στο πρόσωπο

Τι ακριβώς κάνουν τα Νήματα PDO;

Ήδη από τις επεμβάσεις της Γενικής Χειρουργικής γνωρίζουμε ότι τα ράμματα πολυδιοξανόνης όταν τοποθετούνται στους εσωτερικούς ιστούς ή υποδόρια δηλαδή κάτω από το δέρμα, προκαλούν μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται υπεραιμία και οίδημα της περιοχής. Το επόμενο διάστημα η φλεγμονή υποχωρεί. Μετά από 4 με 6 μήνες το υλικό της πολυδιοξανόνης απορροφάται και εξαφανίζεται τελείως από τον οργανισμό.

Θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή ακριβώς την τοπική φλεγμονή. Αυτή δημιουργείται αντιδραστικά στους ιστούς γύρω από το νήμα και η οποία αντανακλά τελικά και στο δέρμα. Το οίδημα και η τοπική υπεραιμία της περιοχής όπου τοποθετούνται τα νήματα αυξάνουν την σφριγηλότητα του δέρματος και την τάση των ιστών.

 

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής των Νημάτων PDO;

Τα Νήματα PDO στην ουσία αποτελούνται από μια κλωστή -ένα νήμα- “φορτωμένο” σε μια βελόνα μήκους 3 μέχρι 9 cm.
Εφαρμόζοντας τοπική συνήθως αναισθησία ή αναισθητική κρέμα, ο ιατρός τσιμπάει το δέρμα και προωθεί στο υποδόριο, παράλληλα με την επιφάνεια του δέρματος, τη βελόνα με το νήμα. Στη συνέχεια τραβάει πίσω και πετάει τη βελόνα, οπότε το νήμα παραμένει μέσα στο δέρμα.

Μπορεί κανείς να βάλει όσα νήματα θέλει ανά συνεδρία. Συνήθως απαιτούνται 4-20 νήματα κάθε φορά, ανάλογα και με το πρόβλημα του προσώπου βέβαια.
Αμέσως μετά την εφαρμογή φαίνονται λίγο τα τσιμπήματα στο δέρμα χωρίς αυτό όμως να είναι ενοχλητικό. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των Νημάτων PDO αρχίζει να γίνεται ορατό μερικές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα όταν η τοπική φλεγμονώδης αντίδραση των ιστών οδηγεί σε ήπιο οίδημα και το δέρμα δείχνει πιο σφριγηλό και στιλπνό.

 

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα των Νημάτων PDO;

Όπως έχει προαναφερθεί, είναι συνθετικά νήματα που παράγονται από απορροφήσιμη πολυδιοξανόνη. Ο χρόνος διάσπασης και απορρόφησης της πολυδιοξανόνης κυμαίνεται από 4-6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που εποφελούμαστε τα θετικά αποτελέσματα του οιδήματος και της σφριγηλότητας του δέρματος, είναι ίσως λίγο μικρότερος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των Νημάτων PDO;

Το πλεονέκτημα των Νημάτων PDO είναι ότι αν δεν υπάρχουν προβλήματα υπερευαισθησίας ή αλλεργικά φαινόμενα, η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά και σε διαφορετικές περιοχές τη φορά.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, ένα βασικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι αν υπάρξει αλλεργία ή υπερευαισθησία στο υλικό του Νήματος. Αν για παράδειγμα υπάρξει αντίδραση τύπου ξένου σώματος τότε δυστυχώς το Νήμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί δεδομένου ότι βρίσκεται επιμήκως στο υποδόριο.

Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου εφόσον συμβεί* είναι αρκετά δύσκολη και επίπονη. Τόσο για τον ασθενή όσο και για τον ιατρό.
*(δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος είναι αυτός και γιατί, που μπορεί να κάνει αλλεργική αντίδραση ή υπερευαισθησία στα Νήματα PDO)

Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι, σε αντίθεση με ότι πίστευαν πολλοί, όταν περάσουν οι 4-6 μήνες και το νήμα απορροφηθεί, δυστυχώς δεν παράγεται καθόλου κολλαγόνο TYPE I σαν αποτέλεσμα της φλεγμονής. To κολλαγόνο ΤΥΡΕ Ι είναι νεοκολλαγόνο δηλαδή δομικό μόριο των ιστών. Προσφέρει αναζωογόννηση και σφρηγιλότητα στο δέρμα. Αν με τα Νήματα ΡDO συνέβαινε παραγωγή κολλαγόνου ΤΥΡΕ Ι τότε θα μιλούσαμε για μια πρωτοποριακή μέθοδο για την επι μακρώ αναζωογόνηση του δέρματος μέσω της διαδικασίας της κολλαγονογέννεσης.

Mε πολύ απλά λόγια η απουσία κoλλαγόνου TYRE I σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας διαρκεί πεπερασμένο σχετικά χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα δεν δημιουργεί υπόστρωμα για μελλοντική βελτίωση της σφριγηλότητας ή της υφής του δέρματος.
Η παντελής απουσία παραγωγής Κολλαγόνου Τύπου Ι μετά την εφαρμογή νημάτων PDO ήταν αποτελέσματα μελέτης που ανακοίνωσαν για πρώτη φορά ο καθηγητής Δερματολογίας Alexander Turkevich και ο Πλαστικός Χειρουργός Henry Delmar στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο Συνέδριο Κοσμητικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης (Παρίσι, Ιανουάριος 2015).

Είναι ασφαλής επιλογή τα Νήματα PDO;

Χρησιμοποιούνται σαν εναλλακτικές τεχνικές αναζωογόνησης του δέρματος του προσώπου σε αρκετές χώρες. Ωστόσο δεν έχουν πάρει έγκριση από το FDA των ΗΠΑ δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προϊόν που δεν έχει πιστοποιηθεί απόλυτα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. Οι μελέτες βέβαια για αυτή την καινούρια τεχνική συνεχίζονται και είμαστε σε αναμονή ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

νηματα pdo φωτογραφιες

Όπως αναφέρθηκε παράγονται από απορροφήσιμο συνθετικό υλικό το οποίο συνήθως μέσα σε 4-6 μήνες από την ημέρα εφαρμογής του εξαφανίζεται από τον οργανισμό. Είναι πολύ θετικό δηλαδή το γεγονός ότι δεν μιλάμε για μόνιμο υλικό.

Το πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τα Νήματα PDO είναι να προκληθεί υπερβολική τοπική φλεγμονώδης αντίδραση των ιστών στα σημεία εφαρμογής. Ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας ή αλλεργικής αντίδρασης του δέρματος στο συνθετικό αυτό υλικό.
Ενώ σε γενικές γραμμές η πολυδιοξανόνη είναι ανεκτή από τον οργανισμό, σε ατοπικά δέρματα, σε δέρματα με ακμή, με φλεγμονώδη στοιχεία και γενικότερα σε υπερευαίσθητα δέρματα δεν μπορεί ποτέ κανείς να προδικάσει το ποσοστό της επιθυμητής κατά τα άλλα και αναμενόμενης φλεγμονώδους αντίδρασης. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτά τα δέρματα δεν μπορείς να προβλέψεις που θα σταματήσει το οίδημα των ιστών και πόσο θα “πρηστεί” το πρόσωπο.

 

Βασικό μειονέκτημα λοιπόν της εφαρμογής των Νημάτων PDO είναι ότι αν συμβεί κάποιο ανεπιθύμητο σύμβαμα, αν γίνει δηλαδή αντίδραση του οργανισμού στο νήμα και “πρηστεί” κάποιος περισσότερο από το επιθυμητό, δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο φάρμακο με το οποίο να αφαιρεθεί το συνθετικό αυτό υλικό.
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να περιμένει κανείς να περάσει η φλεγμονή με το χρόνο ή να μετριάσει τη φλεγμονή χρησιμοποιώντας συνήθως ενέσιμα κορτικοστεροειδή ή κορτικοστεροειδή από το στόμα.
Η τεχνική αυτή είναι μια καινούρια τεχνική και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την Πλαστική Χειρουργική.

 

νηματα αποτελεσματα

 

 

νήματα προσώπου κόστοσ

 

Επικοινωνήστε απ’ευθείας με τον ιατρό Μιχάλη Κουτσούρη.

Ο κύριος Μιχάλης Κουτσούρης διαβάζει προσωπικά κάθε μήνυμα που λαμβάνει και θα σας απαντήσει σε σύντομο χρόνο.