Ονυχοπλαστική

Η Ονυχοπλαστική είναι η επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής με την οποία θεραπεύουμε την είσφρυση όνυχος των δακτύλων.

Λέγοντας είσφρυση όνυχος εννοούμε την επώδυνη συνήθως κατάσταση κατά την οποία “το νύχι μπαίνει μέσα στο κρέας” δηλαδή όταν το περιφερικό άκρο του νυχιού αυξάνεται προς τα κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Πιο συχνά αφορά το νύχι του μεγάλου δακτύλου των ποδιών αλλά μπορεί να συμβεί στα νύχια και των άλλων δακτύλων.

Κατά την είσφρυση όνυχος το νύχι που πάσχει μπορεί να μπαίνει στο δέρμα είτε δεξιά είτε αριστερά είτε και στις δυο πλευρές της παρονύχιας χώρας.

Αν δεν θεραπευθεί ο ασθενής ταλαιπωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και συμβαίνουν συχνές υποτροπές κατά τις οποίες υπάρχει έντονη φλεγμονή με πόνο, ερυθρότητα, οίδημα και συχνά πύον και δυσοσμία στην πάσχουσα περιοχή του νυχιού.

Τι συμβαίνει με το νύχι κατά την είσφρυση όνυχος;

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει κατά την είσφρυση όνυχος του μεγάλου δακτύλου του ποδιού ας δούμε κάποια στοιχεία από την ανατομία του νυχιού.

Το νύχι αποτελείται από:

  1. τη ΜΗΤΡΑ η οποία βρίσκεται στη βάση της τελευταίας φάλαγγας και παράγει το κυρίως νύχι
  2. το ΚΥΡΙΩΣ ΝΥΧΙ δηλαδή το κεράτινο πέταλο που όλοι αναγνωρίζουμε σαν νύχι
  3. το ΠΑΡΟΝΥΧΙΟ δηλαδή το σχηματισμό των μαλακών μορίων που περιβάλλουν το νύχι
  4. το ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ (BED NAIL) δηλαδή το τμήμα των μαλακών μορίων που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νύχι και επάνω στο οποίο “πατάει” το νύχι.

Όταν έχουμε είσφρυση όνυχος και το νύχι “μπαίνει μέσα στο κρέας” του δακτύλου αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι:

  1. η μήτρα του νυχιού, που αντιστοιχεί στην περιοχή της είσφρυσης, είναι 2-3 mm μεγαλύτερη (πιο φαρδυά) από το φυσιολογικό ή
  2. η φορά της ανάπτυξης του νέου νυχιού είναι λοξή με αποτέλεσμα το αναπτυσσόμενο νύχι να στρέφεται προς τα κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου.

Ποια είναι τα αίτια της είσφρυσης όνυχος;

Από πλευράς αιτιολογίας η είσφρυση όνυχος είναι μια φλεγμονή που οφείλεται κατεξοχήν σε ανατομικό πρόβλημα της μήτρας σε συνδυασμό με τα μαλακά μόρια της παρονύχιας χώρας.

Τα περισσότερα άτομα που ταλαιπωρούνται με είσφρυση όνυχος συνήθως γεννιούνται έχοντας μια μικρή ιδιαιτερότητα στην ανατομία του νυχιού, συχνά όμως αυτό το ανατομικό πρόβλημα επιβαρύνεται:

  1. όταν για κάποιο λόγο υπάρχει αυξημένη πίεση στην περιοχή δεξιά και αριστερά των δακτύλων του ποδιού (άτομα που φορούν στενά παπούτσια ή που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως στίβος, ποδόσφαιρο κλπ.),
  2. όταν κόβουμε τα νύχια μας με λανθασμένο τρόπο ούτως ώστε το νύχι να ανατέλει με λάθος κλίση και να μπαίνει μέσα στο δέρμα του δακτύλου
  3. όταν υπάρχει κακή υγειινή στην περιοχή του άκρου ποδός.

Ποια είναι η θεραπεία στην είσφρυση όνυχος;

Η λύση στο πρόβλημα της είσφρυσης όνυχος είναι χειρουργική. Επειδή η αιτία βρίσκεται στη βάση του νυχιού που πάσχει και συγκεκριμένα στο υπερτροφικό σημείο (πλεονάζον τμήμα) της μήτρας στην περιοχή της είσφρυσης, η θεραπεία ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ αλλά μόνο του προβληματικού τμήματος με μια επέμβαση που λέγεται ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗ.

Τι είναι ακριβώς η Ονυχοπλαστική;

Η Ονυχοπλαστική είναι η επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής με την οποία θεραπεύουμε την είσφρυση όνυχος των δακτύλων. Επειδή όπως αναφέρθηκε το πρόβλημα είναι η υπερτροφική ή δύσμορφη μήτρα που παρεισφρύει στο δέρμα και τα μαλακά μόρια της περιοχής, η λύση είναι η προσεκτική αφαίρεση μόνο του τμήματος εκείνου της μήτρας του νυχιού που δημιουργεί το πρόβλημα χωρίς να γίνει αφαίρεση ολόκληρου του νυχιού.

Τι αναισθησία κάνουμε στην ονυχοπλαστική;

Η ονυχοπλαστική γίνεται με στελεγχιαία αναισθησία (μια μορφή τοπικής αναισθησίας) και είναι σε γενικές γραμμές ανώδυνη.

Δεδομένου ότι η αισθητική νεύρωση των δακτύλων γίνεται μέσω του δακτυλικού νεύρου που πορεύεται στην πλάγια πλευρά κάθε δακτύλου, για να μην πονάει καθόλου η επέμβαση δεν κάνουμε ένεση αναισθητικού φαρμάκου στην περιοχή που πάσχει αλλά μόνο στη βάση του δακτύλου σύστοιχα με την περιοχή της είσφρυσης.

Πώς γίνεται η ονυχοπλαστική;

Η επέμβαση της ονυχοπλαστικής διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά και αποτελεί επέμβαση ρουτίνας στην Πλαστική Χειρουργική.

Εφόσον η περιοχή της επέμβασης είναι πλήρως αναισθητοποιημένη, κάνουμε μικρή εφαπτομενική εκτομή μόνο του πάσχοντος τμήματος του νυχιού και του δέρματος, φροντίζοντας πάνω από όλα να απομακρύνουμε την αιτία του προβλήματος που είναι η υπερτροφική μοίρα της μήτρας του νυχιού στη βάση της φάλαγγας του δακτύλου.

Με αυτόν τον τρόπο λύνεται μόνιμα το πρόβλημα της είσφρυσης μιας και εμποδίζεται η μελλοντική ανάπτυξη αυτού του τμήματος του νυχιού. Mετά την αφαίρεση του τμήματος της μήτρας του νυχιού ακολουθεί ελαστική επίδεση του δακτύλου.

Τι κάνω μετά την ονυχοπλαστική;

O ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του φροντίζοντας να έχει το πόδι του σε ευθεία ή ανάρροπη θέση συνήθως για ένα εικοσιτετράωρο. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι από ελάχιστος μέχρι μέτριος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Ο ελαστικός επίδεσμος αφαιρείται το δεύτερο εικοσιτετράωρο ενώ η βάδιση επιτρέπεται μετά από 2 ή 3 ημέρες.

Η πλήρης ίαση επέρχεται σε 2 με 3 εβδομάδες, ενώ οι υποτροπές εφόσον έχει εφαρμοστεί η σωστή χειρουργική τεχνική, αποφεύγονται τα στενά παπούτσια και τα νύχια κόβονται σωστά, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Όταν η αντιμετώπιση ενός προβλήματος γίνεται διορθώνοντας την αιτία του προβλήματος και όχι με τη φιλοσοφία “πονάει νύχι βγάζεις νύχι”, τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία και μόνιμη λύση του προβλήματος.

Περιστατικά Ονυχοπλαστικής  Πριν και Μετά

Αθήνα

Μέρλιν 4,
Κολωνάκι, Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Τηλ: 216 800 1000

πλαστικος χειρουργος αθηνα κολωνακι

Ναύπλιο

Λεωφόρος Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Τηλ.: 27520 21 203

πλαστικοι-χειρουργοι-ναυπλιο-αργος-πλαστικος-χειρουργος

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Τηλ: 2710 22 77 00

πλαστικοι-χειρουργοι-τριπολη-πλαστικος-χειρουργος