Ουλές
Είναι αλήθεια πως οι ουλές και τα σημάδια στο δέρμα αποτελούν ένα πολύ συχνό και συνάμα δύσκολο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η Πλαστική Χειρουργική σήμερα.Τις πιο πολλές φορές οι ουλές οφείλονται σε τραυματισμό μετά από μηχανικά ή χημικά αίτια ή μετά από έγκαυμα κάτι που οδηγεί σε διακοπή της συνέχειας του δέρματος και τη δημιουργία πληγής. Αν ο τραυματισμένος ιστός δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα τότε οδηγεί σε κακή επούλωση με αποτέλεσμα να παραμένει μια συνήθως άσχημη ουλή ή ένα αντιαισθητικό σημάδι στο δέρμα.
Στη σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική είναι γεγονός πως έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να εξαλλείψουμε ένα αντιαισθητικό σημάδι ή μια δύσμορφη ουλή όσο παλιά και αν είναι αυτή.
Τι είναι οι ουλές;
Οι ουλές ουσιαστικά είναι σημάδια που παραμένουν στο δέρμα μετά από κάποιο τραυματισμό ασχέτως της αιτίας του. O οργανισμός φροντίζει να επουλώσει το τραύμα κινητοποιώντας τους ειδικούς μηχανισμούς που διαθέτει για το σκοπό αυτό και να διατηρήσει τη δομική συνέχεια της επιδερμίδας ούτως ώστε να μην μείνει ένα τραύμα ανοιχτό. Με πιο απλά λόγια ο οργανισμός σχηματίζει νέο δέρμα για να καλύψει την περιοχή που έχει μείνει ακάλυπτη λόγω του όποιου τραυματισμού και της διακοπής της συνέχειας της επιδερμίδας.
Αναλόγως του τραύματος και της ποιότητας του δέρματος η επούλωση μπορεί να γίνει πλήρης ή να μείνει ατελής δηλαδή να μην μπορέσει ο οργανισμός να παράγει υγιές δέρμα και έτσι να σχηματιστεί στο σημείο αυτό μία αισθητικά άσχημη ουλή.
Πώς ταξινομούνται οι ουλές;
Οι ουλές διακρίνονται σε:
- Υπερτροφικές, δηλαδή ουλές σκληρές και κόκκινες που προεξέχουν από το υπάρχον δέρμα. Είναι μεγάλες σε μέγεθος συνήθως αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια της αρχικής βλάβης.
- Ατροφικές, δηλαδή ουλές που εμφανίζουν ατροφικό, λεπτό δέρμα στο σημείο όπου αναπτύσσονται.
- Χηλοειδή, δηλαδή ουλές σκληρές και κόκκινες που προεξέχουν από το υπάρχον δέρμα. Συχνά πρόκειται για δύσμορφες ουλές οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από ότι ήταν το αρχικό τραύμα.
- Μετεγχειρητικές, δηλαδή ουλές που προέκυψαν από τομή στο δέρμα μετά από κάποιο χειρουργείο.
- Μετεγκαυματικές, δηλαδή ουλές που προέκυψαν από έγκαυμα.
- Ρικνωτικές, δηλαδή ουλές που συμβαίνουν συνήθως σε επιφάνειες που παρουσιάζουν κάμψη, όπως για παράδειγμα ο αγκώνας ή ο καρπός του χεριού. Συχνά μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο βαθμό ρίκνωσης σε σημείο που να εμποδίζουν την κίνηση της άρθρωσης και πιο συχνά είναι αποτέλεσμα εγκαυμάτων.
- Ραγάδες, δηλαδή τύπος ουλών που σχηματίζονται από τη διάταση του δέρματος λόγω μεγάλης τάσης από απότομη και μεγάλη αυξομείωση βάρους ή εγκυμοσύνη.
- Ουλές Ακμής, οι οποίες όμως αποτελούν μία ειδική κατηγορία καθώς προκύπτουν ως αποτέλεσμα παθολογικής επούλωσης του ακνεϊκού δέρματος. Οι ουλές ακμής οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά και στην μη έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ίδιας της νόσου. Τα σημάδια της ακμής δημιουργούν σοβαρά θέματα στην ψυχολογική κατάσταση των εφήβων αλλά και μεταγενέστερα καθώς συντροφεύουν το άτομο για ολόκληρη τη ζωή του.
Γενικά Συμπτώματα Ουλών
Συνήθως οι ουλές, αφού επουλωθούν, δεν εμφανίζουν συμπτώματα πέρα από το αισθητικό πρόβλημα που εγείρουν χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ουλές προκαλούν πόνο, κνησμό ή ακόμη και αδυναμία κίνησης (ρικνωτικές ουλές).
Όταν μιλάμε για ουλές ακμής, η καλύτερη πρόληψη είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση της ίδιας ακμής από εξειδικευμένο δερματολόγο. Η πλαστική χειρουργική συνήθως έρχεται να αποκαταστήσει την ουλή, αφού αυτή έχει πλέον εμφανιστεί.
Όλοι οι υπόλοιποι τύποι ουλών δεν μπορούν να προληφθούν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Επί παραδείγματι, οι μετεγχειρητικές ουλές είναι αναπόφευκτες μετά από ένα χειρουργείο. Όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα μεγάλο ρόλο παίζει το σημείο της επέμβασης, ο βαθμός τραυματισμού και φυσικά ο τύπος του δέρματος. Οι χειρουργοί πάντοτε έχουμε την πρόθεση να «κρύψουμε» τις ουλές που προκύπτουν από την επέμβαση είτε σε φυσικές πτυχές του δέρματος είτε σε σημεία που εκ των πραγμάτων δεν είναι εμφανή. Όμως εάν το δέρμα έχει προδιάθεση για το σχηματισμό ουλών, τότε αναπόφευκτα η ουλή θα είναι πιο έντονη. Η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στο σχηματισμό ή όχι των ουλών, καθώς τα πολύ νεαρά και τα πολύ γηραιά άτομα δεν εμφανίζουν πολύ έντονες ουλές.
Μέθοδοι Αντιμετώπισης Ουλών, Ουλών Ακμής και Χηλοειδών
Οι βασικές θεραπείες για τη διόρθωση ή βελτίωση της ποιότητας μιας ουλής είναι:
- Χειρουργική αντιμετώπιση ουλής
- Fractional Laser
- Δερμοαπόξεση
- Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι (Μicrodermabrasion)
- Τοπική πίεση στην περιοχή της ουλής
- Ενδοβλαβική Έγχυση Κορτικοστεροειδών
- Εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος
- Χειρουργική αντιμετώπιση ουλής .
Μία βασική λύση για να αντιμετωπίσουμε τις ουλές και τα σημάδια στο σώμα σε όποια κατηγορία και αν εμπίπτουν είναι η επέμβαση Πλαστικής Χειρουργικής.Για να διορθώσουμε χειρουργικά μια ουλή θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν παρέλθει τουλάχιστον οκτώ με δέκα μήνες ή και περισσότερο από το σχηματισμό της ουλής ούτως ώστε αυτή να έχει πάρει την τελική της μορφή.Συχνά χρησιμοποιούμε τεχνικές αλλαγής φοράς της ουλής, ενδοδερμική ραφή ή μεταφορά της ουλής σε φυσιολογικές πτυχές του δέρματος με αποτέλεσμα η ουλή να είναι σχεδόν αδιόρατη.
Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση των ουλών και ιδίως των χηλοειδών είναι μια μακροχρόνια και απαιτητική διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο και συχνά απαιτείται περισσότερες από μία συνεδρίες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Η μορφή της ουλής, το βάθος της, η παλαιότητά της και η ηλικία του ασθενούς θα βοηθήσουν στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ή και του συνδυασμού θεραπειών.
Στην περίπτωση έντονων ουλών ακμής σε ένα πρόσωπο, μια πολύ καλή λύση είναι το FACE LIFTING δεδομένου ότι το ακνεικό δέρμα χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη χαλάρωση. Συνήθως το προτείνουμε για ηλικίες μεταξύ 35 και 45 ετών όπου έχει πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει:
- να αποφεύγουμε το κάπνισμα για τουλάχιστον 15 μέρες καθώς η νικοτίνη μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης,
- να μην εκτιθέμεθα στο ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία στην περιοχή της τομής για τουλάχιστον 3 μήνες μετά την επέμβαση
- να ενυδατώνουμε την ουλή με τοπικές ενυδατικές κρέμες
- να συμβουλευόμαστε περιοδικά το χειρουργό μας για την ποιότητα επούλωσης του τραύματος και αν η ουλή τελικά είναι υπερτροφική ή ρικνωτική να προβούμε σε αντίστοιχη θεραπεία.
- Fractional Laser.
Το Erbium glass Fractional Laser είναι ένα laser κλασματικής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς. Fractional σημαίνει “κλασματικό” δηλαδή η ακτίνα του φωτός του Laser μπορεί να «χτυπήσει» επιλεκτικά την επιφάνεια του δέρματος και να διεισδύσει ελεγχόμενα στο επιθυμητό βάθος, αφήνοντας ανέπαφους τους παρακείμενους υγιείς ιστούς. Η δράση του Laser ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει ανάπλαση της επιδερμίδας στην προβληματική περιοχή. Η διαδικασία αυτή βελτιώνει αισθητά την υφή και το χρώμα των ουλών.
Η εφαρμογή του Fractional Laser είναι ευεργετική στην περίπτωση των ουλών ακμής καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών ουλών. Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της βλάβης και το είδος της ουλής. - Δερμοαπόξεση.
Πρόκειται για θεραπεία βελτίωσης της ουλής όπου γίνεται λείανση της επιφάνειας της επιδερμίδας χρησιμοποιώντας ειδικό “σβουράκι”.
Θα πρέπει να γίνει σε βάθος ούτως ώστε το έπαρμα να αποπλατυνθεί και τα χείλη του τραύματος να λειανθούν. - Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι (Μicrodermabrasion).
Πρόκειται για μία μη επεμβατική μέθοδο που επιτυγχάνει την αναίμακτη και ανώδυνη απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Με τον τρόπο αυτό λειαίνουμε την ουλή και πετυχαίνουμε να βελτιώσουμε την υφή και το βάθος της ουλής.
Μια καλή ουλή επιτυγχάνεται μετά από επανάληψη συνεδριών συνήθως σε μηνιαία βάση.Ο αριθμός των επαναλήψεων ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της βλάβης συνήθως όμως χρειάζονται τρεις με πέντε επαναλήψεις. - Τοπική πίεση στην περιοχή της ουλής.
Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε είτε για την τοπική εφαρμογή gel ή ειδικών φύλλων σιλικόνης στην περιοχή της ουλής είτε για ειδικές συσκευές διαβαθμισμένης πίεσης (τύπου Jobst) σε συνδυασμό με περίδεση τοπικά. Πρόκειται για θεραπείες που ανακουφίζουν από τον κνησμό και την αίσθηση έντονης τάσης στις περιοχές ήπιων υπερτροφικών ουλών και μικρών χηλοειδών και βοηθούν τις ουλές να μικρύνουν σε μέγεθος. - Ενδοβλαβική Έγχυση Κορτικοστεροειδών.
Η θεραπεία αυτή αφορά σε έγχυση στην περιοχή της ουλής ενέσιμων στεροειδών, τα οποία στην ουσία περιορίζουν τη φλεγμονή. Η έγχυση επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε 30 ημέρες και στην ουσία εμποδίζει την υπεραντίδραση του δέρματος με αποτέλεσμα τον έλεγχο και τη μείωση του μεγέθους της ουλής. Ενδείκνυται κατεξοχήν για την αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών και των χηλοειδών.
- Εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος.
Τα εμφυτεύματα υγρού υαλουρονικού οξέος συνίστανται για τη βελτίωση των ατροφικών ουλών είτε έχουν προκύψει από ακμή είτε από άλλη αιτία. Χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις boxcar ουλές ακμής καθώς τις κάνει να φαίνονται πιο ήπιες. Η επανάληψη συνίσταται κάθε 6 με 8 μήνες ή και περισσότερο.
Επειδή στην πραγματική ζωή οι ουλές δεν θεωρούνται “παράσημα γενναιότητας”, η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική και η Αισθητική Ιατρική έχουν τους τρόπους να τις κάνουν παρελθόν.