Ρυτιδοπλαστική (Face Lift)

Το πρόβλημα

Με το πέρασμα του χρόνου οι λεπτές ρυτίδες γύρω από το στόμα βαθαίνουν, το δέρμα στις παρειές, το λαιμό και το πηγούνι χαλαρώνουν και το περίγραμμα του προσώπου χάνεται.

Η αντιμετώπιση

Η χαλάρωση του δέρματος και των βαθύτερων ιστών στα μάγουλα, το λαιμό και τα σαγόνια μπορεί να διορθωθεί μόνο με face lift. Το face lift είναι η μοναδική επέμβαση για την διόρθωση του προσώπου συνολικά.

Η επέμβαση

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές περιορισμένης ανόρθωσης με placation ή lateral SMASectomy, και εκτεταμένης ανόρθωσης του προσώπου (U- facelift) με αναδίπλωση ή και παρασκευή του SMAS (Superficial Myoapeneurotic System) ανάλογα με το πρόσωπο και το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Το κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και ως τέτοιο πρέπει να προσεγγίζεται. Αν το όριο του τριχωτού είναι χαμηλά οι τομές θα πρέπει να γίνονται μέσα σε αυτό, επειδή κρύβονται καλύτερα. Αντίθετα αν είναι ψηλά, οι τομές μπορεί να γίνουν στο όριο προκειμένου να μην «σηκωθεί» και άλλο το τριχωτό. Η τομή του face lift ακολουθεί το περίγραμμα του αυτιού, γύρω από το λοβίο και φέρεται προς τα πίσω σε περιοχή που κρύβεται εύκολα από τα μαλλιά ή από το make up. Συνήθως γίνεται και μια μικρή τομή στο όριο του πηγουνιού μέσω της οποίας γίνεται, τις περισσότερες φορές, λιποαναρρόφηση στο λαιμό ή αναδίπλωση του πλατύσματος με ράμματα. Τέλος, αφού ανορθωθούν οι βαθύτεροι ιστοί, το δέρμα φέρεται προς τα άνω και πίσω και η περίσσεια αφαιρείται.

Η επέμβαση γίνεται σε καλά οργανωμένο Χειρουργείο, απαιτείται γενική ή τοπική αναισθησία με μέθη κατά περίπτωση, και ο χρόνος παραμονής στην Κλινική είναι μία ημέρα.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Επιπλοκές εμφανίζονται σπάνια: νέκρωση του δέρματος, αιμάτωμα ή και πάρεση στο προσωπικό νεύρο που αποκαθίστανται σταδιακά. Το πρόσωπο μετά την επέμβαση δεν καλύπτεται, αλλά στα πλάγια και πάνω με επίδεσμο για 24 ώρες καμιά φορά και περισσότερο. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές δραστηριότητές μετά από 10-12 ημέρες.

Τελικό αποτέλεσμα

Το τελικό αποτέλεσμα του face lift θα φανεί αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πρόσωπο ανανεωμένο ξαναποκτά το περίγραμμά του και παίρνει πιο ξεκούραστη και «φρέσκια» όψη. Ο ασθενής ξανακερδίσει κάτι από τη χαμένη νεότητά του αλλά κυρίως την αυτοπεποίθησή του.