Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική 2018-02-15T19:29:05+00:00

Σε αυτή τη σελίδα θα μάθετε τα πάντα για την ωτοπλαστική. Συνοπτικά η επέμβαση της ωτοπλαστικής είναι Αισθητικής φύσεως επέμβαση με την οποία διορθώνουμε μόνιμα τις δυσμορφίες των αυτιών. Η ακοή δεν επηρεάζεται καθόλου μετά την επέμβαση ωτοπλαστικής.

Πεταχτά αυτιά και ψυχολογία.

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πώς θα μπορούσε να αισθάνεται ένας άνθρωπος με μια μόνιμη δυσμορφία που αφορά τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά; Πώς επηρεάζεται ο ψυχισμός; Πώς εξελίσσεται η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός ατόμου όταν αυτή η δυσμορφία εμφανίζεται από την παιδική του ηλικία; Μήπως μπορείτε να θυμηθείτε την αντίδραση των παιδιών όταν κάποιος συμμαθητής τους είχε «πεταχτά» ή δύσμορφα αυτιά; Πόσα πειράγματα και πόσα γέλια πίσω από την πλάτη του, για τα «αυτιά Ντάμπο» ή τα «αυτιά πεταλούδα»;

Είναι γεγονός ότι τα πεταχτά αυτιά ή αλλιώς «αφεστώτα ώτα», αποτελούν τη συχνότερη δυσμορφία του προσώπου. Εμφανίζεται σχετικά άμεσα μετά τη γέννηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν μια μόνιμη παραμόρφωση στην αρμονική εικόνα των χαρακτηριστικών του ατόμου.

Πολυάριθμες μελέτες πιστοποιούν ότι η συναισθηματική επιβάρυνση που νιώθει το παιδάκι με τα πεταχτά αυτιά κατά την περίοδο της πρώιμης κυρίως σχολικής ηλικίας, αλλά και κατά την εφηβεία, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Αυτά βασανίζουν το παιδί προκαλώντας του ανασφάλεια και εμμονές, οι οποίες μεταφέρονται αργότερα και στην ενήλικο ζωή.

Από την Ψυχιατρική γνωρίζουμε ότι πολλές από τις επιλογές μας κατά την ενηλικίωση κατευθύνονται από βιώματα, θετικά ή αρνητικά, που εκτυλίχθηκαν κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής μας. Επίσης είναι γνωστό ότι η πιο «βάρβαρη» και η πιο σαδιστική περίοδος της ανθρώπινης ανάπτυξης είναι η παιδική. Τότε που λέγονται όλα και ακούγονται όλα ακριβώς όπως είναι. Τότε είναι που οι λέξεις «αυτιάς» ή «αυτιάγγουρας» ξεστομίζονται εύκολα και απροκάλυπτα για να θίξουν ή να περιγελάσουν και πραγματικά πολύ εύκολα το καταφέρνουν. Όσο πιο νωρίς λοιπόν επέμβουμε και διορθώσουμε τις δυσμορφίες που προκαλούν τον αρνητικό σχολιασμό τόσο περισσότερο προστατεύουμε το παιδί μας και βοηθάμε στη σωστή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.

Πεταχτά αυτιά και κληρονομικότητα.

Η λύση στα πεταχτα αυτια με την ωτοπλαστική

Μέσα από στατιστικές μελέτες ξέρουμε σήμερα ότι το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών είναι αρκετά συχνό. Συγκεκριμένα φαίνεται να αφορά το 5% περίπου των ανθρώπων της λευκής φυλής. Είναι φαινόμενο που παρουσιάζει γενετική προδιάθεση και συγκεκριμένα κληρονομείται με αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αν ο μπαμπάς ή η μαμά έχουν πεταχτά αυτιά, τότε το παιδάκι τους έχει αυξημένη πιθανότητα να έχει και αυτό, είτε δύο είτε και ένα μόνο προεξέχον αυτί. Πρόκειται για τη συχνότερη συγγενή (κληρονομική) ανωμαλία των πτερυγίων των αυτιών που αφορά το 94% όλων των δυσμορφιών των αυτιών.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας είναι ότι το παιδάκι, μάλλον γεννιέται με το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών. Είναι σαν ανωμαλία της ανάπτυξης του σκελετού του πτερυγίου λόγω κληρονομικότητας, παρά αποκτά το πρόβλημα στη συνέχεια λόγω της κακής θέσης του αυτιού κατά τον ύπνο κλπ. Το αυτί δεν πετάει δηλαδή μόνο επειδή το παιδί «πλακώνει» το αυτί του κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά πετάει επειδή ο χόνδρινος σκελετός του αυτιού παρουσιάζει «κατασκευαστικό» ζήτημα λόγω κληρονομικότητας.

Πώς είναι τα φυσιολογικά αυτιά;

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα σε ένα αυτί που «πετάει» θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε την ανατομία σε ένα φυσιολογικό αυτί και να δούμε πώς αυτή παραμορφώνεται στα αφεστώτα ώτα.

Το πτερύγιο του αυτιού αποτελείται από έναν εύκαμπτο σκελετό από χόνδρο ο οποίος παρουσιάζει κοιλάνσεις και προβολές και καλύπτεται από πολύ λεπτό δέρμα.

Το πτερύγιο μοιάζει με ημισέλινο και αποτελείται στην ουσία από τρία τμήματα:

 1. Το εξωτερικό τμήμα το οποίο ονομάζεται έλικα,
 2. το αμέσως εσωτερικό της έλικας το οποίο ονομάζεται ανθέλικα και έχει δύο σκέλη και
 3. μια κοιλότητα η οποία ονομάζεται κόγχη και βρίσκεται ακριβώς μέσα από την ανθέλικα.

Το άνω μέρος του αυτιού ονομάζεται άνω πόλος ενώ το κάτω ονομάζεται λοβίο. Προς τα επάνω και εμπρός από το λοβίο του αυτιού υπάρχει ένα χόνδρινο έπαρμα του σκελετού που ονομάζεται τράγος. Προς τα πάνω και πίσω από το λοβίο υπάρχει ο αντίτραγος. Ένα φυσιολογικό αυτί θα πρέπει να έχει μήκος που να αντιστοιχεί στο 1/3 του μήκους του προσώπου. Ο επιμήκης του άξονας πρέπει να είναι παράλληλος με την ευθεία που ενώνει την έξω γωνία του ματιού με τη γωνία του στόματος.

 

εχω πεταχτα αυτια τι να κανω φυσιολογικά αυτιά κογχη ελικα ανθελικα τραγος αντιτραγος λοβίο

Η έλικα και η ανθέλικα θα πρέπει να είναι ομαλές, να είναι σχηματισμένες με ευκρίνεια. Σε φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει η έλικα με την ανθέλικα να σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 90°.

Η κόγχη στο φυσιολογικό αυτί περιγράφεται σαν μια αβαθής κοιλότητα. Περιβάλλεται από την ανθέλικα προς τα πίσω και πάνω, από το λοβίο προς τα κάτω και από τον τράγο προς τα εμπρός.

Η επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού θα πρέπει να σχηματίζει με την κεφαλή μια γωνία περίπου 25°-30°. Θα πρέπει δηλαδή το αυτί να απέχει περίπου 1,5 – 2 εκ. από το τριχωτό της κεφαλής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κολλημένο το αυτί επάνω στην κεφαλή.

Έχω πεταχτά αυτιά;

Tι συμβαίνει όμως στην περίπτωση των πεταχτών αυτιών; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανατομία του σκλετού του πτερυγίου;

Πράγματι. Το πρόβλημα στα πεταχτά αυτιά είναι κατεξοχήν ζήτημα ανατομικό.

Συγκεκριμένα σε ποσοστό 96%, τα αυτιά πετάνε γιατί δεν είναι καλά σχηματισμένη η γωνία μεταξύ έλικας και ανθέλικας. Το αποτέλεσμα συχνά είναι να απουσιάζει η ανθέλικα. Δηλαδή αντί να είναι φυσιολογικά 90°, η γωνία αυτή είναι αμβλεία δηλαδή μεγαλύτερη από 90°. Με αποτέλεσμα το πτερύγιο να αποπλατύνεται και να ευθειάζεται δίνοντας έτσι την εικόνα πεταχτού αυτιού.

Απουσία ανθέλικας πτερυγίου ωτός

Μια δεύτερη αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών είναι η παρουσία υπερτροφικής κόγχης. Αυτό μεταφράζεται ως παρουσία μεγάλης και βαθειάς κόγχης – κοιλότητας που σπρώχνει προς τα εμπρός και έξω το σύμπλεγμα έλικας ανθέλικας με αποτέλεσμα να πετάει το αυτί.

Μια τρίτη αιτία αφεστώτων ώτων είναι ο συνδυασμός, συχνά με διαφορετική βαρύτητα, υπερτροφικής κόγχης με ανεπαρκή γωνία έλικας – ανθέλικας.

ωτοπλαστικη

Μια τέταρτη και τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει όλες εκείνες τις περιπτώσεις δυσμορφίας ή παραμόρφωσης του χόνδρου, κυρίως της έλικας και της ανθέλικας, που δεν έχουν να κάνουν με τη γωνία αλλά με την ευκρίνεια και την ομαλότητα του περιγράμματος.

Πώς διορθώνονται τα πεταχτά αυτιά;

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε πρώιμα το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών;

Αμέσως μετά τη γέννηση όλοι οι χόνδροι του σκελετού του μωρού είναι ιδιαίτερα μαλακοί και εύπλαστοι ακριβώς. ΑΥτό συμβαίνει γιατί στο αίμα το μωρού κυκλοφορούν ορμόνες προερχόμενες από την κυκλοφορία της μητέρας. Αυτές οι μητρικές ορμόνες, όπως για παράδειγμα τα οιστρογόνα, καθιστούν τους χόνδρους των πτερυγίων των αυτιών τρυφερούς και εύπλαστους.
Με την πάροδο του χρόνου καθώς οι μητρικές ορμόνες απομακρύνονται από την κυκλοφορία του παιδιού. Οι χόνδροι σκληραίνουν, γίνονται σχετικά άκαμπτοι και αποκτούν ένα μόνιμο και σταθερό σχήμα.

Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι πως το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών μπορεί να διορθωθεί χωρίς καθόλου χειρουργείο. Πώς; Μόνο αν κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τοποθετηθεί ένα ειδικό, λεπτό, ελαστικό, ναρθηκάκι στην περιοχή του πτερυγίου του προβληματικού αυτιού. Αυτό το λεπτό ναρθηκάκι αποτελείται από ένα εύκαμπτο μαλακό υλικό, με το οποίο δίνουμε σχήμα στο πτερύγιο, βοηθώντας να σχηματιστεί ξανά η γωνία μεταξύ έλικας και ανθέλικας ή να επαναπροσδιοριστεί η κόγχη.

Αν περάσουν οι πρώτοι 5-6 μήνες μετά τον τοκετό και δεν έχουμε επέμβει να δώσουμε εμείς σχήμα στο χόνδρινο σκελετό του αυτιού, τότε το αυτί παίρνει το σχήμα που του έχει ορίσει η κληρονομικότητα.

πεταχτα αυτια λυση χωρις επεμβαση

Στην περίπτωση αυτή η μόνη λύση για τη διόρθωση των πεταχτών αυτιών είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της δυσμορφίας με μια επέμβαση που ονομάζεται ωτοπλαστική.
Η επέμβαση της ωτοπλαστικής θα πρέπει να προγραμματίζεται κατά την άμεση προσχολική ηλικία περί τα 5-6 έτη με σκοπό να αποφευχθούν τα ψυχικά τραύματα που μπορεί να προκαλέσουν τα περιπαικτικά σχόλια των άλλων παιδιών.

Μήπως όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του πτερυγίου του αυτιού όταν η ωτοπλαστική γίνεται σε μικρή ηλικία;

Aντιθέτως. Η επέμβαση της ωτοπλαστικής γίνεται μέσα από μια πολύ λεπτή τομή στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού,. Φροντίζουμε να αλλάξουν μόνο οι γωνίες προβολής και οι σχέσεις μεταξύ έλικας-ανθέλικας και κόγχης χωρίς να πειράξουμε κατεξοχήν το χόνδρινο σκελετό.

Δεδομένου ότι κατά την επέμβαση λοιπόν δεν αφαιρούμε ούτε τραυματίζουμε στοιχεία από το χόνδρινο σκελετό του αυτιού, το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι απόλυτα ασφαλές και μόνιμο και δεν επηρεάζει τη σωστή ανάπτυξη του πτερυγίου του αυτιού.
Με πολύ απλά λόγια το αυτί του παιδιού μετά την ωτοπλαστική μεγαλώνει απόλυτα φυσιολογικά στη νέα του θέση, εβρισκόμενο σε απόλυτη αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Αν παρόλα αυτά η επέμβαση αποκατάστασης της δυσμορφίας των αυτιών δεν γίνει κατά την παιδική ηλικία τότε μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να προγραμματιστεί αργότερα κατά την εφηβεία ή την ενήλικο ζωή του ατόμου.

πεταχτα αυτια σε βρεφη

Τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται κατά την επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Ο σκοπός της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής είναι να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα με

 • τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και
 • τη μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η προτεινόμενη μέθοδος αναισθησίας κατά την επέμβαση της ωτοπλαστικής είναι η τοπική αναισθησία.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στη βάση του λοβίου του αυτιού διέρχεται ένα νεύρο (το μείζων ωτιαίο νεύρο) το οποίο νευρώνει τη μεγαλύτερη επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού, αν χρησιμοποιήσουμε μικρή ποσότητα αναισθητικού τοπικά στη βάση του λοβίου, μπορούμε να αναισθητοποιήσουμε τελείως την περιοχή του πτερυγίου για διάστημα περίπου δύο-τριών ωρών. Με τον τρόπο αυτό, με ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα στη βάση του αυτιού, η επέμβαση της ωτοπλαστικής γίνεται μια σχεδόν ανώδυνη διαδικασία.

Σε μικρά παιδιά ωστόσο για να μην πονέσουν καθόλου, μπορούμε να βάλουμε τοπικά στη βάση του λοβίου του αυτιού μια αναισθητική αλοιφή (τύπου ΕΜLA), για μισή ώρα περίπο. Έτσι αναισθητοποιεί τελείως το δέρμα της περιοχής και μετά να κάνουμε τοπική αναισθησία. Με τον τρόπο αυτό η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη αφού δεν καταλαβαίνουν πόνο, ούτε καν από το τσίμπημα της βελόνας του τοπικού αναισθητικού.

Βέβαια οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όταν έχουμε ένα παιδάκι κατά την προσχολική ηλικία, τότε ο τύπος της αναισθησίας που επιλέγουμε κατά την ωτοπλαστική έχει να κάνει και με το κατά πόσο ο μικρός μας φίλος καθώς και οι γονείς του είναι συνεργάσιμοι ή όχι. Αν ο ασθενής και οι συνοδοί είναι σχετικά άνετοι και δεν αγχώνονται με τη διαδικασία τότε προτείνουμε να γίνεται η επέμβαση με τοπική αναισθησία με σύγχρονη παρουσία του ενός γονέα (συνήθως της μητέρας) στο χώρο του χειρουργείου. Αν από την άλλη ο ασθενής ή οι γονείς είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και νευρικοί τότε η αναισθησία εκλογής κατά την ωτοπλαστική είναι η γενική νάρκωση.

Πώς γίνεται η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Η επέμβαση ξεκινά με την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας στην περιοχή ακριβώς στη βάση του λοβίου του αυτιού. Συγκεκριμένα με μια πάρα πολύ λεπτή βελόνα, εγχύουμε σχεδόν ανώδυνα ένα τοπικό αναισθητικό στο κάτω όριο του λοβίου με αποτέλεσμα να αναισθητοποιείται εντελώς το πτερύγιο του αυτιού.

Η τεχνική που εφαρμόζουμε κατά την ωτοπλαστική τροποποιείται ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τα πεταχτά αυτιά.

‘Οπως έχουμε ήδη αναφέρει τα αυτιά μπορεί να πετάνε:

 1. γιατί δεν είναι καλά σχηματισμένη η γωνία μεταξύ έλικας και ανθέλικας,
 2. επειδή υπάρχει υπερτροφική κόγχη δηλαδή μια μεγάλη και βαθειά κοιλότητα που σπρώχνει προς τα εμπρός και έξω το σύμπλεγμα έλικας-ανθέλικας,
 3. γιατί υπάρχει συνδυασμός, συχνά με διαφορετική βαρύτητα, υπερτροφικής κόγχης με ανεπαρκή γωνία έλικας – ανθέλικας και
 4. γιατί υπάρχει δυσμορφία ή παραμόρφωση του χόνδρου, κυρίως της έλικας και της ανθέλικας, που δεν έχουν να κάνουν με τη γωνία αλλά με την ευκρίνεια και την ομαλότητα του περιγράμματος του πτερυγίου.

Η αντιμετώπισή μας είναι πάντοτε αιτιολογική.

Χρησιμοποιώντας μια λεπτή επιμήκη τομή στο πίσω μέρος του αυτιού, ακριβώς στο σημείο εκείνο που ενώνεται το αυτί με το δέρμα της κεφαλής, ερχόμαστε και αποκαλύπτουμε το χόνδρινο σκελετό του πτερυγίου και ανάλογα με την αιτία για την οποία πετάνε τα αυτιά, βάζουμε ειδικά, πολύ λεπτά, ράμματα που:

  1. είτε διορθώνουν τη γωνία έλικας-ανθέλικας,
  2. είτε καθηλώνουν την κόγχη σε πιο οπίσθια θέση

πλαστικη αυτιων ποσο κοστιζειπεταχτα αυτια χωρις επεμβαση

 1. είτε διορθώνουν τη γωνία έλικας – ανθέλικας σε συνάρτηση με την κόγχη
 2. είτε επαναδιαμορφώνουν το περίγραμμα και τη θέση του χόνδρινου σκελετού.

Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να επεμβαίνουμε καθόλου και χωρίς να κάνουμε καμία ζημιά στο χόνδρινο σκελετό των αυτιών, κατορθώνουμε απλά να αλλάξουμε την κλίση των αυτιών και να τα τοποθετήσουμε, μόνιμα πλέον, στην καινούρια, φυσιολογική, ανατομική τους θέση.

Η τομή της επέμβασης είναι εντελώς αόρατη γιατί πολύ απλά όλη η επέμβαση γίνεται πίσω από το αυτί και η τομή κρύβεται τέλεια μέσα στην οπισθοωτιαία αύλακα.

πλαστικη αυτιων πονοςπλαστικη αυτιων αναρρωση

Πονάει η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

ωτοπλαστικη αθηναπλαστικη αυτιων ηλικια

Η ωτοπλαστική δεν πονάει καθόλου κατά τη διάρκεια της επέμβασης λόγω της εξαιρετικής αναισθησίας που πετυχαίνουμε στην περιοχή. Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο οι ασθενείς περιγράφουν συνήθως ένα ήπιο αίσθημα πίεσης ή μέτριας ενόχλησης -δεδομένου ότι άμεσα μετεγχειρητικά η περιοχή του πτερυγίου κάνει ένα οίδημα- τα οποία όμως αντιμετωπίζονται εύκολα με απλά παυσίπονα. Σε γενικές γραμμές η επέμβαση χαρακτηρίζεται ανώδυνη.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση της ωτοπλαστικής ; Πώς θα είμαι αμέσως μετά το χειρουργείο;

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής διαρκεί περίπου 45 με 90 λεπτά (στις πιο περίπλοκες περιπτώσεις). Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική και να πάει στο σπίτι του με οδηγίες.ωτοπλαστικη χρονος αναρρωσης

Στην περιοχή των αυτιών εφαρμόζουμε ελαστικό επίδεσμο ο οποίος αφαιρείται την επόμενη ημέρα και αντικαθίσταται από ελαστική κορδέλα. Την κορδέλα αυτή, η οποία συγκρατεί τα αυτιά για να μην τραυματιστούν από εξωτερικούς παράγοντες (πχ από άλλα παιδάκια στο σχολείο) τη φοράμε συνήθως συνεχόμενα για 7 ημέρες και στη συνέχεια μόνο στον ύπνο για ένα μήνα συνολικά.

Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 ημέρες.

Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς κανένα πρόβλημα ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Τα αυτιά είναι λίγο μουδιασμένα και πρησμένα στην αρχή αλλά όσο περνούν οι ημέρες, η αίσθηση και η εικόνα τους αποκαθίστανται 100%.

Είναι επικίνδυνη η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας για τη σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική. Χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά το αποτέλεσμα, τόσο για τον ασθενή όσο και για το Χειρουργό. Αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις της Αισθητικής Χειρουργικής με πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών ή συμβαμάτων.
Ωστόσο πάντως όσον αφορά τις ενδεχόμενες επιπλοκές της ωτοπλαστικής, είναι οι κλασσικές επιπλοκές της Χειρουργικής όπως το αιμάτωμα, η τοπική υπαισθησία, η χονδρίτιδα, η φλεγμονή της περιοχής, η μέτρια ασυμμετρία, καταστάσεις όμως οι οποίες είναι αρκετά σπάνιες και σχετικά απλές στην αντιμετώπισή τους.
Βασική αρχή μας για να επιτύχουμε ένα όσο το δυνατό πιο άρτιο και ασφαλές αποτέλεσμα κατά την ωτοπλαστική θα πρέπει να αποτελεί η ανατομική αποκατάσταση της δυσμορφίας, χωρίς να γίνεται αφαίρεση χόνδρων από το σκελετό του πτερυγίου παρά μόνο ανατομική επανατοποθέτηση των ιστών στη σωστή, φυσιολογική τους θέση.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής;

Με την πάροδο του χρόνου ο χόνδρινος σκελετός των αυτιών μεταβάλλεται. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμο και δεν αλλοιώνεται με το χρόνο. Η ωτοπλαστική είναι μια πολύ απλή επέμβαση. Γίνεται ανατομικά με σκοπό την αποκατάσταση της φυσιολογικής εικόνας των χαρακτηριστικών του προσώπου μέσω της αλλαγής της θέσης και της συμμετρίας των πτερυγίων των αυτιών και όχι μέσω της αφαίρεσης στοιχείων του χόνδρινου σκελετού.

Αν τηρήσουμε τον παραπάνω κανόνα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι: «Την ωτοπλαστική την κάνουμε σωστά, μία φορά στη ζωή μας, πετυχαίνουμε ένα άψογο αποτέλεσμα και δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ποτέ την επέμβασηστο μέλλον».

ωτοπλαστικη πριν μετα την επεμβαση

Πότε θεωρούμε ότι είναι επιτυχημένη μια επέμβαση ωτοπλαστικής;

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής σχεδιάζεται και πραγματοποιείται όλη στην οπίσθια επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού. Έχει το μοναδικό πλεονέκτημα ότι η τομή της επέμβασης είναι εντελώς αόρατη. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά κρύβεται τέλεια μέσα στην οπισθοωτιαία αύλακα.
Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε λοιπόν ότι μια επιτυχημένη επέμβαση ωτοπλαστικής χαρακτηρίζεται σίγουρα από την αρμονική αποκατάσταση της ανατομίας της περιοχής. Κυρίως όμως βασίζεται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα της επέμβασης δείχνει τόσο φυσικό που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτά τα αυτιά είναι χειρουργημένα ή όχι.

Ωτοπλαστική κοστος

Αθήνα

Μέρλιν 4,
Κολωνάκι, Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Tηλ: 216 800 1000

Πλαστικος Χειρουργος αθηνα Κουτσούρης Μιχάλης

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Tηλ: 2710 22 77 00

Πλαστικος Χειρουργος τριπολη Κουτσούρης Μιχάλης

Ναύπλιο

Λεωφόρος Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Tηλ.: 27520 21 203

Πλαστικος Χειρουργος ναυπλιο αργος Κουτσούρης Μιχάλης

Επικοινωνήστε απ’ευθείας με τον ιατρό Μιχάλη Κουτσούρη

Ο κύριος Μιχάλης Κουτσούρης διαβάζει προσωπικά κάθε μήνυμα που λαμβάνει και θα σας απαντήσει σε σύντομο χρόνο.