3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική 3D – Safelipo

Η 3D λιποαναρρόφηση – λιπογλυπτική (3D-SAFELIPO) αποτελεί την επαναστατική εξέλιξη της τεχνικής της Λιποαναρρόφησης. Με αυτή μπορούμε να διορθώσουμε μια για πάντα τα προβλήματα στο σχήμα του ανθρώπινου σώματος.

3D Λιποαναρρόφηση

Δείτε τη συμμετοχή του ιατρού Μιχάλη Κουτσούρη στην εκπομπή της κας Νανάς Παλαιτσάκη όπου παρουσιάζεται η τρισδιάστατη τεχνική safelipo.

Πρόκειται για μια ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ η οποία, χωρίς ιδιαίτερα εμφανείς τομές, με μικρή ενόχληση και χαμηλή επικινδυνότητα. Μπορεί να προσφέρει με υψηλή προβλεψιμότητα, εξαιρετικά ελεγχόμενα, μόνιμα και οριστικά αποτελέσματα.

λιποαναρροφηση πριν και μετα

Η μεγάλη επιτυχία της νέας τεχνικής 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής την έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στις επεμβάσεις της Αισθητικής Χειρουργικής. Μας επιτρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε το περίγραμμα του σώματός μας με εξαιρετική ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και υψηλή ευκρίνεια.

λιποαναρροφηση κοιλιας στους αντρες

Συγκεκριμένα με τη 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική (3D-SAFELIPO):

 • όχι μόνο μπορούμε να αφαιρέσουμε τα αντιαισθητικά “ψωμάκια” και τα σημεία τοπικής λιποδυστροφίας, αλλά
 • μπορούμε να επέμβουμε και σε περιοχές του σώματος που παρουσιάζουν ασυμμετρίες, βαθουλώματα ή γενικότερα έλλειμμα ιστού
 • και να τις διορθώσουμε ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΟΝΤΑΣ εκεί, μέρος του πλεονάζοντος λίπους που έχουμε αφαιρέσει από άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της επέμβασης και
 • ακόμα περισσότερο, με τη νέα αυτή τεχνική Τρισδιάστατης Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής μπορούμε να διορθώσουμε ιατρογενείς δυσμορφίες. Δηλαδή να αποκαταστήσουμε αποτυχημένα περιστατικά Λιποαναρρόφησης που έχουν γίνει στο παρελθόν από Ιατρούς που έχουν εφαρμόσει την κλασική τεχνική.

Πως γίνεται γενικά η Λιποαναρρόφηση (κλασική τεχνική)

Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι μια πολύ έξυπνη επέμβαση. Η φιλοσοφία της απέχει κατά πολύ από το πολύ απλοϊκό “ρούφηγμα” του περιττού λίπους.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής,

 1. εδώ δεν χρησιμοποιείται νυστέρι (παρά μόνο στην αρχή της επέμβασης για να γίνουν πολύ μικρές οπές) και
 2. δεν αφαιρείται καθόλου δέρμα μαζί με το λίπος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου ουλές.

Η Λιποαναρρόφηση γίνεται με λεπτά χειρουργικά εργαλεία, που ονομάζονται “κάνουλες” Λιποαναρρόφησης, μέσα από πολύ μικρές οπές στο δέρμα, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή αναρρόφησης.

Οι τομές από όπου μπαίνουν οι κάνουλες τοποθετούνται σε στρατηγικές θέσεις κοντά στα σημεία τοπικού πάχους. Η επιλογή της θέσης των τομών έχει εξέχουσα σημασία για το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Πρόκειται στην ουσία για μια “τυφλή” επέμβαση δεδομένου ότι γίνεται

 • μέσα από πολύ μικρές τομές στο δέρμα,
 • χωρίς να αφαιρείται όμως καθόλου δέρμα.

Στην πράξη ο βασικός έλεγχος της επέμβασης δεν γίνεται με τα μάτια αλλά κυρίως με τα χέρια. Είναι μια επέμβαση που γίνεται στο χώρο και όχι στο επίπεδο, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά απαιτητική σαν επέμβαση αν επιθυμούμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε κατά τη Λιποαναρρόφηση;

 Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε κατά τη Λιποαναρρόφηση διακρίνονται στην ουσία σε δύο μέρη. Αποτελούνται:
 1. από μια συσκευή αναρρόφησης. Δηλαδή από μία αντλία κενού που δημιουργεί αρνητική πίεση και ρουφάει μέσα από ένα σωλήνα το λίπος, το οποίο και αποθηκεύει σε ένα ειδικό δοχείο και
 2. από μια κάνουλα δηλαδή μια χειρολαβή που καταλήγει σε ένα μεταλλικό άκαμπτο σωληνάκι μήκους συνήθως 25- 30 cm και πάχους 2,5 με 5 mm. Tο σωληνάκι της κάνουλας της Λιποαναρρόφησης είναι κλειστό στο απώτερο άκρο του. Έχει μια ή περισσότερες τρύπες σε πιο εγγύς σημείο. Μέσα από τις τρύπες αυτές, όταν η κάνουλα συνδεθεί με το σωλήνα της συσκευής αναρρόφησης, γίνεται η αναρρόφηση του λίπους.

Επειδή το απώτερο άκρο του μεταλικού ρύγχους της κάνουλας είναι τυφλό και οι τρύπες από τις οποίες απομακρύνεται το λίπος βρίσκονται περίπου 1 με 2 cm εγκύτερα, όταν η κάνουλα μπαίνει στον υποδόριο ιστό, αναρροφά το λίπος χωρίς να τραυματίζει καθόλου αγγεία και νεύρα κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλές χειρουργικό εργαλείο.

Πως γινόταν παλαιότερα η Λιποαναρρόφηση (κλασική τεχνική); Ποια είναι η σύγχρονη τεχνική της 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής;

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η Λιποαναρρόφηση είναι μια λεπτεπίλεπτη επέμβαση με αρκετά μυστικά και ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι περισσότεροι Πλαστικοί Χειρουργοί στο παρελθόν αλλά και αρκετοί σήμερα έχουν σαν στόχο τους την αφαίρεση του περιττού λίπους μόνο, χωρίς να δίνουν σημασία στο τελικό περίγραμμα του σώματος κάτι που έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν αρκετά συχνά, πολλές επιπλοκές και μέτρια ή φτωχά αισθητικά αποτελέσματα.

Οι χειρουργοί που ακολουθούν την παλαιά τεχνική σχεδιάζουν τον ασθενή σε όρθια θέση και εν συνεχεία πραγματοποιούν την επέμβαση σε πρηνή ή ύπτια θέση δηλαδή τον χειρουργούν με το σώμα του να είναι τοποθετημένο μπρούμητα ή ανάσκελα.

Το πρόβλημα με αυτή την παλαιά τεχνική Λιποαναρρόφησης είναι ότι όταν ο ασθενής είναι όρθιος, σκιαγραφούνται απόλυτα όλες οι δυσμορφίες στο σώμα του, δηλαδή φαίνονται ακριβώς τα “ψωμάκια”, οι περιφέρειες, τα βαθουλώματα, οι ασυμμετρίες,

όταν όμως ξαπλώσει, οι περιοχές της λιποδυστροφίας πιέζονται από το χειρουργικό τραπέζι και παραμορφώνονται με αποτέλεσμα ο χειρουργός να μην ξέρει πόσο ακριβώς λίπος να αφαιρέσει και από που.

Επίσης είναι σαφές ότι όταν ο ασθενής είναι ύπτια (ανάσκελα) “πατάει” ένα μέρος του λίπους που θέλουμε να απομακρύνουμε, κάτι που δυσχεραίνει την ασφάλεια του αποτελέσματος.

Στην ουσία λόγω της θέσης του σώματος του ασθενούς, ο χειρουργός δεν μπορεί να ξέρει πότε να σταματήσει να λιποαναρροφά. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά περιστατικά μετά από λιποαναρρόφηση με ιατρογενή βαθουλώματα ή ασυμμετρίες στις περιοχές αφαίρεσης λίπους.

Ο πιο σωστός τρόπος επέμβασης θα ήταν να χειρουργούμε το ασθενή σε όρθια θέση ούτως ώστε να βλέπουμε άμεσα τι αφαιρούμε και πως είναι η περιοχή που μένει πίσω μετά τη Λιποαναρρόφηση. Αυτό βέβαια από αναισθησιολογικής άποψης δεν μπορεί να γίνει.

Αυτό που μπορεί να γίνει όμως και για αυτό είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ η νέα τεχνική 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής (3D – SAFELIPO), είναι:

 • να χειρουργούμε τον ασθενή ξαπλωμένο στο χειρουργικό τραπέζι
 • αλλά το σώμα του να βρίσκεται σε τέτοια θέση που να είναι σαν να στέκεται όρθιος.

Τι ακριβώς είναι όμως η επαναστατική τεχνική 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής (3D-SAFELIPO) που εφαρμόζουμε σήμερα;

Η νέα τεχνική 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτκής είναι μια μορφή τρισδιάστατης Λιποαναρρόφησης (3D). Με αυτή έχουμε απόλυτο έλεγχο του σχήματος του σώματος. Μπορούμε να αφαιρέσουμε με εξαιρετική ακρίβεια το πλεονάζον λίπος καθώς και να προσθέσουμε – να μεταμοσχεύσουμε μέρος του λίπους που αφαιρέσαμε, σε περιοχές ατροφίας επίσης με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Με τη νέα τεχνική Λιπογλυπτικής, χειρουργούμε τον ασθενή ξαπλωμένο αλλά σε τέτοια θέση που μοιάζει σαν να είναι όρθιος. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε ακριβώς την εξέλιξη και το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Με τη νέα τεχνική μπορούμε να επέμβουμε και να βελτιώσουμε τη χαλάρωση του δέρματος στην οσφύ. Μπορούμε να κάνουμε ανόρθωση γλουτών για παράδειγμα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με απλή Λιποαναρρόφηση.

Μεγάλη σημασία κατά τη νέα τεχνική Λιπογλυπτικής έχουν τα εξής: 1) Ο σωστός και έξυπνος σχεδιασμός των σημείων όπου θα γίνουν οι τομές και θα μπει η κάνουλα της Λιποαναρρόφησης. 2) Οσχεδιασμός της περιοχής που θα αναρροφηθεί το λίπος. Έτσι θα είμαστε “ακριβοδίκαιοι” ούτως ώστε αφενός να μην αφαιρέσουμε λιγότερο αλλά από την άλλη να μην υπερβάλλουμε και αδειάσουμε πολύ την περιοχή προκαλώντας έλλειμμα και ιατρογενή δυσμορφία.

“Στη Λιπογλυπτική, σημασία δεν έχει πόσο λίπος θα αφαιρέσεις αλλά κυρίως πόσο και πού θα αφήσεις…”

Τι αναισθησία εφαρμόζεται κατά την 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική (3D – SAFELIPO);

Τοπική αναισθησία, νευροληπτοαναλγησία (μέθη), επισκληρίδιος ή γενική αναισθησία μπορούν να εφαρμοστούν κατά την 3D Λιποαναρρόφηση -Λιπογλυπτική. Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος και την έκταση της τοπικής λιποδυστροφίας εξατομικεύεται ο τύπος της αναισθησίας.

Για μικρού βαθμού, εντοπισμένη λιποδυστροφία, για παράδειγμα ανάμεσα στους μηρούς και τα γόνατα ή στα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα προτιμούμε την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας, μόνης ή σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία. Σε περιστατικά με πολλαπλά σημεία λιποδυστροφίας όπως σε γλουτούς, οσφύ, μηρούς, γόνατα, κοιλιά, κνήμες τότε προτείνουμε τη χρήση επισκληριδίου ή γενικής αναισθησίας για τον καλύτερο έλεγχο της επέμβασης και τη μέγιστη ασφάλεια του ασθενούς.

Και οι τέσσερις τύποι αναισθησίας που προαναφέρθηκαν είναι εξαιρετικά ασφαλείς για την επέμβαση με την προϋπόθεση ότι εκτελούνται σε σωστά οργανωμένο χειρουργικό περιβάλλον.

Ποιά είναι τα 3 στάδια της νέας τεχνικής 3D Λιποανααρρόφησης – Λιπογλυπτικής (3D-SAFELIPO);

1ο ΣΤΑΔΙΟ:

Η ασθενής εξετάζεται σε ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ όπου φαίνεται σαφώς σε ποιά σημεία προβάλλει το πλεονάζον λίπος και με ειδικό μαρκαδόρο σχεδιάζεται η περιοχή από την οποία πρέπει να αφαιρεθεί το λίπος αυτό καθώς και η περιοχή, γειτονική ή μη, όπου υπάρχει έλλειμμα ιστού το οποίο πρέπει και να διορθώσουμε προσθέτοντας – μεταμοσχεύοντας μέρος από το αφαιρούμενο λίπος.

2ο ΣΤΑΔΙΟ:

Ο ασθενής υποβάλεται σε αναισθησία και τοποθετείται σε ΔΕΞΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΤΑΚΕΚΛΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ στο χειρουργικό τραπέζι (σαν να κοιμάται στο πλάι) και ΟΧΙ μπρούμητα ΟΥΤΕ ανάσκελα.

Αυτή η θέση του σώματος του ασθενούς είναι εξέχου- σας σημασίας για τη νέα τεχνική Λιπογλυπτικής.

Έχοντας τον ασθενή σε πλάγια θέση, βάζουμε ένα ειδικό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια του ούτως ώστε η ωμοπλάτη, ο σύστοιχος γλουτός και ο αστράγαλος να βρίσκονται στην ίδια ευθεία γραμμή. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε να προσομοιάσουμε την πλάγια με την ορθία θέση και ο ασθενής ενώ είναι ξα- πλωμένος να χειρουργείται σαν να είναι όρθιος.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη διαδικασία της επέμβασης Μέσα από την πλάγια θέση ελέγχουμε με μεγάλη ακρίβεια την ποσότητα και τη θέση του λίπους που θα αναρροφήσουμε με τη χειρουργική κάνουλα. Παράλληλα ελέγχουμε τις περιοχές του σώματος που παρουσιάζουν ασυμμετρίες ή βαθουλώματα τα οποία μπορούμε και να διορθώσουμε κάνοντας μεταμόσχευση μέρους του λίπους που έχουμε αναρροφήσει. Κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το κάνουμε έχοντας τον ασθενή μπρούμητα ή ανάσκελα.

Το “μάτι” του πλαστικού χειρουργού κατά τη διαδικασία της Λιποαναρρόφησης είναι το αριστερό του συνήθως χέρι. Αυτό ελέγχει το πάχος και την ομαλότητα του ιστού και το οποίο σε συνδυασμό με την όραση και την αντίληψή του, θα προσφέρουν ένα άρτιο και αρμονικό αποτέλεσμα.

Το δεξί χέρι του χειρουργού “δουλεύει” με την κάνουλα της Λιποαναρρόφησης αφαιρώντας το λίπος ενώ το αριστερό του χέρι είναι υπεύθυνο για την τελική εικόνα.

Όταν ο ασθενής βρίσκεται στη ΔΕΞΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΤΑΚΕΚΛΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ στο χειρουργικό τραπέζι μπορούμε να κάνουμε απόλυτα ελεγχόμενα Λιποαναρρόφηση σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ δηλαδή από τη γάμπα μέχρι τη μασχάλη.

Η μεγάλη διαφορά της 3D-SAFELIPO λιποαναρρόφησης είναι ότι στην κλασική Λιποαναρρόφηση ο χειρουργός αφού κάνει τοπική αναισθησία στην περιοχή ξεκινά να λιποαναρροφά.

Kατά τη 3D-SAFELIPO τεχνική πριν ξεκινήσουμε την λιποαναρρόφηση χρησιμοποιούμε μια ειδικά σχεδιασμένη κάνουλα. Με αυτή αφενός ρευστοποιούμε το υποδόριο λίπος και αφετέρου απελευθερώνουμε το δέρμα από το λιπώδη ιστό (SEPARATION). Στη συνέχεια αναρροφάμε το λίπος με την τυπική κάνουλα (ASPIRATION) και ολοκληρώνουμε τη λιποαναρρόφηση με την ειδική κάνουλα δημιουργώντας μια ομοιογενή περιοχή ιστού (homogeneous blanket) με αποτέλεσμα να μην έχουμε ανομοιομορφίες, βαθουλώματα και υπολείμματα λίπους (FAT EQUALIZATION).

3ο ΣΤΑΔΙΟ:

Με τον ασθενή στη δεξιά πλάγια θέση αφού τελειώσει η Λιποαναρρόφηση της πλάγιας επιφάνειας σώματος ακολουθεί η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ που έχει αφαιρεθεί στα σημεία ατροφίας του γλουτού ή όπου αλλού χρειαστεί.

Στην ουσία μέρος του λίπους που αναρροφάται από τα “ψωμάκια” ή τις άλλες περιοχές τοπικής λιποδυστροφίας, απο- θηκεύεται σε αποστειρωμένο δοχείο και στη συνέχεια αφού συνήθως φυγοκεντρηθεί, μετα-φέρεται σε συμπυκνωμένη μορφή μέσα σε πολύ λεπτές κάνουλες (διαμέτρου μόλις 1,5-3mm).

Με τις κάνουλες αυτές γίνεται η μεταμόσχευση του λίπους σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει έλλειμμα ή σε σημεία όπου θέλουμε να τονώσουμε τη θηλυκότητα ενός ατόμου, βελτιώνοντας τις καμπύλες του.

Όταν ολοκληρωθεί η Λιπογλυπτική στη ΔΕΞΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΛΕΥΡΑ του σώματος, ακολουθεί αλλαγή θέσης του ασθενούς στο χειρουργικό τραπέζι στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΤΑΚΕΚΛΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ όπου διορθώνουμε την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΓΙΑ ΠΛΕΥΡΑ του σώματος και στο τέλος ο ασθενής τοποθετείται ΥΠΤΙΑ (ανάσκελα) από όπου διορθώνουμε την περιοχή της κοιλιάς και της έσω επιφάνειας των μηρών και των γονάτων.

Με τη νέα τεχνική Λιπογλυπτικής ο ασθενής αλλάζει στην ουσία 3 θέσεις στο χειρουργικό τραπέζι:

 1. ΔΕΞΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΛΕΥΡΑ
 2. ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΓΙΑ ΠΛΕΥΡΑ
 3. ΥΠΤΙΑ (ανάσκελα)

Αυτός όμως είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο αισθητικό αποτέλεσμα.

Με τη νέα τεχνική 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής μπορούμε να κάνουμε και ανόρθωση γλουτών ή αυξητική γλουτών;

Ακριβώς. Η νέα τεχνική Λιπογλυπτικής είναι πραγματικά πρωτοπο- ριακή. Αφενός γιατί μπορούμε να δώσουμε όγκο και αφεταίρου να κάνουμε ανόρθωση στους γλουτούς. Αυτό το πετυχαίνουμε με δύο τρόπους:

1ον. μεταμοσχεύοντας λίπος σε συγκεκριμένες θέσεις στο γλουτό. Συνήθως βάζουμε 130-250 ml καθαρού λίπους στο άνω έξω τεταρτημόριο κάθε γλουτού. Έτσι βελτιώνονται οι καμπύλες και ο γλουτός δείχνει πιο σφαιρικός . Βάζουμε 500-800 ml λίπους σε βαθύτερες θέσεις του γλουτού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος και ο γλουτός να προβάλλει πιο αισθησιακά.

2ον. βάζοντας μια ειδική ελαστική ταινία στο πλαϊνό του γλουτού η οποία τραβάει το δέρμα της περιοχής της λιποαναρρόφησης προς τα πάνω και πίσω και το καθηλώνει σε νέα υψηλότερη θέση.

Επειδή μετά τη λιποαναρρόφηση της πλαινής χώρας του γλουτού, έχουμε απελευθερώσει το δερμολιπώδη ιστό από τους βαθύτερους ιστούς μπορούμε να ανορθώσουμε τους γλουτούς κατά 3-7 εκατοστά. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί το δέρμα που έχει απελεθερωθεί με τη λιποαναρρόφηση έλκεται από την ειδική αυτή ταινία. Έτσι σταθεροποιείται σε καινούρια θέση κατά 3-7 εκατοστά πιο ψηλά.

Οι ελαστικές ταινίες παραμένουν στη θέση αυτή για 4 ημέρες οπότε το δέρμα “κολλάει” στη νέα του θέση και το αποτέλεσμα της ανόρθωσης των γλουτών είναι μόνιμο.

Τι κάνουμε ΑΜΕΣΩΣ META την επέμβαση της 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής;

Μετά την επέμβαση ο ασθενής φοράει ελαστικό κορσέ που συγκρατεί τους γλουτούς στη νέα ανορθωμένη τους θέση και προστατεύει την επέμβασή μας περιορίζοντας την ανάπτυξη οιδήματος. Πρόκειται για ειδικό κορσέ λιποαναρρόφησης σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει όλες τις δραστηριότητες.

Οι ειδικές ελαστικές ταινίες της ανόρθωσης γλουτών, αφαιρούνται σε 4 ημέρες ενώ τον κορσέ θα πρέπει να τον φορά ο ασθενής για 10 ημέρες συνεχόμενα και στη συνέχεια, για ένα μήνα ακόμη, να τον βγάζει μόνο τη νύχτα.

Ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική και να πάει στο σπίτι του με οδηγίες αμέσως μετά την επέμβαση, όταν διορθώνουμε μικρές επιφάνειες τοπικής λιποδυστροφίας (συνήθως με τοπική αναισθησία).

Όταν όμως έχουμε μεγάλου βαθμού λιποδυστροφία και επεμβαίνουμε σε πολλές περιοχές στο σώμα, τότε ο ασθενής παραμένει για 24 ώρες στην κλινική.

Τι θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα μετά την εγχείρηση;

Μετεγχειρητικά τόσο στην περιοχή όπου έχουμε επέμβει αφαιρώντας το πλεονάζον λίπος όσο και στην περιοχή όπου έχουμε μεταμοσχεύσει λίπος δημιουργείται ένα οίδημα (πρήξιμο) το οποίο συχνά επιμένει για μερικές εβδομάδες.

Το μετεγχειρητικό αυτό οίδημα οφείλεται αμιγώς σε λεμφική στάση λόγω του μικροτραυματισμού των λεμφαγγείων της περιοχής και υποχωρεί βαθμιαία με την αυτόματη αποκατάσταση των τραυματισμένων λεμφαγγείων μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Συνιστούμε την εφαρμογή του LASER SMOOTHSHAPES:

 • Για να επιταχύνουμε την απομάκρυνση του οιδήματος καθώς και
 • Για να εξασφαλίσουμε την όσο περισσότερο ομοιογενή εικόνα του δερμολιπώδους ιστού.

Πρόκειται για ένα Laser το οποίο έχει σχεδιαστεί για θεραπεία κυτταρίτιδας. Ωστόσο είναι ευεργετικό μετά από Λιπογλυπτική. Απομακρύνει πολύ γρήγορα το λεμφικό οίδημα, λειαίνει την περιοχή της επέμβασης και βελτιώνει κατά πολύ την εικόνα της κυτταρίτιδας η οποία συχνά συνυπάρχει με την τοπική λιποδυστροφία.

Απαιτούνται συνήθως δύο συνεδρίες κάθε εβδομάδα για τρείς με τέσσερις εβδομάδες περίπου, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης της Λιπογλυπτικής.

Εναλλακτικά για την απομάκρυνση του οιδήματος θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή λεμφικού μασάζ 2-3 φορές την εβδομάδα για περίπου 3 με 5 εβδομάδες.

Τόσο με την εφαρμογή του Laser Smoothshapes όσο με το τακτικό λεμφικό μασάζ η αποθεραπεία μετά τη Λιπογλυπτική είναι πραγματικά θεαματικά γρήγορη.

Πως θα είναι η περιοχή που έχουμε κάνει 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική μετά την επέμβαση; Μπορεί να πονάω μετά;

Όταν επεμβαίνουμε με τοπική αναισθησία ή μέθη και διορθώνουμε μικρές επιφάνειες τοπικής λιποδυστροφίας, τότε η περιοχή της επέμβασης παρουσιάζει συνήθως μούδιασμα ή δυσαισθησία και ένα ήπιο οίδημα (πρήξιμο) και πολύ σπάνια μπορεί να ενοχλεί ή να πονά. Συχνά δεν χρειάζονται καν παυσίπονα.

Όταν κάνουμε μεγάλες επεμβάσεις 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής και διορθώνουμε πολλές περιοχές του κορμού (Full Body Liposculpture), τότε συνήθως έχουμε λίγο πιο έντονο οίδημα καθώς και εκχυμώσεις (μελανιές) στα σημεία της επέμβασης, οι οποίες υποχωρούν όμως σχετικά γρήγορα μέσα σε 7 με 10 ημέρες.

Επειδή επεμβαίνουμε σε πολλές θέσεις και στην ουσία κάνουμε ριζική επαναδιαμόρφωση του σώματος, στις μεγάλες 3D λιπο- αναρροφήσεις μπορεί να υπάρχει πιο έντονη ενόχληση ή ακόμα και μέτριος πόνος στην περιοχή της επέμβασης για τα πρώτα 1-2 24ωρα που όμως αντιμετωπίζονται πλήρως με παυσίπονα.

Η ενόχληση ή ο πόνος φεύγει σχεδόν τελείως μετά την τρίτη με πέμπτη ημέρα, οπότε και σταματάμε τα παυσίπονα και το μόνο που πιθανόν να νιώθει ο ασθενής είναι μούδιασμα ή δυσαισθησία που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις με έξι εβδομάδες περίπου.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμη και άμεσα μετεγχειρητικά όταν ο ασθενής είναι ακίνητος, τότε δεν πονά καθόλου παρά μόνο αισθάνεται μούδιασμα ή δυσαισθησία ενώ όταν κινείται τότε συνήθως αισθάνεται ενόχληση ή μέτριο πόνο, που όμως ελέγχονται πλήρως με απλά αναλγητικά.

Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητες μου;

Όταν κάνουμε μικρού εύρους επεμβάσεις 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής η αποκατάσταση είναι πολύ γρήγορη και με σχεδόν καμία ταλαιπωρία.

Αυτό σημαίνει ότι όταν κάνουμε 3D Λιποαναρρόφηση μόνο σε “ψωμάκια”, ή μόνο σε κοιλιά, ή μόνο σε γόνατα ή χέρια ή γάμπες κλπ, τότε ο ασθενής φοράει τον ειδικό κορσέ, δεν μένει καθόλου στην κλινική και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 2 το πολύ 3 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως χειρουργείται την Παρασκευή και τη Δευτέρα πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του ενώ μετά από 5-6 ημέρες μπορεί να ξεκινήσει κανονικά γυμναστήριο.

Όταν κάνουμε ΜΕΓΑΛΕΣ επεμβάσεις 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής η αποκατάσταση είναι λίγο πιο παρατεταμένη.

Ο ασθενής μετά το χειρουργείο φοράει τον ειδικό κορσέ, παραμένει ένα βράδυ στην κλινική και επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα.

Συνιστάται μετεγχειρητικά να κινητο- ποιηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται ενώ απαιτούνται περίπου 5 με 7 ημέρες για να απομακρυνθούν κατά πολύ τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις.

Συνήθως μετά από 5 με 7 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και μετά από 15 ημέρες περίπου μπορεί να ξεκινήσει κανονικά και γυμναστήριο.

Τι συμβαίνει με το λίπος που μεταμοσχεύουμε κατά τη 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική (3D-SAFELIPO);

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι το λίπος είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος ιστός. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ κατά την επέμβαση της 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής όπως κάνουν κατά την κλασική Λιποαναρρόφηση.

Ο λιπώδης ιστός έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πολύ δυναμικός ιστός δεδομένου ότι:

Ι. μπορεί να αφαιρεθεί σχετικά εύκολα με Λιποαναρρόφηση από σημεία του σώματος που πλεονάζει και να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα γεμίζοντας και αποκαθιστώντας μια άλλη περιοχή του σώματος όπου υπάρχει έλλειμμα.

ΙΙ. είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα (stem cells) δηλαδή πολυδύναμα, αρχέγονα κύτταρα που έχουν αναπλαστικές και ισχυρά δομικές ιδιότητες.

ΙΙΙ. είναι ιστός που δεν φέρει αμιγώς δική του αιμάτωση με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος κατά τη μεταφορά του και να απαιτεί ειδικούς χειρισμούς.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το λίπος που μεταμοσχεύουμε, χρειάζεται ειδική επεξεργασία. Δεδομένου ότι μετά τη μεταμόσχευση ένα ποσοστό 50-70% του μεταμοσχευθέντος λίπους απορροφάται και χάνεται από το σώμα σε διάστημα περίπου 2-3 μηνών.

Για το λόγο αυτό η ποσότητα του λίπους που μεταμοσχεύουμε πρέπει να είναι πολλαπλάσια (2 ή 3 φορές μεγαλύτερη) του προβλεπόμενου ούτως ώστε το λίπος που θα εναπομείνει να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε λίπος σε ελλείμματα ιστού μετά από τραύματα ή εγκαύματα ή μετά από ογκολογικές επεμβάσεις;

Βεβαίως και μπορούμε. Μια από τις επαναστατικές εφαρμογές της 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής είναι ότι μπορούμε να εκμεταλευτούμε το λίπος που πλεονάζει και γενικά είναι ανεπιθύμητο και να το χρησιμοποιήσουμε πέρα από την Αισθητική και στην Επανορθωτική Χειρουργική.

Σε τραύμα όπου υπάρχουν δύσμορφες συχνά ουλές, μπορούμε να κάνουμε έγχυση λίπους ακριβώς κάτω από την ουλή. Έχει αποδειχθεί ότι τα βλαστοκύτταρα που είναι άφθονα στο λιπώδη ιστό έρχονται και βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα και τη σύσταση της ουλής μέσω της παραγωγής νεοκολλαγόνου.

Επίσης σε εγκαύματα είναι πρωτοποριακή η θεραπεία με έγχυση αυτόλογου λίπους κάτω από την εγκαυματική επιφάνεια. Προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην υφή και τη σύσταση του δέρματος που πάσχει.

Σε ογκολογικές επεμβάσεις, σε συγγενείς ανωμαλίες ή μετά από τραυματισμούς δέρματος και μαλακών μορίων όπου έχει γίνει εκτομή μεγάλης ποσότητας ιστού και έχει δημιουργηθεί έλλειμμα και ασυμμετρία, η θεραπεία με μεταμόσχευση λίπους αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες και ασφαλείς επιλογές αποκατάστασης.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελλούν η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή, η θεραπεία υποπλαστικών μαστών ή συγγενών ανωμαλιών κορμού και σώματος (π.χ. σύνδρομο Poland, ημιατροφία προσώπου κλπ).

Σε ποιούς απευθύνεται η 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική;

Η επέμβαση απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες πρώτα από όλα υγιείς, συναισθηματικά σταθερούς, με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος για την ηλικία τους (BMI -Βody Mass Index), οι οποίοι παρά την προσεκτική διατροφή και την συνεχή άσκηση υποφέρουν από “ανθεκτική” εναπόθεση λίπους κυρίως τοπικά.

Μέχρι πόσο λίπος μπορούμε να αφαιρέσουμε κατά την επέμβαση της Λιποαναρρόφησης; Υπάρχει κάποιος περιορισμός;

Ναι. Υπάρχει περιορισμός. Όσο περισσότερο επεκτείνουμε τις περιοχές της τοπικής λιποδυστροφίας όπου επεμβαίνουμε αλλά κυρίως όσο περισσότερο λιπώδη ιστό αφαιρούμε τόσο περισσότερο αυξάνουμε το ποσοστό να έχουμε μείζονες επιπλοκές. Θεωρητικά ένα ασφαλές όριο αποτελλούν τα 3,5 με 4 λίτρα καθαρού λίπους σε ένα σώμα περίπου 65 με 70 Kgr.

Υπάρχουν χειρουργοί βέβαια οι οποίοι αφαιρούν Μega ποσότητες λ ίπους δηλαδή φτάνουν να αφαιρούν 10-12 λίτρα λίπους σε παχύσαρκους ασθενείς. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες λίπους οι οποίες όμως επειδή δημιουργούν μεγάλη αιμοδυναμική αστάθεια στον ασθενή, απαιτείται συνήθως νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς.

Επειδή η Λιποαναρρόφηση είναι Αισθητική επέμβαση οφείλει να είναι άκρως ασφαλής επέμβαση οπότε θεωρητικά η μέγιστη ποσότητα λίπους που μπορούμε να αφαιρέσουμε χωρίς πρόβλημα είναι 3,5-4 λίτρα καθαρού λίπους.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες ή επιπλοκές μετά από την επέμβαση;

H Λιποαναρρόφηση είναι μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση όταν γίνεται σε οργανωμένο χειρουργικό περιβάλλον, από πιστοποιημένους Πλαστικούς Χειρουργούς και τηρούνται οι βασικές αρχές της Πλαστικής Χειρουργικής.

Γενικά οι επιπλοκές ή τα συμβάμματα είναι σπάνια ακόμη και σε μεγάλες λιποανα- ρροφήσεις.

Ενδεικτικά ως συμβάμματα αναφέρουμε τη δημιουργία σερώματος – ορώματος (seroma) δηλαδή συλλογής ορού στην περιοχή της Λιπογλυπτικής ως αποτέλεσμα λεμφικής στάσης το οποίο εύκολα απομακρύνεται με παροχέτευση.
Επίσης την εμφάνιση φλεγμονής ή αιματώματος τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα με παροχέτευση και αντιβιωτική κάλυψη αντίστοιχα.
Ο τραυματισμός δέρματος είναι πολύ σπάνιος και αντιμετωπίζεται με τοπική φροντίδα.
Μετεγχειρητικά επίσης μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα ή υπαισθησία στην περιοχή της λιπογλυπτικής που υποχωρεί όμως προοδευτικά μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Μικρές ασυμμετρίες της περιοχής θεωρητικά μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες αντιμετωπίζονται συνήθως μετά το εξάμηνο με τοπική αναισθησία.

Θα εμφανιστεί Οίδημα;

Οίδημα ή εκχυμώσεις (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν άμεσα μετεγχειρητικά όμως εξαφανίζονται προοδευτικά μέσα στις επόμενες 7-14 ημέρες.

Εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές της Λιποαναρρόφησης αποτελούν η πνευμονική και η λιπώδης εμβολή. Πρόκει ται για δύο πραγματικά σπάνια φαινόμενα τα οποία ωστόσο μπορεί να συμβούν σε ποσοστό 1/100.000 Λιποαναρροφήσεις.

Εφαρμόζοντας ελαστική περίδεση των κάτω άκρων, αντιπηκτική αγωγή, άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και ατραυματική χειρουργική τεχνική το ποσοστό γίνεται ακόμη μικρότρο από 1/100.000 και η επέμβαση είναι εξαιρετικά ασφαλής (το ποσοστό να τραυματιστεί κανείς από τροχαίο ατύχημα είναι 16/100.000). Ωστόσο αν συμβεί πνευμονική ή λιπώδης εμβολή αντιμετωπίζεται με αναπνευστική υποστήριξη με υψηλές πιέσεις οξυγόνου.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειονότητα των επεμβάσεων της Πλαστικής Χειρουργικής, για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης της 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής απαιτούνται περίπου 3 με 6 μήνες.

Με την ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ αυτή της Πλαστικής Χειρουργικής, εφαρμόζοντας με συνέπεια όλους τους κανόνες προφύλαξης, η αποκατάσταση της τοπικής λιποδυστροφίας γίνεται με εξαιρετική ασφάλεια και το ποσοστό των εν δυνάμει συμβαμμάτων ή επιπλοκών είναι πολύ μικρό.

Σε ποιές περιοχές του σώματος συνήθως κάνουμε 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική;

Οι περιοχές στις οποίες κάνουμε μεταμόσχευση λίπους για να διορθώσουμε σχετικές ασυμμετρίες είναι κατεξοχήν:

  1. το πηγούνι – “διπλοσάγωνο” σε άντρες και γυναίκες,
  2. οι γλουτοί όπου επιτυγχάνουμε αύξηση του όγκου, ανόρθωση και σφαιρικότητα στο σχήμα του γλουτού,
  3. οι γάμπες, κυρίως σε γυναίκες με ασαφές περίγραμμα της γαστροκνημίας,
  4. ο θώρακας, συνήθως σε άντρες με προβλήματα μυοσκελετικά,
  5. οι ρινοπαρειακές ρυτίδες, τα χείλη και τα ζυγωματικά στο πρόσωπο τόσο ανδρών όσο και γυναικών καθώς και
  6. κάθε περιοχή του σώματος όπου είτε μετά από ατύχημα και τραυματισμό, είτε μετά από ογκολογικές συνήθως επεμβάσεις, είτε συγγενώς (κληρονομικές δυσμορφίες), έχει δημιουργηθεί έλλειμμα ιστού ή μαλακών μορίων.

Με τη λιπογλυπτική των γλουτών πάντως είναι πολύ εντυπωσιακή η ανόρθωση καθώς και η βελτίωση της καμπυλότητας της περιοχής αυτής του σώματος.

Αν κάνω προσεκτική δίαιτα ή άθληση μήπως διορθωθεί το πρόβλημα με τα “ψωμάκια” και δεν χρειαστεί εγχείρηση;

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι κάνοντας δίαιτα ή μετά από άσκηση αυτό που πετυχαίνουμε είναι να ελαττώσουμε το βάρος του σώματος ή και να μειώσουμε τη γενικότερη ποσότητα του λίπους στον οργανισμό.

Σε καμία περίπτωση όμως ούτε η δίαιτα ούτε η άσκηση δεν θα καταφέρουν να μας απαλλάξουν από τα “βασανιστικά” ψωμάκια στους γοφούς ή τα λιπάκια στην κοιλιά. Πόσο μάλλον που πολύ συχνά αυτή η τοπική λιποδυστροφία γίνεται πολύ χειρότερη μετά από εξαντλητική δίαιτα και μεγάλη απώλεια βάρους.

Δηλαδή αντί να βελτιώνεται η περιοχή με τα “ψωμάκια” μετά από απώλεια βάρους, δεδομένου ότι λεπταίνει ολόκληρος ο κορμός αλλά όχι παντού το ίδιο, η προβληματική περιοχή με τα ψωμάκια “πετάει” περισσότερο και η τοπική εναπόθεση λίπους χειροτερεύει.

Η επέμβαση της Λιποαναρρόφησης είναι η μοναδική λύση για την τοπική συσσώρευση λίπους σε έναν οργανισμό. Έχει ειδικά σχεδιαστεί για τη μόνιμη και οριστική απομάκρυνση του εντοπισμένου λιπώδους ιστού από ανεπιθύμητες θέσεις σε περιοχές όπως:

   • τα ψωμάκια,
   • η έσω επιφάνεια των μηρών,
   • η έσω επιφάνεια των γονάτων,
   • τα πλάγια της μέσης,
   • η κοιλιά,
   • οι γάμπες,
   • τα χέρια,
   • το διπλοσάγωνο.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο στόχος της επέμβασης η γενικότερη μείωση του βάρους του σώματος παρά μόνο η αντιμετώπιση της τοπικής λιποδυστροφίας.

Πέρα από τις κλασικές θέσεις Λιποαναρρόφησης μπορούμε να κάνουμε Λιπογλυπτική στα χέρια ή στις γάμπες;

Ναι μπορούμε. Κάνοντας Λιπογλυπτική στα χέρια μπορούμε να τα λεπτύνουμε ελεγχόμενα και να μειώσουμε την περίμετρο στους βραχίονες. Κάνοντας Λιπογλυπτική στις γάμπες μπορούμε να τις σμιλεύσουμε και έτσι να δείχνουν αισθητικά πολύ πιο όμορφες.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας βέβαια ότι κατά τη Λιπογλυπτική στα χέρια δεν μπορούμε να λεπτύνουμε απεριόριστα το πάχος του χεριού. Αυτό γιατί δεν θέλουμε να προκαλέσουμε χαλάρωση στο δέρμα.

Επίσης κατά τη Λιποαναρρόφηση στις γάμπες πετυχαίνουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στο σχήμα της γαστροκνημίας. Όμως η περιοχή κάνει οίδημα που υποχωρεί αργά μέσα σε 3-4 μήνες περίπου.

Έχω 10-15 κιλά πάνω από το ιδανικό βάρος σώματος. Αν κάνω Λιποαναρρόφηση θα με βοηθήσει να χάσω τα επιπλέον κιλά;

Η Λιποαναρρόφηση δεν έχει καμία σχέση με το αδυνάτισμα. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση άτομα παχύσαρκα ή ακόμη και μέτρια υπέρβαρα. Έχει σχεδιαστεί και δίνει μοναδική λύση σε γυναίκες και άνδρες που πάσχουν από τοπική λιποδυστροφία δηλαδή τοπική εναπόθεση λίπους.

Οι καταλληλότεροι υποψήφιοι είναι άτομα υγιή με βάρος κοντά στο ιδανικό σωματικό βάρος (και όχι υπέρβαρα). Αυτά παρουσιάζουν τοπική λιποδυστροφία που δεν υποχωρεί και δεν βελτιώνεται με άσκηση ή προσεκτική διατροφή.

Αν κάποιος είναι πολύ μακριά από το ιδανικό του βάρος, έχει κάνει σοβαρές προσπάθιες να αδυνατήσει και δεν τα καταφέρνει, παρουσιάζει συχνές αυξομειώσεις με αρκετά κιλά κάθε φορά, πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά λύσεις εντελώς διαφορετικές από τη λιποαναρρόφηση.

Ωστόσο μέτρια παχύσαρκα άτομα μπορεί να βοηθηθούν με 3D Λιποαναρρόφηση όχι για να αδυνατήσουν αλλά να ελέγξουν κατά πολύ τα σημεία της τοπικής λιποδυστροφίας.

Το λίπος που εμφανίζεται στο σώμα μας είναι παντού το ίδιο;

Είναι γνωστό ότι ο λιπώδης ιστός που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα,

 • εντοπίζεται είτε υποδόρια, δηλαδή ακριβώς κάτω από το δέρμα
 • είτε ενδοκοιλιακά, δηλαδή μέσα στην κοιλιακή χώρα με τη μορφή του περισπλαχνικού λίπους

και επιτελεί δύο βασικές λειτουργίες: αποθηκευτική και θερμορυθμιστική.

Όσον αφορά το υποδόριο στρώμα, διακρίνουμε δύο μορφές λιπώδους ιστού:

   1. το φαιό λίπος και
   2. το λευκό λίπος.

Το φαιό λίπος αποτελεί θερμορυθμιστι- κό όργανο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, καλύπτει σαν μανδύας όλους τους εν τω βάθει ιστούς. Παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ομοιόσταση και τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος. Το φαιό λίπος δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποθηκευτικό ιστό.

Από την άλλη το λευκό λίπος είναι αποθηκευτικό όργανο. Χρησιμοποιείται για την αποταμίευση του λιπώδους ιστού και έχει συγεκριμένη θέση εντόπισης ανάλογα με τη φυλή και ανάλογα το φύλο. Για παράδειγμα οι γυναίκες στις μεσογειακές φυλές παρουσιάζουν πρώτο σταθμό εναπόθεσης λίπους τα “ψωμάκια” , δηλαδή τα πλάγια των γλουτών, με δεύτερο τα πλάγια της μέσης (“love handles”) και ύστερα οπουδήποτε αλλού. Ενώ οι βόρειες φυλές αποθηκεύουν λίπος κυρίως κεντρομελικά, δηλαδή ενδοκοιλιακά, στο περισπλαχνικό λίπος.

Γιατί όταν παίρνω βάρος παχαίνω πρώτα στα “ψωμάκια”, στα πλάγια των γλουτών και μετά οπουδήποτε αλλού;

Είναι γονιδιακά προκαθορισμένο

 • που και πότε,
 • σε ποιες θέσεις και
 • με ποια σειρά θα γίνει η αποθήκευση του πλεονάζοντος λιπώδους ιστού.

Σε γενικές γραμμές οι Γερμανίδες ή οι Σουηδέζες έχουν κατανομή τύπου “μήλο”. Δηλαδή όταν παχαίνουν, παίρνουν λίπος στην κοιλιά κυρίως και σπάνια στα ψωμάκια. Οι Ελληνίδες και γενικά οι γυναίκες στις χώρες της Μεσογείου παρουσιάζουν κατανομή λίπους τύπου “αχλάδι”. Δηλαδή οποιαδήποτε αύξηση βάρους οδηγεί σε προσθήκη λιπώδους ιστού στις λιποαποθήκες του λευκού λιπώδους ιστού στα πλάγια των γλουτών και την οσφύ.

Αυτό σημαίνει ότι αν μια κοπέλα Ελληνίδα με “ψωμάκια” στους γοφούς, πάρει για παράδειγμα ένα κιλό βάρος τότε θα δυσκολευτεί να φορέσει το παντελόνι ή τη φούστα της τις επόμενες ημέρες γιατί αυτό το ένα κιλό , δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το σώμα αλλά πηγαίνει κατά προτεραιότητα και “κάθεται” στην πρώτη λιποαποθήκη επιλογής, τα ψωμάκια.

Με πολύ απλά λόγια, τα γονίδιά μας καθορίζουν

 • ποια θα είναι η πρώτη αποθήκη λίπους στο σώμα μας και
 • που θα πάνε “να καθίσουν τα λιπάκια από τις τηγανητές πατάτες που φάγαμε χθες”.

Αν ανήκετε στις Μεσογειακές φυλές, συνήθως οι περισσότερες θερμίδες αποταμιεύονται

 1. πρώτα στα “ψωμάκια”,
 2. στη συνέχεια στην κοιλιά
 3. και ύστερα στο υπόλοιπο σώμα.

Αν ο σωματότυπός σας αντιστοιχεί σε αυτόν των Βόρειων φυλών, τότε τα γονίδιά σας κατευθύνουν το λίπος περισσότερο στην κοιλιά και λιγότερο στα πλάγια των μηρών.

Το αποτέλεσμα της Λιπογλυπτικής είναι μόνιμο; Υπάρχει περίπτωση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να ξαναδημιουργηθεί λίπος στην περιοχή από όπου το είχαμε αφαιρέσει;

Το αποτέλεσμα της 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής είναι μόνιμο. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια κοπέλα βάρους 60 κιλών με τοπική εναπόθεση λίπους μόνο στα “ψωμάκια”. Αν η κοπέλα αυτή παχύνει κατά 2 κιλά τότε συνήθως

 • τα πρώτα 800-1000 γραμμάρια πηγαίνουν στην πρώτη λιποαποθήκη του σώματος δηλαδή στα ψωμάκια και
 • τα υπόλοιπα 1200-1000 γραμμάρια πηγαίνουν και παχαίνουν το υπόλοιπο σώμα.

Ο λιπώδης ιστός αποτελείται από λιποκύτταρα τα οποία είναι αποθηκευτικά κύταρρα για τα λιπίδια των τροφών. Ο αριθμός των λιποκυττάρων είναι σταθερός για κάθε περιοχή του σώματος. Όταν κάποιος παχαίνει αυτό που συμβαίνει είναι να φουσκώνουν τα ήδη υπάρχοντα λιποκύταρρα, χωρίς να αυξάνεται καθόλου ο αριθμός των κυττάρων αυτών. Όταν φουσκώσουν και γεμίσουν με λιπίδιατα λιποκύτταρα μιας περιοχής τότε ο οργανισμός στέλνει τα λιπίδια των τροφών στην αμέσως επόμενη λιποαποθήκη. Άρα αν κάποια κοπέλα έχει στα ψωμάκια της 100.000 λιποκύτταρα όταν θα παχύνει κατά 1 κιλό τα λιποκύτταρα στα ψωμάκια θα φουσκώσουν και όταν γεμίσουν τότε τα λιπίδια θα πάνε να αποταμιευτούν σε άλλη περιοχή του σώματος. Δεν θα γεννηθούν καινούρια κύτταρα.

Επομένως αν με τη λιποαναρρόφηση αφαιρέσω και απομακρύνω από τον οργανισμό τα 80.000 λιποκύτταρα απο τα 100.000 που υποθετικά υπάρχουν στα ψωμάκια, το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο γιατί στην περιοχή των γλουτών θα έχουν παραμείνει μόνο 20.000 λιποκύτταρα τα οποία όταν παχύνει κανείς δεν πολλαπλασιάζονται παρά μόνο φουσκώνουν – πρήζονται και αυτό μέχρι ενός σημείου.

Αν κάνω λιποαναρρόφηση το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Μήπως όμως αν παχύνω και πάρω βάρος σε άλλες περιοχές που δεν θέλω;

Αυτό που πετυχαίνω με τη λιποαναρρόφηση είναι να διορθώσω μόνιμα μια περιοχή τοπικής εναπόθεσης λίπους. Αν το άτομο που έχει κάνει την επέμβαση παχύνει κατά 10 κιλά για παράδειγμα τότε:

 • στην περιοχή που έχουμε αφαιρέσει το λίπος θα αποταμιευτεί μικρή ποσότητα λίπους (ενώ πριν την επέμβαση το περισσότερο λίπος πήγαινε εκεί)
 • και η υπόλοιπη ποσότητα θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Με πολύ απλά λόγια αν πριν την λιποαναρρόφηση πάρει κάποιος 10 κιλά βάρος, τα 2 κιλά πήγαιναν στα ψωμάκια και τα 8 κιλά στο υπόλοιπο σώμα. Μετά τη Λιποαναρρόφηση αν κάποιος πάρει 10 κιλά βάρος τότε τα 400-500 γραμμάρια θα πάνε στους μηρούς (τα ψωμάκια μετά τη Λιποαναρρόφηση δεν θα υπάρχουν) και τα υπόλοιπα 9,5 κιλά θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα στις άλλες λιποαποθήκες του οργανισμού.

Με τη 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική αφαιρούνται μόνιμα οι τοπικές λιποαποθήκες του οργανισμού. Ενώ πριν τα λιπίδια εναποτίθονταν σε συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα με συγκεκριμένη σειρά, μετά τη Λιποαναρρόφηση η κατανομή του πλεονάζοντος λίπους είναι ομοιόμορφη και συμμετρική. Δηλαδή παχαίνουμε ομοιόμορφα παντού και όχι εκλεκτικά και εντοπισμένα.

Ποιά είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνω λιποαναρρόφηση;

Η καλύτερη στιγμή για να σκεφτείτε τη λιποαναρρόφηση είναι όταν, ενώ έχετε σταθεροποιήσει το βάρος σας για τουλάχιστον έξι μήνες στα επίπεδα που επιθυμείτε, η τοπική συσσώρευση λίπους συνεχίζει και παραμένει.

Εάν αντίθετα είστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, καλύτερα περιμένετε μέχρι να σταθεροποιηθεί σε επιθυμητά επίπεδα, διότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε μία λιποαναρρόφηση την οποία δεν χρειάζεστε.

Από την άλλη εάν για οποιοδήποτε λόγο, είστε σε φάση αύξησης βάρους προσπαθήστε πρώτα να το φέρετε στα επιθυμητά για σας επίπεδα και αφού σταθεροποιηθείτε για έξι μήνες περίπου, μπορείτε να προβείτε σε λιποαναρρόφηση. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι η λιποαναρρόφηση δεν θα σας λύσει το πρόβλημα.

Τι συμβαίνει με τη λιπογλυπτική του προσώπου;

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη λιπογλυπτική στην περιοχή του προσώπου. Όπως αναφέρθηκε όσον αφορά το πρόσωπο, η λιπογλυπτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απάλυνση των βαθειών ρινοπα- ρειακών ρυτίδων, για την αύξηση των ζυγωματικών καθώς και για την τόνωση τόσο του άνω όσο και του κάτω χείλους.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάνοντας μεταμόσχευση λίπους σε διάφορες θέσεις στο πρόσωπο για να αποκαταστήσουμε τις περιοχές ατροφίας ή ασυμμετρίας, το αποτέλεσμα συχνά είναι πολύ ικανοποιητικό και έχει μακρά διάρκεια.

Από την άλλη όμως πρέπει να ξέρουμε ότι οι ενέσεις λίπους στο πρόσωπο έχουν το μειονέκτημα του αρκετά μεγάλου χρόνου αποθεραπείας μετά την επέμβαση (περίπου 2 μήνες) καθώς και ένα ποσοστό επανεπέμβασης (revision) λόγω συνήθως του διαφορετικού βαθμού απορρόφησης του μεταμοσχευθέντος λίπους.

Tι συμβαίνει με τη λιπογλυπτική στο στήθος;

Όσον αφορά τώρα τη μεταμόσχευση λίπους στο στήθος, μέσω της οποίας προσπαθούμε να αυξήσουμε το μέγεθος του στήθους ή να κάνουμε αποκατάσταση μαστού μετά από επεμβάσεις συνήθως ογκολογικές, πρέπει να σημειώσουμε ότι, από πλευράς επιστήμης είναι αυτό εφικτό, ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας του μαστικού αδένα ως ιστού που μπορεί να αναπτύξει κακοήθη νόσο, όταν πραγματοποιούνται αυξητικές μαστού με λιπογλυπτική, αυτό θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα.

Δεδομένου ότι κατά τη μεταμόσχευση λίπους στο μαστό, τραυματίζεται ο αδένας, αυτό έχει σαν επακόλουθο να αλλοιώνεται τόσο η κλινική όσο και η μαστογραφική εικόνα του μαζικού αδένα μετά την επέμβαση της αυξητικής.

Από την άλλη, στα λιποκύτταρα που μεταμοσχεύουμε υπάρχουν και πρόδρομα κύτταρα,που ονομάζονται βλαστοκύτταρα. Είναι πολυδύναμα κύτταρα με δυναμικές αλλά και κατά πολύ, άγνωστες δυνατότητες εξέλιξης. Απαιτείται λοιπόν ειδική ομάδα χειρουργών που θα κάνουν τη μεταμόσχευση λίπους σε ασφαλείς θέσεις μέσα στο μαστό αλλά κυρίως απαιτείται εξειδικευμένη ομάδα ακτινολόγων και ογκολόγων – μαστολόγων που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση σε περίπτωση ανάπτυξης εν δυνάμει κακοήθειας στο στήθος που έχει γίνει αυξητική με λιπογλυπτική.

Έχω ακούσει για Λιποαναρρόφηση με LASER, με ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ή με ραδιοσυχνότητες (RF). Eίναι αποτελεσματικές αυτές οι τεχνολογίες; Είναι ασφαλείς; Μπορούν να εφαρμοστούν στην ΝΕΑ τεχνική 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής;

Το LASER, oι υπέρηχοι και οι ραδιοσυχνότητες (RF) αποτελούν σύγχρονες τεχνολογίες. Σκοπό τους έχουν να απλοποιήσουν την επέμβαση της Λιποαναρρόφησης και να διευκολύνουν την εκτέλεσή της. Και οι τρεις αυτές τεχνολογίες είναι επεμβατικές. Δηλαδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αναίμακτες. Πραγματοποιούνται σε χειρουργικό περιβάλλον και σκοπό τους έχουν τη ρευστοποίηση του υποδόριου λίπους για την πιο εύκολη απομάκρυνση του από το σώμα.

Τόσο τα LASER και οι υπέρηχοι όσο και οι Ραδιοσυχνότητες (RF) χρησιμοποιούν ειδικές “βελόνες”. Αυτές μπαίνουν κάτω από το δέρμα (όπως και οι κάνουλες της Λιποαναρρόφησης). Θερμαίνουν και “λιώνουν” το λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να απομακρυνθεί από το σώμα με τις κλασικές κάνουλες Λιποαναρρόφησης.

Για μικρές περιοχές τοπικής λιποδυστροφίας οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν μια ικανοποιητική λύση. Σε μεγάλου βαθμού λιποδυστροφίες όμως, είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή τους. Πολύ συχνά είναι επικίνδυνη επειδή θερμαίνουν και λιώνουν τον λιπώδη ιστό. Μπορεί να προκαλέσουν εγκαυματικές βλάβες στον υποδόριο ιστό ή εγκαύματα στο δέρμα αν ατυχηματικά το σημείο της “βελόνας” έρχεται εφαπτομενικά σε επαφή με το δέρμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις , μετά την επέμβαση μπορεί να δημιουργηθούν ρικνωτικές ουλές στο δέρμα ή δυσχρωμικές αλλοιώσεις λόγω της υποδόριας θέρμανσης του ιστού. Αυτές συνήθως είναι μόνιμες βλάβες και δυστυχώς πολύ δύσκολα διορθώνονται.

Τα LASER, οι Υπέρηχοι και οι Ραδιοσυχνότητες (RF), ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να έχουν εφαρμογή στη ΝΕΑ τεχνική 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής. Αρχικά γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα προκαλώντας εγκαυματικές βλάβες στους υποδόριους ιστούς. Το βασικότερο όμως είναι ότι καταστρέφουν – λιώνουν έναν εξαιρετικά πολύτιμο και απόλυτα χρήσιμο ιστό, το λίπος.

Όπως έχουμε τονίσει, μια επαναστατική εξέλιξη της ΝΕΑΣ τεχνικής με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε προβλήματα στο περίγραμμα, να γεμίσουμε βαθουλώματα μετά από τραυματισμούς, ογκολογικές επεμβάσεις, συγγενείς ανωμαλίες κλπ ή να διορθώσουμε αποτυχημένα περιστατικά κλασσικής Λιποαναρρόφησης είναι η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ.

Με τη θέρμανση του λίπους, κάτι που είναι η βασική αρχή στην οποία στηρίζονται η τεχνολογία των LASERS, των Υπερήχων και των Ραδιοσυχνοτήτων (RF),σημαντικός αριθμός λιποκυττάρων κύτταρα “σπάνε”, καταστρέφονται και πολύ απλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση.

Τελικά ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην κλασική Λιποαναρρόφηση και τη 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική (3D – SAFELIPO);

Στην ουσία με τον όρο Λιποαναρρόφηση εννοούμε την αφαίρεση υποδόριου λίπους από εντοπισμένες περιοχές στο σώμα, μέσα από πολύ μικρές οπές στο δέρμα, χωρίς να αφαιρούμε δέρμα. Η επέμβαση γίνεται χρησιμοποιώντας μια συσκευή αναρρόφησης με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού μεταλλικού σωλήνα (“κάνουλα” λιποαναρρόφησης) συνδεδεμένου με τη συσκευή αναρρόφησης.

Με τον όρο 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική (3D-SAFELIPO) εννοούμε την εξέλιξη της τεχνικής της Λιποαναρρόφησης κατά την οποία:

   1. έχοντας τον ασθενή σε πλάγια θέση αφαιρούμε απόλυτα ελεγχόμενα το λίπος από εντοπισμένες θέσεις στο σώμα,
   2. ΠΟΤΕ δεν πετάμε το λίπος αυτό αλλά το επεξεργαζόμαστε και
   3. μεταμοσχεύουμε μετά από ειδική επεξεργασία, μέρος του λίπους που έχουμε αφαιρέσει, σε άλλα σημεία του σώματος που παρουσιάζουν ασυμμετρίες, ατροφία, βαθουλώματα ή έλλειμμα ιστού γενικότερα, όπως για παράδειγμα σε ατροφίες του προσώπου, στους γλουτούς, στις κνήμες, σε ελλείμματα από τραύματα ή εγκαύματα κλπ
   4. χρησιμοποιούμε ειδικές ταινίες σε συγκεκριμένες θέσεις για να επιτύχουμε ανόρθωση γλουτών

Με τη ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική (3D- SAFELIPO) εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή αισθητική αποκατάσταση στο περίγραμμα και το σχήμα του ανθρώπινου κορμού έχοντας:

    • σφαιρική αντιμετώπιση,
    • μεγάλη ασφάλεια,
    • διαρκή έλεγχο και
    • προβλεψιμότητα του αποτελέσματος.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για να υποβληθει κάποιος σε επέμβαση 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής;  

Για να υποβληθεί κανείς σε αυτή την επέμβαση αρκεί μόνο ένας απλός προεγχειρητικός έλεγχος δηλαδή :

 1. Εξετάσεις αίματος
 2. Ακτινογραφία θώρακος και
 3. Ηλεκτροκαρδιογράφημα με καρδιολογική εκτίμηση.

Πως γίνεται η εκτίμηση και ποια είναι η διαδικασία για τον προγραμματισμό της επέμβασης 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής;  

Το βασικότερο πράγμα στην εκτίμηση του βαθμού της λιποδυστροφίας είναι η εμπεριστατωμένη και αναλυτική  κλινική εξέταση. Αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε  τον πιο σωστό σχεδιασμό της επέμβασης ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Ιατρό να εξετάσει τον ασθενή από κοντά και όχι  μέσα από φωτογραφίες γιατί στις φωτογραφίες δεν είναι συνήθως σαφής ο βαθμός της λιποδυστροφίας, της πυκνότητας του λιπώδους ιστού ή της χαλάρωσης του δέρματος με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής η εκτίμηση του προβλήματος.

Για τον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης συνήθως προηγούνται δύο ραντεβού.Στο πρώτο ραντεβού  αναλύουμε το πρόβλημα και λύνουμε όλες τις απορίες  που αφορούν τον εκάστοτε ασθενή. Στη δεύτερη επίσκεψη η οποία προγραμματίζεται συνήθως παραμονές της χειρουργικής επέμβασης απαντάμε σε όλες τις συμπληρωματικές απορίες, σχεδιάζουμε πλήρως την επέμβαση στο σώμα του ασθενούς και παίρνουμε φωτογραφίες προεγχειρητικά.

Σκοπός μας πάντοτε όταν κάνουμε 3D Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική είναι πρώτα  από όλα να καταλάβουμε ακριβώς ποιά είναι τα προβλήματα του σώματος και στη συνέχεια να βρούμε και να εφαρμόσουμε:

Ι.   την καταλληλότερη, 

ΙΙ.  την ασφαλέστερη, 

ΙΙΙ. την πιο αποτελεσματική και 

ΙV. την περισσότερο οικονομική λύση για τον ασθενή μας.

Ακολουθούν μία σειρά από περιστατικά που έχουμε χειρουργήσει.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και στο www.koutsouris.gr/λιπογλυπτική

Δείτε Βίντεο με ολόκληρη τη διαδικασία.

Αθήνα

Μέρλιν 4,
Κολωνάκι, Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Tηλ: 216 800 1000

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Tηλ: 2710 22 77 00

Ναύπλιο

Λεωφόρος Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Tηλ.: 27520 21 203