Brow Lift

Γνωστό και ως Ανόρθωση Μετώπου, το Brow Lift είναι η επέμβαση εκείνη της πλαστικής χειρουργικής που αντιμετωπίζει οριστικά τις έντονες ρυτίδες και τη χαλάρωση στο μέτωπο, ενώ ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα μόνιμο botox.

 

Είναι γεγονός πως ο χρόνος επιδρά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε πρόσωπο και πως όλοι οι άνθρωποι δεν γερνούν με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν φυσικά κάποιες «σταθερές», κάποιες ηλικίες-κλειδιά, κατά τις οποίες τα πρώτα σημάδια του χρόνου κάνουν την εμφάνισή τους. Το μέτωπο είναι αλήθεια πως αρχίζει να δείχνει το πέρασμα των ετών αρκετά νωρίς, ιδίως σε εμάς τους μεσογειακούς λαούς, καθώς κατά κανόνα είμαστε πιο εκφραστικοί από τους βόρειους λαούς και επίσης είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις του ήλιου. Έτσι, συνήθως μετά τα 30, σε άλλους νωρίτερα και σε άλλους αργότερα, αρχίζουμε να παρατηρούμε πως το βλέμμα μας μοιάζει κάπως κουρασμένο, πως η έκφρασή μας γίνεται πιο άγρια και πως το πρόσωπό μας δείχνει κάπως μουντό. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στις βαθιές ρυτίδες έκφρασης που εγκαθίστανται στο μέτωπο και στην έντονη ρυτίδα του μεσοφρύου (ρυτίδα του θυμού) που πλέον δεν εξαφανίζεται, όταν το πρόσωπό μας βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά παραμένει εκεί. Η χαλάρωση του δέρματος του μετώπου και των άνω βλεφάρων, η πτώση των φρυδιών και η «χαρακιά» στο μεσόφρυο έχουν ως αποτέλεσμα αυτήν την κάπως αυστηρή εικόνα που μας κάνει συχνά να δείχνουμε και μεγαλύτεροι από την ηλικία μας. Η αναστροφή αυτής της όψης και η επανάκτηση της νεανικής μας γλυκύτητας και φρεσκάδας μπορεί να επιτευχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά με την επέμβαση Ανόρθωσης Μετώπου, γνωστή ευρέως ως Brow Lift. Το Brow Lift είναι μία χειρουργική διαδικασία σαφώς λιγότερο εκτενής από ένα full Face Lift, καθώς περιορίζεται στο άνω τριτημόριο του προσώπου και δίνει ουσιαστικά τα αποτελέσματα ενός πολύ επιτυχημένου και φυσικού botox, αλλά με μόνιμη διάρκεια. Η επέμβαση αυτή πολύ συχνά πραγματοποιείται συνδυαστικά με μία Βλεφαροπλαστική ή και με ένα Mid Face Lift για ένα συνολικά πιο νεανικό αποτέλεσμα σε όλο το πρόσωπο.

 

Η Διαδικασία του Brow Lift

Το Brow Lift έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία κυρίως χρόνια, καθώς εξασφαλίζει ένα συνολικά πολύ καλό αποτέλεσμα και αναβαθμίζει ολικά την εικόνα του προσώπου, ενώ είναι σαφώς μία πιο απλή επέμβαση από ένα full Face Lift, περιλαμβάνοντας ταχύτερη και ηπιότερη αποθεραπεία. Επίσης, απευθύνεται και σε νεότερες ηλικίες, που έχουν από πολύ νωρίς παρουσιάσει έντονες ρυτιδώσεις στο μέτωπο και το μεσόφρυο. Ακριβώς λόγω του δημοφιλούς χαρακτήρα του έχουν διαμορφωθεί αρκετές διαφορετικές τεχνικές εφαρμογής του, ώστε ο πλαστικός χειρουργός να ακολουθήσει το δρόμο εκείνο που ενδείκνυται καλύτερα για τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε συγκεκριμένου προσώπου. Ο γιατρός, για να επιλέξει την κατάλληλη τεχνική, θα λάβει υπ’ όψιν του διάφορες παραμέτρους, όπως η θέση των φρυδιών, ο βαθμός χαλάρωσης του δέρματος του μετώπου και του άνω βλεφάρου, το ύψος της γραμμής του τριχωτού της κεφαλής κλπ. Στην κλασσική τεχνική πραγματοποιείται μία εγκάρσια τομή ανάμεσα στα αυτιά μέσα στα όρια του τριχωτού της κεφαλής ή στο όριο μεταξύ του μετώπου και της γραμμής των μαλλιών (bicoronal lift), ώστε να παραμένει κρυμμένη μέσα στο τριχωτό. Μέσα από την τομή αυτή λοιπόν ο πλαστικός χειρουργός ανορθώνει το δέρμα του μετώπου και αφαιρεί την όποια περίσσεια, εξαφανίζοντας ρυτίδες και χαλάρωση και επαναφέροντας τα φρύδια στη φυσιολογική νεανική τους θέση. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα σε αρκετές περιπτώσεις η όλη διαδικασία να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά (endoscopic eyebrow lift). Κατά την εφαρμογή της ενδοσκοπικής τεχνικής χρησιμοποιείται τύπος ενδοσκοπίου ανάλογος με αυτόν των αρθροσκοπήσεων και των λαπαροσκοπήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε ουσιαστικές τομές, καθώς το ενδοσκόπιο εισέρχεται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής μέσα από ελάχιστες σε μήκος τομές, που παραμένουν πολύ καλά κρυμμένες για πάντα μέσα στα μαλλιά. Εδώ πραγματοποιείται διόρθωση των ρυτίδων σε μέτωπο και μεσόφρυο και ανόρθωση του δέρματος, όμως δεν μπορεί να γίνει αφαίρεση περίσσειας δέρματος, και άρα η ενδοσκοπική τεχνική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης χαλάρωσης. Η ρυτίδα του μεσοφρύου εξαφανίζεται εντελώς με τη χρήση του ενδοσκοπίου, ενώ μπορεί να διορθωθεί και μέσα από την τομή της βλεφαροπλαστικής από τα άνω βλέφαρα. Αν το κύριο πρόβλημα είναι η χαλάρωση των φρυδιών στα πλάγια, τότε μπορεί να γίνει ανόρθωση τους με δύο μικρές τομές μέσα στα μαλλιά και ανάρτηση με κατάλληλα ράμματα. Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση του Brow Lift πραγματοποιείται σε οργανωμένη κλινική με γενική αναισθησία ή και συνδυασμό τοπικής αναισθησίας με μέθη. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και σε κάποιες όχι η διανυκτέρευση στην κλινική, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

 

Αποθεραπεία Brow Lift

Η αποθεραπεία που απαιτείται για την Ανόρθωση Μετώπου είναι σαφώς πιο σύντομη από εκείνη στην περίπτωση ενός Face Lift. Αμέσως μετά την επέμβαση και για τις πρώτες ημέρες μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα και διαταραχή της αισθητικότητας στην περιοχή, τα οποία όμως θα υποχωρήσουν άμεσα. Οι διαταραχές της αισθητικότητας σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν για διάστημα έως και 6 μηνών. Μετεγχειρητικά απαιτείται προληπτική χορήγηση αντιβίωσης, ενώ η όποια ενόχληση, εάν υπάρξει, αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά. Η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από 7-10 ημέρες, πάντα ανάλογα με τη φύση της εργασίας και τις συγκεκριμένες οδηγίες του χειρουργού.

 

Αποτελέσματα Brow Lift

Οι ρυτίδες του μετώπου και του μεσοφρύου εξαφανίζονται, τα φρύδια ανορθώνονται, το βλέμμα ανοίγει και το πρόσωπο δείχνει συνολικά πιο νεανικό και ζωντανό. Το Brow Lift είναι η επέμβαση εκλογής για κάθε άνδρα ή γυναίκα που νιώθει πως η όψη του/της έχει βαρύνει, πως δείχνει διαρκώς θυμωμένος/η και αυστηρός/η και πως έχει χάσει την καλοσυνάτη και φρέσκια εικόνα που χαρακτηρίζει ένα νεανικό πρόσωπο.