Γυναικομαστία – Με τον όρο γυναικομαστία εννοούμε την υπερβολική ανάπτυξη του αδένα του μαστού στους άνδρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το αντρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα και την προβολή. Αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση για αυτόν που την αντιμετωπίζει μιας και παραλλάσσει ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλλου, αποδίδοντας στοιχεία θηλεοποίησης στον αντρικό κορμό.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά εκείνα που διακρίνουν ένα αντρικό στήθος;

Φυσιολογικά το αντρικό στήθος αποτελείται:

 1. από το σύμπλεγμα της θηλής (θηλή-θηλαία άλως) και
 2. από έναν μικρό αδένα, ο οποίος ονομάζεται μαζικός αδένας και εντοπίζεται ακριβώς πίσω από τη θηλή.

Το σύμπλεγμα της θηλής έχει διάμετρο 2-4 cm και βρίσκεται στη μεσότητα της 4ης πλευράς ενώ ο μαζικός αδένας είναι μικρός σε μέγεθος και στους άνδρες παραμένει ατροφικός καθώς δεν αναπτύσσεται καθόλου κατά την εφηβεία όπως αντίθετα συμβαίνει με τον μαζικό αδένα του γυναικείου στήθους.
Η ανάπτυξη του μαζικού αδένα τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες είναι αποτέλεσμα δράσης ειδικών θηλεοποιητικών ορμονών που ονομάζονται οιστρογόνα και είναι αυτές οι ορμόνες οι οποίες δίνουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του γυναικείου φύλου.

Είναι συχνό φαινόμενο η γυναικομαστία στον αντρικό πληθυσμό;

Η γυναικομαστία μπορεί να αφορά μόνο τον ένα μαστό, συνηθέστερα όμως είναι μια κατάσταση που προσβάλλει το αντρικό στήθος αμφοτερόπλευρα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό το οποίο απασχολεί το 35-40% του αντρικού πληθυσμού, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 65% στους νεαρούς ενήλικες.

Τι συμβαίνει στο αντρικό στήθος κατά τη γυναικομαστία;

Από πλευράς ανατομίας, όταν βλέπουμε ένα αντρικό στήθος που μοιάζει με γυναικείο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτό οφείλεται σε δύο συνήθως καταστάσεις:
 1. στην υπερβολική ανάπτυξη ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού μαζικού αδένα και
 2. στην ανάπτυξη λιπώδους ιστού γύρω από τον αδένα

 Στην ουσία δηλαδή κατά τη γυναικομαστία έχουμε την εμφάνιση ενός υπερτροφικού μαζικού αδένα ο οποίος εντοπίζεται συνήθως ακριβώς πίσω από τη θηλή ενώ στην συνολική εικόνα του υπερτροφικού στήθους, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή γύρω και κάτω από τον αδένα, μια κατάσταση που ονομάζεται λιπομαστία και είναι εμφανώς πιο αισθητή και αναγνωρίσιμη σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.


 Είναι πολύ σημαντικό κατά τον κλινικό έλεγχο του ασθενούς να αναγνωρίσουμε το ποσοστό της αμιγούς υπερτροφίας του αδένα σε σχέση με την παρουσία λίπους στην περιοχή του στήθους, δεδομένου ότι αυτό θα βοηθήσει να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα.


Που οφείλεται η εμφάνιση γυναικομαστίας στους άνδρες;

Όσον αφορά την αιτιολογία της γυναικομαστίας, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ο βασικός παράγοντας για την υπερβολική ανάπτυξη του μαζικού αδένα, είναι η εξεσημασμένη δράση οιστρογόνων ή ουσιών που δρουν σαν οιστρογόνα στα κύτταρα του μαζικού αδένα ή η μειωμένη δράση ανδρογόνων ουσιών.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση η γυναικομαστία διακρίνεται σε:

 1. Φυσιολογική
 2. Παθολογική
 3. Φαρμακευτική
 4. Ιδιοπαθή

Τι είναι η φυσιολογική γυναικομαστία;

Η πιο συχνή μορφή γυναικομαστίας είναι η φυσιολογική γυναικομαστία η οποία εμφανίζεται κατά τη νεογνική, την πρώιμη εφηβική και την ώριμη ηλικία (συνήθως μετά τα 60-65 έτη).

 Κατά τη νεογνική ηλικία (0 έως 8-10 μηνών), το στήθος του μωρού αναπτύσσεται, λόγω των οιστρογόνων της μητέρας που μεταφέρονται σε αυτό μέσω της εμβρυοπλακουντικής κυκλοφορίας. Η νεογνική γυναικομαστία διαρκεί λίγους μόνο μήνες και συνήθως υποστρέφει πλήρως.

 

Κατά την πρώιμη εφηβική ηλικία (10 έως 13-14 ετών), η θηλεοποίηση του στήθους σε αγόρια είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και στις διάφορες μορφές του, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 65% των νεαρών αγοριών. Οφείλεται σε υπεροχή της οιστραδιόλης σε σχέση με την τεστοστερόνη και στο μεγαλύτερο ποσοστό της υποστρέφει πλήρως. Αν ο νεαρός έφηβος εμφανίσει γυναικομαστία και το στήθος παραμείνει σταθερά υπερτροφικό για δύο χρόνια τότε η γυναικομαστία είναι μόνιμη. Η μόνη λύση για τη διόρθωση του προβλήματος σε αυτή την περίπτωση είναι η χειρουργική.

Κατά την ώριμη ηλικία (60-65 ετών και άνω), ο μαζικός αδένας φυσιολογικά αυξάνει σε μέγεθος και η διόγκωσή του οφείλεται σε εξασθένηση της σχέσης ταστοστερόνης – οιστρογόνων. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στην παραλία το καλοκαίρι, ατόμων αυτής της ηλικίας με εμφανή γυναικομαστία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ανεπιθύμητο, αλλά κατά τα άλλα μη παθολογικό.


Παθολογική γυναικομαστία

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας αποτελεί η χρήση φαρμάκων. Τέτοια φάρμακα είναι:

 1. όγκους των όρχεων
 2. όγκους των επινεφριδίων
 3. μετά από νεφρική ανεπάρκεια
 4. μετά από ηπατική ανεπάρκεια
 5. αλκοολισμό
 6. νοσήματα θυροειδούς
 7. υπογοναδισμό ή
 8. συγγενείς ανωμαλίες

Τι είναι η παθολογική γυναικομαστία;

Κατά την παθολογική, η διόγκωση του μαζικού αδένα οφείλεται σε υπερπαραγωγή ή υπερβολική δράση οιστρογόνων που εκκρίνονται από όγκους των όρχεων ή των επινεφριδίων, μετά από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, αλκοολισμό, νοσήματα θυρεοειδούς, υπογοναδισμό ή συγγενείς ανωμαλίες.

Αν και η παθολογική γυναικομαστία δεν είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, θα πρέπει πάντοτε να είμαστε καχύποπτοι όταν εμφανίζεται αιφνίδια, ταχεία ανάπτυξη στήθους σε μη προβλεπόμενη ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος της νόσου και αιτιολογική αντιμετώπιση αυτής.

Φαρμακευτική γυναικομαστία

Τι είναι η φαρμακευτική γυναικομαστία;

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας αποτελεί η χρήση φαρμάκων. Πολλά καρδιολογικά φάρμακα όπως για παράδειγμα αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά καθώς και γαστροπροστατευτικάαντιφυματικά και αντιμυκητισιακά φάρμακα ευθύνονται για την ανάπτυξή της.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας αποτελεί η χρήση φαρμάκων. Τέτοια φάρμακα είναι:

 1. Καρδιολογικά φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά
 2. Γαστροπροστατευτικά, αντιφυματικά και αντιμυκητισιακά φάρμακα
 3. Αντικαταθλιπτικάαγχολυτικά και γενικά νευρολογικά φάρμακα
 4. Μαριχουάνααμφεταμίνεςηρωίνημεθαδόνη
 5. Αναβολικές ουσίες

Αντικαταθλιπτικάαγχολυτικά και γενικά νευρολογικά φάρμακα παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο ενώ προδιαθεσικός παράγοντας αποτελεί και η χρήση μαριχουάναςαμφεταμινώνηρωίνης και μεθαδόνης.

Μια μεγάλη ομάδα νεαρών ενηλίκων που επισκέπτονται τον Πλαστικό Χειρουργό και αναζητούν λύση στο πρόβλημα της γυναικομαστίας είναι τα άτομα που κάνουν χρήση αναβολικών για βελτίωση της μυικής τους ισχύος.Οι αναβολικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του μυικού ιστού, δεδομένου ότι “αρωματίζονται” στα κύτταρα του μαζικού αδένα, έχουν δυστυχώς σαν παρενέργεια την υπερβολική ανάπτυξη του αδένα και την αντιαισθητική διόγκωσή και πτώση του στήθους. Η γυναικομαστία σε αυτά τα περιστατικά είναι συνήθως Σταδίου ΙΙ και είναι αμιγής, αν και σπάνια μπορεί να συνοδεύεται και από εμφάνιση λιπομαστίας.

Ιδιοπαθής γυναικομαστία

Αφορά το 25% των περιστατικών γυναικομαστίας. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολύ απλά το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά δεν έχουμε καμία αιτιολογική εξήγηση και γι’αυτό το ονομάζουμε ιδιοπαθές.

Τι είναι ιδιοπαθής γυναικομαστία;

Μια μεγάλη επίσης κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας, η οποία μάλιστα αφορά το 25% των περιστατικών είναι η ιδιοπαθής γυναικομαστία. Πρόκειται για την ανάπτυξη γυναικείου στήθους σε άνδρες, η οποία δεν σχετίζεται με καμία από τις παραπάνω καταστάσεις. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολύ απλά το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά δεν έχουμε καμία αιτιολογική εξήγηση και γι΄αυτό το ονομάζουμε ιδιοπαθές.

Υπάρχει κάποια κλίμακα ταξινόμησης της γυναικομαστίας;

Αυτά είναι τα τέσσερα στάδια της γυναικομαστίας

 

Πρώτο στάδιο Στάδιο Ι: μικρή προβολή του αδένα, ο οποίος εντοπίζεται ακριβώς πίσω από τη θηλή.


Συμπτώματα του δεύτερου σταδίου γυναικομαστίας.

Στάδιο ΙΙ: μέτρια προβολή του αδένα, ο οποίος εντοπίζεται πιο εκτεταμένα πίσω και γύρω από τη θηλή.


Μέση προς μεγάλη υπερτροφία του αδένα.

Στάδιο ΙΙΙ: μέση προς μεγάλη υπερτροφία του αδένα χωρίς σημαντική πτώση του μαστού.


Τεταρτο σταδιο με μεγαλη υπερτροφια

Στάδιο IV: μεγάλη υπερτροφία του αδένα με σημαντικού βαθμού πτώση του μαστού.


Ποια είναι η θεραπεία της γυναικομαστίας ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί;

Έχοντας λάβει υπόψιν μας την αιτιολογία του φαινομένου της γυναικομαστίας, γίνεται κατανοητό ότι στην περίπτωση της φυσιολογικής γυναικομαστίας, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα στα νεογνά ενώ απαιτείται να περιμένουμε στην περίπτωση των νεαρών εφήβων δεδομένου ότι αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί.

Υπερτροφικό στήθος σε εφήβους Σε περίπτωση βέβαια που το υπερτροφικό στήθος παραμείνει σταθερό για δύο χρόνια στο νεαρό έφηβο, τότε η γυναικομαστία είναι μόνιμη και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να προγραμματιστεί για την ηλικία του τέλους της εφηβείας δηλαδή σε ηλικία 17-18 χρονών.


Σε άτομα που εμφανίζουν γυναικομαστία κατά την ώριμη ηλικία η μόνη λύση για τη διόρθωση του προβλήματος είναι η χειρουργική. Η αναμονή καθυστερεί συνήθως την απαλλαγή από το πρόβλημα.

Πως δείχνει η γυναικομαστία στην ώριμη ηλικία.

Πρέπει να τονίσουμε ότι σε όλα τα περιστατικά γυναικομαστίας, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε το φαινόμενο η νόσος να οφείλεται σε παθολογικά αίτια πριν κατατάξουμε τη νόσο σε φυσιολογική ή ιδιοπαθή.

Οπότε όσον αφορά την παθολογική γυναικομαστία θα πρέπει πρωταρχικά να θεραπευθεί η αιτία που προκαλεί τη νόσο. Ύστερα θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά η υπερτροφία του μαζικού αδένα. Για παράδειγμα: Αν η υπερτροφία του αδένα οφείλεται σε υπερθυρεοειδισμό ή σε όγκο του όρχεως ή των επινεφριδίων. Εδώ θα πρέπει πρώτα να επιληφθούμε του αντίστοιχου νοσήματος και μετά να θεραπεύσουμε τη νόσο. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουμε σε περιστατικά με φαρμακευτική γυναικομαστία. Πρέπει δηλαδή να ελέγξουμε την έκθεση του οργανισμού σε φάρμακα, αναβολικές ή εθιστικές ουσίες όπως μαριχουάνα, αλκοόλ κλπ και ταυτόχρονα να την αντιμετωπίσουμε.

 Η θεραπεία της γυναικομαστίας είναι μόνο χειρουργική ή μπορεί να γίνει και με κάποια φάρμακα;

Η γυναικομαστία όταν είναι εγκατεστημένη για πάνω από δύο χρόνια, είναι μόνιμη και η αναμονή σε καμία περίπτωση δεν επιφέρει βελτίωση της εικόνας.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η θεραπεία εκλογής για την οριστική και μόνιμη λύση από την αντιαισθητική γυναικομαστία είναι αυστηρά η Χειρουργική. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με την επανάσταση στην τεχνολογία και την ανακάλυψη νέων τεχνικών η χειρουργική επέμβαση έχει γίνει πολύ πιο απλή και είναι άκρως αποτελεσματική ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις.

Παρόλο που υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον αδένα, όπως για παράδειγμα η τεστοστερόνη, τα αντιοιστρογόνα κλπ,

 • η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα, αφενός μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες
 • αφετέρου δεν είχε ποτέ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Έτσι δεν μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη υποχώρηση της νόσου κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια μόνο χειρουργικά.

Τι επιδιώκουμε κατά τη Χειρουργική επέμβαση της γυναικομαστίας;

Στόχος της επέμβασης γυναικομαστίας είναι να αποκαταστήσουμε την περιοχή του αντρικού στήθους μειώνοντας το μέγεθος και την προβολή του αδένα και να επαναφέρουμε την αρρενωπότητα στον αντρικό θώρακα χωρίς όμως να αφήσουμε σημάδια και εμφανείς ανεπιθύμητες ουλές στο δέρμα.

Σε περιπτώσεις μεγάλης γυναικομαστίας και συχνά λόγω της εντοπιζόμενης λιπομαστίας ένα από τα βασικά προβλήματα της επέμβασης είναι η περίσσεια δέρματος που προκύπτει όταν ο μαστός είναι μεγάλος.

Είναι γνωστές παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές όπου η αντιμετώπιση της υπερτροφίας του αδένα γινόταν με επεμβάσεις τύπου μαστεκτομής, όπου δινόταν βεβαίως λύση στον όγκο του μαστού όμως το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν ήταν το καλύτερο δυνατό δεδομένου ότι άφηνε δύσμορφες ουλές στο δέρμα.
Παλαιότερα εφαρμόζοντας την κλασική χειρουργική, η επέμβαση γινόταν με αφαίρεση του αδένα και της περίσσειας του δέρματος μαζί, με αποτέλεσμα όμως να παραμένουν άσχημες ουλές στο θώρακα. Δηλαδή αρχικά ο ασθενής ντρεπόταν να δείξει το στήθος του λόγω υπερβολικού μεγέθους και προβολής και μετά την επέμβαση συνέχιζε να ντρέπεται και πάλι, λόγω των αντιαισθητικών ουλών.

Σήμερα η χειρουργική τεχνική της επέμβασης έχει τροποποιηθεί και το αποτέλεσμα της αποκατάστασης είναι εξαιρετικό αφού οι ουλές που μένουν είναι σχεδόν αόρατες μιας και κρύβονται σε φυσιολογικές πτυχές του δέρματος.

Ποια είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση της Πλαστικής Χειρουργικής για το πρόβλημα της γυναικομαστίας;

Τη λύση για το πως θα μειωθεί ο όγκος του μαστού χωρίς να αφαιρέσουμε το πλεονάζον δέρμα, τη δίνει μια καινούρια Χειρουργική τεχνική της Πλαστικής Χειρουργικής η οποία συνδυάζει την

 1. Ενδοσκοπική Χειρουργική με
 2. την τεχνική της Λιποαναρρόφησης.
  Η επέμβαση ξεκινά με τον ασθενή σε ύπτια θέση αφού προηγηθεί η εισαγωγή στην αναισθησία.

Tι είναι η Λιποαναρρόφηση;

Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι μια πολύ έξυπνη επέμβαση κατά την οποία μέσα από πολύ μικρές οπές, χωρίς να αφαιρέσουμε καθόλου δέρμα, μπορούμε να αφαιρέσουμε το πλεονάζον υποδόριο λίπος από σημεία τοπικής λιποδυστροφίας του ανθρώπινου σώματος.

Γίνεται με λεπτά χειρουργικά εργαλεία, που ονομάζονται κάνουλες, μέσα από πολύ μικρές οπές στο δέρμα, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή αναρρόφησης.

Τι αναισθησία εφαρμόζεται κατά την επέμβαση γυναικομαστίας;

Η επέμβαση της γυναικομαστίας γίνεται κατεξοχήν με γενική αναισθησία. Μικρές γυναικομαστίες παρόλα αυτά μπορεί να γίνουν αν συνδυάσουμε τοπική νάρκωση με μέθη (νευροληπτοαναλγησία).

Επέμβαση γυναικομαστίας με ολική νάρκωση. Πρέπει να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, η γενική νάρκωση σε ασθενείς χωρίς παθολογικά προβλήματα, είναι η ασφαλέστερη των ναρκώσεων δεδομένου ότι τα ζωτικά συστήματα του ασθενούς βρίσκονται πλήρως ελεγχόμενα από τον αναισθησιολόγο κάτι που δεν συμβαίνει απόλυτα με τους άλλους τύπους αναισθησίας.


Πως γίνεται από πλευράς τεχνικής η επέμβαση της γυναικομαστίας;

Η επέμβαση της γυναικομαστίας ξεκινά με Λιποαναρρόφηση σε ολόκληρο το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα.

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και υποβάλεται σε νάρκωση. Αρχικά κάνουμε διήθηση στην υπό θεραπεία περιοχή με ένα διάλυμμα τοπικού αναισθητικού και αγγεισυσπαστικού φαρμάκου. Έτσι o ασθενής να μην πονάει μετεγχειρητικά και η περιοχή να μην ματώνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Αφού περιμένουμε λίγα λεπτά, μέσα από μια πολύ λεπτή τομή, μήκους 3-4 χιλιοστά, τοποθετημένη κοντά στη σύστοιχη μασχάλη, κάνουμε λιποαναρρόφηση στην περιοχή του υπερτροφικού μαστού, με μια πολύ λεπτή κάνουλα διαμέτρου 2,5-3 χιλιοστών.

Με την επαναστατική εφαρμογή της Λιποαναρρόφησης, στόχος μας είναι όχι μόνο να απομακρύνουμε το περιττό λίπος που υπάρχει στην περιοχή του μαστού μειώνοντας έτσι την προβολή του, αλλά μέσα από αυτή την πολύ μικρή, σχεδόν αόρατη, τομή να αποκολλήσουμε σε μεγάλη έκταση το δέρμα από τον υποδόριο ιστό, στο πρόσθιο θωρακικό και ανώτερο κοιλιακό τοίχωμα.


Τι γίνεται με το πλεονάζον δέρμα;

Όταν με την τεχνική της Λιποαναρρόφησης απελευθερωθεί υποδόρια το δέρμα από τον υποκείμενο λιπώδη ιστό. Τότε είναι εντυπωσιακό ότι το δέρμα έρχεται συρρικνώνεται και “μαζεύει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μετά τη Λιποαναρρόφηση:

 • να μην περισσεύει δέρμα και άρα να μην χρειάζεται να αφαιρεθεί.

Οπότε δεν δημιουργούνται ουλές στο θώρακα από την αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος. [όπως συμβαίνει με τις παλαιότερες τεχνικές της κλασικής Χειρουργικής]

Μετά τη Λιποαναρρόφηση τι άλλο κάνουμε για την αποκατάσταση της γυναικομαστίας;

Η επέμβαση της γυναικομαστίας αν πρόκειται για αμιγή λιπομαστία που συνυπάρχει με έναν πολύ μικρό μαζικό αδένα, μπορεί να σταματήσει εδώ. Το αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις γυναικομαστίας , το πρόβλημα οφείλεται σε υπερτροφικό μαζικό αδένα που συνυπάρχει με λιπώδη ιστό.

Στην πλειονότητα λοιπόν των περιπτώσεων, η επέμβαση συνεχίζεται με μια πολύ μικρή τομή, μήκους 3-4 εκατοστά. Σχεδιάζεται σαν μισοφέγγαρο στο κάτω όριο της θηλής ούτως ώστε μετεγχειρητικά να κρύβεται στο ανατομικό αυτό σημείο.

Το Αποτέλεσμα της επέμβασης γυναικομαστίας πριν και μετά το χειρουργείο.

Μέσα από αυτή την μικρή τομή χρησιμοποιώντας ένα ειδικό άγκιστρο με οπτικές ίνες με ψυχρό φωτισμό

αναγνωρίζουμε και αφαιρούμε ενδοσκοπικά, τον υπερτροφικό μαζικό αδένα.
Η επέμβαση τελειώνει αφού ξανακάνουμε Λιποαναρρόφηση στην περιοχή του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος. Εξομαλύνουμε τις όποιες ασυμμετρίες δημιουργήσει η αφαίρεση του αδένα.

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να κάνουμε μεγάλες τομές στο δέρμα με την καινούρια Χειρουργική τεχνική για γυναικομαστία;

Με την εναλλαγή Λιποαναρρόφηση – Ενδοσκοπική Χειρουργική – Λιποαναρρόφηση πετυχαίνουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις αποκατάστασης γυναικομαστίας, να μην χρειάζεται να αφαιρέσουμε πλεονάζον δέρμα, αφού το δέρμα μετά την απελευθέρωσή του από τους υποκείμενους ιστούς συρρικνώνεται.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις μεγάλες αντιαισθητικές τομές στο δέρμα μιας και οι τομές της επέμβασης είναι πολύ μικρές, σχεδιασμένες σε σχετικά μη εμφανείς θέσεις.

Από την άλλη, με την εναλλαγή των τεχνικών Λιποαναρρόφησης – Ενδοσκοπικής Χειρουργικής καταφέρνουμε να αφαιρέσουμε τον υπερτοφικό μαζικό αδένα, χωρίς να προκαλέσουμε βαθουλώματα και στοιχεία ασυμμετρίας στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, μέσω της εξομάλυνσης των ιστών με την κάνουλα της λιποαναρρόφησης.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις με εξεσημασμένη γυναικομαστία ή μετά από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί μείωση του υπερβάλλοντος δέρματος κάτι όμως που δεν γίνεται σε αυτόν τον χειρουργικό χρόνο αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 6-8 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση γυναικομαστίας.

Δεδομένου ότι όσο περνά ο χρόνος η εικόνα του δέρματος βελτιώνεται θα πρέπει να περιμένουμε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Τότε η έκταση του δέρματος που θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε θα είναι σίγουρα λιγότερη και άρα η τομή στο δέρμα σαφώς μικρότερη.

Περιγραφή επέμβασης αποκατάστασης της Γυναικομαστίας

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την επέμβαση αποκατάστασης της Γυναικομαστίας μέσα στο χειρουργείο ακολουθώντας τη σύγχρονη τεχνική της Πλαστικής Χειρουργικής κάνοντας εναλλαγή Λιποαναρρόφηση- Ενδοσκοπική Χειρουργική- Λιποαναρρόφηση.

Ο ασθενής στο χώρο του χειρουργείου πριν την εισαγωγή του στην αναισθησία.


 

Έλεγχος του αδένα και εκτίμηση του βαθμού του προβλήματος.

Με το χέρι μας ψηλαφούμε τον μαζικό αδένα και αναγνωρίζουμε τη σχέση του με το υποδόριο λίπος στην περιοχή του θώρακα.


Ο ασθενής μας ξαπλωμένος σε ύπτια θέση υποβάλλεται σε αναισθησία.

gynecomastia-31Μέσα από μια πολύ μικρή τομή 4 με 5 mm κάνουμε λιποαναρρόφηση σε ολόκληρο το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα.

Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται ο αδένας από τους ιστούς που τον περιβάλλουν.

gynecomastia-33

Αφού ολοκληρωθεί η Λιποαναρρόφηση, κάνουμε μια μικρή ημισελινοειδή τομή στο κάτω όριο μεταξύ θηλαίας άλω και δέρματος. Μέσα από αυτή την μικρή οπή αφαιρούμε τον υπερτροφικό μαζικό αδένα, χρησιμοποιώντας ειδικό Ενδοσκόπιο με οπτικές ίνες και ψυχρό φωτισμό για απόλυτο έλεγχο της επέμβασης.


Δείτε πως φαίνεται το δεξιό στήθος μετά από:

 • Λιποαναρρόφηση,
 • Ενδοσκοπική απομάκρυνση του δεξιού μαζικού αδένα και
 • τελειοποίηση του αποτελέσματος με νέα Λιποαναρρόφηση.

Στο αριστερό στήθος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αποκατάσταση.

Ο μαζικός ή μαστικός αδένας που προβάλλει στη Γυναικομαστία και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εμφάνισή της. Είναι ένας λευκωπός, συμπαγής, σκληρός αδένας με ινώδη στοιχεία ο οποίος μοιάζει σαν γομολάστιχα. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο χειρουργικά.

Στην ανωτέρω φωτογραφία απεικονίζεται ο δεξιός και ο αριστερός μαζικός αδένας μετά την χειρουργική εκτομή τους με τη χρήση Χειρουργικού Ενδοσκοπίου.

Πως φαίνεται το στήθος μετά την επέμβαση γυναικομαστίας;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποκατάστασης γυναικομαστίας οι τομές που παραμένουν στο δέρμα μετά την επέμβαση είναι δύο:

 • μια πολύ μικρή σχεδόν αόρατη τομή μήκους 3-4 χιλιοστά στα πλάγια του θώρακα κοντά στη σύστοιχη μασχάλη, λόγω της λιποαναρρόφησης και
 • μια ακόμη τομή μήκους 3-4 εκατοστά στο κάτω όριο της κάθε θηλής, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται εύκολα καθώς “καμουφλάρεται” πολύ καλά λόγω της ανατομικής της θέσης.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε το αποτέλεσμα της επέμβασης αποκατάστασης γυναικομαστίας μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Πρόκειται για μια πρώιμη εικόνα του αποτελέσματος καθώς απαιτούνται περίπου 3 με 4 μήνες για να βελτιωθούν οι τομές και να μην φαίνονται.

 

Συχνά με τη χειρουργική αυτή τεχνική της εναλλαγής Λιποαναρρόφησης – Ενδοσκοπικής Χειρουργικής εκτομής – Λιποαναρρόφησης οι τομές της επέμβασης είναι τελείως αόρατες ή διακρίνονται ελάχιστα, μετά από λίγους μήνες.

Πρέπει να κάνω κάτι μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής μετά την επέμβαση, επιστρέφει στο σπίτι του, αφού στην περιοχή του στήθους τοποθετηθεί ένας ειδικός πιεστικός επίδεσμος. Η προστατευτική αυτή επίδεση παραμένει στην περιοχή συνεχώς για 10 ημέρες ενώ στη συνέχεια και για τον επόμενο μήνα αφαιρείται μόνο τη νύχτα.

Τα ράμματα που μπαίνουν στην περιοχή της θηλής συνήθως είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση, διαφορετικά αφαιρούνται όλα τα ράμματα σε 7 ημέρες.

Η περιοχή μετά την επέμβαση συνήθως παρουσιάζει εκχυμώσεις (μελανιές) κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό και υποχωρεί αυτόματα σε 10-15 ημέρες. Μετά τη επέμβαση η περιοχή του στήθους εμφανίζει συνήθως οίδημα (πρήξιμο) το οποίο οφείλεται σε λεμφική στάση. Η λύση για την υποχώρηση αυτού του οιδήματος είναι η εφαρμογή λεμφικού μασάζ 2-3 φορές την εβδομάδα για τον επόμενο ένα – ενάμισυ μήνα οπότε και υποχωρεί πλήρως.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες ή επιπλοκές μετά την επέμβαση;

Εν δυνάμει συμβάματα ή επιπλοκές που συνδέονται με την επέμβαση της γυναικομαστίας έχουν να κάνουν με δημιουργία αιματώματος ή φλεγμονής στην περιοχή που αντιμετωπίζονται άμεσα με παροχέτευση και αντιβιωτικά ή η εμφάνιση υπαισθησίας, στην περιοχή συνήθως γύρω από τη θηλή που υποχωρεί μέσα σε 3 με 6 μήνες συνήθως. Μικρές ασυμμετρίες της περιοχής μπορεί επίσης να εμφανιστούν, οι οποίες αντιμετωπίζονται συνήθως μετά το εξάμηνο με τοπική αναισθησία.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειονότητα των επεμβάσεων της Πλαστικής Χειρουργικής, για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης της γυναικομαστίας απαιτούνται περίπου 3 με 6 μήνες. Ωστόσο με την τεχνική αυτή της Πλαστικής Χειρουργικής η αποκατάσταση της γυναικομαστίας γίνεται με εξαιρετική ασφάλεια ενώ το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

 Ποιο είναι το κόστος για τη χειρουργική διόρθωση της γυναικομαστίας;

Το κόστος για την διόρθωση της γυναικομαστίας στους άντρες διαφέρει από περιστατικό σε περιστατικό και αυτό έχει να κάνει κατεξοχήν με τη σοβαρότητα του προβλήματος του στήθους.

Στη γυναικομαστία υπάρχουν τέσσερα ή και πέντε διαφορετικά στάδια. Όσο μεγαλώνει το στάδιο της γυναικομαστίας τόσο γίνεται πιο απαιτητική τεχνικά η επέμβαση στο στήθος δεδομένου  οτι αλλάζει ο τύπος της αναισθησίας, μεγαλώνει ο χρόνος του χειρουργείου, αλλάζει  η διαδικασία της αποθεραπείας.

Για παράδειγμα αν ο αδένας είναι πολύ μικρός και βρίσκεται οποσθοθηλαία η λύση μπορεί να δωθεί κάνοντας τοπικά μια ανώδυνη ένεση με μια ουσία που προκαλεί ατροφία στον αδένα ή κάνοντας  αφαίρεση του αδένα με μια πολύ απλή επέμβαση  με τοπική αναισθησία  στο Ιατρείο.

Από την άλλη αν ο αδένας είναι πολύ μεγαλύτερος ή υπάρχει χαλάρωση δέρματος όπως στο στάδιο IV ή στο στάδιο V τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν διαφορετικές τεχνικές και πιθανόν να χρειαστεί και δεύτερη χειρουργική φάση μετά από 3 με 5 μήνες με διόρθωση της θηλής. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει τελείως η θεραπεία και αντίστοιχα τροποποιείται το κόστος της επέμβασης.

Σε γενικές γραμμές το κόστος για την αποκατάσταση της γυναικομαστίας στους άντρες μπορεί να κυμαίνεται από 800 με 1000 ευρώ για αρχόμενο στάδιο και μπορεί να ανέβει μέχρι 3.500 με 4.500€ για προχωρημένα στάδια με μεγάλους μαστούς και χαλάρωση δέρματος τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη χειρουργική αντιμετώπιση και συχνά χρειάζεται συμπληρωματική επέμβαση σε δεύτερο χρόνο.

Τι περιλαμβάνει το κόστος για την επέμβαση αποκατάστασης της γυναικομαστίας;

Το αναφερόμενο κόστος περιλαμβάνει νοσηλεία στην κλινική,  αναισθησιολογική κάλυψη, χειρουργική επέμβαση, αμοιβές χειρουργού, αναισθησιολόγου,  κόστος παθολογοανατομικής έκθεσης του αφαιρεθέντος μαστικού αδένα, κόστος κορσέ, μετεγχειρητική παρακολούθηση μέχρι να λυθεί πλήρως το πρόβλημα της δυσμορφίας του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για να υποβληθεί κάποιος σε επέμβαση αποκατάστασης γυναικομαστίας;

 Για να υποβληθεί κανείς σε επέμβαση γυναικομαστίας αρκεί μόνο ένας απλός προεγχειρητικός έλεγχος δηλαδή :

Α. Εξετάσεις αίματος

Β. Ακτινογραφία θώρακος και

Γ. Ηλεκτροκαρδιογράφημα με καρδιολογική εκτίμηση.

Πώς γίνεται η εκτίμηση και ποια είναι η διαδικασία για τον προγραμματισμό της επέμβασης αποκατάστασης γυναικομαστίας;

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η εκτίμηση της γυναικομαστίας γίνεται μέσα από απεικονιστικό έλεγχο στην πραγματικότητα ο έλεγχος του βαθμού της γυναικομαστίας γίνεται κάνοντας κατεξοχήν  κλινική εξέταση.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Ιατρό να εξετάσει τον ασθενή από κοντά και όχι  μέσα από φωτογραφίες γιατί στις φωτογραφίες δεν είναι συνήθως σαφής ο βαθμός της πυκνότητας του αδένα ή  της χαλάρωσης του δέρματος με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής η εκτίμηση του προβλήματος.

Για τον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης συνήθως προηγούνται δύο ραντεβού.Στο πρώτο ραντεβού  αναλύουμε το πρόβλημα και λύνουμε όλες τις απορίες  που αφορούν τον εκάστοτε ασθενή ενώ στην δεύτερη επίσκεψη η οποία προγραμματίζεται παραμονές της χειρουργικής επέμβασης απαντάμε σε όλες τις συμπληρωματικές απορίες, σχεδιάζουμε πλήρως την επέμβαση στο σώμα του ασθενούς και παίρνουμε φωτογραφίες προεγχειρητικά.

Σκοπός μας πάντοτε στις επεμβάσεις αποκατάστασης γυναικομαστίας είναι πρώτα  από όλα να καταλάβουμε ακριβώς ποιό είναι το πρόβλημα του στήθους και στη συνέχεια να βρούμε και να εφαρμόσουμε:

Ι.   την καταλληλότερη, 

ΙΙ.  την ασφαλέστερη, 

ΙΙΙ. την πιο αποτελεσματική και 

ΙV. την περισσότερο οικονομική λύση για τον ασθενή μας.

Εικόνες περιστατικών αποκατάστασης Γυναικομαστίας

Εικόνες αποκατάστασης Γυναικομαστίας ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ

Αθήνα

Μέρλιν 4, Κολωνάκι,
Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Τηλ: 216 800 1000

πλαστικος χειρουργος αθηνα

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Τηλ: 2710 22 77 00

πλαστικος χειρουργος τριπολη

Ναύπλιο

Λεωφ. Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Τηλ.: 27520 21 203

Πλαστικος χειρουργος ναυπλιο αργος

Επικοινωνήστε απ’ευθείας με τον ιατρό Μιχάλη Κουτσούρη

Ο κύριος Μιχάλης Κουτσούρης διαβάζει προσωπικά κάθε μήνυμα που λαμβάνει και θα σας απαντήσει σε σύντομο χρόνο.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε τις τεχνικές του ιατρού.