Ανόρθωση λαιμού (Neck Lift)

Μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές από τη αέναη διαδικασία της γήρανσης είναι χωρίς αμφιβολία ο λαιμός. Αν εξαιρέσουμε ίσως την περιοχή των ματιών, εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η περιοχή του λαιμού είναι εκείνη που προδίδει κατά κύριο λόγο την ηλικία μιας γυναίκας.

Γιατί η περιοχή του λαιμού αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία της γήρανσης;

Η περιοχή του λαιμού (τράχηλος στην Ιατρική ορολογία) αποτελεί ένα από τα πιο εκτεθειμένα στην κοινή θέα, σημεία του σώματός μας και σε γενικές γραμμές αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού.
Ο λαιμός αποτελεί τον άξονα στήριξης της κεφαλής και δεδομένου ότι ενώνει την κεφαλή με τον κορμό, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευλυγισία, επιτρέποντας στην κεφαλή τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών κινήσεων. Για το λόγο αυτό το δέρμα στην περιοχή του λαιμού είναι ιδιαίτερα λεπτό, διαθέτει πολύ μεγάλη ελαστικότητα και λόγω της θέσης του υφίσταται διαρκώς δυνάμεις τάσης και χάλασης επιτρέποντας υψηλό βαθμό κάμψης, έκτασης και στροφής της κεφαλής.

Στην περιοχή του τραχήλου, πέρα από το δέρμα που επικαλύπτει και προστατεύει εξαιρετικά ευγενείς ιστούς αναγνωρίζουμε και έναν ακόμη σχηματισμό με ιδιαίτερη ανατομία και αντίστοιχη λειτουργία. Πρόκειται για το μυώδες πλάτυσμα, έναν μυ δηλαδή, ο οποίος είναι λεπτός και πλατύς, ο οποίος αγκαλιάζει και προστατεύει τον τράχηλο (λαιμό) σαν μανδύας.

Η επίδραση του χρόνου και της βαρύτητας έχει σαν αποτέλεσμα να προσβάλλονται και οι δύο αυτοί ιστοί, δέρμα και μυώδες πλάτυσμα και να δίνεται η εικόνα ενός λαιμού ζαρωμένου και χαλαρού, γεμάτου ρυτίδες και πτυχώσεις.

Η περίσσεια του δέρματος μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου ειδικά αν ο λαιμός έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια χαλάρωσης πρόωρα, πολλές φορές ακόμη και πριν να εμφανιστεί η χαλάρωση αυτή στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το πρόβλημα είναι σύνθετο μιας και αφορά τόσο τη χαλάρωση του δέρματος όσο και του μυώδους πλατύσματος.

Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα που εμφανίζεται στην περιοχή του λαιμού με την πάροδο της ηλικίας;

Τα πρώτα σημάδια της γήρανσης του λαιμού, γίνονται συνήθως εμφανή στην ηλικία των σαράντα ετών και τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν με ήπια χαλάρωση του δέρματος κάτω από το πηγούνι.

Η κλασικότερη εικόνα όμως γήρανσης στην περιοχή του λαιμού περιλαμβάνει λέπτυνση του δέρματος και προχωρημένη ρυτίδωση και πτύχωση αυτού με τις κινήσεις, ως αποτέλεσμα συνδυασμού χαλάρωσης του μυώδους πλατύσματος και περίσσειας δέρματος στην περιοχή του λαιμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως, άτομα και των δύο φύλλων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζουν στην περιοχή του λαιμού συνήθως τέσσερις ή έξι μυϊκές χορδές ή δερμομυϊκές ταινίες σαν αποτέλεσμα λέπτυνσης και περίσσειας δέρματος αλλά κυρίως χαλάρωσης του μυός του μυώδους πλατύσματος στην περιοχή του τραχήλου. Με τον καιρό δηλαδή, ο λαιμός αφενός χαλαρώνει αφετέρου παρουσιάζει μια περίσσεια “κρεμάμενων μαλακών μορίων” με αποτέλεσμα να χάνεται το περίγραμμα του πηγουνιού και ο λαιμός να δείχνει πλαδαρός και ζαρωμένος.

Από την άλλη δεν είναι μόνο η προχωρημένη ηλικία που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του λαιμού. Ακόμη και σε νεαρή ηλικία, υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή κάτω από το πηγούνι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του αντιαισθητικού διπλοσάγωνου, το γνωστό “προγούλι”.

Τι είναι η Ανόρθωση Τραχήλου ή Πλαστική Λαιμού (Νeck Lifting);

Η Ανόρθωση Τραχήλου ή Πλαστική Λαιμού (Νeck Lifting) είναι η επέμβαση εκλογής για τη διόρθωση του γερασμένου λαιμού. Ο στόχος της ανόρθωσης είναι να αποκατασταθεί η τάση των μυών της περιοχής και να επαναδιαμορφωθεί το περίγραμμα του λαιμού απομακρύνοντας την περίσσεια του χαλαρωμένου δέρματος.

Πώς γίνεται η Ανόρθωση Τραχήλου ή Πλαστική Λαιμού (Νeck Lifting);

Χρησιμοποιώντας δύο μη εμφανείς τομές στο περίγραμμα των λοβίων των αυτιών, οι οποίες επεκτείνονται και πίσω από το αυτί, ερχόμαστε και τεντώνουμε μόνιμα το μυώδες πλάτυσμα που έχει χαλαρώσει. Η επέμβαση διευκολύνεται με ενδοσκοπική προσπέλαση μέσα από μια μικρή τομή 3εκ. ακριβώς κάτω από το πηγούνι. Μέσα από αυτή την μικρή τομή χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο, κάνουμε συρραφή μεταξύ τους κεντρικά, τις μυϊκές ταινίες του μυώδους πλατύσματος. Αφού ολοκληρωθεί το τέντωμα του μυώδους πλατύσματος με καθήλωση αυτού πλευρικά και συρραφή κεντρικά ακολουθεί η αφαίρεση της περίσσειας δέρματος διαμέσου των τομών πέριξ των λοβίων των αυτιών.
Αποφεύγοντας τις εμφανείς τομές στην εκτεθειμένη σε θέα επιφάνεια του τραχήλου, πετυχαίνουμε έναν λαιμό καθαρό, χωρίς ρυτίδες, χωρίς πτυχώσεις και χορδές, απαλλαγμένο από την αντιαισθητική χαλάρωση που προκαλεί ο χρόνος.

Τι κάνουμε όταν υπάρχει περίσσεια λίπους στο λαιμό το λεγόμενο “διπλοσάγωνο” ή αλλιώς “προγούλι”;

Στην περίπτωση που στην περιοχή του λαιμού υπάρχει υπερβολική ποσότητα λίπους που αλλοιώνει το περίγραμμα του πηγουνιού η επέμβαση εκλογής είναι η λιποαναρρόφηση. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία οπότε μέσω μιας πολύ λεπτής κάνουλας διαμέτρου 2 ή 3 mm απομακρύνεται ο λιπώδης ιστός και επαναδιαμορφώνεται το περίγραμμα του λαιμού με πολύ μεγάλη ευκρίνεια και ασφάλεια.

Πολύ συχνά το “διπλοσάγωνο” διορθώνεται κάνοντας μόνο λιποαναρρόφηση. Στην περίπτωση βέβαια που υπάρχει χαλάρωση και μεγάλη περίσσεια δέρματος στο λαιμό, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες, τότε μπορούμε να δώσουμε λύση συνδυάζοντας την επέμβαση της λιποαναρρόφησης με Ανόρθωση Τραχήλου ή Πλαστική Λαιμού (Νeck Lifting).

Είναι εντυπωσιακό ότι το αποτέλεσμα της επέμβασης αυτής είναι οριστικό και μόνιμο γιατί με τη λιποαναρρόφηση απομακρύνεται μια για πάντα το λίπος κάτω από το πηγούνι και δεν μπορεί να συσσωρευτεί ξανά εκεί.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης Ανόρθωσης Τραχήλου ή Πλαστικής Λαιμού (Νeck Lifting);

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με γενική αναισθησία είτε με νευροληπτοαναλγησία (μέθη) σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία και η διάρκεια της κυμαίνεται από 1 1/2 μέχρι και 3 ώρες περίπου ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος.
Αμέσως μετά την επέμβαση η περιοχή του τραχήλου καλύπτεται με ελαστικό επίδεσμο για τον περιορισμό του οιδήματος, το οποίο αναπτύσσεται μετεγχειρητικά.
Η παραμονή στην κλινική διαρκεί μία ή δύο ημέρες (σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με συνοδά προβλήματα υγείας). Η επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες αρχίζει σταδιακά μετά από τη 2η – 3η ημέρα, αλλά συνιστάται αποφυγή αθλητισμού ή έντονης φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον δύο με τρείς εβδομάδες.
Τα ράμματα αφαιρούνται προοδευτικά από το πρόσωπο. Τα περισσότερα συνήθως απομακρύνονται μετά από μία εβδομάδα ενώ κάποια άλλα το αργότερο σε 10-12 ημέρες.
Πλήρης επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες αναμένεται σε τρείς εβδομάδες περίπου.

Πονάει η επέμβαση Ανόρθωσης Τραχήλου ή Πλαστικής Λαιμού (Νeck Lifting);

Πόνος δεν υπάρχει καθόλου συνήθως και η ταλαιπωρία είναι μικρή για τον ασθενή. Αυτό που περιγράφουν οι περισσότεροι ασθενείς μετά την επέμβαση είναι ένα ήπιο αίσθημα δυσφορίας λόγω του οιδήματος των ιστών που υποχωρεί όμως σημαντικά μέσα σε ένα με δύο 24ωρα. Η πλήρης υποχώρηση του οιδήματος καθώς και κάποιων εκχυμώσεων (μελανιών) ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε μία με δύο το πολύ εβδομάδες.

O ασθενής από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το χειρουργείο, ενθαρρύνεται “να μη φοβάται να αγγίξει το νέο του πρόσωπο”, να πλένεται ελεύθερα, να φορά ελαφρύ make-up καθώς και να χρησιμοποιεί αντιηλιακό για να προστατεύεται από τον ήλιο.

Πώς είναι η εικόνα του λαιμού μετά την επέμβαση Ανόρθωσης Τραχήλου ή Πλαστικής Λαιμού (Νeck Lifting);

Σε πρώτη φάση και για χρονικό διάστημα περίπου δύο-τριών μηνών μετά την επέμβαση, το πρόσωπο στην περιοχή του λαιμού παρουσιάζει ένα ήπιο οίδημα το οποίο όμως υποχωρεί αργά αλλά σταθερά. Προς αυτήν την κατεύθυνση και για την πιο γρήγορη αποκατάσταση μιας φυσικής εικόνας, συμβάλλει η εφαρμογή λεμφικού μασάζ με φορά από το πηγούνι προς τις παρειές του προσώπου.
Όσο περνά ο καιρός η εικόνα γίνεται πολύ φυσική και πολύ πιο φρέσκια. Ο λαιμός απαλλάσσεται από τις ενοχλητικές πτυχώσεις και αντιαισθητικές “ζάρες”.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της Ανόρθωσης Τραχήλου ή Πλαστικής Λαιμού (Νeck Lifting);

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης του Lifting λαιμού είναι άμεσο αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως είναι μόνιμο ή πολύ μεγάλης διάρκειας. Η περίσσεια του δέρματος και η χαλάρωση του μυώδους πλατύσματος του λαιμού αν αφαιρεθούν και διορθωθούν σωστά τότε μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του λαιμού για τουλάχιστον 25 με 30 χρόνια.

Τι διαφορά έχει η Πλαστική Προσώπου (Face Lifting) από την Ανόρθωση Τραχήλου ή Πλαστική Λαιμού (Neck Lifting);

Πολλές φορές έχει τύχει να δούμε άτομα που έχουν υποβληθεί σε Πλαστική Προσώπου (Face Lifting), να φορούν φουλάρι ή μαντίλι στο λαιμό τους και μάλιστα πολύ δύσκολα να το αποχωρίζονται. Η εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο είναι πως η Πλαστική Προσώπου είναι διαφορετική επέμβαση από την Πλαστική Λαιμού.

Με την Πλαστική Προσώπου(Face Lifting) διορθώνουμε τη χαλάρωση στις παρειές, τα μάγουλα και τη γωνία της κάτω γνάθου ενώ με την Ανόρθωση Τραχήλου ή Πλαστική Λαιμού (Neck Lifting) διορθώνουμε τη χαλάρωση του δέρματος και τις αντιαισθητικές ρυτίδες στο λαιμό. Οι δύο αυτές επεμβάσεις είναι διαφορετικές και θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός τους στο ίδιο χειρουργείο για να έχουμε ένα αρμονικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Αν η Πλαστική Προσώπου (Face Lifting) γίνει χωρίς να γίνει ταυτόχρονα και Πλαστική Λαιμού (Neck Lifting) τότε το αποτέλεσμα είναι ένα φρέσκο, ανανεωμένο πρόσωπο να συνυπάρχει με ένα γερασμένο, “ζαρωμένο” λαιμό που οι περισσότεροι τείνουν να το κρύψουν φορώντας π.χ. ένα φουλάρι.

Ο συνδυασμός Face Lifting με Lifting λαιμού (και Βλεφαροπλαστικής) αποτελεί το απόλυτο προαπαιτούμενο ενός φυσικού και ισορροπημένου αποτελέσματος ανανέωσης της εικόνας μας. Πρόκειται για το τέλειο όπλο στην αντιγήρανση.