Γυναικομαστία

Γυναικομαστία είναι η υπερβολική ανάπτυξη του μαστού στους άνδρες. Αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση για αυτόν που την αντιμετωπίζει μιας και κανένας άντρας δεν θέλει το στήθος του να μοιάζει με γυναικείο. Μπορεί να αφορά μόνο τον ένα μαστό συνηθέστερα όμως είναι μια κατάσταση που προσβάλλει το αντρικό στήθος αμφοτερόπλευρα. Σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό το οποίο απασχολεί το 35-40% του αντρικού πληθυσμού, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 65% στους νεαρούς ενήλικες.

Το φυσιολογικό ανδρικό στήθος.

Φυσιολογικά το αντρικό στήθος αποτελείται από το σύμπλεγμα της θηλής (θηλή-θηλαία άλως) και από έναν μικρό αδένα, ο οποίος ονομάζεται μαζικός αδένας και εντοπίζεται ακριβώς πίσω από τη θηλή. Το σύμπλεγμα της θηλής έχει διάμετρο 2-4 cm και βρίσκεται στη μεσότητα της 4ης πλευράς. 

Ο μαζικός αδένας είναι μικρός σε μέγεθος και στους άνδρες παραμένει ατροφικός. Δεν αναπτύσσεται καθόλου κατά την εφηβεία όπως αντίθετα συμβαίνει με τον μαζικό αδένα του γυναικείου στήθους.

Γυναικομαστία – Κλινική εικόνα

Η γυναικομαστία είναι κλινικός όρος και σημαίνει γυναικείο στήθος σε αντρικό σώμα. 

Από πλευράς ανατομίας το στήθος μπορεί να περιέχει:

1. υπερτροφικό μαστικό αδένα οπότε μιλάμε για αδενομαστία,

 1. λίπος οπότε μιλάμε για λιπομαστία ή συνηθέστερα 
 2. και αδένα και λίπος οπότε μιλάμε για αδενολιπομαστία.

Σε αδύνατα άτομα συνήθως οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού αδένα (αδενομαστία) ενώ σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα οφείλεται σε λιπομαστία ή σε αδενολιπομαστία.

Γυναικομαστία – Αίτια

Η γυναικομαστία διακρίνεται σε:

 1. Φυσιολογική
 2. Παθολογική
 3. Φαρμακευτική
 4. Ιδιοπαθή
 • Φυσιολογική γυναικομαστία

Η πιο συχνή μορφή είναι η φυσιολογική η οποία εμφανίζεται κατά:

1. τη νεογνική ηλικία,

2. την πρώιμη εφηβική ηλικία και

3. την ώριμη ηλικία.

Κατά τη νεογνική ηλικία (0 έως 8-10 μηνών), το στήθος του μωρού αναπτύσσεται, λόγω των οιστρογόνων της μητέρας. Η νεογνική διαρκεί λίγους μόνο μήνες και συνήθως υποστρέφει πλήρως.

Κατά την πρώιμη εφηβική ηλικία (10 έως 13-14 ετών), η θηλεοποίηση του στήθους σε αγόρια είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και στις διάφορες μορφές του, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 65% των νεαρών αγοριών. Οφείλεται σε υπεροχή της οιστραδιόλης σε σχέση με την τεστοστερόνη και στο μεγαλύτερο ποσοστό της υποστρέφει πλήρως. 

Αν ο νεαρός έφηβος εμφανίσει συμπτώματα και το στήθος παραμείνει σταθερά υπερτροφικό για δύο χρόνια τότε το πρόβλημα είναι μόνιμο. Η μόνη λύση για τη διόρθωση του προβλήματος σε αυτή την περίπτωση είναι η χειρουργική.

Κατά την ώριμη ηλικία (60-65 ετών και άνω), ο μαζικός αδένας φυσιολογικά αυξάνει σε μέγεθος και η διόγκωσή του οφείλεται σε εξασθένηση της σχέσης ταστοστερόνης – οιστρογόνων. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στην παραλία το καλοκαίρι, ατόμων αυτής της ηλικίας με εμφανή γυναικομαστία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ανεπιθύμητο, αλλά κατά τα άλλα μη παθολογικό.

 • Παθολογική Γυναικομαστία

 Κατά την παθολογική, η διόγκωση του μαζικού αδένα οφείλεται σε υπερπαραγωγή ή υπερβολική δράση οιστρογόνων 

  που εκκρίνονται:

 1. από όγκους των όρχεων,
 2. από όγκους των επινεφριδίων, 
 3. μετά από νεφρική ανεπάρκεια,
 4. μετά από ηπατική ανεπάρκεια,
 5. σε αλκοολισμό,
 6. σε νοσήματα θυρεοειδούς, 
 7. σε υπογοναδισμό ή 
 8. σε συγγενείς ανωμαλίες.

Αν και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, θα πρέπει πάντοτε να είμαστε καχύποπτοι όταν εμφανίζεται αιφνίδια ταχεία ανάπτυξη στήθους σε μη προβλεπόμενη ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος της νόσου και αιτιολογική αντιμετώπιση αυτής.

 • Φαρμακευτική Γυναικομαστία

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας αποτελεί η χρήση φαρμάκων. Τέτοια φάρμακα είναι:

 1. Καρδιολογικά όπως αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά
 2. Γαστροροστατευτικά, αντιφυματικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα
 3. Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γενικά νευρολογικά φάρμακα
 4. Μαριχουάνα, αμφετα μίνες, ηρωίνη, μεθα δόνη
 5. Αναβολικές ουσίες

Μια μεγάλη ομάδα νεαρών ενηλίκων που επισκέπτονται τον Πλαστικό Χειρουργό και αναζητούν λύση στο πρόβλημα είναι τα άτομα που κάνουν χρήση αναβολικών για βελτίωση της μυικής τους ισχύος. 

Οι αναβολικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του μυικού ιστού, δεδομένου ότι “αρωματίζονται” στα κύτταρα του μαζικού αδένα, έχουν δυστυχώς σαν παρενέργεια την υπερβολική ανάπτυξη του αδένα και την αντιαισθητική διόγκωση και πτώση του στήθους. Η εμφάνισή της σε αυτά τα περιστατικά είναι συνήθως Σταδίου ΙΙ και είναι αμιγής. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από εμφάνιση λιπομαστίας.

 • Ιδιοπαθής γυναικομαστία

Αφορά το 25% των περιστατικών γυναικομαστίας. Πρόκειται για την ανάπτυξη γυναικείου στήθους σε άνδρες, η οποία δεν σχετίζεται με καμία από τις παραπάνω καταστάσεις. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολύ απλά το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά δεν έχουμε καμία αιτιολογική εξήγηση και γι΄αυτό το ονομάζουμε ιδιοπαθές

Γυναικομαστία – Στάδια και κλίμακα ταξινόμησης 

Ανάλογα με το βαθμό της υπερτροφίας του μαζικού αδένα και το βαθμό της πτώσης του μαστού ταξινομείται σε πέντε στάδια.

Στάδιο Ι: μικρή προβολή του αδένα, ο οποίος εντοπίζεται ακριβώς πίσω από τη θηλή.

Στάδιο ΙΙ: μέτρια προβολή του αδένα, ο οποίος εντοπίζεται πιο εκτεταμένα πίσω και γύρω από τη θηλή-μικρή λιπομαστία.

Στάδιο ΙΙΙ: μέση προς μεγάλη υπερτροφία του αδένα χωρίς σημαντική πτώση του μαστού-μέτρια λιπομαστία.

Στάδιο IV: μεγάλη υπερτροφία του αδένα με σημαντικού βαθμού πτώση του μαστού – μεγάλη λιπομαστία.

Στάδιο V: μεγάλη υπερτροφία του αδένα, χαλάρωση-περίσσεια δέρματος, μεγάλη πτώση του μαστού, πολύ μεγάλη λιπομαστία.

Γυναικομαστία και καρκίνος μαστού

Η γυναικομαστία δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ωστόσο μπορεί να μας μπερδέψει κατά τη διάγνωση.

Ο καρκίνος του μαστού στους άντρες είναι πολύ σπάνιος αλλά όχι ανύπαρκτος. Σε κάθε περιστατικό όπου έχουμε αιφνίδια προοδευτικά αυξανόμενη μονόπλευρη ή και αμφοτερόπλευρη μάζας στο μαστό θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτή να οφείλεται σε κακοήθεια.

Γυναικομαστία – Θεραπεία

Η θεραπεία της θα πρέπει να είναι αιτιολογική.

Στην περίπτωση της φυσιολογικής γυναικομαστίας, στα νεογνά δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα ενώ στους νεαρούς  έφηβους απαιτείται να περιμένουμε δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί.

Αν σε κάποιον έφηβο το υπερτροφικό στήθος παραμείνει σταθερό για δύο χρόνια τότε είναι μόνιμη και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση η οποία θα πρέπει να προγραμματιστεί προς το τέλος της εφηβείας δηλαδή σε ηλικία 17-18 χρονών.

Σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κατά την ώριμη ηλικία η μόνη λύση για τη διόρθωση του προβλήματος είναι η χειρουργική, ενώ η αναμονή καθυστερεί συνήθως την απαλλαγή από το πρόβλημα.

Στην περίπτωση που οφείλεται σε παθολογικά αίτια τότε θα πρέπει πρώτα να θεραπευθεί η αιτία που προκαλεί τη νόσο και ύστερα να διορθωθεί χειρουργικά η υπερτροφία του μαστού. Για παράδειγμα αν η υπερτροφία του στήθους οφείλεται σε υπερθυρεοειδισμό ή σε όγκο του όρχεως ή των επινεφριδίων θα πρέπει πρώτα να επιληφθούμε του αντίστοιχου νοσήματος και μετά να τη θεραπεύσουμε χειρουργικά. 

Όταν οφείλεται σε φάρμακα θα πρέπει να ελέγξουμε την έκθεση του οργανισμού στα αντίστοιχα σκευάσματα, σε αναβολικές ή εθιστικές ουσίες όπως μαριχουάνα, αλκοόλ κλπ και ταυτόχρονα να την αντιμετωπίσουμε χειρουργικά.

 Όσον αφορά την ιδιοπαθή η λύση στο πρόβλημα είναι αμιγώς χειρουργική και πρέπει να προγραμματίζεται μετά το πέρας της εφηβείας ή μεταγενέστερα.

Φαρμακευτική θεραπεία.

Παρόλο που υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον αδένα, όπως για παράδειγμα τα αντιοιστρογόνα, η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη χρήση. Από την άλλη τα φάρμακα για γυναικομαστία συχνά δεν μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος και γι’ αυτό δεν τα προτείνουμε.

Χειρουργική θεραπεία.

Η θεραπεία εκλογής για την οριστική και μόνιμη λύση είναι αυστηρά Χειρουργική. Στόχος της επέμβασης είναι να επαναφέρουμε την αρρενωπή εικόνα στον αντρικό θώρακα χωρίς όμως να αφήσουμε αντιαισθητικά σημάδια και ανεπιθύμητες ουλές στο δέρμα.

Σε περιπτώσεις μεγάλης γυναικομαστίας και συχνά λόγω της εντοπιζόμενης λιπομαστίας ένα από τα βασικά προβλήματα της επέμβασης είναι η περίσσεια δέρματος που προκύπτει όταν ο μαστός είναι μεγάλος.

Τη λύση για το πώς θα μειωθεί ο όγκος του μαστού χωρίς να αφαιρεθεί το πλεονάζον δέρμα (άρα με σχεδόν αόρατες ουλές)  τη δίνει μια καινούρια τεχνική της Πλαστικής Χειρουργικής η οποία συνδυάζει την Ενδοσκοπική Χειρουργική με την τεχνική της Λιποαναρρόφησης. 

Η παλαιότερη τεχνική.

Είναι γνωστές παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές όπου η αντιμετώπιση της υπερτροφίας του στήθους γινόταν με επεμβάσεις τύπου μαστεκτομής. Σε αυτές τις τεχνικές δινόταν βεβαίως λύση στον όγκο του μαστού όμως το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν ήταν το καλύτερο δυνατό δεδομένου ότι άφηνε δύσμορφες ουλές στο δέρμα.

Παλαιότερα εφαρμόζοντας την κλασική χειρουργική, η επέμβαση γινόταν με αφαίρεση του αδένα και της περίσσειας του δέρματος μαζί, με αποτέλεσμα όμως να παραμένουν άσχημες ουλές στο θώρακα. Δηλαδή αρχικά ο ασθενής ντρεπόταν να δείξει το στήθος του λόγω υπερβολικού μεγέθους και προβολής και μετά την επέμβαση συνέχιζε να ντρέπεται και πάλι, λόγω των αντιαισθητικών ουλών.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης της γυναικομαστίας.

Σήμερα η χειρουργική τεχνική της επέμβασης έχει τροποποιηθεί και το αποτέλεσμα της αποκατάστασης είναι εξαιρετικό αφού οι ουλές που μένουν είναι σχεδόν αόρατες μιας και κρύβονται σε φυσιολογικές πτυχές του δέρματος.

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη τεχνική της Πλαστικής Χειρουργικής η οποία συνδυάζει: 

1. την τεχνική της Λιποαναρρόφησης με

2.  την Ενδοσκοπική Χειρουργική.

 

Τι είναι η Λιποαναρρόφηση; 

Η επέμβαση της Λιποαναρρόφησης είναι μια πολύ έξυπνη επέμβαση. Μέσα από πολύ μικρές οπές, χωρίς να αφαιρέσουμε καθόλου δέρμα μπορούμε να απομακρύνουμε ομοιόμορφα το  περιττό υποδόριο λίπος από την περιοχή του στήθους.

 Η Λιποαναρρόφηση γίνεται με  λεπτά χειρουργικά εργαλεία που  μοιάζουν με  σωλήνες και ονομάζονται «κάνουλες». Με τις «κάνουλες» αναρροφάμε το περιττό λίπος από τα σημεία λιποδυστροφίας του σώματος χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή αναρρόφησης.

 Τι είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική;

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη χειρουργική τεχνική όπου χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο δηλαδή οπτικές ίνες και ψυχρό φωτισμό μπορούμε να διορθώσουμε δυσμορφίες  σε βαθύτερους ιστούς μέσα από πολύ μικρές τομές στο δέρμα.

Αναισθησία

Η επέμβαση γίνεται κατεξοχήν με γενική αναισθησία. Μικρές γυναικομαστίες παρόλα αυτά μπορεί να γίνουν με τοπική νάρκωση ή σε συνδυασμό με μέθη (νευροληπτοαναλγησία).

Πρέπει να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, η γενική νάρκωση σε ασθενείς χωρίς παθολογικά προβλήματα, είναι η ασφαλέστερη των ναρκώσεων δεδομένου ότι τα ζωτικά συστήματα του ασθενούς βρίσκονται πλήρως ελεγχόμενα από τον αναισθησιολόγο.

Πως γίνεται από πλευράς τεχνικής η επέμβαση της γυναικομαστίας;

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και υποβάλεται σε νάρκωση. Αρχικά κάνουμε διήθηση στην υπό θεραπεία περιοχή με ένα διάλυμμα τοπικού αναισθητικού και αγγεισυσπαστικού φαρμάκου, ούτως ώστε o ασθενής να μην πονάει καθόλου μετεγχειρητικά και η επέμβαση να είναι σχεδόν αναίμακτη.

Αφού περιμένουμε λίγα λεπτά, μέσα από μια πολύ λεπτή τομή, μήκους 4-5 χιλιοστών, κοντά στη σύστοιχη μασχάλη, κάνουμε Λιποαναρρόφηση στην περιοχή του υπερτροφικού μαστού, με μια πολύ λεπτή κάνουλα διαμέτρου 2,5-3 χιλιοστών.

Στη συνέχεια μέσα από μια πολύ μικρή τομή στο όριο της θηλής γίνεται Ενδοσκοπική αφαίρεση του αδένα. Χρησιμοποιούμε ένα ειδικό άγγιστρο με οπτικές ίνες ψυχρού φωτισμού, μέσω του οποίου αναγνωρίζουμε και αφαιρούμε ενδοσκοπικά τον υπερτροφικό μαζικό αδένα. Η τομή εισόδου του ενδοσκοπίου στο υποδόριο σχεδιάζεται σαν μισοφέγγαρο στο κάτω όριο της θηλής ούτως ώστε μετεγχειρητικά να κρύβεται στο ανατομικό αυτό σημείο.

Η επέμβαση τελειώνει αφού ξανακάνουμε Λιποαναρρόφηση και εξομαλύνουμε τελείως την πρόσθια επιφάνεια του κορμού.

Τι γίνεται με το πλεονάζον δέρμα;

Όταν με τη Λιποαναρρόφηση απελευθερωθεί το δέρμα από τον υποκείμενο λιπώδη ιστό, τότε είναι εντυπωσιακό ότι το δέρμα συρρικνώνεται ομοιόμορφα και “μαζεύει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μετά τη Λιποαναρρόφηση να μην περισσεύει σχεδόν καθόλου δέρμα και άρα να μην χρειάζεται να αφαιρεθεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούνται ουλές στο θώρακα από την αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος όπως συμβαίνει με τις παλαιότερες τεχνικές της κλασικής Χειρουργικής.

Θα γίνουν μεγάλες τομές στο δέρμα με την καινούρια Χειρουργική τεχνική;

Με την εναλλαγή Λιποαναρρόφηση-Ενδοσκοπική Χειρουργική -Λιποαναρρόφηση πετυχαίνουμε στις περισσότερες περιπτώσεις  να μην χρειάζεται να αφαιρέσουμε καθόλου δέρμα και άρα να μην έχουμε σχεδόν καθόλου εμφανείς ουλές. Η εξήγηση όπως αναφέραμε είναι ότι το δέρμα μετά την απελευθέρωσή του από τους υποκείμενους ιστούς συρρικνώνεται και δεν περισσεύει.

Οι τομές της επέμβασης είναι πολύ μικρές, σχεδόν αόρατες αφού σχεδιάζονται στις φυσιολογικές πτυχές του δέρματος.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις με εξεσημασμένη γυναικομαστία ή μετά από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί μείωση του υπερβάλλοντος δέρματος κάτι όμως που δεν γίνεται σε αυτόν τον χειρουργικό χρόνο αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 4-6 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση.

Δεδομένου ότι όσο περνά ο χρόνος η εικόνα του δέρματος βελτιώνεται θα πρέπει να περιμένουμε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα γιατί τότε η έκταση του δέρματος που θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε θα είναι σίγουρα λιγότερη και άρα η τομή στο δέρμα σαφώς μικρότερη.

Περιγραφή επέμβασης αποκατάστασης της Γυναικομαστίας

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την επέμβαση αποκατάστασης μέσα στο χειρουργείο ακολουθώντας τη σύγχρονη τεχνική της Πλαστικής Χειρουργικής κάνοντας εναλλαγή Λιποαναρρόφηση- Ενδοσκοπική Χειρουργική- Λιποαναρρόφηση.

 • Ο ασθενής στο χώρο του χειρουργείου πριν την εισαγωγή του στην αναισθησία.
Ο ασθενής στο χώρο του χειρουργείου πριν την εισαγωγή του στην αναισθησία.

Ο ασθενής στο χώρο του χειρουργείου πριν την εισαγωγή του στην αναισθησία.

 • Έλεγχος του αδένα και εκτίμηση του βαθμού του προβλήματος.
 • Με το χέρι μας ψηλαφούμε τον μαζικό αδένα και αναγνωρίζουμε τη σχέση του με το υποδόριο λίπος στην περιοχή του θώρακα.
 • Ο ασθενής μας ξαπλωμένος σε ύπτια θέση υποβάλλεται σε αναισθησία.
 • Μέσα από μια πολύ μικρή τομή 4mm με 5mm κάνουμε λιποαναρρόφηση σε ολόκληρο το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα.

Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται ο αδένας από τους ιστούς που τον περιβάλλουν. Αφού ολοκληρωθεί η Λιποαναρρόφηση, κάνουμε μια μικρή ημισελινοειδή τομή στο κάτω όριο μεταξύ θηλαίας άλω και δέρματος. 

Μέσα από αυτή την μικρή οπή αφαιρούμε τον υπερτροφικό μαζικό αδένα, χρησιμοποιώντας ειδικό Ενδοσκόπιο με οπτικές ίνες και ψυχρό φωτισμό για απόλυτο έλεγχο της επέμβασης.

Δείτε πως φαίνεται το δεξιό στήθος μετά από Λιποαναρρόφηση, Ενδοσκοπική απομάκρυνση του δεξιού μαζικού αδένα και τελειοποίηση του αποτελέσματος με νέα Λιποαναρρόφηση.

Στο αριστερό στήθος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αποκατάσταση.

Ο μαζικός ή μαστικός αδένας που προβάλλει στη Γυναικομαστία και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εμφάνισή της, είναι ένας λευκωπός, συμπαγής, σκληρός αδένας με ινώδη στοιχεία ο οποίος μοιάζει σαν γομολάστιχα και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο χειρουργικά.

Για λόγους ορθής πολιτικής έχουμε αφαιρέσει τις παραπάνω φωτογραφίες. Μπορείτε να μας ζητήσετε να σας αποσταλλούν προσωπικά.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική παρά μόνο για 3 με 4 ώρες. Συνήθως δεν υπάρχει καθόλου πόνος παρά μόνο ενόχληση ή μούδιασμα στην περιοχή. Προληπτικά μόνο προτείνουμε ήπια παυσίπονα για τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. Άμεσα μετεγχειρητικά ο ασθενής φορά ένα ειδικό γιλέκο το οποίο πιέζει την περιοχή ομοιόμορφα. Το γιλέκο αυτό είναι από ειδικό υλικό, είναι διάτρητο, αυτοαεριζόμενο, πολύ άνετο και το φορά συνολικά για τέσσερις με πέντε  εβδομάδες περίπου.

Αλλαγή κάνουμε την αμέσως  επόμενη ημέρα. Συνήθως δεν χρησιμοποιούμε παροχετεύσεις, ωστόσο αν χρειαστούν είναι πολύ μικρές και αφαιρούνται στην πρώτη αλλαγή. Μπάνιο μπορεί να κάνει από την επόμενη κιόλας ημέρα χωρίς πρόβλημα. Τα ράμματα στην περιοχή της θηλής είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

Στη δουλειά του μπορεί να επιστρέψει κανείς μετά από 2 ημέρες συνήθως. Αν πρόκειται για βαρειά σωματική εργασία τότε επιστρέφει προοδευτικά μετά από 3 με 5 ημέρες.

Το στήθος μετά την επέμβαση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποκατάστασης οι τομές που παραμένουν στο δέρμα μετά την επέμβαση είναι δύο:

 • μια πολύ μικρή σχεδόν αόρατη τομή μήκους 3-4 χιλιοστά στα πλάγια του θώρακα κοντά στη σύστοιχη μασχάλη, λόγω της λιποαναρρόφησης και
 • μια ακόμη τομή μήκους 2,5 με 3 εκατοστά στο όριο της κάθε θηλής, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται εύκολα καθώς “καμουφλάρεται” πολύ καλά λόγω της ανατομικής της θέσης.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε το αποτέλεσμα της επέμβασης αποκατάστασης μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Πρόκειται για μια πρώιμη εικόνα του αποτελέσματος καθώς απαιτούνται περίπου 3 με 4 μήνες για να βελτιωθούν οι τομές και να μην φαίνονται.

Συχνά με τη χειρουργική αυτή τεχνική της εναλλαγής Λιποαναρρόφησης – Ενδοσκοπικής Χειρουργικής εκτομής – Λιποαναρρόφησης οι τομές της επέμβασης είναι τελείως αόρατες ή διακρίνονται ελάχιστα μετά από λίγους μήνες.

Παρενέργειες ή επιπλοκές 

Σπάνια μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανιστούν εκχυμώσεις (μελανιές) στο δέρμα και οίδημα που υποχωρούν αυτόματα σε 5-7 ημέρες συνήθως. Επίσης δημιουργία αιματώματος, συλλογής ορού (όρωμα) ή φλεγμονής στην περιοχή μπορεί να συμβούν σπάνια και αντιμετωπίζονται άμεσα με παροχέτευση και αντιβιωτικά. Η περιοχή είναι μουδιασμένη και η  υπαισθησία υποχωρεί προοδευτικά μέσα σε τρεις με έξι εβδομάδες συνήθως. 

Μικρές ασυμμετρίες της περιοχής μπορεί επίσης να εμφανιστούν, οι οποίες αντιμετωπίζονται συνήθως μετά το τετράμηνο με τοπική αναισθησία.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειονότητα των επεμβάσεων της Πλαστικής Χειρουργικής, για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης απαιτούνται περίπου 3 με 6 μήνες. Ωστόσο με την τεχνική αυτή της Πλαστικής Χειρουργικής η αποκατάσταση γίνεται με εξαιρετική ασφάλεια ενώ το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Μόνιμο αποτέλεσμα 

Η αφαίρεση του μαστικού αδένα και του λιπώδους ιστού είναι ΜΟΝΙΜΗ. Κατά την επέμβαση αποκατάστασης αφαιρείται το 90 με 95% του αδένα ενώ παραμένει μόνο ένα 5-10% αδένα  όπως ακριβώς υπάρχει και στο φυσιολογικό στήθος.Ο αδένας αυτός είναι υγιής και παραμένει ακριβώς πίσω από τη θηλή  ούτως ώστε να μην υπάρχει βύθισμα της θηλής.

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό εμφάνισης γυναικομαστίας οφείλεται σε λήψη φαρμάκων, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αν κάποιος παίρνει φάρμακα ή ουσίες  που την προκαλούν τότε μετά την επέμβαση αποκατάστασης δεν κινδυνεύει να ξανακάνει διόγκωση αφού το 90-95% του αδένα έχει αφαιρεθεί και το 5-10% που απομένει είναι φυσιολογικός αδένας που δεν μπορεί να “αρωματιστεί” και να υπερτραφεί σε βαθμό που να προκαλέσει ορατή διόγκωση.

Πώς γίνεται η εκτίμηση και ποια είναι η διαδικασία για τον προγραμματισμό της επέμβασης αποκατάστασης;

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η εκτίμηση της γυναικομαστίας γίνεται μέσα από απεικονιστικό έλεγχο στην πραγματικότητα ο έλεγχος του βαθμού της γίνεται κάνοντας κατεξοχήν κλινική εξέταση. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ιατρό να εξετάσει τον ασθενή από κοντά και όχι μέσα από φωτογραφίες γιατί στις φωτογραφίες δεν είναι συνήθως σαφής ο βαθμός της πυκνότητας του αδένα ή της χαλάρωσης του δέρματος με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής η εκτίμηση του προβλήματος.

Για τον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης συνήθως προηγούνται δύο ραντεβού. Στο πρώτο ραντεβού αναλύουμε το πρόβλημα και λύνουμε όλες τις απορίες που αφορούν τον εκάστοτε ασθενή ενώ στην δεύτερη επίσκεψη η οποία προγραμματίζεται παραμονές της χειρουργικής επέμβασης απαντάμε σε όλες τις συμπληρωματικές απορίες, σχεδιάζουμε πλήρως την επέμβαση στο σώμα του ασθενούς και παίρνουμε φωτογραφίες προεγχειρητικά.

Σκοπός μας πάντοτε στις επεμβάσεις αποκατάστασης είναι πρώτα από όλα να καταλάβουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα του στήθους και στη συνέχεια να βρούμε και να εφαρμόσουμε:

Ι. την καταλληλότερη,

ΙΙ. την ασφαλέστερη,

ΙΙΙ. την πιο αποτελεσματική και

ΙV. την περισσότερο οικονομική λύση για τον ασθενή μας.

Εικόνες αποκατάστασης Γυναικομαστίας ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Δρ. Μιχάλης Κουτσούρης ο οποίος διαβάζει προσωπικά κάθε μήνυμα που λαμβάνει και θα σας απαντήσει σε σύντομο χρόνο.
> Μέρλιν 4, Κολωνάκι – 216 800 1000