fbpx

Γυναικομαστία

/Γυναικομαστία
Γυναικομαστία2018-08-31T09:57:56+00:00

Γυναικομαστία

Με τον όρο γυναικομαστία εννοούμε την υπερβολική ανάπτυξη του αδένα του μαστού στους άνδρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αντρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα και την προβολή. Αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση για αυτόν που την αντιμετωπίζει μιας και παραλλάσσει ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλλου, αποδίδοντας στοιχεία θηλεοποίησης στον αντρικό κορμό. Η γυναικομαστία μπορεί να αφορά μόνο τον ένα μαστό, συνηθέστερα όμως είναι μια κατάσταση που πρσβάλλει το αντρικό στήθος αμφοτερόπλευρα. Σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό το οποίο απασχολεί το 35-40% του αντρικού πλυθυσμού, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 65% στους νεαρούς ενήλικες.

Το φυσιολογικό ανδρικό στήθος.

Φυσιολογικά το αντρικό στήθος αποτελείται από το σύμπλεγμα της θηλής (θηλή-θηλαία άλως) και από έναν μικρό αδένα, ο οποίος ονομάζεται μαζικός αδένας και εντοπίζεται ακριβώς πίσω από τη θηλή. Το σύμπλεγμα της θηλής έχει διάμετρο 2-4 cm και βρίσκεται στη μεσότητα της 4ης πλευράς. Ο μαζικός αδένας είναι μικρός σε μέγεθος και στους άνδρες παραμένει ατροφικός. Δεν αναπτύσσεται καθόλου κατά την εφηβεία όπως αντίθετα συμβαίνει με τον μαζικό αδένα του γυναικείου στήθους.
Η ανάπτυξη του μαζικού αδένα τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες είναι αποτέλεσμα δράσης ειδικών θηλεοποιητικών ορμονών που ονομάζονται οιστρογόνα και είναι αυτές οι ορμόνες οι οποίες δίνουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του γυναικείου φύλου.

Γυναικομαστία – Συμπτώματα

Από πλευράς ανατομίας, όταν βλέπουμε ένα αντρικό στήθος που μοιάζει με γυναικείο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτό οφείλεται σε δύο συνήθως καταστάσεις:

 1. στην υπερβολική ανάπτυξη ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού μαζικού αδένα και
 2. στην ανάπτυξη λιπώδους ιστού γύρω από τον αδέναΣτην ουσία δηλαδή έχουμε την εμφάνιση ενός υπερτροφικού μαζικού αδένα ο οποίος εντοπίζεται συνήθως ακριβώς πίσω από τη θηλή ενώ στην συνολική εικόνα του υπερτροφικού στήθους, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή γύρω και κάτω από τον αδένα, μια κατάσταση που ονομάζεται λιπομαστία και είναι εμφανώς πιο αισθητή και αναγνωρίσιμη σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.


Είναι πολύ σημαντικό κατά τον κλινικό έλεγχο του ασθενούς να αναγνωρίσουμε το ποσοστό της αμιγούς υπερτροφίας του αδένα σε σχέση με την παρουσία λίπους στην περιοχή του στήθους, δεδομένου ότι αυτό θα βοηθήσει να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα.

Γυναικομαστία – Αίτια

Όσον αφορά την αιτιολογία της, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ο βασικός παράγοντας για την υπερβολική ανάπτυξη του μαζικού αδένα, είναι η εξεσημασμένη δράση οιστρογόνων ή ουσιών που δρούν σαν οιστρογόνα στα κύτταρα του μαζικού αδένα ή η μειωμένη δράση ανδρογόνων ουσιών.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση η γυναικομαστία διακρίνεται σε:

 1. Φυσιολογική
 2. Παθολογική
 3. Φαρμακευτική
 4. Ιδιοπαθή

 

 • Φυσιολογική γυναικομαστία

Η πιο συχνή μορφή είναι η φυσιολογική γυναικομαστία η οποία εμφανίζεται κατά τη νεογνική, την πρώιμη εφηβική και την ώριμη ηλικία (συνήθως μετά τα 60-65 έτη).

Κατά τη νεογνική ηλικία (0 έως 8-10 μηνών), το στήθος του μωρού αναπτύσσεται, λόγω των οιστρογόνων της μητέρας που μεταφέρονται σε αυτό μέσω της εμβρυοπλακουντικής κυκλοφορίας. Η νεογνική γυναικομαστία διαρκεί λίγους μόνο μήνες και συνήθως υποστρέφει πλήρως.

Κατά την πρώιμη εφηβική ηλικία (10 έως 13-14 ετών), η θηλεοποίηση του στήθους σε αγόρια είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και στις διάφορες μορφές του, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 65% των νεαρών αγοριών. Οφείλεται σε υπεροχή της οιστραδιόλης σε σχέση με την τεστοστερόνη και στο μεγαλύτερο ποσοστό της υποστρέφει πλήρως. Αν ο νεαρός έφηβος εμφανίσει συμτώματα και το στήθος παραμείνει σταθερά υπερτροφικό για δύο χρόνια τότε η γυναικομαστία είναι μόνιμη. Η μόνη λύση για τη διόρθωση του προβλήματος σε αυτή την περίπτωση είναι η χειρουργική.

Κατά την ώριμη ηλικία (60-65 ετών και άνω), ο μαζικός αδένας φυσιολογικά αυξάνει σε μέγεθος και η διόγκωσή του οφείλεται σε εξασθένηση της σχέσης ταστοστερόνης – οιστρογόνων. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στην παραλία το καλοκαίρι, ατόμων αυτής της ηλικίας με εμφανή γυναικομαστία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ανεπιθύμητο, αλλά κατά τα άλλα μη παθολογικό.

 • Παθολογική Γυναικομαστία

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας αποτελεί η χρήση φαρμάκων. Τέτοια φάρμακα είναι:

 1. όγκους των όρχεων
 2. όγκους των επινεφριδίων
 3. μετά από νεφρική ανεπάρκεια
 4. μετά από ηπατική ανεπάρκεια
 5. αλκοολισμό
 6. νοσήματα θυροειδούς
 7. υπογοναδισμό ή
 8. συγγενείς ανωμαλίες

 

Κατά την παθολογική, η διόγκωση του μαζικού αδένα οφείλεται σε υπερπαραγωγή ή υπερβολική δράση οιστρογόνων που εκκρίνονται από όγκους των όρχεων ή των επινεφριδίων, μετά από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, αλκοολισμό, νοσήματα θυρεοειδούς, υπογοναδισμό ή συγγενείς ανωμαλίες.
Αν και η παθολογική γυναικομαστία δεν είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, θα πρέπει πάντοτε να είμαστε καχύποπτοι όταν εμφανίζεται αιφνίδια, ταχεία ανάπτυξη στήθους σε μη προβλεπόμενη ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος της νόσου και αιτιολογική αντιμετώπιση αυτής.

 

 • Φαρμακευτική Γυναικομαστία

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας αποτελεί η χρήση φαρμάκων. Τέτοια φάρμακα είναι:

 1. Καρδιολογικά φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά
 2. Γαστροπροστατευτικά, αντιφυματικά και αντιμυκητισιακά φάρμακα
 3. Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γενικά νευρολογικά φάρμακα
 4. Μαριχουάνα, αμφεταμίνες, ηρωίνη, μεθαδόνη
 5. Αναβολικές ουσίες

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας αποτελεί η χρήση φαρμάκων. Πολλά καρδιολογικά φάρμακα όπως για παράδειγμα αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά καθώς και γαστροπροστατευτικά, αντιφυματικά και αντιμυκητισιακά φάρμακα ευθύνονται για την ανάπτυξη γυναικομαστίας.

Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γενικά νευρολογικά φάρμακα παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο ενώ προδιαθεσικός παράγοντας αποτελεί και η χρήση μαριχουάνας, αμφεταμινών, ηρωίνης και μεθαδόνης.
Μια μεγάλη ομάδα νεαρών ενηλίκων που επισκέπτονται τον Πλαστικό Χειρουργό και αναζητούν λύση στο πρόβλημα της γυναικομαστίας είναι τα άτομα που κάνουν χρήση αναβολικών για βελτίωση της μυικής τους ισχύος. Οι αναβολικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του μυικού ιστού, δεδομένου ότι “αρωματίζονται” στα κύτταρα του μαζικού αδένα, έχουν δυστυχώς σαν παρενέργεια την υπερβολική ανάπτυξη του αδένα και την αντιαισθητική διόγκωσή και πτώση του στήθους. Η εμφάνισή της σε αυτά τα περιστατικά είναι συνήθως Σταδίου ΙΙ και είναι αμιγής, αν και σπάνια μπορεί να συνοδεύεται και από εμφάνιση λιπομαστίας.

 

 • Ιδιοπαθής γυναικομαστία

Αφορά το 25% των περιστατικών γυναικομαστίας.
Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολύ απλά το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά δεν έχουμε καμία αιτιολογική εξήγηση και γι’αυτό το ονομάζουμε ιδιοπαθές.

Μια μεγάλη επίσης κατηγορία για την αιτιολογία της γυναικομαστίας, η οποία μάλλιστα αφορά το 25% των περιστατικών είναι η ιδιοπαθής γυναικομαστία. Πρόκειται για την ανάπτυξη γυναικείου στήθους σε άνδρες, η οποία δεν σχετίζεται με καμία από τις παραπάνω καταστάσεις. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολύ απλά το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά δεν έχουμε καμία αιτιολογική εξήγηση και γι΄αυτό το ονομάζουμε ιδιοπαθές.

Γυναικομαστία – Στάδια και κλίμακα ταξινόμησης

Ανάλογα με το βαθμό της υπερτροφίας του μαζικού αδένα και το βαθμό της πτώσης του μαστού ταξινομείται σε τέσσερα στάδια:


Στάδιο Ι: μικρή προβολή του αδένα, ο οποίος εντοπίζεται ακριβώς πίσω από τη θηλή.


Στάδιο ΙΙ: μέτρια προβολή του αδένα, ο οποίος εντοπίζεται πιο εκτεταμένα πίσω και γύρω απο τη θηλή.


Στάδιο ΙΙΙ: μέση πρoς μεγάλη υπερτροφία του αδένα χωρίς σημαντική πτώση του μαστού.


Στάδιο IV: μεγάλη υπερτροφία του αδένα με σημαντικού βαθμού πτώση του μαστού.

Γυναικομαστία – Θεραπεία

Έχοντας λάβει υπόψιν μας την αιτιολογία του φαινομένου, γίνεται κατανοητό ότι στην περίπτωση της φυσιολογικής γυναικομαστίας, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα στα νεογνά ενώ απαιτείται να περιμένουμε στην περίπτωση των νεαρών εφήβων δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί.

Σε περίπτωση βέβαια που το υπερτροφικό στήθος παραμείνει σταθερό για δύο χρόνια στο νεαρό έφηβο, τότε είναι μόνιμη και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία θα πρέπει να προγραμματιστεί για την ηλικία του τέλους της εφηβείας δηλαδή σε ηλικία 17-18 χρονών.

Σε άτομα που εμφανίζουν συμτώματα κατά την ώριμη ηλικία η μόνη λύση για τη διόρθωση του προβλήματος είναι η χειρουργική, ενώ η αναμονή καθυστερεί συνήθως την απαλλαγή από το πρόβλημα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι σε όλα τα περιστατικά γυναικομαστίας, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε το φαινόμενο να οφείλεται σε παθολογικά αίτια πριν κατατάξουμε τη νόσο σε φυσιολογική ή ιδιοπαθή.

Οπότε όσον αφορά την παθολογική γυναικομαστία θα πρέπει πρωταρχικά να θεραπευθεί η αιτία που προκαλεί τη νόσο και ύστερα να διορθωθεί χειρουργικά η υπερτροφία του μαζικού αδένα. Για παράδειγμα αν η υπερτροφία του αδένα οφείλεται σε υπερθυρεοειδισμό ή σε όγκο του όρχεως ή των επινεφριδίων θα πρέπει πρώτα να επιληφθούμε του αντίστοιχου νοσήματος και μετά να θεραπεύσουμε τη γυναικομαστία. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουμε σε περιστατικά με φαρμακευτική γυναικομαστία. Πρέπει δηλαδή να ελέξουμε την έκθεση του οργανισμού σε φάρμακα, αναβολικές ή εθιστικές ουσίες όπως μαριχουάνα, αλκοόλ κλπ και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και τη γυναικομαστία.

 

Γυναικομαστία – Φαρμακευτική θεραπεία

Η γυναικομαστία όταν είναι εγκατεστημένη για πάνω από δύο χρόνια, είναι μόνιμη και η αναμονή σε καμία περίπτωση δεν επιφέρει βελτίωση της εικόνας.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η θεραπεία εκλογής για την οριστική και μόνιμη λύση από την αντιαισθητική γυναικομαστία είναι αυστηρά η Χειρουργική. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με την επανάσταση στην τεχνολογία και την ανακάλυψη νέων τεχνικών η χειρουργική επέμβαση έχει γίνει πολύ πιο απλή και είναι άκρως αποτελεσματική ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις.
Παρόλο που υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον αδένα, όπως για παράδειγμα η τεστοστερόνη,τα αντιοιστρογόνα κλπ, η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα, αφενός μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες αφετέρου δεν είχε ποτέ ικανοποιητικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη υποχώρηση της νόσου κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια μόνο χειρουργικά.

 

Τι επιδιώκουμε κατά τη Χειρουργική επέμβαση της γυναικομαστίας;

Στόχος της επέμβασης είναι να αποκαταστήσουμε την περιοχή του αντρικού στήθους μειώνοντας το μέγεθος και την προβολή του αδένα και να επαναφέρουμε την αρρενωπότητα στον αντρικό θώρακα χωρίς όμως να αφήσουμε σημάδια και εμφανείς ανεπιθύμητες ουλές στο δέρμα.
Σε περιπτώσεις μεγάλης γυναικομαστίας και συχνά λόγω της εντοπιζόμενης λιπομαστίας ένα απο τα βασικά προβλήματα της επέμβασης είναι η περίσσεια δέρματος που προκύπτει όταν ο μαστός είναι μεγάλος.

Είναι γνωστές παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές όπου η αντιμετώπιση της υπερτροφίας του αδένα γινόταν με επεμβάσεις τύπου μαστεκτομής, όπου δινόταν βεβαίως λύση στον όγκο του μαστού όμως το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν ήταν το καλύτερο δυνατό δεδομένου ότι άφηνε δύσμορφες ουλές στο δέρμα.
Παλαιότερα εφαρμόζοντας την κλασική χειρουργική, η επέμβαση γινόταν με αφαίρεση του αδένα και της περίσσειας του δέρματος μαζί, με αποτέλεσμα όμως να παραμένουν άσχημες ουλές στο θώρακα. Δηλαδή αρχικά ο ασθενής ντρεπόταν να δείξει το στήθος του λόγω υπερβολικού μεγέθους και προβολής και μετά την επέμβαση συνέχιζε να ντρέπεται και πάλι, λόγω των αντιαισθητικών ουλών.

Σήμερα η χειρουργική τεχνική της επέμβασης έχει τροποποιηθεί και το αποτέλεσμα της αποκατάστασης είναι εξαιρετικό αφού οι ουλές που μένουν είναι σχεδόν αόρατες μιας και κρύβονται σε φυσιολογικές πτυχές του δέρματος.

 

Ποια είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση της Πλαστικής Χειρουργικής για το πρόβλημα της γυναικομαστίας;

Τη λύση για το πως θα μειωθεί ο όγκος του μαστού χωρίς να αφαιρέσουμε το πλεονάζον δέρμα, τη δίνει μια καινούρια Χειρουργική τεχνική της Πλαστικής Χειρουργικής η οποία συνδυάζει την

 1. Ενδοσκοπική Χειρουργική με
 2. την τεχνική της Λιποαναρρόφησης.

Η επέμβαση ξεκινά με τον ασθενή σε ύπτια θέση αφού προηθηθεί η εισαγωγή στην αναισθησία.

 

 

Τι είναι η Λιποαναρρόφηση;

Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι μια πολύ έξυπνη επέμβαση κατά την οποία μέσα από πολύ μικρές οπές, χωρίς να αφαιρέσουμε καθόλου δέρμα, μπορούμε να αφαιρέσουμε το πλεονάζον υποδόριο λίπος από σημεία τοπικής λιποδυστροφίας του ανθρώπινου σώματος.
Γίνεται με λεπτά χειρουργικά εργαλεία, που ονομάζονται κάνουλες, μέσα από πολύ μικρές οπές στο δέρμα, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή αναρρόφησης.

 

Τι αναισθησία εφαρμόζεται κατά την επέμβαση γυναικομαστίας;

Η επέμβαση της γίνεται κατεξοχήν με γενική αναισθησία. Μικρές γυναικομαστίες παρόλα αυτά μπορεί να γίνουν αν συνδυάσουμε τοπική νάρκωση με μέθη (νευροληπτοαναλγησία).


Πρέπει να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, η γενική νάρκωση σε ασθενείς χωρίς παθολογικά προβλήματα, είναι η ασφαλέστερη των ναρκώσεων δεδομένου ότι τα ζωτικά συστήματα του ασθενούς βρίσκονται πλήρως ελεγχόμενα από τον αναισθησιολόγο κάτι που δεν συμβαίνει απόλυτα με τους άλλους τύπους αναισθησίας.

Πως γίνεται από πλευράς τεχνικής η επέμβαση της γυναικομαστίας;

Η επέμβαση της γυναικομαστίας ξεκινά με Λιποαναρρόφηση σε ολόκληρο το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα.
Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και υποβάλεται σε νάρκωση. Αρχικά κάνουμε διήθηση στην υπό θεραπεία περιοχή με ένα διάλυμμα τοπικού αναισθητικού και αγγεισυσπαστικού φαρμάκου, ούτως ώστε o ασθενής να μην πονάει μετεγχειρητικά και η περιοχή να μην ματώνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Αφού περιμένουμε λίγα λεπτά, μέσα από μια πολύ λεπτή τομή, μήκους 3-4 χιλιοστά, τοποθετημένη κοντά στη σύστοιχη μασχάλη, κάνουμε λιποαναρρόφηση στην περιοχή του υπερτροφικού μαστού, με μια πολύ λεπτή κάνουλα διαμέτρου 2,5-3 χιλιοστών.
Με την επαναστατική εφαρμογή της Λιποαναρρόφησης, στόχος μας είναι όχι μόνο να απομακρύνουμε το περιττό λίπος που υπάρχει στην περιοχή του μαστού μειώνοντας έτσι την προβολή του, αλλά μέσα από αυτή την πολύ μικρή, σχεδόν αόρατη, τομή να αποκολλήσουμε σε μεγάλη έκταση το δέρμα από τον υποδόριο ιστό, στο πρόσθιο θωρακικό και ανώτερο κοιλιακό τοίχωμα.

Τι γίνεται με το πλεονάζον δέρμα;

Όταν με την τεχνική της Λιποαναρρόφησης απελευθερωθεί υποδόρια το δέρμα από τον υποκείμενο λιπώδη ιστό, τότε είναι εντυπωσιακό ότι το δέρμα έρχεται συρρικνώνεται και “μαζεύει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μετά τη Λιποαναρρόφηση να μην περισσεύει δέρμα και άρα να μην χρειάζεται να αφαιρεθεί, οπότε δεν δημιουργούνται ουλές στο θώρακα από την αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος όπως συμβαίνει με τις παλαιότερες τεχνικές της κλασικής Χειρουργικής.

Μετά τη Λιποαναρρόφηση τι άλλο κάνουμε για την αποκατάσταση της γυναικομαστίας;

Η επέμβαση της γυναικομαστίας αν πρόκειται για αμιγή λιπομαστία που συνυπάρχει με έναν πολύ μικρό μαζικό αδένα, μπορεί να σταματήσει εδώ και το αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, το πρόβλημα οφείλεται σε υπερτροφικό μαζικό αδένα που συνυπάρχει με λιπώδη ιστό.
Στην πλειονότητα λοιπόν των περιπτώσεων, η επέμβαση συνεχίζεται με μια πολύ μικρή τομή, μήκους 3-4 εκατοστά που σχεδιάζεται σαν μισοφέγγαρο στο κάτω όριο της θηλής ούτως ώστε μετεγχειρητικά να κρύβεται στο ανατομικό αυτό σημείο.

Μέσα από αυτή την μικρή τομή χρησιμοποιώντας ένα ειδικό άγγιστρο με οπτικές ίνες με ψυχρό φωτισμό, αναγνωρίζουμε και αφαιρούμε ενδοσκοπικά, τον υπερτροφικό μαζικό αδένα.
Η επέμβαση τελειώνει αφού ξανακάνουμε Λιποαναρρόφηση στην περιοχή του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος και εξομαλύνουμε τις όποιες ασυμμετρίες δημιουργήσει η αφαίρεση του αδένα.

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να κάνουμε μεγάλες τομές στο δέρμα με την καινούρια Χειρουργική τεχνική για γυναικομαστία;

Με την εναλλαγή Λιποαναρρόφηση – Ενδοσκοπική Χειρουργική – Λιποαναρρόφηση πετυχαίνουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις αποκατάστασης, να μην χρειάζεται να αφαιρέσουμε πλεονάζον δέρμα, αφού το δέρμα μετά την απελευθέρωσή του από τους υποκείμενους ιστούς συρρικνώνεται.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις μεγάλες αντιαισθητικές τομές στο δέρμα μιας και οι τομές της επέμβασης είναι πολύ μικρές, σχεδιασμένες σε σχετικά μη εμφανείς θέσεις.
Από την άλλη, με την εναλλαγή των τεχνικών Λιποαναρρόφησης – Ενδοσκοπικής Χειρουργικής καταφέρνουμε να αφαιρέσουμε τον υπερτοφικό μαζικό αδένα, χωρίς να προκαλέσουμε βαθουλώματα και στοιχεία ασυμμετρίας στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, μέσω της εξομάλυνσης των ιστών με την κάνουλα της λιποαναρρόφησης.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις με εξεσημασμένη γυναικομαστία ή μετά από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί μείωση του υπερβάλλοντος δέρματος κάτι όμως που δεν γίνεται σε αυτόν τον χειρουργικό χρόνο αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 6-8 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση.
Δεδομένου ότι όσο περνά ο χρόνος η εικόνα του δέρματος βελτιώνεται θα πρέπει να περιμένουμε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα γιατί τότε η έκταση του δέρματος που θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε θα είναι σίγουρα λιγότερη και άρα η τομή στο δέρμα σαφώς μικρότερη.

Περιγραφή επέμβασης αποκατάστασης της Γυναικομαστίας

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την επέμβαση αποκατάστασης μέσα στο χειρουργείο ακολουθώντας τη σύγχρονη τεχνική της Πλαστικής Χειρουργικής κάνοντας εναλλαγή Λιποαναρρόφηση- Ενδοσκοπική Χειρουργική- Λιποαναρρόφηση.

Ο ασθενής στο χώρο του χειρουργείου πριν την εισαγωγή του στην αναισθησία.

Έλεγχος του αδένα και εκτίμηση του βαθμού του προβλήματος.

Έλεγχος του αδένα και εκτίμηση του βαθμού του προβλήματος.
Με το χέρι μας ψηλαφάμε τον μαζικό αδένα και αναγνωρίζουμε τη σχέση του με το υποδόριο λίπος στην περιοχή του θώρακα.

Ο ασθενής μας ξαπλωμένος σε ύπτια θέση υποβάλεται σε αναισθησία.


Μέσα από μια πολύ μικρή τομή 4 με 5 mm κάνουμε λιποαναρρόφηση σε ολόκληρο το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα.
Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται ο αδένας από τους ιστούς που τον περιβάλλουν.


Αφού ολοκληρωθεί η Λιποαναρρόφηση, κάνονουμε μια μικρή ημισελινοειδή τομή στο κάτω όριο μεταξύ θηλαίας άλω και δέρματος και μέσα από αυτή την μικρή οπή αφαιρούμε τον υπερτροφικό μαζικό αδένα, χρησιμοποιώντας ειδικό Ενδοσκόπιο με οπτικές ίνες και ψυχρό φωτισμό για απόλυτο έλεγχο της επέμβασης.


Δείτε πως φαίνεται το δεξιό στήθος μετά από Λιποαναρρόφηση, Ενδοσκοπική απομάκρυνση του δεξιού μαζικού αδένα και τελειοποίηση του αποτελέσματος με νέα Λιποαναρρόφηση.
Στο αριστερό στήθος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αποκατάσταση.

Ο μαζικός ή μαστικός αδένας που προβάλλει στη Γυναικομαστία και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εμφάνισή της, είναι ένας λευκωπός, συμπαγής, σκληρός αδένας με ινώδη στοιχεία ο οποίος μοιάζει σαν γομολάστιχα και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο χειρουργικά.

Στην ανωτέρω φωτογραφία απεικονίζεται ο δεξιός και ο αριστερός μαζικός αδένας μετά την χειρουργική εκτομή τους με τη χρήση Χειρουργικού Ενδοσκοπίου.

Πως φαίνεται το στήθος μετά την επέμβαση;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποκατάστασης γυναικομαστίας οι τομές που παραμένουν στο δέρμα μετά την επέμβαση είναι δύο:

 • μια πολύ μικρή σχεδόν αόρατη τομή μήκους 3-4 χιλιοστά στα πλάγια του θώρακα κοντά στη σύστοιχη μασχάλη, λόγω της λιποαναρρόφησης και
 • μια ακόμη τομή μήκους 3-4 εκατοστά στο κάτω όριο της κάθε θηλής, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται εύκολα καθώς “καμουφλάρεται” πολύ καλά λόγω της ανατομικής της θέσης.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε το αποτέλεσμα της επέμβασης αποκατάστασης γυναικομαστίας μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Πρόκειται για μια πρώιμη εικόνα του αποτελέσματος καθώς απαιτούνται περίπου 3 με 4 μήνες για να βελτιωθούν οι τομές και να μην φαίνονται.

Συχνά με τη χειρουργική αυτή τεχνική της εναλλαγής Λιποαναρρόφησης – Ενδοσκοπικής Χειρουργικής εκτομής – Λιποαναρρόφησης οι τομές της επέμβασης είναι τελείως αόρατες ή διακρίνονται ελάχιστα, μετά από λίγους μήνες.

Πρέπει να κάνω κάτι μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής μετά την επέμβαση, επιστρέφει στο σπίτι του, αφού στην περιοχή του στήθους τοποθετηθεί ένας ειδικός πιεστικός επίδεσμος. Η προστατευτική αυτή επίδεση παραμένει στην περιοχή συνεχώς για 10 ημέρες ενώ στη συνέχεια και για τον επόμενο μήνα αφαιρείται μόνο τη νύχτα.
Τα ράμματα που μπαίνουν στην περιοχή της θηλής συνήθως είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση, διαφορετικά αφαιρούνται όλα τα ράμματα σε 7 ημέρες.
Η περιοχή μετά την επέμβαση συνήθως παρουσιάζει εκχυμώσεις (μελανιές) κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό και υποχωρεί αυτόματα σε 10-15 ημέρες. Μετά τη επέμβαση η περιοχή του στήθους εμφανίζει συνήθως οίδημα (πρήξιμο) το οποίο οφείλεται σε λεμφική στάση. Η λύση για την υποχώρηση αυτού του οιδήματος είναι η εφαρμογή λεμφικού μασάζ 2-3 φορές την εβδομάδα για τον επόμενο ένα – ενάμισυ μήνα οπότε και υποχωρεί πλήρως.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες ή επιπλοκές μετά την επέμβαση;

Εν δυνάμει συμβάματα ή επιπλοκές που συνδέονται με την επέμβαση της γυναικομαστίας έχουν να κάνουν με δημιουργία αιματώματος ή φλεγμονής στην περιοχή που αντιμετωπίζονται άμεσα με παροχέτευση και αντιβιωτικά ή η εμφάνιση υπαισθησίας, στην περιοχή συνήθως γύρω από τη θηλή που υποχωρεί μέσα σε 3 με 6 μήνες συνήθως. Μικρές ασυμμετρίες της περιοχής μπορεί επίσης να εμφανιστούν, οι οποίες αντιμετωπίζονται συνήθως μετά το εξάμηνο με τοπική αναισθησία.
Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειονότητα των επεμβάσεων της Πλαστικής Χειρουργικής, για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης απαιτούνται περίπου 3 με 6 μήνες. Ωστόσο με την τεχνική αυτή της Πλαστικής Χειρουργικής η αποκατάσταση γίνεται με εξαιρετική ασφάλεια ενώ το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για να υποβληθεί κάποιος σε επέμβαση αποκατάστασης;

Για να υποβληθεί κανείς σε επέμβαση γυναικομαστίας αρκεί μόνο ένας απλός προεγχειρητικός έλεγχος δηλαδή :
Α. Εξετάσεις αίματος

Β. Ακτινογραφία θώρακος και

Γ. Ηλεκτροκαρδιογράφημα με καρδιολογική εκτίμηση.

Πώς γίνεται η εκτίμηση και ποια είναι η διαδικασία για τον προγραμματισμό της επέμβασης αποκατάστασης;

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η εκτίμηση της γυναικομαστίας γίνεται μέσα από απεικονιστικό έλεγχο στην πραγματικότητα ο έλεγχος του βαθμού της γίνεται κάνοντας κατεξοχήν κλινική εξέταση.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Ιατρό να εξετάσει τον ασθενή από κοντά και όχι μέσα από φωτογραφίες γιατί στις φωτογραφίες δεν είναι συνήθως σαφής ο βαθμός της πυκνότητας του αδένα ή της χαλάρωσης του δέρματος με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής η εκτίμηση του προβλήματος.

Για τον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης συνήθως προηγούνται δύο ραντεβού. Στο πρώτο ραντεβού αναλύουμε το πρόβλημα και λύνουμε όλες τις απορίες που αφορούν τον εκάστοτε ασθενή ενώ στην δεύτερη επίσκεψη η οποία προγραμματίζεται παραμονές της χειρουργικής επέμβασης απαντάμε σε όλες τις συμπληρωματικές απορίες, σχεδιάζουμε πλήρως την επέμβαση στο σώμα του ασθενούς και παίρνουμε φωτογραφίες προεγχειρητικά.

Σκοπός μας πάντοτε στις επεμβάσεις αποκατάστασης είναι πρώτα από όλα να καταλάβουμε ακριβώς ποιό είναι το πρόβλημα του στήθους και στη συνέχεια να βρούμε και να εφαρμόσουμε:

Ι. την καταλληλότερη,

ΙΙ. την ασφαλέστερη,

ΙΙΙ. την πιο αποτελεσματική και

ΙV. την περισσότερο οικονομική λύση για τον ασθενή μας.

Εικόνες περιστατικών αποκατάστασης Γυναικομαστίας

Εικόνες αποκατάστασης Γυναικομαστίας ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ

Αθήνα

Μέρλιν 4, Κολωνάκι,
Τ.Κ.: 10671, Αθήνα
Τηλ: 216 800 1000

Τρίπολη

Ισαάκ & Σολωμού 20,
Τρίπολη, Τ.Κ.: 22100
Τηλ: 2710 22 77 00

Ναύπλιο

Λεωφ. Ασκληπιού 39,
Ναύπλιο, Τ.Κ.: 21100
Τηλ.: 27520 21 203

Επικοινωνία

Ο κύριος Μιχάλης Κουτσούρης διαβάζει προσωπικά κάθε μήνυμα που λαμβάνει και θα σας απαντήσει σε σύντομο χρόνο.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο