Κρυολιπόλυση

Βρεθήκαμε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής και Αντιγήρανσης στο Παρίσι (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015) όπου είδαμε μια καινούρια τεχνολογία στον τομέα της μείωσης λίπους χωρίς χειρουργείο. Πρόκειται για την μέθοδο “Κρυολιπόλυση”.

Δείτε το βίντεο από το συνέδριο.

 

Τι είναι η Κρυολιπόλυση;

Πρόκειται για μη επεμβατική θεραπεία μείωσης του τοπικού λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Είναι μια τεχνολογία η οποία έχει αναπτυχθεί ήδη από την προηγούμενη δεκαετία και βασίζεται στην καταστροφή των κυττάρων του λιπώδους ιστού με το μηχανισμό της ψύξης.

Πού βασίζεται η Κρυολιπόλυση;

Η μέθοδος μείωσης του τοπικού λίπους με Κρυολιπόλυση βασίζεται στην επιστημονική παρατήρηση ότι τα λιποκύτταρα έχουν διαφορετική αντοχή στο ψύχος σε σχέση με τα κύτταρα του υπερκείμενου δέρματος και γενικά τα κύτταρα των υπόλοιπων ιστών του οργανισμού.

Συγκεκριμένα σήμερα γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα του λιπώδους ιστού όταν εκτεθούν στη θερμοκρασίες κοντά στους -9 βαθμούς Κελσίου καταστρέφονται και αποπίπτουν. Σε αντίθεση με τα λιποκύτταρα, για τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος όπως για παράδειγμα για τα κύτταρα του δέρματος, απαιτούνται ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες για να καταστραφούν.

Επομένως αν μπορέσουμε να ψύξουμε το δέρμα στους -9 βαθμούς Κελσίου, τότε προκαλούμε απόπτωση των λιποκυττάρων χωρίς να κάνουμε μεγάλη ζημιά στα κύτταρα του δέρματος.

Πώς είναι το μηχάνημα της Κρυολιπόλυσης;

Το μηχάνημα της κρυολιπόλυσης έχει 5 διαφορετικές κεφαλές οι οποίες εφερμόζονται ανάλογα με την έκταση του τοπικού λίπους της περιοχής που θέλουμε να επέμβουμε.

Πρόκειται για κεφαλές που μοιάζουν με “βεντούζες” οι οποίες ρουφούν το σημείο του εντοπισμένου λίπους και κατεβάζουν τη θερμοκρασία του κοντά στους -9 βαθμούς Κελσίου.Zeltiq

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για Κρυολιπόλυση;

Κατάλληλοι υποψήφιοι για Κρυολιπόλυση είναι άντρες και γυναίκες με αυστηρά εντοπισμένη τοπική λιποδυστροφία σε μεμονωμένες περιοχές του σώματός τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εμφανίζει μικρές ποσότητες τοπικού λίπους που εντοπίζεται δεξιά και αριστερά στα πλάγια της κοιλιάς, στο υπογάστριο, στα “ψωμάκια” ή στα γόνατα τότε κάνοντας τη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την εικόνα αυτών των περιοχών.

Περιστατικά με πολλές περιοχές τοπικής εναπόθεσης λίπους που εκτείνονται:

 • σε γλουτούς,
 • σε κοιλιά,
 • σε έσω επιφάνεια μηρών,πλάγια μηρών,γόναταή περιστατικά με γυναικομαστία προτείνουμε να μην αντιμετωπίζονται με Κρυολιπόλυση αλλά με 3D SAFE Λιποαναρρόφηση.
 • Τα περιστατικά αυτά τα οποία πάσχουν από γενικευμένη εναπόθεση λίπους σε πολλές περιοχές συνήθως έχουν μέτρια προς φτωχά αποτελέσματα κάνοντας Κρυολιπόλυση δεδομένης της μεγάλης έκτασης της λιποδυστροφίας.
 • Σε μεμονωμένες ζώνες τοπικού λίπους ίσως η θεραπεία αυτή να δώσει μια επιθυμητή μείωση του λιπώδους ιστού.

Zeltiq Coolsculpting System Cryolipolysis

Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται η Κρυολιπόλυση;

Η κρυολιπόλυση αφορά μόνο περιοχές τοπικής λιποδυστροφίας και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με γενικά συσσωρευμένο λίπος.
Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η περιοχή που θα επέμβουμε θα πρέπει να έχει εντοπισμένο λίπος μικρής έκτασης ούτως ώστε να χωράει στη “βεντούζα” της κεφαλής η οποία θα ψύξει την περιοχή.
Τέτοιες περιοχές είναι μικρής σχετικά έκτασης εντοπισμένες λιποδυστροφίες σε:

 • πλαϊνά κοιλιάς,
 • υπογάστριο,
 • έξω επιφάνεια μηρών,
 • γόνατα.

 

Πονάει η Κρυολιπόλυση;

Σε γενικές γραμμές είναι μια ανεκτή θεραπεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή που πρέπει να ψύξουμε τόσο πιο ενοχλητική ή ίσως και μέτρια επώδυνη είναι η μέθοδος.
Αυτό που αισθάνεται κανείς είναι ένα αίσθημα πάγου και “τραβήγματος στην περιοχή όπου εφαρμόζεται η κεφαλή του μηχανήματος.
Συχνά κάποιος μπορεί να παραπονεθεί για μούδιασμα ή δυσαισθησία τα οποία όμως είναι αρκετά ανεκτά. Είναι σχετικά σπάνιο γενικά να εγκαταλείψει κανείς τη θεραπεία λόγω πόνου.

 

Τι κάνω μετά τη θεραπεία;

Άμεσα μετά τη θεραπεία χρειάζεται λίγο μασάζ στην περιοχή για να φύγει το μούδιασμα που προκαλεί η ψύξη.
Ανάλογα με την έκταση της περιοχής που κάνουμε Κρυολιπόλυση μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται ναυτία για κάποια λεπτά ή λίγες ώρες η οποία όμως φεύγει εντελώς.
Σε γενικές γραμμές ο ασθενής μετά τη θεραπεία μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του.

 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα. Συνήθως χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα δύο κεφαλές για αντιμετώπιση δύο περιοχών του σώματος ούτως ώστε να επιτυγχάνεται συμμετρία στο σώμα.

H θεραπεία εφαρμόζεται για μία ή δύο περιοχές λιποδυστροφίας κάθε φορά.

Tι αποτέλεσμα πετυχαίνω μετά από Κρυολιπόλυση;

Πότε θα δω τη διαφορά στην περιοχή που εφαρμόστηκε η θεραπεία

 • Κάνοντας κρυολιπόλυση πετυχαίνουμε μείωση του λίπους της περιοχής κατά 20 με 40%. H διαδικασία της καταστροφής και απόπτωσης των λιποκυττάρων ξεκινά με την ψύξη της περιοχής στους -9 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζεται για 3 με 4 μήνες.
 • Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα ξεκινάει να γίνεται εμφανές μετά τους πρώτους 2 μήνες.

Πριν και Μετά

Πόσες φορές πρέπει να κάνω Κρυολιπόλυση;

Δεδομένου ότι κάθε φορά που κάνουμε Κρυολιπόλυση βελτιώνεται η περιοχή της λιποδυστροφίας κατά 20 με 40 % απαιτούνται περίπου 1 έως 3 συνεδρίες για να έχω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες μετά από Κρυολιπόλυση;

 • Μετά τη θεραπεία αυτή, όπως ήδη αναφέραμε, ανάλογα με την έκταση της υπό θεραπεία περιοχής ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ναυτία η και τάση για έμετο που φεύγει όμως σχετικά γρήγορα.
 • Μπορεί επίσης να αισθάνεται ενόχληση ή μέτριο πόνο τις επόμενες ημέρες τα οποία υποχωρούν σταδιακά ή αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα.
 • Το πιο συχνό σύμβαμα είναι αίσθηση μουδιάσματος ή δυσαισθησίας στις περιοχές εφαρμογής των κεφαλών το οποία μπορεί να παραμείνουν για αρκετές ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν.
 • Επίσης μπορεί στην περιοχή της εφαρμογής να προκληθούν μικρές εκχυμώσεις οι οποίες φεύγουν μετά από κάποιες ημέρες.