Ουλές ακμής
Οι ουλές ακμής οφείλονται στην παθολογική επούλωση του δέρματος που πάσχει από τη νόσο της ακμής. Λόγω της μορφολογίας τους και του τρόπου εμφάνισης τους συνιστούν ειδική κατηγορία ουλών. Η ακμή αποτελεί συστηματική φλεγμονώδη νόσο του δέρματος. Οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά και στην καθυστερημένη και αναποτελεσματική θεραπεία της ίδιας της νόσου.
Η ακμή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της παρουσίας ουλών στο πρόσωπο αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στο υπόλοιπο σώμα. Μπορεί να προσβάλλει και τα δύο φύλλα ωστόσο είναι συνήθως πιο συχνή σε νεαρές κοπέλες κατά την εφηβεία ή αμέσως μετά από αυτήν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί απροειδοποίητα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η ακμή δεν είναι πάντοτε απαραίτητο πως θα αφήσει πίσω της ουλές και σημάδια καθώς αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ακμής, τους αναπλαστικούς μηχανισμούς του οργανισμού καθώς φυσικά και από την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή της.
Τα σημάδια που αφήνουν οι ουλές ακμής τις περισσότερες φορές είναι έντονα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών τόσο κατά την περίοδο της εφηβείας όταν κατεξοχήν πρωτοεμφανίζονται όσο και καθόλη την υπόλοιπη ζωή.
Πού οφείλονται οι ουλές ακμής;
Γενικά οι ουλές από ακμή προκύπτουν καθώς οι πόροι του δέρματος γεμίζουν σμήγμα, νεκρά κύτταρα και βακτηρίδια και έτσι διογκώνονται πολύ σε μέγεθος με αποτέλεσμα να προκαλείται ρήξη στο τοίχωμά τους. Ανάλογα με το αν η ρήξη αυτή θα συμβεί επιφανειακά ή στο βάθος του δέρματος δημιουργείται ή όχι ουλή. Επίσης, ανάλογα με το βαθμό της υπάρχουσας φλεγμονής η ουλή θα είναι πιο ήπια ή πιο έντονη.
Σε ποιά σημεία του σώματος εμφανίζονται οι ουλές ακμής;
Πιο συχνά οι ουλές ακμής εντοπίζονται στο πρόσωπο όπου ενοχλούν και περισσότερο. Πολλές φορές μπορεί να εξαπλωθούν στην πλάτη, το στήθος ή τους γλουτούς.
Πώς ταξινομούνται οι Ουλές Ακμής;
Οι ουλές ακμής ως αποτέλεσμα αντίδρασης του οργανισμού σε μία φλεγμονώδη νόσο (την ακμή) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις ατροφικές και τις υπερτροφικές. Σε σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και χηλοειδή λόγω ακμής οπότε το αναφέρουμε χωρίς αυτό να αποτελεί ιδιαίτερη κατηγορία ακμής.
- Ατροφικές Ουλές Ακμής: Πρόκειται για τον πιο συνήθη τύπο ουλών ακμής. Οφείλονται στην απώλεια ή τη ρίκνωση του δέρματος μετά τη φλεγμονή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες : οι «ice pick» ουλές και οι «boxcar».
Oι «ice pick» ουλές είναι μικρότερες από 2mm αλλά έχουν μεγάλο βάθος και φθάνουν μέχρι το βαθύ χόριο ή τον υποδόριο ιστό και είναι πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους.
Οι «boxcar» ουλές είναι πιο κυκλικές, πιο πλατιές, με κυμαινόμενο βάθος (από 0,1 έως και βαθύτερες των 0,5mm) και συνήθως έχουν ανώμαλα όρια και μοιάζουν πιο “άγριες” ως προς τις πλευρές τους. - Υπερτροφικές Ουλές Ακμής: Πρόκειται για ουλές που σχηματίζονται ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο από τις ατροφικές δηλαδή ο οργανισμός κατά την επούλωση παράγει περισσότερο δερματικό ιστό από ότι πρέπει και έτσι σχηματίζεται η ουλή. Οι ουλές αυτές συνήθως δεν έχουν έντονα συμπτώματα, είναι έντονα κόκκινες, παρουσιάζουν υπερδιέγερση και εμφανίζονται άμεσα μετά τη φλεγμονή.
- Χηλοειδείς ουλές ακμής: Πρόκειται για την πιο σπάνια περίπτωση κατά την οποία η ακμή μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό χηλοειδούς. Οι ουλές αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες, μεγαλύτερες από τα όρια της αρχικής φλεγμονής και συνήθως εμφανίζονται στην πλάτη, το στήθος και τους ώμους.
Θεραπεία ουλών ακμής
Η θεραπεία των ουλών ακμής γίνεται συνήθως με συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών.
- Χειρουργική αντιμετώπιση ουλής
- Fractional Laser
- Δερμοαπόξεση
- Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι (Μicrodermabrasion)
- Τοπική πίεση στην περιοχή της ουλής
- Ενδοβλαβική Έγχυση Κορτικοστεροειδών
- Εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος
Ενημερωθείτε για κάθε μια από τις παραπάνω θεραπείες μεταβαίνοντας στο θέμα ΟΥΛΕΣ.