Λιποαναρρόφηση – Τι είναι;

Με τον όρο Λιποαναρρόφηση εννοούμε την αφαίρεση υποδόριου λίπους από εντοπισμένες περιοχές στο σώμα, μέσα από πολύ μικρές οπές στο δέρμα, χωρίς να αφαιρούμε δέρμα. Η επέμβαση γίνεται χρησιμοποιώντας μια συσκευή αναρρόφησης με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού μεταλλικού σωλήνα («κάνουλα» λιποαναρρόφησης) συνδεδεμένου με τη συσκευή αναρρόφησης. Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι μια πολύ έξυπνη επέμβαση. Η φιλοσοφία της απέχει κατά πολύ από το πολύ απλοϊκό «ρούφηγμα» του περιττού λίπους.

Πώς γίνεται η λιποαναρρόφηση.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής,

  1. εδώ δεν χρησιμοποιείται νυστέρι (παρά μόνο στην αρχή της επέμβασης για να γίνουν πολύ μικρές οπές) και
  2. δεν αφαιρείται καθόλου δέρμα μαζί με το λίπος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου ουλές.

Η Λιποαναρρόφηση γίνεται με λεπτά χειρουργικά εργαλεία, που ονομάζονται «κάνουλες» Λιποαναρρόφησης, μέσα από πολύ μικρές οπές στο δέρμα, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή αναρρόφησης.

Χειρουργικά εργαλεία

Κάνουλες λιποαναρρόφησης.

Οι τομές από όπου μπαίνουν οι κάνουλες τοποθετούνται σε στρατηγικές θέσεις κοντά στα σημεία τοπικού πάχους. Η επιλογή της θέσης των τομών έχει εξέχουσα σημασία για το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Πρόκειται στην ουσία για μια «τυφλή» επέμβαση δεδομένου ότι γίνεται

  • μέσα από πολύ μικρές τομές στο δέρμα,
  • χωρίς να αφαιρείται όμως καθόλου δέρμα.

lipoanarrofisi

Στην πράξη ο βασικός έλεγχος της επέμβασης δεν γίνεται με τα μάτια αλλά κυρίως με τα χέρια. Είναι μια επέμβαση που γίνεται στο χώρο και όχι στο επίπεδο, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά απαιτητική σαν επέμβαση αν επιθυμούμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε κατά τη Λιποαναρρόφηση;

Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε κατά τη Λιποαναρρόφηση διακρίνονται στην ουσία σε δύο μέρη. Αποτελούνται:

Τι περιλαμβάνει το σύστημα λιποαναρρόφησης.

 

  1. από μια συσκευή αναρρόφησης. Δηλαδή από μία αντλία κενού που δημιουργεί αρνητική πίεση και ρουφάει μέσα από ένα σωλήνα το λίπος, το οποίο και αποθηκεύει σε ένα ειδικό δοχείο και
  2. από μια κάνουλα δηλαδή μια χειρολαβή που καταλήγει σε ένα μεταλλικό άκαμπτο σωληνάκι μήκους συνήθως 25- 30 cm και πάχους 2,5 με 5 mm. Tο σωληνάκι της κάνουλας της Λιποαναρρόφησης είναι κλειστό στο απώτερο άκρο του. Έχει μια ή περισσότερες τρύπες σε πιο εγγύς σημείο. Μέσα από τις τρύπες αυτές, όταν η κάνουλα συνδεθεί με το σωλήνα της συσκευής αναρρόφησης, γίνεται η αναρρόφηση του λίπους.

3d-lipoanarrofisi-011

Επειδή το απώτερο άκρο του μεταλικού ρύγχους της κάνουλας είναι τυφλό και οι τρύπες από τις οποίες απομακρύνεται το λίπος βρίσκονται περίπου 1 με 2 cm εγκύτερα, όταν η κάνουλα μπαίνει στον υποδόριο ιστό, αναρροφά το λίπος χωρίς να τραυματίζει καθόλου αγγεία και νεύρα κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλές χειρουργικό εργαλείο.

Πως γίνεται η κλασσική τεχνική της Λιποαναρρόφησης;

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η Λιποαναρρόφηση είναι μια λεπτεπίλεπτη επέμβαση με αρκετά μυστικά και ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες. Οι περισσότεροι Πλαστικοί Χειρουργοί στο παρελθόν αλλά και αρκετοί σήμερα έχουν σαν στόχο τους την αφαίρεση του περιττού λίπους μόνο, χωρίς να δίνουν σημασία στο τελικό περίγραμμα του σώματος κάτι που έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν αρκετά συχνά, πολλές επιπλοκές και μέτρια ή φτωχά αισθητικά αποτελέσματα. Οι χειρουργοί που ακολουθούν την παλαιά τεχνική σχεδιάζουν τον ασθενή σε όρθια θέση και εν συνεχεία πραγματοποιούν την επέμβαση σε πρηνή ή ύπτια θέση δηλαδή τον χειρουργούν με το σώμα του να είναι τοποθετημένο μπρούμητα ή ανάσκελα.

 

lipoanarrofisi-013

lipoanarrofisi-014

lipoanarrofisi-015

Το πρόβλημα με αυτή την παλαιά τεχνική Λιποαναρρόφησης είναι ότι όταν ο ασθενής είναι όρθιος, σκιαγραφούνται απόλυτα όλες οι δυσμορφίες στο σώμα του, δηλαδή φαίνονται ακριβώς τα «ψωμάκια», οι περιφέρειες, τα βαθουλώματα, οι ασυμμετρίες, όταν όμως ξαπλώσει, οι περιοχές της λιποδυστροφίας πιέζονται από το χειρουργικό τραπέζι και παραμορφώνονται με αποτέλεσμα ο χειρουργός να μην ξέρει πόσο ακριβώς λίπος να αφαιρέσει και από που. Επίσης είναι σαφές ότι όταν ο ασθενής είναι ύπτια (ανάσκελα) «πατάει» ένα μέρος του λίπους που θέλουμε να απομακρύνουμε, κάτι που δυσχεραίνει την ασφάλεια του αποτελέσματος. Στην ουσία λόγω της θέσης του σώματος του ασθενούς, ο χειρουργός δεν μπορεί να ξέρει πότε να σταματήσει να λιποαναρροφά. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά περιστατικά μετά από λιποαναρρόφηση με ιατρογενή βαθουλώματα ή ασυμμετρίες στις περιοχές αφαίρεσης λίπους.

Ο πιο σωστός τρόπος επέμβασης θα ήταν να χειρουργούμε το ασθενή σε όρθια θέση ούτως ώστε να βλέπουμε άμεσα τι αφαιρούμε και πως είναι η περιοχή που μένει πίσω μετά τη Λιποαναρρόφηση. Αυτό βέβαια από αναισθησιολογικής άποψης δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνει όμως και για αυτό είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ η νέα τεχνική 3D Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής (3D – SAFELIPO), είναι:

  • να χειρουργούμε τον ασθενή ξαπλωμένο στο χειρουργικό τραπέζι
  • αλλά το σώμα του να βρίσκεται σε τέτοια θέση που να είναι σαν να στέκεται όρθιος.

Μάθε για την μοναδική τεχνική τρισδιάστατης λιποαναρρόφησης του κ Κουτσούρη.